Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΕΥΟΣΜΟΥ
Ερμαια προεκλογικών σκοπιμοτήτων

Οι Δήμοι Μενεμένης, Κορδελιού, Ιωνίας και Σίνδου και η Κοινότητα Καλοχωρίου αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την εγκατάστασή τους στο στρατόπεδο Γκόνου

Θύμα του πολιτικού κόστους, στο πεδίο της προεκλογικής περιόδου, πέφτει όπως φαίνεται το ζήτημα της μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Γκόνου Ιωνίας στη Θεσσαλονίκη 1.200 Τσιγγάνων, από τους 3.000 συνολικά που ζουν στον Εύοσμο. Η νομαρχία καθυστερεί την εφαρμογή της απόφασης που έτσι κι αλλιώς δε δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, με προφανή σκοπό να μεταθέσει το θέμα για μετά τις εκλογές, προκειμένου να μην υποστεί το πολιτικό κόστος. Σ' αυτή την προσπάθεια έχει αρωγούς τους δημάρχους των εμπλεκόμενων δήμων, που αντιδρούν στην εγκατάσταση των Τσιγγάνων στην επιλεγείσα θέση, για τους ίδιους λόγους.

Συγκεκριμένα, οι Δήμοι Μενεμένης, Κορδελιού, Ιωνίας και Σίνδου και η Κοινότητα Καλοχωρίου, μέσα από κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ παρουσία του νομάρχη και βουλευτών του νομού, αποφάσισαν εκ νέου να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση των Τσιγγάνων του Ευόσμου στο στρατόπεδο Γκόνου και προειδοποιούν πως θα κινητοποιήσουν τους δημότες.

Με βάση παλιότερες δεσμεύσεις της νομαρχίας, τα έργα υποδομής στο στρατόπεδο Γκόνου θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το φετινό καλοκαίρι ώστε να έδιναν προσωρινή λύση στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι μετά την απόφαση του Δήμου Ευόσμου να τους απομακρύνει από την περιοχή του, για να μπορέσουν οι ιδιώτες στους οποίους ανήκει η έκταση να αξιοποιήσουν τη γη τους. Ο Ιούνης έφτασε και μόλις πριν τρεις μέρες έγινε η ανάθεση στον εργολάβο. Ενόψει λοιπόν αυτής της εξέλιξης οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των παραπάνω δήμων επανήλθαν και με πρόσχημα πως η λύση που επιλέχθηκε θα οδηγήσει σε γκετοποίηση του πληθυσμού των Τσιγγάνων αντιδρούν και προτείνουν να υπάρξει σχέδιο για τη διασπορά τους σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας σχετικά στο "Ρ" ο νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, Μιχάλης Σπυριδάκης, δήλωσε: "Χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος με στόχο την ομαλή ένταξη στην κοινωνία όλων των Τσιγγάνων της Θεσσαλονίκης. Οπως όμως φαίνεται, δεν υπάρχει θέληση ούτε κυβερνητική ούτε τοπική για κάτι τέτοιο. Η ΝΑΣ έχει προτείνει εδώ και τρία χρόνια την επίλυση του θέματος μέσα από δημόσια εθνικά προγράμματα, που θα αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα στέγασης (όπως οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι επιλέξουν), εκπαίδευσης, υγιεινής και επαγγελματικής ένταξής τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ