ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
"Να περπατήσουμε" για να διεκδικήσουμε την πόλη μας!

Σε συνεστίαση που οργάνωσε η Επιτροπή του 3ου Διαμερίσματος της Κίνησης, την Κυριακή το βράδυ, ανακοινώθηκε η υποστήριξη στον Λεων. Αυδή και της οικολογικής ομάδας "Πράσινη Πολιτική"

Οδοιπόρος, που περπατούσε σε εξοχικό δρόμο, ρωτά έναν γέρο που καθόταν σε μια πέτρα έξω απ' το σπίτι του: "Πόση ώρα θέλω μέχρι το επόμενο χωριό;" "Περπάτα", του απαντάει ο γέρος. "Μα... τι περπάτα, δεν ξέρεις να μου πεις πόση ώρα θέλω;", ξαναρωτάει. "Περπάτα", του ξαναλέει. Ο οδοιπόρος παίρνει απογοητευμένος το δρόμο του, αλλά μόλις διανύει τα πρώτα εκατό μέτρα, ακούει το γέρο να του φωνάζει: "Θέλεις μία ώρα...". "Καλά και γιατί δε μου το έλεγες απ' την αρχή;", αντιδρά ο οδοιπόρος, για να εισπράξει την απάντηση: "Αμα δεν έβλεπα πώς περπατάς, τι θα σου έλεγα...".

Το μύθο αυτό του Αισώπου χρησιμοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,την Κυριακή το βράδυ στη συνεστίαση που οργάνωσε η Επιτροπή του 3ου Διαμερίσματος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", στο πάρκο του Δήμου Ταύρου, για να δείξει πως δεν υπάρχει εκ των προτέρων απάντηση για την έκβαση των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Τα πάντα θα εξαρτηθούν "απ' τον τρόπο που θα περπατήσουμε", δηλαδή, από το πόσο αποφασισμένος είναι καθένας και όλοι μαζί από όσους - όπως είπε ο Λεων. Αυδής - "αναγνωρίζουν τον εαυτό τους", εκφράζονται από τις αρχές και τις θέσεις της συμπαράταξης που δημιουργείται, "να διεκδικήσουμε την πόλη που είναι δική μας"...

Μετά τη συμπαράταξη της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", της "Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας", που έχει ανακοινώσει ήδη την υποστήριξή της στον Λεων. Αυδή, αλλά και - όπως ανακοίνωσε για πρώτη φορά την Κυριακή ο υποψήφιος δήμαρχος - της οικολογικής ομάδας "Πράσινη Πολιτική" και ακόμη ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, ανθρώπων του δημοκρατικού χώρου, που πιστεύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό... το ευρύ ψηφοδέλτιο που συγκροτείται "έχουμε στόχο να εκφράσει τους... από δω". Δηλαδή, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", όσους βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση, τη σημερινή Δημοτική Αρχή της Αθήνας αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση του δήμου, οι οποίοι - στην πραγματικότητα ενωμένοι - επιχειρούν να παραδώσουν την πόλη στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, της ολιγαρχίας, που επιτίθεται για να αναπτύξει τα συμφέροντά της. "Και οι πιο διστακτικοί, με όσα συμβαίνουν τελευταία - τόνισε ο Λεων. Αυδής - καταλαβαίνουν πια. Και οφείλουν, οφείλουμε εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε σ' αυτή την πόλη, να αγωνιστούμε για το συμφέρον μας σε μια πόλη δική μας. Δικαιούμαστε να μην επιλέγουμε ρόλο κομπάρσου σ' ένα σκηνικό που στήνουν άλλοι για μας"!

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Μοναδικός αποδέκτης όλων των απορριμμάτων!

Εντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος, ενώ ανέτρεψε το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ για τις τρεις Εγκαταστάσεις Απορριμμάτων, εγκαινιάζει έργα του Συνδέσμου, διοργανώνοντας φιέστες...

Με το σύνθημα "Εξω τα σκουπίδια από τα Ανω Λιόσια",κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν δυναμικά στη χτεσινή φιέστα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,κατά τα εγκαίνια της λειτουργίας του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και κατά τη θεμελίωση του πρώτου Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης.

Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν από νωρίς έξω από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων και κρατώντας πανό, αποδοκίμασαν έντονα τον υπουργό, τον νομάρχη Δυτικής Αττικής Περ. Παπαπέτρου και τον δήμαρχο Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμα,θεωρώντας τους υπεύθυνους για τη μετατροπή της περιοχής σε μόνιμο αποδέκτη όλων των απορριμμάτων της Αττικής.

Ο νέος ΧΥΤΑ προϋπολογισμού 5 δισ. δραχμές έκτασης 420 στρεμμάτων, είναι σχεδιασμένος για να δεχτεί το 1/3 των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αττικής(ΕΣΔΚΝΑ). Το ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως, με την παρελκυστική του τακτική, ανέτρεψε το επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα του Συνδέσμου και για τη χωροθέτηση και λειτουργία τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική και έτσι δεν υπάρχει άλλος χώρος, να δεχτεί τα απορρίμματα. Ετσι ο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων θα "υποδέχεται" καθημερινά περισσότερους από 4.000 τόνους σκουπιδιών, οπότε και η "ζωή" του θα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν για την οποία έχει σχεδιαστεί. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διάρκεια ζωής του δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα έξι χρόνια και επομένως πριν από το διάστημα αυτό θα χρειαστεί να ξαναψάχνουν οι κάτοικοι και οι φορείς της Αττικής χώρους διάθεσης των απορριμμάτων!..

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, με δηλώσεις στους δημοσιογράφους προσπάθησε και πάλι να "οικειοποιηθεί" τα έργα που έχει εκπονήσει ο ΕΣΔΚΝΑ, για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων. Ο υπουργός δεν παρέλειψε επίσης να ρίξει το μπαλάκι για τη δημιουργία της δεύτερης Ολοκληρωμένης Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Ανατολική Αττική, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, νίπτοντας τας χείρας του σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος.

Οσον αφορά το έργο "Τελικής Αποκατάστασης Τελειωμένων Πρανών", προϋπολογισμού 2,7 δισ. δραχμές, που ξεκίνησε στις αρχές του 1996 από τον ΕΣΔΚΝΑ και τον Δήμο Ανω Λιοσίων, αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος αποκατάστασης του παλαιού χώρου διάθεσης απορριμμάτων, έκτασης 800 στρεμμάτων και συνολικού προϋπολογισμού 4,5 δισ. δραχμές. Μέχρι στιγμής έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των 500 στρεμμάτων, με τα έργα αποκατάστασης όπως το σύστημα διαλογής και διαχείρισης στραγγισμάτων, σύστημα συλλογής και ενεργειακής αξιοποίησής του, σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κτίριο διαχείρισης και δεντροφύτευση του χώρου.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων συμμετείχε ο νομαρχιακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής Α. Χοροζάνης και η επικεφαλής της Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας Γ. Δελή,καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών κινήσεων ΠΑΜΕ και ΔΑΣ, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι φορέων από τα Ανω Λιόσια.

ΘΗΒΑ
Να παλέψουμε μαζί!

Η Βασιλική Γκιόκα είναι η υποψήφια δήμαρχος, που θα στηρίξει η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θήβας"

Με γνώμονα την αλλαγή πλεύσης στο Δήμο Θήβας σε αγωνιστική, διεκδικητική κατεύθυνση, η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" παρουσίασε, σε συγκέντρωσή της, την περασμένη βδομάδα, την υποψήφια δήμαρχο που θα στηρίξει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, την Βασιλική Γκιόκα."Ελάτε να αγωνιστούμε μαζί για φιλολαϊκές λύσεις στα προβλήματα, για φιλολαϊκή ανάπτυξη της περιοχής", ήταν το κάλεσμα της Β. Γκιόκα στους εκπροσώπους τοπικών φορέων, σε στελέχη του μαζικού λαϊκού κινήματος της περιοχής και των δημοτών που γέμισαν την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θήβας.

Την υποψήφια δήμαρχο παρουσίασε ο Γ. Παπαναστασίου,πρώην δημοτικός σύμβουλος και μέλος της γραμματείας της Κίνησης. "Κριτήριο για την επιλογή της Β. Γκιόκα αποτέλεσε η αγωνιστική προσφορά της, η συμμετοχή της στους κοινωνικούς αγώνες, σε συνδυασμό με το ήθος, τη συνέπεια και την αξιοπρέπεια".

Παίρνοντας το λόγο η Β. Γκιόκα τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των πολιτών για ένα δήμο μαχητικό και διεκδικητικό. "Να πούμε ΟΧΙ σε ένα δήμο φοροεισπρακτικό μηχανισμό της κεντρικής εξουσίας και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να εναντιωθούμε στην ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, στους νόμους της "ελεύθερης αγοράς", που κατεδαφίζουν κατακτήσεις και δικαιώματα των πολιτών", σημείωσε η υποψήφια δήμαρχος.

Στη διακήρυξή της η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θήβας" καλεί το λαό του νέου Δήμου Θήβας σε αγώνα, για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Που δε θα είναι διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Ποια είναι

Η Βασιλική Γκιόκα, έχει μπει από πολύ νωρίς στην ταξική πάλη, ως εργαζόμενη μαθήτρια του νυχτερινού γυμνασίου. Είναι πτυχιούχος της Παντείου Σχολής και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας. Εκανε μετεκπαίδευση στο Λονδίνο και εργάζεται ως παιδίατρος στη Θήβα. Συμμετέχει ενεργά στο λαϊκό κίνημα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ηταν υποψήφια βουλευτίνα του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές του 1996.

ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
"Τελεσίγραφο" κινητοποιήσεων

"Τελεσίγραφο" κινητοποιήσεων για να ξεκινήσει επιτέλους το έργο του δευτεροβάθμιου βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια, αλλά και ενάντια στη δημοτική αρχή του Κερατσινίου, που εξακολουθεί να "σφυρίζει" αδιάφορα, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της για "πιέσεις" προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, στέλνει με ανοιχτή επιστολή του προς τον δήμαρχο Κερατσινίου, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής.

Ο Σύλλογος, στην επιστολή του προς τον δήμαρχο Γ. Χάσκα, υπογραμμίζει ότι"αν μέχρι την 1η Ιουλίου 1998 εγγράφως δε μας ενημερώσετε ΑΜΕΣΑ τι μορφή αγωνιστικής κινητοποίησης θα κάνετε - όπως και είσαστε υποχρεωμένοι με εσάς στην πρώτη γραμμή - "τότε εμείς, μαζί με το λαό, πολύ σύντομα, με συνεχείς κινητοποιήσεις, θα στραφούμε σε εσάς. Θα μας βρείτε μπροστά σας".

Εξηγώντας τους λόγους που προκάλεσαν αυτή την επιστολή, ο Σύλλογος διαπιστώνει "ότι δεν έχετε σκοπό να κινητοποιηθείτε εσείς και να κινητοποιήσετε και το μηχανισμό που διαθέτετε, για να πιεστούν οι αρμόδιοι και το ΥΠΕΧΩΔΕ να δώσουν λύση στα προβλήματα που δημιουργεί στο λαό της πόλης" το ανολοκλήρωτο έργο επεξεργασίας λυμάτων στον Ακροκέραμο και την Ψυττάλεια.

"Δεσμευτήκατε και το 1997 και το 1998 στο λαό", συνεχίζει ο σύλλογος στην επιστολή του, "ότι αν δεν τηρήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λήψης άμεσων μέτρων για να ανακουφιστούν οι κάτοικοι και αν δεν τηρηθεί αυτό από το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα κάνατε κινητοποίηση του λαού". "Και πάλι πλήρης αδιαφορία. Το ίδιο ακριβώς κάνατε και στις 25.6.1998 στην κοινή σύσκεψη των Δήμων Περάματος, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, του Συλλόγου μας και άλλων μαζικών φορέων".

Ο Σύλλογος προσθέτει πως "δεν πάει άλλο" με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί "με χιλιάδες τόνους αποβλήτων πάνω στην Ψυττάλεια (όπου και η Υγειονομική Υπηρεσία παραδέχτηκε ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του λαού), τις πολλές οσμές, τα έντομα κ.ά. σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες".

Να σημειωθεί ότι στην κοινή σύσκεψη των ενδιαφερόμενων δήμων στις 25/6 εγκρίθηκε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ζητάνε: Να γίνει άμεσα ο δευτεροβάθμιος βιολογικός καθαρισμός, να χρηματοδοτήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του έργου, να μεταφέρεται η συσσωρευμένη λάσπη στην Ψυττάλεια, να ψεκάζεται ο χώρος και να δεντροφυτευτεί η Ψυττάλεια.

Τέλος, αποφασίστηκε η κατάθεση αυτών των θέσεων στο ΥΠΕΧΩΔΕ την Πέμπτη 9 Ιούλη στις 12 το μεσημέρι. Θα έχει προηγηθεί συνάντηση δημάρχων και φορέων με τον υπουργό και επαναλαμβανόμενες κάθε 15 μέρες κινητοποιήσεις μέχρι να δοθεί ικανοποιητική λύση.

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

Αθήνα: Συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές οργανώνει η Επιτροπή Στήριξης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" στα Κάτω Πατήσια, στα γραφεία της στην οδό Κριτοβουλίδου και Σημαντήρα 18, αύριο Τετάρτη 1 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. Στη συζήτηση, όπου θα συμμετέχουν φίλοι και οπαδοί της Δημοτικής Κίνησης, θα οριστούν επιτροπές και πρόγραμμα δράσης για το δίμηνο Ιούλη - Αυγούστου, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής.

  • Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση των κατοίκων για να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους, ώστε να μην χαθούν οι ελεύθεροι χώροι του ΚΑΠΑΨ και της ΔΕΗ στους Ανω Αμπελόκηπους διοργανώνει ο "Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων".

Η συνέλευση, στην οποία έχει προσκληθεί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής πραγματοποιείται, αύριο Τετάρτη 1 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο ανοιχτό θεατράκι, στη διασταύρωση των οδών Φλώρου και Λάμψα (πίσω από το Γηροκομείο, δίπλα στους παιδικούς σταθμούς).

Ανω Λιόσια: Η παρουσίαση της διακήρυξης της παράταξης και η ανακήρυξη του υποψήφιου επικεφαλής του συνδυασμού είναι τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης, που διοργανώνει η "Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα" (ΛΑΕ) αύριο Τετάρτη 1 Ιούλη στις 7.30 το απόγευμα,στην αίθουσα του πολιτιστικού καφενείου του Δήμου Ανω Λιοσίων, στην πλατεία Ηρώων.

Εκδηλώσεις ΝΑΣ
  • Σήμερα, στις 7 π.μ., ο Σπύρος Χαλβατζής θα κάνει περιοδεία στην ΕΥΔΑΠ (Λαοδικείας).
  • Αύριο, οι Θεοχάρης Παπαμάργαρης και Νίκος Μπατιστάτος θα επισκεφθούν το ΥΠΕΧΩΔΕ (Αμαλιάδος 17) στις 9 π.μ., ενώ στις 11 π.μ. θα επισκεφθούν τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδή.
  • Την Πέμπτη 2 Ιούλη στις 9 π.μ. οι Σπύρος Χαλβατζής και Θ. Παπαμάργαρης θα κάνουν περιοδεία στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία".
  • Σε εκδήλωση που διοργανώνει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Βοιωτίας", την Πέμπτη, 2 Ιούλη,θα γίνει η ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη και θα παρουσιαστεί ο προγραμματισμός δράσης για τις νομαρχιακές εκλογές. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λιβαδειάς.
  • Ανοιχτή συνέλευση με θέματα την ανάδειξη υποψήφιου νομάρχη, την εκλογική διακήρυξη της παράταξης και την εκλογή νέας Συντονιστικής Επιτροπής, διοργανώνει η Γραμματεία της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ηρακλείου" (ΝΑΣ), αύριο Τετάρτη 1 Ιούλη και ώρα 7.30 μ.μ. στην οδό Ρούσσου Χούρδου 1β.
Εκδήλωση της "Πάτρα Μπροστά" Προβάλλοντας τους στόχους για Ενιαίο Δημ

Προβάλλοντας τους στόχους για ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, για αύξηση των δαπανών του δήμου για την κοινωνική πρόνοια, για ανάπτυξη προγραμμάτων στήριξης των ευαίσθητων ομάδων και για οργάνωση Μετώπου για τα κοινωνικά προβλήματα, η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα - Μπροστά" διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Κοινωνική πολιτική του Δήμου Πάτρας", την Τετάρτη 1 Ιούλη στις 8 μ.μ. στα γραφεία της (Ηφαίστου 43 & Γεροκωστοπούλου).

Στιγμιότυπο από τη συνεστίαση στον Ταύρο

Οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων αντέδρασαν στην προσπάθεια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να κάνει την περιοχή μόνιμη χωματερή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ