Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Καμπή για την ανθρωπότητα
  • Καμιά χώρα δεν είναι προφυλαγμένη απ' τη μάστιγα
  • Στις 8 - 10 Ιούνη 1998 θα γίνει η Ειδική Σύνοδος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Ξεπερνούν τα 190 εκατομμύρια οι χρήστες ναρκωτικών σ' όλο τον κόσμο - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ - ενώ η παράνομη βιομηχανία ναρκωτικών υπολογίζεται ότι αποφέρει έσοδα ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο! Το ποσό αυτό είναι το διπλάσιο των εσόδων της παγκόσμιας βιομηχανίας φαρμάκων και περίπου το δεκαπλάσιο του ποσού που διατίθεται για αναπτυξιακή βοήθεια σε όλον τον κόσμο...

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας,ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, Κ. Στεφανής,και η υπεύθυνη των προγραμμάτων του ΟΗΕ, Μ. Γόντικα."Η κατάχρηση των ναρκωτικών, είπε η Μ. Γόντικα, δεν είναι ένα φαινόμενο που συναντάται μόνο σε ανεπτυγμένες χώρες αλλά σε όλον τον κόσμο, και σε παντός είδους κοινωνικές ομάδες, θρησκείες και φυλές. Το πρόβλημα των ναρκωτικών θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα της εποχής μας, όπου οι τάσεις κάθε άλλο παρά φαίνονται να αναστρέφονται και όπου καμία χώρα στον κόσμο δεν είναι προφυλαγμένη από αυτή τη μάστιγα".

Στις 8 - 10 Ιούνη 1998 γίνεται στη Νέα Υόρκη η Ειδική Σύνοδος του Οργανισμού για το πρόβλημα των ναρκωτικών και συμπίπτει με τη δέκατη επέτειο απ' την ψήφιση της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά της παράνομης Διακίνησης των Ναρκωτικών και των Ψυχοτρόπων Ουσιών. Εκπρόσωποι 130 κυβερνήσεων πήραν μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο στη Βιέννη (16 - 21 Μάρτη 1998) και κατέληξαν στο προσχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης, που θα υποβληθεί για ψήφιση στην Ειδική Σύνοδο.

Ανάμεσα στους στόχους που θέτει η Διακήρυξη είναι η διαμόρφωση μέχρι το 2003 "νέων στρατηγικών και προγραμμάτων μείωσης των ναρκωτικών, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και τις αρχές επιβολής του νόμου". Ο άλλος σημαντικός στόχος είναι η "εξάλειψη ή η σημαντική μείωση της παράνομης καλλιέργειας κόκας, κάνναβης και οπιοπαπαρούνας μέχρι το 2008".

Γνώσεις για τα ναρκωτικά υπάρχουν πια πολλές, είπε η Μ. Γόντικα, και τόνισε: "Το θέμα είναι η βούληση και η εμμονή των κυβερνήσεων για να καθαρίσει ο πλανήτης μας απ' τα ναρκωτικά".

Θα υπερψηφίσει η Ελλάδα

Ο Κ. Γείτονας - που θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ - δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υπερψηφίσει τη Διακήρυξη. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, θα αναλάβει τις δεσμεύσεις που της αντιστοιχούν για τις προσαρμογές της νομοθεσίας της, καθώς και για την κινητοποίηση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός "Εθνικού σχεδίου με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση" για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία των κέντρων πρόληψης σκοπεύει στη δημιουργία θεσμών με διάρκεια και τη διεύρυνση της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας.

Ο υπουργός είπε ότι και στην Ελλάδα το όριο ηλικίας των χρηστών πέφτει, ενώ η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αντισταθεί στην επέκταση του προβλήματος και ως ένα μέσο αντίστασης παρουσίασε την ενίσχυση της οικογένειας. Βέβαια, η ελληνική οικογένεια δεινοπαθεί απ' τη συνολικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη θεραπεία ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις νέες θεραπευτικές μεθόδους. "Δεν καθυστερούμε αλλά ούτε και σπεύδουμε", είπε, ενώ αναφερόμενος στην επανένταξη των αποθεραπευμένων αναγνώρισε ότι είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα και εναπέθεσε τις ελπίδες για επανένταξη μέσα απ' τα προγράμματα κατάρτισης.

Κάπου δειλά ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό και ότι η αντιμετώπισή του προϋποθέτει και τη θεραπεία κοινωνικοοικονομικών δεινών, όπως η φτώχεια.

Καταπέλτης ήταν η καθηγήτρια Αλ. Μαραγκοπούλου στη σύντομη παρέμβασή της: Το κυριότερο ερώτημα, είπε η Αλ. Μαραγκοπούλου, είναι γιατί, παρά τα τόσα μέτρα, το φαινόμενο εξαπλώνεται.

Στη συνέχεια η Αλ. Μαραγκοπούλου τόνισε ότι τα αίτια της εξάπλωσης των ναρκωτικών είναι πρωτίστως κοινωνικά. Δεν υπάρχουν αξίες, είπε, και η μόνη ψευδο-αξία είναι εκείνη του πλουτισμού. Οι νέοι δεν έχουν πυξίδα ζωής και οδηγούνται στην απονενοημένη φυγή.

Η άλλη πλευρά που έθιξε η Αλ. Μαραγκοπούλου ήταν η υποκριτική στάση ορισμένων πλούσιων χωρών. Κάνουν πως πολεμούν τα ναρκωτικά, είπε, και ανέφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ με το κυνηγητό του καρτέλ της κοκαϊνης. "Τολμώ, είπε, να πω πως ήταν πόλεμος κοκαϊνης - ηρωίνης καθώς η κοκαϊνη εισέβαλε στην Αμερική".

Σύντομη παρέμβαση έκανε και η εθνική συντονίστρια Μ. Γιαννάκου,τονίζοντας ότι τα ναρκωτικά είναι ένα θέμα πολιτικής που αφορά όλη την κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ