Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Υποκριτικές κορόνες από τους καταστροφείς της φύσης

Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος σήμερα, αφορμή για περισυλλογή, περίσκεψη και συντονισμένο αγώνα, καθώς τα σύννεφα της καταστροφής του περιβάλλοντος - σ' ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα - πυκνώνουν. Πίσω από τα "μεγάλα λόγια" και τα "κροκοδείλια δάκρυα", τις εορταστικές φιέστες και εκδηλώσεις, κρύβεται η υποκρισία όλων εκείνων - πολυεθνικών και κυβερνήσεων - που δημιούργησαν την τραγική περιβαλλοντική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η προηγούμενη της ΝΔ, ενώ δε θα έπρεπε να αισθάνονται καθόλου περήφανοι για τα έργα και τις ημέρες τους στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, αναλώνονται σε υποκριτικές δηλώσεις, συνεντεύξεις. Στο πλαίσιο αυτό, και προφανώς για να ξεχαστούν τα πεπραγμένα τους κατά του περιβάλλοντος, οργάνωσε διήμερη συναυλία γνωστών καλλιτεχνών στο Στάδιο Ειρήνης το ΥΠΕΧΩΔΕ και αγώνες επίδειξης σκέιτ μπορντ και γκράφιτι στο Πεδίον του Αρεως η ΝΔ!

Ο λαός όμως βλέπει καθημερινά ότι η πολιτική τους είναι εκείνη που ενισχύει την καταστροφή της φύσης σε όφελος των μεγαλοεκδοτών, των οικοπεδοφάγων, των εργολάβων, των βιομηχάνων και σε βάρος των εργαζομένων. Το δείχνουν τα καμένα δάση, οι ανεξέλεγκτες χωματερές, η εξαφάνιση σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, η οικιστική αναρχία, η κερδοσκοπία της γης, το νέφος που έγινε καθημερινός βραχνάς στην πρωτεύουσα, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, πράσινου και κοινωνικών υποδομών.

Κι όμως, ο δρόμος για την αντιστροφή της κατάστασης, όσο κι αν δείχνει δύσκολος, δεν είναι αδιέξοδος. Γι' αυτό βέβαια - όπως τονίζει το ΚΚΕ - χρειάζεται μια άλλη πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά συμφέροντα που διαπλέκονται με τα πρώτα. Μια πολιτική πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης, τους καρπούς της οποίας δε θα απολαμβάνουν οι λίγοι, αλλά όλος ο λαός.

  • Το περιβάλλον της Αττικής όπου ζει, εργάζεται και μετακινείται το 40% του πληθυσμού της χώρας - τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑ - παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, η επίλυση των οποίων χρονίζει, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να επιδεινώνονται. Το ΕΚΑ ζητά την ενεργοποίηση της πολιτείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δυσχεραίνουν τη ζωή των εργαζομένων, όπως: Το κυκλοφοριακό με τη δημιουργία αξιόπιστου συστήματος αστικών συγκοινωνιών, η διαχείριση των απορριμμάτων, η έλλειψη χώρων πρασίνου και αναψυχής, η έλλειψη αστικών κοινωνικών υποδομών.
  • Στόχος της ΓΣΕΕ είναι η διαμόρφωση ενός κοινωνικού μετώπου εργαζομένων, πολιτών, καταναλωτών, για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης, τονίζεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.
  • Σε συνέντευξη Τύπου η οργάνωση "Γκρίνπις" παρουσίασε πρόταση για τον τριπλασιασμό του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με απώτερο στόχο το 20% τουλάχιστον των ενεργειακών αναγκών της χώρας να καλύπτεται από καθαρές πηγές ενέργειας ως το 2010.

Τέλος, υποκριτικές ανακοινώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος εξέδωσαν χτες ο Τομέας Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ και ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, ενώ 60 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν Επερώτηση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ