Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΥΡΟΣ
Το έργο του δήμου στην κρίση των δημοτών

Την κρίση και την έγκριση του λαού του Ταύρου για το έργο της δημοτικής αρχής το 1997, ζήτησε προχτές ο δήμαρχος Ταύρου Παν. Βακαλόπουλος, σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία της Παναγίτσας. Με την ευθύνη, την εντιμότητα και την αυτοκριτική διάθεση που διακρίνουν εκείνους τους λειτουργούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παλεύουν με το λαό για τη λύση των προβλημάτων του.

"Προσανατολίσαμε τη δράση μας, επισήμανε ο δήμαρχος Παν. Βακαλόπουλος, έχοντας σαν βασικό στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και το συμφέρον των δημοτών μας και προσπαθήσαμε να προωθήσουμε τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα, που μας απασχολούσαν σε έργα υποδομής, περιβάλλοντος, χωροταξικά, παιδείας, αθλητισμού". Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι, παράλληλα με όλα αυτά, ο δήμος δε σταμάτησε να εκφράζει τη συμπαράστασή του στα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων, των κινημάτων ειρήνης, στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των αγροτών, των ναυτεργατών, των συνταξιούχων, που αντιμετωπίστηκαν με αντιδημοκρατικές μεθόδους, στα θέματα του ρατσισμού. Συγχρόνως, η δημοτική αρχή έδωσε τους δικούς της αγώνες στα συλλογικά όργανα της ΤΑ για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

Ο Παν. Βακαλόπουλος είπε ότι "κάθε δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη - και από τον κώδικα λειτουργίας των ΟΤΑ - να δίνει λόγο στο λαό για τα έργα της και να ζητά την κρίση και την έγκρισή του".

Παρουσιάζοντας τις συνθήκες, μέσα στις οποίες εργάστηκε η δημοτική αρχή την προηγούμενη χρονιά, ο δήμαρχος τόνισε ότι η δράση της ΤΑ επηρεάστηκε σημαντικά από τη γενικότερη οικονομική - και όχι μόνο - πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση, πολιτική εφαρμογής των αποφάσεων και επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κυβέρνηση, συνέχισε ο Π. Βακαλόπουλος, προχώρησε στην ψήφιση του "Καποδίστρια" με την αναγκαστική συνένωση των δήμων και κοινοτήτων, στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και πολλές φορές χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο (παιδικοί σταθμοί - τυχερά παίγνια κλπ.), συνέχισε την παράνομη κατακράτηση πόρων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Προώθησε την πολιτική της δυνατότητας ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών που προσφέρει η ΤΑ. Αναφερόμενος στην ακόμη πιο μεγάλη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς όμως η κυβέρνηση να αποδώσει στους ΟΤΑ τα ανάλογα κονδύλια για το εκλογικό επίδομα και το επίδομα ειδικής αποζημίωσης, ο Π. Βακαλόπουλος είπε ότι τα κονδύλια αυτά επιβάρυναν τον δήμο με 110 εκατομμύρια δραχμές. Από αυτά, ο δήμος πήρε πίσω μόλις 19 εκατομμύρια το 1996 και 9 εκατομμύρια το 1997. Την ίδια στιγμή, το μερίδιο που αναλογεί στον δήμο από τους, παράνομα, παρακρατημένους ΚΑΠ φτάνει τα 1,6 δισεκατομμύρια δραχμές...

Θλιβερή η παρουσία της αντιπολίτευσης του δήμου στην προχτεσινή συγκέντρωση, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αρνητική ψήφο της στον απολογισμό - ο οποίος στο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε με εννιά ψήφους υπέρ και τρεις κατά - φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να προσπαθήσει να διαγράψει την 20ετή πορεία της δημοτικής αρχής στο "τιμόνι" του δήμου! Μια πορεία, που μετέτρεψε τον Ταύρο του τέλους της δεκαετίας του '70 με το μισό σχεδόν της έκτασής του εκτός σχεδίου πόλης, σε έναν δήμο που σήμερα αποτελεί "πιλότο" για την ανάπλαση πόλεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο! Η δε κύρια "κατηγορία" προς τη δημοτική αρχή ήταν, ουσιαστικά, η έλλειψη ...προσανατολισμού προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το στοιχείο για την ανάπλαση του Ταύρου το έδωσε ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας της "ΝΑΣ" και πρώην αντιδήμαρχος Ταύρου Χρήστος Λαζαρίδης,προσθέτοντας ότι αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ διδάσκεται ακόμη και στα πανεπιστήμια! Ο ομιλητής απάντησε και στην "ευρω-λαγνεία" των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία και νούμερα, που αποδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής συμμετοχής του ελληνικού λαού στα περίφημα ευρωπαϊκά κονδύλια.Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής υπερψηφίστηκε με ανάταση των χεριών από τους συγκεντρωμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ