Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
"Γερμανική" τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση

Ετοιμο το πόρισμα των Γερμανών "συμβούλων"

Στην εφαρμογή του σχεδίου της για τη διάλυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προχωρά η κυβέρνηση, παρά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων.

Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών το πόρισμα που εκπόνησαν Γερμανοί "σύμβουλοι", έναντι "παχυλής" αμοιβής, για την τριχοτόμηση της ΥΠΑ και τη σύσταση ανωνύμων εταιριών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το πόρισμα αυτό θα παρουσιαστεί από την ελληνική επιτροπή, στην οποία είχε ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της ΥΠΑ και όχι από τους Γερμανούς. Ο λόγος; Οπως καταγγέλλει η ομοσπονδία εργαζομένων (ΟΣΥΠΑ) είναι η παραπλάνηση της κοινής γνώμης ότι πρόκειται για ελληνική μελέτη και όχι γερμανική, αλλά και για να μη γίνει γνωστό ότι "σπατάλησαν χρήματα του Δημοσίου, χωρίς λόγο".

Επισημαίνεται ότι στο εισαγωγικό κείμενο του πορίσματος, το οποίο σημειωτέον είναι διατυπωμένο στα αγγλικά, οι Γερμανοί "σύμβουλοι" επικαλούνται το άρθρο 103 του Συντάγματος, επισημαίνοντας επί λέξει: "Το άρθρο αυτό του Συντάγματος καθορίζει ότι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται μόνιμοι για όσο διάστημα υπάρχουν οι θέσεις των. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που μια υπηρεσία ή μονάδα αποσυρθεί (καταργηθεί), οι αντίστοιχοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απολυθούν"! Για το θέμα αυτό, η ΟΣΥΠΑ τονίζει πως με απλά λόγια, σημαίνει ότι μόλις αλλάξει η νομική μορφή της ΥΠΑ και συσταθούν οι ΑΕ, οι εργαζόμενοι θεωρούνται απολυμένοι. Η δεύτερη επισήμανση των Γερμανών, είναι ότι "η επιτυχία της ιδιωτικοποίησης εξαρτάται, κυρίως από την εθελοντική μετάβαση των υπαλλήλων από ένα καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας σε καθεστώς εργασίας ιδιωτικής εταιρίας". Αποκαλύπτεται δηλαδή ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει καιρό τώρα το ξεπούλημα της ΥΠΑ στους ιδιώτες και γι' αυτό παρήγγειλε μελέτη με σαφή προσανατολισμό την ιδιωτικοποίηση.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτη η στάση του προεδρείου της ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), το οποίο ενώ καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα της ΥΠΑ, ταυτόχρονα "πιστεύει ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει στην αποδοχή της μελέτης των Γερμανών συμβούλων και ότι θα λάβει υπόψη της τις θέσεις των εργαζομένων"!

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, που έχει ζητήσει η ΟΣΥΠΑ, χτες η ηγεσία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τους βουλευτές της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη και Θ. Χειμάρρα.Η συνάντηση έγινε "εν κρυπτώ" στα γραφεία της ΟΣΥΠΑ. Με πρόσχημα ότι η συνάντηση είναι ενημερωτική, δεν επέτρεψαν να είναι παρόντες άλλοι, πλην των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, που κατά... σύμπτωση είναι στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ εκτιμούν ότι επιλέχτηκε η "κλειστή" συνάντηση, για να αποφύγουν οι βουλευτές της ΝΔ - για ευνόητους λόγους - να εκφράσουν την απόλυτη συμφωνία της ηγεσίας του κόμματός τους για ξεπούλημα της ΥΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ