Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο εθισμός στη ναρκο - κουλτούρα

Στη "μύηση" της νεολαίας στη ναρκο - κουλτούρα οδηγεί η μόδα των καταστημάτων "Kannabishop", που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα.

Η ακριβής μετάφραση της επωνυμίας είναι "Κανναβομαγαζιά", καθώς στα καταστήματα αυτά πουλιούνται προϊόντα (από ρούχα και είδη σπιτιού, μέχρι τρόφιμα και καλλυντικά), που περιέχουν βιομηχανική κάνναβη - κοινώς χασίς. Τα προϊόντα που διακινούνται στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, είναι εισαγόμενα.Η κυβέρνηση συνηθίζει να αντιγράφει με το χειρότερο τρόπο τις επιλογές κάποιων ευρωπαϊκών κρατών. Ετσι ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας έχει δηλώσει στο περιοδικό "Kannabistreet" ότι σύντομα και στην Ελλάδα θα επιτραπεί η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης εκτιμώντας ότι είναι κερδοφόρος καλλιέργεια σε αντίθεση με τις τριτοκοσμικές - όπως τις χαρακτηρίζει ο υπουργός - μονοκαλλιέργειες του βαμβακιού.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με αφορμή το άνοιγμα καταστήματος και στην Καλαμάτα, έχει αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης με ανακοινώσεις της για τη ναρκο - κουλτούρα που προωθείται από διάφορα κανάλια. Στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Καλαμάτας δημοσιεύτηκε (27.5.1998) επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου των "Κανναβομαγαζιών" Γ. Γκανιάτσο, στην οποία υποστηρίζει ότι "δεν είναι ναρκωτικό η βιομηχανική κάνναβη" και ότι η"πραγματική ανησυχία του είναι στην κατεύθυνση του πώς θα μπορέσει και η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει και να πάρει το μερίδιο της αγροτικής παραγωγής που δικαιωματικά της ανήκει". Μάλιστα, κατηγόρησε για άγνοια τόσο τη ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, όσο και τον βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Λ. Παπανικολάου, που εξέφρασαν μέσω της εφημερίδας τις ανησυχίες τους.

Πέρα απ' τις περιεκτικότητες σε τετραϋδοκανναβινόλη - δηλαδή τη ναρκωτική ουσία - ή την παραγωγική δραστηριότητα, η ουσία της καταγγελίας του ΚΚΕ, όπως τονίζει η ΝΕ Μεσσηνίας είναι τούτη: "Ενώ σε όλη τη χώρα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τα ναρκωτικά, υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια να"μαστουρώσει" η νεολαία, για να μην αμφισβητήσει συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο το γεγονός ότι υπάρχει, αντικειμενικά έδαφος για την εξάπλωση των ναρκωτικών (φυγή από την ανελέητη πραγματικότητα προς ψεύτικους παραδείσους) αλλά το γεγονός ότι μία σειρά από παράγοντες με τις ναρκοθεωρίες τους για "νόμιμο χασίς" και "διαχωρισμό" των ναρκωτικών σε "σκληρά - μαλακά", προωθούν τον συμβιβασμό με το πρόβλημα, παρά την αντίθετη γνώμη που υπάρχει στο λαό μας για το ρόλο του χασίς".

Πρόκειται δηλαδή για πλευρές μιας κουλτούρας φιλικής προς τα ναρκωτικά που κάνει πιο ευάλωτους τους νέους. Μάλιστα η Επιτροπή του ΟΗΕ στη φετινή έκθεσή της για τα ναρκωτικά (δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25.2.1998) επισημαίνει αυτή την πλευρά υπογραμμίζοντας ότι η ανοχή αυτής της κουλτούρας υπονομεύει τις προσπάθειες της πρόληψης και τονίζει: "Αν οι κυβερνήσεις επιθυμούν να ευοδωθούν οι εθνικές και οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών, οφείλουν να είναι έτοιμες να αντιπαρατεθούν σε όσους έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν "πολιτιστικές" τάσεις, συμβάλλοντας ενεργά στη δημιουργία φιλικού προς τα ναρκωτικά κλίματος".

Η ΝΕ Μεσσηνίας θυμίζει ότι το ΚΚΕ στην 80χρονη ιστορία του συνοδεύεται απ' την ανειρήνευτη πάλη του ενάντια στα κάθε είδους ναρκωτικά. "Από τότε που η ΕΠΟΝ - συνεχίζει η ΝΕ Μεσσηνίας - έσπαγε τους τεκέδες και καλούσε τη νεολαία της Καλαμάτας να πετάξει στα μούτρα των Εγγλέζων, τα τσουβάλια το χασίσι που αφειδώς προσέφεραν στις συνοικίες, προπύργια της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ