Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εκπαιδευτικοί
  • Παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 10 Ιουνίου. Πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο
  • Κινήσεις αντιπερισπασμού από το υπουργείο Παιδείας

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται καθηγητές και δάσκαλοι ενόψει της απεργίας τους τις μέρες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών που ξεκινά σε μία βδομάδα. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας, αμήχανο μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, προχώρησε σε δημαγωγικές εξαγγελίες για πρόσληψη αναπληρωτών, σε μια προσπάθεια να διασπάσει το μέτωπο των εκπαιδευτικών.

Οπως είπαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, είναι μεγάλη η ανταπόκριση των καθηγητών και των δασκάλων στο κάλεσμα να μη στελεχώσουν το μηχανισμό του διαγωνισμού. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είπε χαρακτηριστικά ότι η ανταπόκριση των δασκάλων και των νηπιαγωγών ήταν καθολική, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ είπε ότι με έγγραφα των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τα σχολεία αναζητούνται επιτηρητές την τελευταία στιγμή. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας δήλωσε τη συμπαράσταση των υπαλλήλων του υπουργείου στον αγώνα των εκπαιδευτικών και τόνισε ότι δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση να "χρησιμοποιεί" τους κλάδους εργαζομένων του υπουργείου Παιδείας, ιδίως όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις.

Οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν τον αγώνα τους με μία πολιτιστική - πολιτική εκδήλωση το Σάββατο 6 Ιουνίου στο Πεδίον του Αρεως. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία με τον Ηλ. Λιούγκο και τη "Ρεμπέτικη Κομπανία", θεατρικά δρώμενα σε κείμενα Μπέρτολτ Μπρεχτ από το "Ρομάντσο της Πεντάρας" με την Μάνια Παπαδημητρίου, θεατρική παράσταση από το Θίασο Εκπαιδευτικών της Καλύμνου με το έργο "Τα όμορφα σχολεία όμορφα καίγονται", έκθεση γελοιογραφίας με εκπαιδευτικά θέματα, ενώ θα λειτουργεί παιδότοπος. Την Τετάρτη 10 Ιουνίου,στις 7 το απόγευμα θα γίνει παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, που συνδιοργανώνεται από εκπαιδευτικούς φορείς με συμμετοχή εργαζομένων. Οπως είπαν χτες στη συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, τα μηνύματα που έφταναν ήταν ότι το συλλαλητήριο θα είναι ιδιαίτερα μαζικό.

Σε ό,τι αφορά τη δράση τους τις μέρες του διαγωνισμού, έχουν ήδη προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στα εξεταστικά κέντρα τις μέρες του διαγωνισμού, στις οποίες εκτός από τους εκπαιδευτικούς θα συμμετάσχουν και άλλοι κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί φορείς, με στόχο να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Ανήσυχο το υπουργείο

Λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση των παραπάνω, ο υπουργός Παιδείας έδωσε συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα των αναπληρωτών, σε μια σαφή προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Στη διάρκειά της, ο υπουργός Παιδείας με το επιχείρημα ότι πέρσι από τους 6.200 διορισμούς, οι 5.900 ήταν αναπληρωτές, θέλησε να πείσει πως οι αναπληρωτές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες διορισμού. Περιόρισε μάλιστα το θέμα στους 4.500 αναπληρωτές, οι οποίοι έχουν δύο χρόνια τουλάχιστον προϋπηρεσία και είπε ότι με βάση το υψηλό ποσοστό διορισμών από την επετηρίδα και το διαγωνισμό, "θα διοριστούν οι αναπληρωτές που αυτή τη στιγμή διαμαρτύρονται". Αναφέρθηκε δε και το ζήτημα της "προνομιακής μοριοδότησης" των αναπληρωτών που έχουν προϋπηρεσία.

Μίλησε μάλιστα για αύξηση των διορισμών φέτος από τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου και της ενισχυτικής διδασκαλίας, τη στιγμή που οι παραπάνω θεσμοί θα λειτουργήσουν με τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων και τα μέτρα αξιολόγησης και φιλτραρίσματος των μαθητών οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση του μαθητικού δυναμικού.

Ο υπουργός Παιδείας επίσης είπε ότι το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να δημοσιοποιήσει μόνο τον πίνακα αυτών που πήραν τη βάση (το 14) και πάνω στο διαγωνισμό, τονίζοντας πως αυτό εξασφαλίζει από τη μια πλευρά το αδιάβλητο του διαγωνισμού, και, από την άλλη, προστατεύει την προσωπικότητα του υποψηφίου.

Δήλωσε πάντως ότι δε συζητά για αλλαγή του συστήματος. Παρέπεμψε για μετά το διαγωνισμό, το Σεπτέμβρη, δηλώνοντας ότι αν προκύψουν προβλήματα από το διαγωνισμό, θα συζητηθούν στη Βουλή. Μιλώντας για μέτρα που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα του νέου συστήματος διορισμών, έφτασε σε σημείο να κάνει λόγο για ταχύρυθμα προγράμματα που θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να ετοιμαστούν για τις εξετάσεις (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ