Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
"Πάσχει" από έλλειψη προσωπικού και χρέη

Κενές πάνω από το 1/3 των θέσεων. Τον τελευταίο χρόνο τα χρέη προς τους προμηθευτές έφτασαν τα 2 δισ.

Μολονότι το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς "Αγιοι Ανάργυροι" "πάσχει" από έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού, εν τούτοις το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας το εντάσσει στο σύστημα γενικής εφημερίας. Ο χαρακτήρας του νοσοκομείου είναι αντικαρκινικός, που σημαίνει ότι δε διαθέτει ούτε την υποδομή, για να εφημερεύει κάθε τέσσερις μέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι δε λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Επίσης, το χρέος του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές φαρμάκων, αναλωσίμων υλικών και μηχανημάτων, για το 1998, ανέρχεται σε 2 δισ. δραχμές, καθώς από τον κρατικό προϋπολογισμό καλύπτεται μόνο η μισθοδοσία.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει λειτουργίες των νοσοκομείων, να συγχωνεύσει και να καταργήσει, όχι μόνο τμήματά τους, αλλά και ολόκληρα Νοσηλευτικά Ιδρύματα. "Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, αλλά και στους εργαζόμενους, καθώς για την κυβέρνηση το ζητούμενο είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων", τόνισαν οι εργαζόμενοι. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο Β. Σγουραμάνης,από το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ και η Σ. Αγγελίδου,μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ.

Οσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, στο νοσοκομείο είναι κενές οι 397 από τις 978 θέσεις που προβλέπει ο Οργανισμός. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν το νοσηλευτικό και το βοηθητικό προσωπικό: από τις 405 θέσεις που προβλέπει ο Οργανισμός οι 257 είναι κενές.Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και λειτουργιών δε συνοδεύτηκε από προσλήψεις. Η κατάσταση, όμως, επιδεινώθηκε από τις ρουσφετολογικές αποσπάσεις και μετατάξεις εργαζομένων. Ετσι, οι διπλοβάρδιες έχουν γίνει καθεστώς.

Τα νέα χρέη του νοσοκομείου, προς τους προμηθευτές, δημιουργήθηκαν, επειδή τα λειτουργικά έξοδα δεν καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό - αυτό ισχύει σε όλα τα νοσοκομεία.Οι λειτουργικές δαπάνες καλύπτονται από τα νοσήλια. Κι εκεί, όμως, υπάρχει πρόβλημα, αφού οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων για το 1997 φτάνουν τα 328 εκατομ. δραχμές. Επίσης, η πολιτεία δεν έχει καταβάλει στο νοσοκομείο 206 εκατομ. δραχμές που διέθεσε το 1997 για την περίθαλψη των απόρων και των ανασφαλίστων.Οι αντίστοιχες δαπάνες, για το πρώτο τετράμηνο του 1998, φτάνουν στο ύψος των 50 εκατομ. δραχμών.

Βασικά αιτήματα του σωματείου εργαζομένων είναι η πλήρης χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αναπτυχθεί στην κατεύθυνση ενός σύγχρονου τριτοβάθμιου Ογκολογικού Νοσοκομείου και η κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού. Επίσης, ζητεί από τη διοίκηση να προχωρήσει στη σύσταση των επιτροπών για την υγιεινή και ασφάλεια, με την πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας και να γίνεται προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ