ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάζουν τη δολοφονική επίθεση και τον αυταρχισμό
  • Εκπαιδευτικοί φορείς και εργαζόμενοι καταδικάζουν την επίθεση που δέχτηκε ο φοιτητής Δημ. Κουσουρής μαζί με έναν συμφοιτητή του και έναν αδιόριστο φιλόλογο
  • Ψάχνει αλλά δε βρίσκει η Αστυνομία!

Δεκάδες εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί φορείς και εργαζόμενοι με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την επίθεση που δέχτηκαν την περασμένη Τρίτη από ομάδα δολοφόνων, οι φοιτητές Δημ. Κουσουρής και Ηλ. Φωτιάδης και ο αδιόριστος φιλόλογος Γ. Καραμπατσόλης.Στο μεταξύ μικρή βελτίωση παρουσίασε η κατάσταση του Δημ. Κουσουρή, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, υποβλήθηκε σε πολύωρη νευροχειρουργική επέμβαση, και νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο.

  • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων εκφράζει τη συμπαράστασή της στα θύματα της δολοφονικής επίθεσης, και "καταγγέλλει την κυβέρνηση σαν ηθικό και φυσικό αυτουργό της εγκληματικής, τρομοκρατικής ενέργειας ενάντια στους δύο φοιτητές και στον καθηγητή".
  • Το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ καταδικάζει "τη μεθόδευση και αντιμετώπιση των απεργιακών εκδηλώσεων και διαμαρτυριών και την καθημερινή ολίσθηση της κυβέρνησης, όλο και σε πιο αυταρχικά μέσα και την επαναφορά του "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" συκοφαντώντας κάθε τι που είναι αντίθετο με τη λογική της".
  • Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Δήμου Βύρωνα καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την ωμή και απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ στο δίκαιο αγώνα των Εκπαιδευτικών και καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση σημειώνοντας ότι "την ευθύνη για την ενέργεια αυτή την έχει η ίδια η κυβέρνηση που ανοίγει το δρόμο για τη δράση των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών".
  • Η Τοπική Επιτροπή ΕΣΑΚ Λέσβου, τονίζει ότι η ενέργεια αυτή είναι "συνέχεια του επί τριημέρου ξυλοδαρμού των καθηγητών απ' τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις ασφαλείας μπροστά στα εξεταστικά κέντρα, κατόπιν εντολών της κυβέρνησης Σημίτη" και καλεί όλα τα εργατικά σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς σε επαγρύπνηση και δυνάμωμα του αγώνα.
  • Η γενική συνέλευση του Συνδικάτου Εμποροϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος καταγγέλλει "το κύμα βίας, τρομοκρατίας και συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων" και τη χρησιμοποίηση των μηχανισμών καταστολής και των ΜΑΤ και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του Συνδικάτου, να εντείνουν την αλληλεγγύη σε όσους βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να είναι σε επαγρύπνηση.
Η Αστυνομία ψάχνει, αλλά...

Εκθετη για τέταρτη κατά σειρά μέρα είναι η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αφού εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα φασιστοειδή που κρύβονται πίσω από τη δολοφονική επίθεση στην πλατεία Δεληγιάννη της Κυψέλης. Μετά την εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Γ. Κολιοκώστα να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι έρευνες, η σχετική δικογραφία πρέπει να έχει σχηματιστεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα ώστε να ασκηθούν διώξεις εναντίον των υπευθύνων.

Από τις έρευνες που διενεργούνται, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, δεν έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών, γιατί οι περιγραφές των μαρτύρων, όσο και των ίδιων των θυμάτων της επίθεσης δεν είναι σαφείς. Μια πληροφορία που ακούστηκε και από ραδιοφωνικό σταθμό, ότι αναγνωρίστηκε από αυτόπτη μάρτυρα κάποιο μέλος της "Χρυσής Αυγής", δεν επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι από αξιωματικούς της αστυνομίας διατυπωνόταν απερίφραστα η πεποίθηση ότι πίσω από τη δολοφονική απόπειρα κρύβονται ακροδεξιοί τραμπούκοι. Την ίδια ώρα όμως, γεννά ερωτηματικά ο τρόπος έρευνας της Αστυνομίας. Αρκεί να σημειωθεί μόνο, ότι ούτε καν τα πειστήρια του εγκλήματος (ρόπαλα κλπ.) δεν είχαν περισυλλεγεί από τους αστυνομικούς και ήταν ακόμα πεταμένα στην πλατεία...

Αναπάντητες επίσης παραμένουν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί ήταν αυτοί που υπέδειξαν στους παρακρατικούς τους τρεις νεαρούς.

Τις υποψίες των αστυνομικών κίνησαν από την αρχή τα μέλη της "Χρυσής Αυγής"Ιωάννης Παναγιωτίδης,Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης,Μιχαήλ Βαρσάμης,Δημήτριος Ζαφειρόπουλος,Χαράλαμπος Κουσουμβρής και Αγαμέμνων Θεοδωρόπουλος,οι οποίοι κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό πέντε μελών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, στις 6 Απριλίου 1996 στη Φ. Νέγρη. Από την αστυνομία ο μη εντοπισμός τους αποδίδεται στο γεγονός ότι έσπευσαν να εξαφανιστούν, μόλις διαδόθηκε ότι θεωρούνται ύποπτοι. Το ίδιο συνέβη και με τους ομοϊδεάτες τους που τους συνόδευαν στα δικαστήρια.

Και τραυματίας από σφαίρα στην προχτεσινή διαδήλωση

Παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα στη διαδήλωση που έγινε προχτές στην πλατεία Κάνιγγος με αφορμή την τραμπούκικη επίθεση εναντίον των φοιτητών έξω από τα δικαστήρια.

Με μια μέρα καθυστέρηση ανακοινώθηκε χτες από την Αστυνομία ότι ο 45χρονος αρχιφύλακας της Τροχαίας Ηλίας Αθανασόπουλος πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα, όταν πήραν φωτιά τα ρούχα του από τις μολότοφ και κάποιοι νεαροί τον είχαν εγκλωβίσει μέσα στο περιπολικό. Από εξοστρακισμό μιας σφαίρας τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα ο 37χρονος Απόστολος Γκαγκόμοιρος,ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον "Ευαγγελισμό". Η μη έγκαιρη δημοσιοποίηση του συμβάντος αποδίδεται στο γεγονός ότι ο τραυματίας λόγω της κατάστασής του δεν ήταν σε θέση να μιλήσει στους αστυνομικούς που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο, λίγο μετά τον τραυματισμό του.

Ο Απ. Γκαγκόμοιρος είπε χτες το πρωί στους αστυνομικούς ότι συμμετείχε στη συγκέντρωση και τραυματίστηκε ενώ στεκόταν δίπλα σε μια κολόνα στην οδό Χαλκοκονδύλη. Ξαφνικά, όπως είπε, ένιωσε ένα κάψιμο στην κοιλιά και αμέσως σωριάστηκε στο δρόμο. Σύρθηκε μέχρι το σταθμό των πρώτων βοηθειών στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε τραυματιστεί από πυροβόλο όπλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχιφύλακας ανέφερε στους προϊσταμένους του το ίδιο βράδυ ότι πυροβόλησε στον αέρα. Τα δυο περιστατικά συσχετίστηκαν, κατασχέθηκε το όπλο του αρχιφύλακα και αργότερα διαπιστώθηκε όπως ανακοινώθηκε ότι η βολίδα που αφαιρέθηκε από το σώμα του Γκαγκόμοιρου προερχόταν από εξοστρακισμό και όχι ευθεία βολή στο σώμα του.

ΛΗΜΝΟΣ
"Η τρομοκρατία δε θα περάσει"

Συλλαλητήριο καταδίκης της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού έγινε την Τετάρτη στη Μύρινα, με συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων

Με δυναμικό συλλαλητήριο ενάντια στη βία και την τρομοκρατία ενάντια στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία "διά ροπάλου" θέλησε να επιβάλλει τον επαίσχυντο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, απάντησε την περασμένη Τετάρτη η ΕΛΜΕ Λήμνου και ο τοπικός Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Από νωρίς, εκπαιδευτικοί μόνιμοι και αδιόριστοι, καθώς και εργαζόμενοι, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Μύρινας, φωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα όπως: "Με ΜΑΤ και βία, δε γίνεται παιδεία", "Παιδεία, ΔΕΚΟ - ΙΟΝΙΚΗ, τα βγάζουν όλα στο σφυρί", "Εργάτες - αγρότες - φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", καταδίκασαν την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, εξέφρασαν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νησιού, εκπρόσωποι από το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης" Κώστας Πινάκος.

Χαιρετίζοντας στο συλλαλητήριο, ο Γιώργος Γκίνης,από την Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προβοκατόρικες προσπάθειες της κυβέρνησης, να αποδώσει τις συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών και τα φαινόμενα βίας, σε δήθεν υποκίνηση από το ΚΚΕ. Χαρακτήρισε ψεύτικες, τις διαδόσεις αυτές, που ξεκίνησαν από τον υπουργό Παιδείας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. "Είναι παράλογο και προκλητικό, είπε, να κατηγορούνται βουλευτές του ΚΚΕ ως υποκινητές, επειδή συμπαραστάθηκαν στους διαδηλωτές και προσπάθησαν να τους σώσουν από τα ΜΑΤ", για να συνεχίσει: "Ούτε κανείς μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά, ότι τα ΚΚΕ υποκίνησε χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα. Αν αληθεύει αυτό, τότε θα έπρεπε το ΚΚΕ, να είναι τώρα στην κυβέρνηση"! "Ο αληθινός υποκινητής, είναι η κυβέρνηση, που επιτίθεται στα εργασιακά μας δικαιώματα", επισήμανε ο Γ. Γκίνης.

Στο συλλαλητήριο, χαιρέτισαν επίσης, ο Γιάννης Παπατσώρης, μέλος της ΕΛΜΕ Λήμνου, και ο Γιώργος Σαββόγλου, μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Στη συνέχεια, ακολούθησε δυναμική πορεία, στην αγορά της Μύρινας.

ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
Βροχή τα πρόστιμα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Βασίλη Εφραιμίδη

"Η "Ατζέντα 2000" πρόκειται να χειροτερεύσει την κατάσταση της γεωργίας, θα δουλέψει στον ίδιο Μαμμωνά των χοντρών συμφερόντων, θα λειτουργήσει κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων που δρουν στο Νότο, στο μεσογειακό χώρο", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ("Ατζέντα 2000").

Υπογραμμίζοντας ότι "η έκθεση του εισηγητή έχει τα χαρακτηριστικά της εντιμότητας και του θάρρους, γιατί αποδεικνύει με τρόπο αντικειμενικό την αντιαγροτική κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής", ο Β. Εφραιμίδης επισήμανε ότι "η διαρκής μείωση των τιμών και άλλα συναφή μέτρα συντέλεσαν στο να περιοριστεί σε έσχατα όρια ο αριθμός των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και να μεγαλώσει ο αριθμός και οι μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό είναι το μοντέλο της αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μας είπε το πρωί ο κύριος Fichler", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

"Οποια αντισταθμίσματα έναντι αυτών των αρνητικών μέτρων εισηγήθηκε η Επιτροπή υπερκαλύφθηκαν από τα υπερβολικά πρόστιμα που "πέφτουν βροχή" και από τις υπερβολικές μειώσεις των ποσοστώσεων που επιβάλλονται στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και, ιδιαίτερα, της μεσογειακής αγροτικής παραγωγής".

"Θέλω όμως να πω, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης, ότι ο εισηγητής κάνει μία παράλειψη: Δε λέει γιατί αυτή η αντιαγροτική πολιτική και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Αυτό πρέπει να το καταγγείλουμε εδώ" και κατέληξε τονίζοντας ότι "οι αγρότες θα εξεγερθούν και θα αντιμετωπίσουν αυτή την πολιτική και δε θα είναι αρκετά, μέτρα αυθαιρεσίας και βίας, όπως αυτά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση, με 10.000 αγρότες που οδηγούνται στο δικαστήριο και τιμωρούνται με αυστηρές ποινές, γιατί αγωνίζονται να διαφυλάξουν την παραγωγή, το εισόδημά τους, το δικαίωμά τους να ζουν στα χωριά και στις καλλιέργειές τους".

Κατέθεσε χτες ο Κουρής για τα διαπλεκόμενα

Για δύο ώρες κατέθετε χτες ο εκδότης της "Αυριανής" Γ. Κουρής στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Γεράκη, στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας που διατάχτηκε την περασμένη Δευτέρα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Γ. Κολιοκώστα,με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων πολλών εφημερίδων για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε την έρευνα που είχε το χαρακτήρα κατεπείγοντος, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων στα οποία γινόταν λόγος για οργανωμένη εγκληματική δράση ανεξέλεγκτων διαστάσεων σε βάρος του ελληνικού λαού.

Στην παραγγελία του Γ. Κολιοκώστα αναφερόταν ότι συγκεκριμένα εκδοτικά και οικονομικά συγκροτήματα με φερόμενους "ως πρωταγωνιστές και καθοδηγητές πρόσωπα "κατ' επάγγελμα απατεώνες και κλέφτες, μεσάζοντες, εμπόρους ναρκωτικών και διακινητές βρώμικου χρήματος" που διαπλέκονται με όργανα της εξουσίας λυμαίνονται μονοπωλιακώς και ανεξελέγκτως τα ταμεία του κράτους". Σε δηλώσεις του ο εκδότης της "Αυριανής" Γ. Κουρής, μετά τη δίωρη κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Γεράκη, είπε ότι "τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πέντε - δέκα άνθρωποι που αρπάζουν όλες τις δουλιές" και ότι "από το πολύ φαϊ θα βαρυστομαχιάσουν".

Πάντως, σύμφωνα με την εντολή του Γ. Κολιοκώστα κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης θα πραγματοποιηθούν έρευνες κατ' οίκον, θα κατασχεθούν έγγραφα και πάσης φύσης πειστήρια, θα διενεργηθούν έλεγχοι από το ΣΔΟΕ και πραγματογνωμοσύνες από ειδικούς επιστήμονες.

Συγκέντρωση Αρκάδων

Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και συντρόφους του Κόμματος να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που γίνεται την Τετάρτη 24 Ιούνη, ώρα 7.30 μμ, στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και Δημοτικές Εκλογές".

ΚΟΒ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση - συζήτηση

Η ΚΟΒ Κολιάτσου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και δημοτικές εκλογές" και καλεί τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος την Τετάρτη 24 Ιούνη στις 7.00 μμ στα γραφεία της, Πατησίων 280.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ