ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Για την εξυγίανση της ΕΛ. ΑΣ.

Τα παρακάτω μέτρα για την πρόληψη των κρουσμάτων διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. προτείνει σε γράμμα του ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΕΡΜΑΚΕΖΗΣ,ταξίαρχος ε.α., από την Αθήνα: "Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. αυξάνονται ανησυχητικά και δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Εντάσσονται και αυτά στο όλο σύστημα σήψης και διαφθοράς που μαστίζει την κοινωνία μας σε όλα τα κλιμάκια. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απλώς παρακολουθεί ανήμπορο (;) τις εξελίξεις και το μόνο που κάνει είναι οι επαναλαμβανόμενες, χιλιοειπωμένες δηλώσεις του υπουργού, για "πάταξη, ουδεμία επιείκεια, λήψη μέτρων" κλπ., κλπ.

Τα κρούσματα αυτά πρέπει να πατάσσονται, αλλά πριν από την καταστολή υπάρχει και η πρόληψη, μέτρα της οποίας είναι:

Αυξήσεις στους μισθούς των υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ., σε σημείο που να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και όχι στα χάλια τα σημερινά. Στις τελευταίες αυξήσεις μισθών, άλλοι πήραν μια "Α" αύξηση και άλλοι μείον (-) από το προηγούμενο μισθό τους. Είναι λογική αυτή; Ας δώσουν εξηγήσεις οι μανδαρίνοι και οι "σύμβουλοι" (με μισθούς αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων), οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη σύνταξη αυτού του τραγελαφικού νόμου.

Οι αστυνομικοί βλέπουν τη σημερινή διαφθορά που κυριαρχεί παντού και οι πειρασμοί είναι μεγάλοι. Βλέπουν τον παράνομο πλουτισμό των διαφόρων μεγαλοσχημόνων, οι οποίοι δεν ενοχλούνται και η αντίστασή τους μειώνεται. Με λίγα λόγια, "βλέπουν" πολλά τα οποία δε βλέπουμε εμείς και κλονίζονται. Πρέπει να έχουν μεγάλη ψυχική αντοχή για να μην υποκύψουν.

Πρόσληψη αστυνομικών σύμφωνα με τις ανάγκες, αλλά όμως με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με το σημερινό "ρεζιλίκι" των κομματικών κριτηρίων, που ο κάθε βουλευτής ή υπουργός του κυβερνώντος κόμματος προσλαμβάνει ψηφοφόρους του, ασχέτως προσόντων και λοιπών κριτηρίων που πρέπει να έχει ο αστυνομικός.

Υπάρχουν τρόποι ώστε να γίνεται η πρόσληψη, κατά μεγάλο ποσοστό αξιοκρατικά.

Επάρκεια αστυνομικών. Είμαστε η χώρα, που αναλογικά με τις άλλες της ΕΕ, έχει περισσότερους αστυνομικούς. Τα τμήματα όμως και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, όπως Δίωξης Ναρκωτικών κ.ά., δε διαθέτουν προσωπικό για τις ανάγκες τους και δεν μπορούν ν' αντεπεξέλθουν στις πολλαπλές υποχρεώσεις τους. Γιατί; Διότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών υπηρετεί σε άλλες υπηρεσίες, άσχετες με τα πραγματικά καθήκοντά τους, όπως: Φρουρές βουλευτών, υπουργών, αρχηγών κομμάτων, ανωτ. δικαστικών κλπ. Επίσης απασχολούνται στο μοίρασμα διαφόρων εγγράφων (δικαστικές κλήσεις κ.ά.), στις υπηρεσίες γραφείων. Τέλος υπάρχει υπερπληθώρα υπηρετούντων στα ΜΑΤ για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Εκπαίδευση. Εν σχέσει με άλλους συναδέλφους των ευρωπαϊκών αστυνομιών, είναι ανεκπαίδευτοι στην εξουδετέρωση αόπλως επιτιθέμενων εγκληματικών στοιχείων. Τα περιπολικά είναι παλαιού τύπου, "έχουν φάει τα ψωμιά τους", εν αντιθέσει με τα καινούρια οχήματα της Δημοτικής Αστυνομίας! Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι θα πάρουν 250 νέα οχήματα;

"Πόθεν έσχες".Δεκάδες φορές έχει επαναληφθεί το "πόθεν έσχες" τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και από τη σημερινή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Το "πόθεν έσχες" πρέπει να έχει ισχύ και στους ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς τραπεζών των αστυνομικών, αλλά για όλη την κλίμακα της ιεραρχίας.

Υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.Είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνει "ρουφιανομάγαζο" με ανυπολόγιστες ζημιές σε όλη την . ΕΛ.ΑΣ.

Μεταθέσεις - τοποθετήσεις.Για να υπάρξει δικαιοσύνη (κατά το δυνατόν) πρέπει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να μην είναι κομματικοποιημένη, όπως συμβαίνει σήμερα. Να μη διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και, το χειρότερο, να μην επανέρχεται από την αποστρατεία.

Να εκλέγεται από τη Βουλή. Βέβαια θα εκλέγεται ο εκλεκτός της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά εν πάση περιπτώσει, η Βουλή και κατ' επέκταση η κοινή γνώμη, θα γνωρίζει τα προσόντα του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αν αποτύχει ή επιτύχει στο έργο του.

Και τέλος, να συνταχθεί νέος κανονισμόςλειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., κατά το πρότυπο των αστυνομιών των ευρωπαϊκών χωρών, προσαρμοσμένων βέβαια στα ελληνικά δεδομένα".

Η "νέα τάξη" τότε και τώρα

Ο αντικομμουνισμός και η κατασυκοφάντηση των επαναστατικών ιδεών, η προπαγανδιστική εκστρατεία που εξαπέλυσε, στις αρχές του '90, η παγκόσμια αντίδραση, προετοίμασε το έδαφος και οδήγησε στη σημερινή ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων". Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στα καταπιεζόμενα έθνη οξύνεται αδιάκοπα. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση, το ξεζούμισμα και η καταπίεση της εργατικής τάξης, η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων και το πέταγμα εκατομμυρίων εργαζομένων στην ανεργία, λόγω της οικονομικής κρίσης του συστήματος, το πελώριο χάσμα ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια, ανάμεσα στην αστική τάξη και την εργατική, ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλο και αγεφύρωτο, όσο στην περίοδο που διανύουμε.

Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό και εάν δεν ξυπνήσουν οι λαοί να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, επόμενο είναι να περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό σ' όλη τους τη ζωή.

Οι αστικές κυβερνήσεις κάνουν σημαία τους την παγκοσμιοποίηση και την εμφανίζουν σαν μια διαμορφωμένη αδήριτη πραγματικότητα, στην οποία οφείλουν οι πάντες να προσαρμοστούν. Προβάλλουν δε τη θεωρία περί "μονόδρομου" στο διαμορφωμένο "νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον". Προσπαθούν να ασκήσουν ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία για να σπάσουν και να παραλύσουν την αντίσταση των λαών.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιδίδονται στον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, που απέσπασαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ενώ οι Γιαπωνέζοι ιμπεριαλιστές επεκτείνουν το ζωτικό οικονομικό τους χώρο στην Ασία και δυναμώνουν τα μιλιταριστικά τους χαρακτηριστικά.

Αργά, αλλά σταθερά, μπαίνουν στο παιχνίδι η Ρωσία και η Κίνα, διεκδικώντας ρόλο αντίστοιχο, της ξεχωριστής θέσης που κατέχουν στην παγκόσμια σκηνή και της στρατιωτικής τους δύναμης.

Καλά θα κάνουν Αμερικανοί, ΕΕ, με αρχηγό τον καγκελάριο Κολ, να καθίσουν φρόνιμα, γιατί τους "τρώει το κεφάλι τους" και θα το χάσουν. Λογαριάζουν "χωρίς τον ξενοδόχο", έναν ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από τα Παγκόσμια Κομμουνιστικά Κόμματα, τα οποία είναι αθάνατα!!!

Η καπιταλιστική σκλαβιά, η οικονομική κρίση και καταλήστευση των εθνών και λαών θα ξεσηκώσει αναπόφευκτα ένα νέο προλεταριακό επαναστατικό κίνημα, για την ανατροπή τους.

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!!!

ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΚΡΙΑΡΗΣ

Αντιστασιακός

Δάφνη, Αθήνα

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

ΟΧΙ στον αντικομμουνισμό!

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΓΚΑΡΗ,ΕΠΟΝίτισσα από την Κυνουρία, κάτοικος Κυψέλης: Εμείς οι αντιστασιακοί, όταν πάμε να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, δεχόμαστε πολλές φορές τα πυρά του αντικομμουνισμού που προέρχονται από κυβερνητικά χείλη. Εγώ έχω υβριστεί στο παρελθόν από τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης στη Γλόγοβα, στη Βίνιανη και Μακρακώμη σε αντιστασιακές εκδηλώσεις. Ναι, βρίζουν εμάς, που αγωνιστήκαμε, βασανιστήκαμε, κυνηγηθήκαμε, που δώσαμε όλη μας τη ζωή στον αγώνα. Φέτος δεν ήμουν στην Καισαριανή. Εμαθα όμως τι συνέβη. Ο,τι έγινε είναι απολύτως δικαιολογημένο και αυτό γιατί ο λαός είναι αγανακτισμένος με την υποκρισία των κυβερνώντων, που έρχονται να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη των ηρώων, αλλά τόσα χρόνια τώρα δεν έχουν φτιάξει στο Σκοπευτήριο ένα μεγαλόπρεπο μνημείο, ανάλογο με τη θυσία των 200 κομμουνιστών πατριωτών, που "Ελληνες" τους παρέδωσαν στους ναζί, για να τους εκτελέσουν στη συνέχεια.

Χρόνια τώρα, κατά τη διάρκεια των "πέτρινων χρόνων" δε μας άφηναν οι κρατούντες να αποτίσουμε φόρο τιμής στους τόπους όπου έπεσαν οι σύντροφοί μας. Και περιμέναμε ότι σήμερα πια, επί "σοσιαλιστικής κυβέρνησης", θα βλέπαμε να αναγνωρίζονται οι ήρωές μας και να στήνονται τα μνημεία τους στις πλατείες ολόκληρου του τόπου μας. Ομως τίποτα. Στην Κερασίτσα, π.χ., δεν υπάρχει προτομή για τον μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, που τον δολοφόνησε το παρακράτος της Δεξιάς. Γιατί;

Σε αντίθεση, όμως, υπάρχουν αγάλματα για τους συνεργάτες των Γερμανών όπως του Τσαούς - Αντών και πολλών άλλων προδοτών.

Εμείς οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης δε θα σταματήσουμε ν' αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά μας, που ακόμα μένουν αδικαίωτα και για τα μνημεία που πρέπει να στηθούν στους ήρωές μας σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Ελλάδα στο σωστό δρόμο ή στο... δρόμο;

"Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο και δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε". Είναι τα λόγια του πρωθυπουργού μας επιστρέφοντας πρόσφατα απ' την Ευρώπη, όταν αποφάσιζαν για την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Και ρωτώ, η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο ή βρίσκεται στο δρόμο; (αγρότες, εκπαιδευτικοί, τραπεζικοί, συνταξιούχοι, ναυτεργάτες κ. ά.).

Τώρα βρισκόμαστε σε μια ευρωπαϊκή "οικογένεια", που τα μισά μέλη της είναι αποικιοκράτες. Μαζί τους και οι Αμερικάνοι, που πριν μισό αιώνα περίπου, μας δημιούργησαν έναν Εμφύλιο και μετά με το απατηλό σύνθημα της "βοήθειας" (σχέδιο Μάρσαλ), μάς έβαλαν στο ΝΑΤΟ. Αυτοί λοιπόν οι Ευρωπαίοι "εταίροι" μας της "οικογενείας", μας ρίχνουν σε νέες περιπέτειες. Το σενάριο είναι το ίδιο, πακέτα Ντελόρ, Σαντέρ και.. έπεται Μάαστριχτ, Λευκή Βίβλος, ΟΝΕ, Σένγκεν, σύγκλιση, με.. σφίξιμο του ζωναριού, μπας και προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης. Στο τρένο δηλαδή, που είναι ανεβασμένοι οι καπιταλιστές και τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χρησιμοποιώντας για καύσιμα το αίμα και τον ιδρώτα των λαών.

Μέσα στον αιώνα μας, όλοι αυτοί οι επιβάτες της ταχείας αυτής αμαξοστοιχίας, συνήργησαν ώστε να ξεσπάσουν δυο παγκόσμιοι πόλεμοι με πολλές δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς. Με τα κανόνια του Κρουπ και άλλων μεγιστάνων του πλούτου έγιναν οι πόλεμοι και όμως αυτοί όχι μόνο δε δικάστηκαν σαν εγκληματίες πολέμου, αλλά έγιναν πλουσιότεροι.

Σήμερα με την Ενωση καπιταλιστών Ευρώπης, όλα οδηγούν σ' έναν εκσυγχρονισμένο μεσαίωνα. Τα ξεπουλήματα δείχνουν ότι δε θα 'ρθουν άσπρες μέρες ούτε το 2000, 2001, ούτε το 2004, με την "κερδοφόρα" Ολυμπιάδα.

Τι λένε οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ για όλα αυτά; Πού θα φτάσει το δημόσιο χρέος; Από 40 τρισ. λέτε να μηδενιστεί ή θα φθάσει τα 80 τρισ.;

Εμείς πάντως - ως μελλοθάνατοι - δεν πιστεύουμε σε ουτοπικές υποσχέσεις. Τελευταία γεύση είχαμε την υποτίμηση της δραχμής (κεραυνός εν αιθρία) και τη διαγραφή 1.700 φαρμάκων από τη λίστα. Ετσι ίσως η μακροβιότητα των συνταξιούχων γίνει βραχύβια.

Το μεγάλο υπερατλαντικό αφεντικό μας, κατάφερε με το εμπάρκο να εξοντώσει 1.000.000 Ιρακινούς (100.000 είναι παιδιά), στερώντας τους τα φάρμακα. Με το πρόσχημα τα παλάτια του Χουσεϊν, δημιούργησαν ένα εκσυγχρονισμένο Αουσβιτς.

Κρίμα, οι καπιταλιστές ενώμπορούν να κάνουν τον πλανήτη πραγματικό παράδεισο, προτιμούν να τον μετατρέπουν σε σφαγείο.

Οι λαοί όμως άρχισαν σιγά - σιγά να συνειδητοποιούν ότι από το όμορφο καπιταλιστικό δέντρο, βγαίνουν πολύ πικροί καρποί, φαρμακεροί. Γι' αυτό και το καπιταλιστικό δέντρο, πρέπει να ξεριζωθεί!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΛΙΑΚΙΔΗΣ

Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΠΑΥΛΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ,εργάτη Καβάλα. Πήραμε το νέο "πακέτο" με τις παρατηρήσεις σου για διάφορα δημοσιεύματά μας (αφορούν και παλαιότερα). Σε ευχαριστούμε. Να σημειώνεις πάντα τα λάθη και τις αβλεψίες μας.

- ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΦΛΥΤΖΑΝΗ,Μανχάιμ, Γερμανία. Αγαπητέ σύντροφε, δεν πήρες φαίνεται στα σοβαρά την παράκληση που κάνουμε προς τους επιστολογράφους μας, και δημοσιεύσαμε στη σελίδα μας αρκετές φορές.

- ΗΛΙΑ ΚΕΝΤΗΣΤΟ,Ωρωπό Αττικής. Το ποίημά σας για τον Αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, το πήραμε.

Τον αναζητά η αδελφή του

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΘ. ΒΑΖΗΣ εργαζόταν στο κατάστημα α/φών Κουκούραβα στη Σκύδρα του Νομού Πέλλας έως το Μάη του 1944, που τον συνέλαβε η Γκεστάπο, όταν ανακάλυψε ότι ήταν σύνδεσμος των ανταρτών.

Τον κλείσανε στο στρατόπεδο "Παύλος Μελάς" και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Οποιος γνωρίζει κάτι για τον Γεώργιο Βαζή, να γράψει ή να τηλεφωνήσει στη διεύθυνση της αδελφής του και του ανιψιού του, που τον αναζητούν. Τηλ: 091/22731, διεύθυνση: Χρ. Τσούλη - Ερμού 63, Φάρσαλα.

Aπ' ό,τι φαίνεται, η Ελλάδα όχι δεν είναι στο σωστό δρόμο, αλλά βρίσκεται και θα βρίσκεται κυριολεκτικά στο δρόμο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ