Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί σύγκρουση με τα μεγάλα

συμφέροντα Ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Εξι μήνες μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα, στο Κιότο της Ιαπωνίας, την τραγική αυτή φάρσα, στην οποία οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έσυραν 150 χώρες του πλανήτη, αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η δραματική αντίθεση ανάμεσα στις προσδοκίες των λαών, για σταμάτημα της καταστροφής και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής τους και τα συμφέροντα των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών και των πολυεθνικών.

Οι λαοί της Γης υποδέχονται την ημέρα αυτή περισσότερο ανήσυχοι από κάθε άλλη φορά αφού:

  • Περιβαλλοντοκτόνες αντιλήψεις αντάξιες της πιο βάρβαρης ιμπεριαλιστικής πρακτικής ανάγονται σε γενικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
  • Οι πλούσιες καπιταλιστικές χώρες αρνούνται να εκπληρώσουν τις ελάχιστες υποχρεώσεις που υποσχέθηκαν στη Συνδιάσκεψη για τη Γη στο Ρίο.
  • Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανεξέλεγκτο, επιτείνεται για μια 10ετία, για να αντιμετωπιστεί με δόσεις "ασπιρίνης".
  • Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της διατροφικής εξάρτησης του πληθυσμού της Γης από μονοπωλιακά συγκροτήματα.
  • Τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη, όπως η μείωση της στιβάδας του όζοντος, η ερημοποίηση εκτεταμένων περιοχών, η ανεξέλεγκτη πυρηνική δραστηριότητα (απαρχαιωμένες και "σύγχρονες" εγκαταστάσεις, πυρηνικές δοκιμές και απόβλητα), η διασυνοριακή ρύπανση, οι ανυπολόγιστες σε κοινωνικό κόστος φυσικές καταστροφές εξακολουθούν να επιδεινώνονται με βασικά θύματα τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στο στόχαστρο των πολυεθνικών

Οι διαπιστώσεις αυτές ξεσκεπάζουν, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, τη βαθιά υποκριτική στάση των πλούσιων καπιταλιστικών κρατών απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Γης.

Επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι η επιβίωση του ιμπεριαλισμού συντελείται σε βάρος της ζωής των σημερινών και μελλοντικών γενεών.

Καμία διαβεβαίωση "αρμοδίων" δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι το "περιβάλλον" παραμένει στο στόχαστρο των πολυεθνικών είτε ως δεξαμενή ληστρικής άντλησης πρώτων υλών, είτε ως φυσικός χώρος ανεξέλεγκτης δράσης, είτε ως ένας ιδιαίτερα επικερδής τομέας παραγωγικών επενδύσεων.

Στη χώρα μας τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα. Το φυσικό, το ανθρωπογενές και το εργασιακό περιβάλλον παραμένουν μόνιμα στην αθέατη πλευρά των κυβερνητικών επιλογών, θύματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

  • Οι συνθήκες εργασίας, μέσα στις οποίες εργάζονται 10 και 12 ώρες χιλιάδες εκμεταλλευόμενοι, είναι κυριολεκτικά απάνθρωπες. Με την ευκαιρία και το πρόσχημα της ανάληψης της Ολυμπιάδας του 2004, οι ελάχιστοι ελεύθεροι και, δυνάμει ελεύθεροι, χώροι που απόμειναν στην Αθήνα, απειλούνται με αφανισμό στο όνομα μιας νέας "μεγάλης ιδέας". Παράλληλα, με τη μεθοδευμένη κατάργηση του ΠΔ 84/84 για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Αττική και την τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, σε συνδυασμό και με άλλα νομοθετήματα που ήδη ισχύουν, αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στην ασύδοτη και περιβαλλοντοκτόνα δράση του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας.
Διαρκής υποβάθμιση
  • Καιρικά φαινόμενα ισχυρής, αλλά όχι απρόβλεπτης, έντασης οδηγούν όλο και πιο συχνά σε πλημμύρες μαζικής καταστροφής.
  • Η πυροπροστασία των δασών υποβαθμίζεται με την ανάθεσή της αποκλειστικά στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης τεχνικά και θεσμικά υποβαθμίζονται.
  • Η πληγή των χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών παραμένει μονίμως ανοιχτή, καθώς η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων κάθε χρόνο απορρίπτονται λαθραία.
  • Τα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης τόσο από χερσαίες πηγές, όσο και από πλοία είναι καθημερινά. Ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων στην Ψυττάλεια μετατίθεται και πάλι για το απώτερο μέλλον.
  • Τα περιβαλλοντικά προβλήματα των μεγάλων πόλεων (κυκλοφοριακό, νέφος, ηχορύπανση, ελεύθεροι χώροι, οπτική ρύπανση) οξύνονται χρόνο με το χρόνο.
  • Οι καταπατήσεις και οι, νόμιμες ή αυθαίρετες, δημιουργίες ή επεκτάσεις οικισμών σε δασικές περιοχές συνεχίζονται αμείωτες. Οι ευκαιριακές, κατά περίπτωση, κατεδαφίσεις αυθαίρετων περιφράξεων και αποθηκών υπό τις κάμερες των καναλιών, το μόνο που κατορθώνουν, είναι να υπογραμμίσουν τη σύμπλευση του κράτους με τα συμφέροντα του ισχυρού κατεστημένου που κερδοσκοπεί στην αγορά γης.
  • Η υποβάθμιση σπάνιων και προστατευομένων κατά τα άλλα "οικοσυστημάτων" συνεχίζεται, καθώς μοναδική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η αφειδώλευτη χρηματοδότηση μεγάλων οδικών αξόνων που τεμαχίζουν την ελληνική περιφέρεια.
  • Η υπόγεια επίθεση που αναπτύσσεται τελευταία κατά του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (αρμόδιου για τα θέματα περιβάλλοντος) δεν περνά απαρατήρητη.
  • Το μεγάλο κεφάλαιο το εκδοτο - εργολαβικό κατεστημένο ροκανίζει και εποφθαλμιά τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους.
Ζήτημα βαθιά πολιτικό
  • Οι διαπιστώσεις αυτές δε διαφέρουν στη βάση τους από αυτές των προηγούμενων χρόνων. Ενώ οι τεχνολογίες περιβαλλοντικής προστασίας διεθνώς βελτιώνονται, το περιβάλλον στον τόπο μας χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζεται. Αυτό αποδεικνύει ότι η λύση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό.

Το ΚΚΕ δε θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι το μεγάλο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από άλλα μεγάλα προβλήματα του τόπου και των εργαζομένων. Απαιτεί μια άλλη πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους συμφέροντα που διαπλέκονται με τα πρώτα.

Μια πολιτική πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης, τους καρπούς της οποίας, όμως, δε θα απολαμβάνουν οι λίγοι, αλλά όλος ο λαός.

Μια πολιτική, διαμετρικά αντίθετη με τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους και της ελεύθερης αγοράς που ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια του πλανήτη μας.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι μεγαλώνει η ανάγκη για πιο ουσιαστική, πιο συντονισμένη πάλη των μαζικών φορέων, των μαχόμενων δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), της προοδευτικής διανόησης, των οικολογικών οργανώσεων, της νεολαίας, των ευαισθητοποιημένων ατόμων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι σημαντικές επιμέρους κατακτήσεις κερδήθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων.Σ' αυτή την κατεύθυνση τα μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ