Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Οριστική απόφαση από την Ολομέλεια

Το ΣΤ' Τμήμα αποφάσισε χτες ότι το δικαιούνται και οι δύο γονείς

Το οικογενειακό επίδομα θα δίνεται και στους δύο συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό, το δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του διευρυμένου (υπό επταμελή σύνθεση) ΣΤ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί πριν 10 περίπου μέρες από το ίδιο τμήμα, αλλά υπό πενταμελή σύνθεση.

Παράλληλα, κατά τη χτεσινή διάσκεψη το ΣΤ Τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση και επειδή υπήρχε αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (805/1994). Να υπενθυμίσουμε ότι και ο Αρειος Πάγος με αποφάσεις του τάχθηκε υπέρ της παροχής του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους και όταν ακόμη εργάζονται αμφότεροι στο δημόσιο.

Η χτεσινή απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (4 - 3). Υπέρ του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους τάχθηκαν οι σύμβουλοι επικρατείας Α. Μαρίνος, Π. Χριστόφορος, Ν. Σακελλαρίου και η εισηγήτρια πάρεδρος, Κ. Φιλοπούλου, ενώ μειοψήφησαν οι Εμ. Δαρζέντας, Κ. Κουσούλης και η Αικ. Συγγούνα.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται πως, σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, θα πρέπει να προβλέπονται οικονομικά κίνητρα για κάθε εργαζόμενο Ελληνα ή Ελληνίδα, ώστε να τους διευκολύνει τη σύναψη του γάμου και τη δημιουργία της οικογένειας. Δηλαδή, το επίδομα έχει την έννοια της προσαύξησης του μισθού στο ζευγάρι, αμέσως μετά την τέλεση του γάμου. Στην ίδια απόφαση γίνεται λόγος και για την αρχή της ισότητας που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται στο άρθρο 21 του Συντάγματος η σχετική διάταξη του νόμου 1505/1984 και συνεπώς είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα, επειδή απαγορεύει την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα.

Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δημιουργείται πρόβλημα και με τον περσινό νόμο, που περιέκοψε τα οικογενειακά επιδόματα των εργαζομένων συζύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ