Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Μοναδικός αποδέκτης όλων των απορριμμάτων!

Εντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος, ενώ ανέτρεψε το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ για τις τρεις Εγκαταστάσεις Απορριμμάτων, εγκαινιάζει έργα του Συνδέσμου, διοργανώνοντας φιέστες...

Με το σύνθημα "Εξω τα σκουπίδια από τα Ανω Λιόσια",κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν δυναμικά στη χτεσινή φιέστα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,κατά τα εγκαίνια της λειτουργίας του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και κατά τη θεμελίωση του πρώτου Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης.

Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν από νωρίς έξω από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων και κρατώντας πανό, αποδοκίμασαν έντονα τον υπουργό, τον νομάρχη Δυτικής Αττικής Περ. Παπαπέτρου και τον δήμαρχο Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμα,θεωρώντας τους υπεύθυνους για τη μετατροπή της περιοχής σε μόνιμο αποδέκτη όλων των απορριμμάτων της Αττικής.

Ο νέος ΧΥΤΑ προϋπολογισμού 5 δισ. δραχμές έκτασης 420 στρεμμάτων, είναι σχεδιασμένος για να δεχτεί το 1/3 των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αττικής(ΕΣΔΚΝΑ). Το ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως, με την παρελκυστική του τακτική, ανέτρεψε το επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα του Συνδέσμου και για τη χωροθέτηση και λειτουργία τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική και έτσι δεν υπάρχει άλλος χώρος, να δεχτεί τα απορρίμματα. Ετσι ο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων θα "υποδέχεται" καθημερινά περισσότερους από 4.000 τόνους σκουπιδιών, οπότε και η "ζωή" του θα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν για την οποία έχει σχεδιαστεί. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διάρκεια ζωής του δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα έξι χρόνια και επομένως πριν από το διάστημα αυτό θα χρειαστεί να ξαναψάχνουν οι κάτοικοι και οι φορείς της Αττικής χώρους διάθεσης των απορριμμάτων!..

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, με δηλώσεις στους δημοσιογράφους προσπάθησε και πάλι να "οικειοποιηθεί" τα έργα που έχει εκπονήσει ο ΕΣΔΚΝΑ, για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων. Ο υπουργός δεν παρέλειψε επίσης να ρίξει το μπαλάκι για τη δημιουργία της δεύτερης Ολοκληρωμένης Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Ανατολική Αττική, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, νίπτοντας τας χείρας του σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος.

Οσον αφορά το έργο "Τελικής Αποκατάστασης Τελειωμένων Πρανών", προϋπολογισμού 2,7 δισ. δραχμές, που ξεκίνησε στις αρχές του 1996 από τον ΕΣΔΚΝΑ και τον Δήμο Ανω Λιοσίων, αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος αποκατάστασης του παλαιού χώρου διάθεσης απορριμμάτων, έκτασης 800 στρεμμάτων και συνολικού προϋπολογισμού 4,5 δισ. δραχμές. Μέχρι στιγμής έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των 500 στρεμμάτων, με τα έργα αποκατάστασης όπως το σύστημα διαλογής και διαχείρισης στραγγισμάτων, σύστημα συλλογής και ενεργειακής αξιοποίησής του, σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κτίριο διαχείρισης και δεντροφύτευση του χώρου.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων συμμετείχε ο νομαρχιακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής Α. Χοροζάνης και η επικεφαλής της Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας Γ. Δελή,καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών κινήσεων ΠΑΜΕ και ΔΑΣ, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι φορέων από τα Ανω Λιόσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ