Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Για την εξυγίανση της ΕΛ. ΑΣ.

Τα παρακάτω μέτρα για την πρόληψη των κρουσμάτων διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. προτείνει σε γράμμα του ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΕΡΜΑΚΕΖΗΣ,ταξίαρχος ε.α., από την Αθήνα: "Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. αυξάνονται ανησυχητικά και δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Εντάσσονται και αυτά στο όλο σύστημα σήψης και διαφθοράς που μαστίζει την κοινωνία μας σε όλα τα κλιμάκια. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απλώς παρακολουθεί ανήμπορο (;) τις εξελίξεις και το μόνο που κάνει είναι οι επαναλαμβανόμενες, χιλιοειπωμένες δηλώσεις του υπουργού, για "πάταξη, ουδεμία επιείκεια, λήψη μέτρων" κλπ., κλπ.

Τα κρούσματα αυτά πρέπει να πατάσσονται, αλλά πριν από την καταστολή υπάρχει και η πρόληψη, μέτρα της οποίας είναι:

Αυξήσεις στους μισθούς των υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ., σε σημείο που να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και όχι στα χάλια τα σημερινά. Στις τελευταίες αυξήσεις μισθών, άλλοι πήραν μια "Α" αύξηση και άλλοι μείον (-) από το προηγούμενο μισθό τους. Είναι λογική αυτή; Ας δώσουν εξηγήσεις οι μανδαρίνοι και οι "σύμβουλοι" (με μισθούς αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων), οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη σύνταξη αυτού του τραγελαφικού νόμου.

Οι αστυνομικοί βλέπουν τη σημερινή διαφθορά που κυριαρχεί παντού και οι πειρασμοί είναι μεγάλοι. Βλέπουν τον παράνομο πλουτισμό των διαφόρων μεγαλοσχημόνων, οι οποίοι δεν ενοχλούνται και η αντίστασή τους μειώνεται. Με λίγα λόγια, "βλέπουν" πολλά τα οποία δε βλέπουμε εμείς και κλονίζονται. Πρέπει να έχουν μεγάλη ψυχική αντοχή για να μην υποκύψουν.

Πρόσληψη αστυνομικών σύμφωνα με τις ανάγκες, αλλά όμως με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με το σημερινό "ρεζιλίκι" των κομματικών κριτηρίων, που ο κάθε βουλευτής ή υπουργός του κυβερνώντος κόμματος προσλαμβάνει ψηφοφόρους του, ασχέτως προσόντων και λοιπών κριτηρίων που πρέπει να έχει ο αστυνομικός.

Υπάρχουν τρόποι ώστε να γίνεται η πρόσληψη, κατά μεγάλο ποσοστό αξιοκρατικά.

Επάρκεια αστυνομικών. Είμαστε η χώρα, που αναλογικά με τις άλλες της ΕΕ, έχει περισσότερους αστυνομικούς. Τα τμήματα όμως και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, όπως Δίωξης Ναρκωτικών κ.ά., δε διαθέτουν προσωπικό για τις ανάγκες τους και δεν μπορούν ν' αντεπεξέλθουν στις πολλαπλές υποχρεώσεις τους. Γιατί; Διότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών υπηρετεί σε άλλες υπηρεσίες, άσχετες με τα πραγματικά καθήκοντά τους, όπως: Φρουρές βουλευτών, υπουργών, αρχηγών κομμάτων, ανωτ. δικαστικών κλπ. Επίσης απασχολούνται στο μοίρασμα διαφόρων εγγράφων (δικαστικές κλήσεις κ.ά.), στις υπηρεσίες γραφείων. Τέλος υπάρχει υπερπληθώρα υπηρετούντων στα ΜΑΤ για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Εκπαίδευση. Εν σχέσει με άλλους συναδέλφους των ευρωπαϊκών αστυνομιών, είναι ανεκπαίδευτοι στην εξουδετέρωση αόπλως επιτιθέμενων εγκληματικών στοιχείων. Τα περιπολικά είναι παλαιού τύπου, "έχουν φάει τα ψωμιά τους", εν αντιθέσει με τα καινούρια οχήματα της Δημοτικής Αστυνομίας! Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι θα πάρουν 250 νέα οχήματα;

"Πόθεν έσχες".Δεκάδες φορές έχει επαναληφθεί το "πόθεν έσχες" τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και από τη σημερινή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Το "πόθεν έσχες" πρέπει να έχει ισχύ και στους ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς τραπεζών των αστυνομικών, αλλά για όλη την κλίμακα της ιεραρχίας.

Υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.Είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνει "ρουφιανομάγαζο" με ανυπολόγιστες ζημιές σε όλη την . ΕΛ.ΑΣ.

Μεταθέσεις - τοποθετήσεις.Για να υπάρξει δικαιοσύνη (κατά το δυνατόν) πρέπει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να μην είναι κομματικοποιημένη, όπως συμβαίνει σήμερα. Να μη διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και, το χειρότερο, να μην επανέρχεται από την αποστρατεία.

Να εκλέγεται από τη Βουλή. Βέβαια θα εκλέγεται ο εκλεκτός της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά εν πάση περιπτώσει, η Βουλή και κατ' επέκταση η κοινή γνώμη, θα γνωρίζει τα προσόντα του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αν αποτύχει ή επιτύχει στο έργο του.

Και τέλος, να συνταχθεί νέος κανονισμόςλειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., κατά το πρότυπο των αστυνομιών των ευρωπαϊκών χωρών, προσαρμοσμένων βέβαια στα ελληνικά δεδομένα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσίασε νομοσχέδιο για τη διαφθορά (2010-02-23 00:00:00.0)
Οι κυβερνητικές αποφάσεις (2003-07-10 00:00:00.0)
Τώρα θυμήθηκαν το «πόθεν έσχες»... (2003-02-05 00:00:00.0)
Μαζική, συλλογική απειθαρχία τώρα! (2001-01-30 00:00:00.0)
Οργιάζουν οι φήμες (1998-07-10 00:00:00.0)
Πολυνομοσχέδιο για την Αστυνομία (1997-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ