Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να βάλουμε φραγμό στον κυβερνητικό ετσιθελισμό

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να προχωρεί απροκάλυπτα και με κάθε τίμημα στην εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα ΜΑΤ, η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός, οι δίκες, οι απειλές είναι πια στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, τμήματα αυτής της πολιτικής της, που το ξέρει η ίδια ότι θα προκαλέσουν ανεπιθύμητες (παράνομες και καταχρηστικές) αντιδράσεις δεν τα αποκαλύπτει, αλλά τα περνά στη ζούλα. Ιδια τακτική ακολουθεί με την, κατά 4 μήνες, καθυστερημένη αποκάλυψη της συμφωνίας για παραμονή των αμερικανο-ΝΑΤΟικών βάσεων για έναν ακόμη χρόνο στη χώρα μας, ίδια τακτική ακολουθεί και με την εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής(ΠΣΕ) στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Εχοντας ως πιλότο την προσπάθεια εφαρμογής τους στο Πολυτεχνείο των Χανίων η κυβέρνηση πήρε το πρώτο της μάθημα. Ακόμα συνεχίζονται εκεί οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή των ΠΣΕ. Ο ετσιθελισμός, όμως, ο κυβερνητικός είναι πρωτοφάνερος, μια και με την επίταξη ενός σκληρού πυρήνα παραγόντων μέσα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ που θα προωθήσουν με κάθε τρόπο αυτήν την πολιτική, προχωρούν μη λογαριάζοντας αντιδράσεις. Ετσι στα Χανιά τα ΠΣΕ λειτουργούν εκτός ιδρύματος, ενώ στα Γιάννενα χωρίς απόφαση της Συγκλήτου ανακοινώθηκε η ίδρυσή τους στο εκεί πανεπιστήμιο. Οταν κλήθηκε ύστερα από ένα μήνα η Σύγκλητος να αποφανθεί είχε... απαρτία για να εγκριθούν στο πόδι τα ΠΣΕ, δεν... είχε όμως απαρτία για να εγκριθούν κονδύλια για τη στέγαση. Τέτοια υποκρισία.

Οσο, βέβαια, αφορά την Αθήνα η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει τα ΠΣΕ πολύ πιο διαβασμένη. Μακριά από το χώρο του ΤΕΙ Πειραιά και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας, (στη Μεθώνης 8 - 10, στα Εξάρχεια) για να μην έχει πολλά τρεχάματα με κινητοποιημένους σπουδαστές, ήδη έβαλε μπρος δύο ΠΣΕ: 1) Ναυτιλιακές επιχειρήσεις και Μεταφορές και 2) Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εδώ και 4 εβδομάδες, ενώ περιμένουν έγκριση άλλα δύο τέτοια προγράμματα στο ΤΕΙ Πειραιά, πρόγραμμα φτηνής αποκομμένης κατάρτισης στα μέτρα και τους σχεδιασμούς των βιομηχανιών.

Το όλο σχέδιο φαίνεται καλά στημένο. Οι διοικητικές υπηρεσίες των ΠΣΕ και όπως αποκαλύφθηκε και η διενέργεια των μαθημάτων έχει αποκεντρωθεί από το ΤΕΙ Πειραιά, έστω και αν αυτό τα διοργανώνει. Οι πολυεθνικές όμως δεν πρόκειται να χαριστούν εύκολα σε όποιες αντιδράσεις. Το σχέδιο ολοκληρώνεται με τη χειραγώγηση της συνείδησης των σπουδαστών μέσα στο ΤΕΙ Πειραιά.

Ενα οργανωμένο σχέδιο προώθησης της λογικής των πολυεθνικών και της υποταγμένης στάσης των μελλοντικών εργαζομένων έχει ξεκινήσει με τη διοργάνωση ημερίδων στο ΤΕΙ Πειραιά από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Πειραιά (το ορμητήριο των επιχειρήσεων μέσα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ).

Εκπρόσωποι των πολυεθνικών, με περιφρούρηση της όλης διαδικασίας από τη ΔΑΠ, ενημέρωναν τους σπουδαστές για το πώς συμπληρώνεται ένα βιογραφικό για κάποια επιχείρηση, πώς θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του νέου στη συνέντευξη που θα δώσει στον εργοδότη για να πιάσει δουλιά. Χωρίς ίχνος ντροπής, μακριά από κάθε αξιοπρέπεια προέτρεπαν τους σπουδαστές να... αποφεύγουν να χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως: "Δε συμφωνώ με την άποψή σας", "Οχι", "Δε θα το έλεγα αυτό" κλπ. Να μην εκφράζουν υπέρτατο ενθουσιασμό και οικειότητα, έστω και αν ο συνεντευκτής τούς παροτρύνει.

Οσο για την εξωτερική εμφάνιση και δει το ντύσιμο για τη μέρα της συνέντευξης οι πολυεθνικές διαφημίζουν τη δική τους κολεξιόν: Οχι μπλουτζίν, αλλά κοστούμια, γραβάτες κτλ.

Ολες αυτές οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έρχονται από τον κόσμο των βιομηχανιών της "Λευκής Βίβλου". Τον κόσμο όπου ο άνθρωπος σκύβει υποτακτικά σ' όποιον του δίνει, ύστερα από χίλιες κρησάρες, ένα ξεροκόμματο (λες και δε δούλεψε τουλάχιστον γι' αυτό, και όχι για πολύ παραπάνω που δικαιούται) που γλείφει εκεί που τον φτύνουν, που η προσωπική του άποψη και γνώμη, και σε τελική ανάλυση αξιοπρέπεια, τσαλαπατιέται μπρος στο αέναο δόγμα των πολυεθνικών "κέρδη και άλλα κέρδη".

Οι σπουδαστές, μέσα από τις ΓΣ καταδίκασαν όχι μόνο τα ΠΣΕ, αλλά συνολικά την κυβερνητική πολιτική για την παιδεία (Ν. 2525/97, Ν/Σ τεχνολογική εκπαίδευση, ΤΕΙ, ΠΔ). Με νέους πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες δε σκοπεύουν να περάσει στο ντούκου αυτή η πολιτική, θα βάλουν φραγμό στον κυβερνητικό ετσιθελισμό.

Η απάντηση στην ενορχηστρωμένη χειραγώγηση της συνείδησης, στο τορπίλισμα των σπουδών είναι το δυνάμωμα των συλλόγων (κόντρα στις μεθοδεύσεις των ΔΑΠ- ΠΑΣΠ - ΣΥΝ - ΕΑΑΚ στις ΕΦΕΕ - ΕΣΕΕ και στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους) με τη στήριξη της Πανσπουδαστικής.

Ομως, η ορχήστρα της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των πολυεθνικών, για να κατέβει από τη σκηνή, για να σταματήσει να παίζει αυτό το θόρυβο, που μόνο τους ίδιους δεν ενοχλεί, πρέπει να οργανωθεί η αντεπίθεση μ' ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας που τη μάχη δε θα τη δίνουν ξεκομμένα οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, αλλά ενωμένα ενάντια στον κοινό εχθρό, αυτήν την πολιτική, που πρέπει να ανατραπεί.

Κώστας ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ,

μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ