ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
7Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών Ελλάδας - Τουρκίας

Αναχωρούν σήμερα για τη Χίο χιλιάδες νέες και νέοι, όπου μαζί με Τούρκους και Τουρκοκύπριους θα διαδηλώσουν στις διήμερες εκδηλώσεις για την ειρήνη και ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Ενώ όλα είναι έτοιμα στην παραλία Λευκωνίας στο Κοντάρι Χίου για να υποδεχτεί αύριο και μεθαύριο τη νεανική κατασκήνωση ειρήνης, στις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα επικρατούσε χτες αναβρασμός προετοιμασιών. Νέοι και νέες, φίλοι της Ειρήνης, ετοίμαζαν με γοργούς ρυθμούς πανό και πικέτες που θα συμπληρώνουν το σκηνικό της μεγάλης διαδήλωσης ενάντια στο μέλλον που τους ετοιμάζουν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, ενάντια στην επιβολή μιας αιματοβαμμένης ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Τα μέλη της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί της Οργάνωσης πηγαίνουν "ετοιμοπόλεμοι" να διαδηλώσουν στους "απανταχού παρόντες" των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ότι οι γείτονες λαοί των Βαλκανίων δεν τους χρειάζονται προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.

Σήμερα στις 5.30 το απόγευμα νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά για τη Χίο, όπου θα βρίσκονται αύριο στις 6 το πρωί. Από προχτές νέοι από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας βρίσκονται στην κατασκήνωση για να προετοιμάσουν το χώρο και να υποδεχτούν τους διαδηλωτές της ειρήνης. Σήμερα το πρωί αναμένεται να φτάσει η πρώτη ξένη αντιπροσωπεία από το Τσεσμέ.

Αύριο, στις 6.30 το απόγευμα θα γίνει η συγκέντρωση στην κατασκήνωση, για να ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στους δρόμους του νησιού, η οποία θα καταλήξει στην Προκυμαία. Εκεί θα γίνει η κεντρική εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει χορευτικό από συγκρότημα της ΚΝΕ, χαιρετισμούς από εκπροσώπους της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ,της ΕΔΟΝ Κύπρου,της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών,του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας.Θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Σοφιανό και η συναυλία με την Μ. Δημητριάδη και τον Γ. Θωμόπουλο.

Επίσης, αύριο Σάββατο στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των παραπάνω οργανώσεων από Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα την κοινή διακήρυξη ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Την Κυριακή το πρόγραμμα περιλαμβάνει αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, μέχρι τις 5.30 μ.μ., οπότε οι νέοι θα αναχωρήσουν για το λιμάνι. Στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί ταβέρνα.

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα αναχωρήσει την Κυριακή στις 8.30 π.μ. για το Τσεσμέ, όπου θα έρθει από τη Σμύρνη και αντιπροσωπεία του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP). Στις 4 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια θα γίνει η διεθνής συνάντηση των παραπάνω αντιπροσωπειών. Το απόγευμα θα ακολουθήσει συναυλία. Επίσης, στο Τσεσμέ η αντιπροσωπεία θα ξεναγηθεί στις περιοχές των Αλατσάτων,Βουρλών και Αγίας Παρασκευής.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Οι νέοι στη μάχη των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση

Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στη Λάρισα

Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, αφιερωμένη στις ερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας. Στην εκδήλωση μίλησε ο Ν. Σοφιανός,γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στη μάχη για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων, που θα αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και θα αγωνίζονται μαζί με το λαό για τη λύση των προβλημάτων του. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί και μέσα από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση να εξαγνίσει την πολιτική της. Θέλει να χρησιμοποιήσει την ψήφο του λαού και της νεολαίας για να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, των νέων, όλων των λαϊκών στρωμάτων. Θέλει να εκλεγούν δήμαρχοι και νομάρχες, που θα στηρίζουν αυτήν την πολιτική μέσα στην Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν, όμως - επισήμανε - οι δυνατότητες, η μάχη των εκλογών να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα πολιτικής καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε στη συμμετοχή της νεολαίας στους αγώνες των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των αγροτών, τονίζοντας ότι σήμερα ωριμάζουν οι καιροί για αλλαγές στις συνειδήσεις, για την ανάπτυξη του κινήματος, που θα δώσει ώθηση στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου που έχει ανάγκη ο λαός μας και ο τόπος μας.

Στη συνέχεια, μίλησε ο Χρ. Χαλκιάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, ο οποίος τόνισε ότι οι νέοι θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη δημάρχων και νομαρχών αγωνιστών, που θα πρωτοστατούν στους λαϊκούς αγώνες, κατά της πολιτικής της ανεργίας, της λιτότητας, της φτώχειας, της υποβάθμισης της παιδείας και της υγείας, της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και του αθλητισμού, της εξάπλωσης των ναρκωτικών, της αφαίρεσης εργασιακών δικαιωμάτων, της ενίσχυσης του συγκεντρωτισμού και του αυταρχισμού, της απεμπόλησης της εθνικής ανεξαρτησίας.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε συναυλία από νεανικό μουσικό συγκρότημα της πόλης.

Προφεστιβαλική στα Καμίνια για την ανεργία

Μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, τα Καμίνια, διάλεξαν οι Κνίτες και οι Κνίτισσες του Πειραιά για να στήσουν την προφεστιβαλική τους εκδήλωση. Τη διοργάνωσε η ΤΟ Α Πειραιά και θέμα της ήταν η ανεργία και τα εργασιακά δικαιώματα.

Για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα, που εκπορεύονται από την ολιγαρχία του τόπου και την ΕΕ, έκανε λόγο ο γραμματέας της ΤΟ Α Πειραιά, Νίκος Χατζηδάκης,καλώντας τους νέους σε αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Για τους απολυμένους του Δήμου Πειραιά μίλησε ο Κώστας Τζατζάνης,δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τον συνδυασμό "Πειραιάς - Αναγέννηση", τονίζοντας ότι ο δήμος, υπηρετώντας τη ρουσφετολογική πολιτική, αφήνει στο δρόμο 800 οικογένειες, επικαλούμενη προβλήματα στις συνθήκες διορισμού. Είπε, μάλιστα, ότι και η περίπτωση των απολυμένων του Δήμου Πειραιά είναι εκδήλωση μιας σειράς φαινομένων της αντιλαϊκής και απάνθρωπης πολιτικής. "Η προοπτική είναι στον αγώνα", είπε ο Κ. Τζατζάνης, καλώντας συγχρόνως τους απολυμένους του δήμου να παλέψουν για το δικαίωμα στη δουλιά.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Τούσσας,πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, μιλώντας για την αποτελεσματικότητα των αγώνων, αφού εργαζόμενοι και νεολαία έχουν σμίξει πολλές φορές στο δρόμο του αγώνα, είπε: "Αλήθεια, τι μπορείς να πεις στους νέους, στους εργαζόμενους που βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική, τις πολιτικές επιλογές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, εκτός από τη μοναδική διέξοδο που είναι η οργάνωση, ο συντονισμός, η κοινή δράση και αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής; ". Τέλος, τόνισε ότι τα καθημερινά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση (το ένα νομοσχέδιο διαδέχεται το άλλο), αποτελούν στο σύνολό τους σχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη το καπιταλιστικό σύστημα για να διαιωνίσει την οικονομική πολιτική.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Αναμένεται μικρή αύξηση των βάσεων

Ολοκληρώνεται σήμερα και η εξέταση στα ειδικά μαθήματα. Στοιχεία από την πορεία της βαθμολόγησης των γραπτών έδωσε χτες το υπουργείο Παιδείας

Στο διάστημα 20 με 25 Ιούλη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων, ενώ στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις ανά σχολή. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αγγ. Ζησιμόπουλος, με αφορμή τη λήξη σήμερα των εξετάσεων και στα ειδικά μαθήματα. Παράλληλα ανακοινώθηκαν κάποια πρώτα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των γραπτών ,η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα. Οπως είπε, για πρώτη φορά φέτος παρατηρείται να έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των γραπτών που πήγαν για αναβαθμολόγηση στο μάθημα της Εκθεσης. Από τα στοιχεία που δόθηκαν, αναμένεται μια μικρή πτώση των βάσεων στην Α', Β' και Γ' Δέσμη και σταθεροποίηση ή μικρή αύξηση των βάσεων στη Δ' Δέσμη.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοινώθηκαν χτες:

Στην Α' Δέσμη παρατηρείται πτωτική τάση στις βαθμολογίες στο μάθημα της Εκθεσης, της Φυσικής και των Μαθηματικών, ενώ στη Χημεία οι βαθμολογίες κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα. Αναμένεται μια πτώση των βάσεων της Α' Δέσμης, ενώ στις σχολές αυξημένης ζήτησης της δέσμης αυτής αναμένεται σταθεροποίηση των βάσεων ή και μικρή αύξηση.

Στη Β' Δέσμη παρατηρείται ανοδική τάση στην Εκθεση και στη Χημεία και πτωτική τάση στη Φυσική και στη Βιολογία. Συνολικά παρατηρείται μία σταθερότητα στις βαθμολογίες στη Β' Δέσμη με μικρή πτωτική τάση των βάσεων. Στη Γ' Δέσμη παρατηρείται μια ανοδική τάση στην Εκθεση και στην Ιστορία, ενώ στο μάθημα των Αρχαίων πτωτική τάση και στα Λατινικά σταθερότητα. Παρατηρείται γενικά μια σταθερότητα στις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, με ενδεχόμενη πτωτική τάση.

Στη Δ' Δέσμη παρατηρείται σημαντική ανοδική τάση στην Εκθεση, στα Μαθηματικά και στην Πολιτική Οικονομία και ελαφρά αυξητική τάση στο μάθημα της Ιστορίας. Συνολικά συμπεραίνεται ότι θα έχουμε μια ανοδική τάση στις βάσεις της Δ' Δέσμης.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι γενικές και θα επηρεαστούν επιπλέον τόσο από τον αριθμό των υποψηφίων που είχαν κατοχυρώσει βαθμολογίες από προηγούμενες χρονιές, όσο και από τον αριθμό των εισακτέων που φέτος είναι αυξημένος.

Ενοχλεί η δράση της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη"

Σε κηρύγματα εθνικοφροσύνης και δηλώσεις ότι είναι "κομμουνιστοφάγος" επιδόθηκε Κοινοτικός αστυνομικός στην Πιερία, παρεμποδίζοντας μέλη της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" (ΝΔΕ) του νομού να τοποθετήσουν αφίσες για προπαγάνδιση εκδήλωσης της Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΝΔΕ Πιερίας, κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης την περασμένη Πέμπτη ένας Κοινοτικός αστυνομικός με τρόπο χυδαίο προσπάθησε να σταματήσει την αφισοκόλληση, κάνοντας παράλληλα κήρυγμα εθνικοφροσύνης. Οταν τα μέλη της ΝΔΕ ζήτησαν τα στοιχεία του, αυτός τους είπε ότι είναι "κομμουνιστοφάγος". Στη συνέχεια, αφού κατάφεραν να τον αποφύγουν, περιπολικό της Αστυνομίας τους ακολούθησε, τους σταμάτησε και οι αστυνομικοί πήραν τα στοιχεία για... αφισορύπανση.

"Μάλλον πείραξε τα αστυνομικά όργανα το περιεχόμενο της αφίσας και όχι η "αφισορύπανση". Οι ενέργειες αυτές θυμίζουν άλλες μαύρες εποχές και προσπαθούν να καταπνίξουν κάθε φωνή αντίστασης ενάντια στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικού λιμανιού στο Λιτόχωρο", τονίζει σε ανακοίνωση της η ΝΔΕ, δηλώνοντας ότι συνεχίζει να αγωνίζεται για το ύψιστο αγαθό της ανθρωπότητας που είναι η ειρήνη και καλεί τη νεολαία να συσπειρωθεί, δίνοντας έμπρακτα απάντηση σε τέτοιου είδους ενέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ