ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Με αισιοδοξία και με αυξημένα καθήκοντα μπαίνουν στη μάχη για την υλοποίηση της πολιτικής του Κόμματος, στην κατεύθυνση της δημιουργίας συσπειρώσεων για τη συγκρότηση του Μετώπου, οι Οργανώσεις της Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μετά τις εργασίες της Συνδιάσκεψης Περιοχής, που έγινε το Σαββατοκύριακο και την παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κύριοι τομείς ενίσχυσης της δράσης και παρέμβασης αποφασίστηκε να είναι η δουλιά στην εργατική τάξη, αλλά και στους ΕΒΕ, στους αγρότες, στη νεολαία. Σημαντικός σταθμός στη δράση της Οργάνωσης θα είναι και οι δημοτικές εκλογές.

Κοινή διαπίστωση ήταν πως ο λαός δέχτηκε την ολομέτωπη επίθεση της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της σε όλα τα επίπεδα. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, όμως, εκφράζονται ιδιαίτερα έντονα στη Δυτ. Μακεδονία, περιοχή που χρησιμοποιείται σαν ορμητήριο για την οικονομική διείσδυση στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με όρους πριμοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου.

Αναλυτική αναφορά στο σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή έγινε μέσα από την εισήγηση: "Η ΔΕΗ έχει μπει ουσιαστικά σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με την παράδοση της παραγωγής σε ιδιώτες. Μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις συρρικνώνονται, κλείνουν ή παραδίδονται σε ιδιώτες (ΑΕΒΑΛ, ΜΑΒΕ, ΛΑΡΚΟ κλπ.). Εχουμε διαρκή σημαντική ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου από το κράτος, με όρους εξυπηρέτησης και πριμοδότησης μέχρι και 85%, ενώ παράλληλα μειώνονται δραστηριότητες κρατικού τομέα προς όφελος του ιδιωτικού, π.χ., ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία.

Τα πολυδιαφημισμένα έργα του Β Πακέτου Ντελόρ, κάθε άλλο παρά σε ανάπτυξη οδήγησαν, όπως προκύπτει και από επίσημα στοιχεία. Η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα η Δυτ. Μακεδονία να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά με πάνω από το 17% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού να είναι άνεργοι. Προωθούνται τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης σε Φλώρινα και Κοζάνη".

Από την άλλη μεριά διαπιστώνεται αύξηση της επιρροής του Κόμματος και μέσα από τις διάφορες εκλογικές διαδικασίες σε εργατικά σωματεία. Γεγονός ενθαρρυντικό, που παράλληλα αναδεικνύει τις δυνατότητες ανάπτυξης της επιρροής του Κόμματος.

Οπως επισημάνθηκε τόσο από την εισήγηση, όσο και από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, το τελευταίο διάστημα υπήρξε ανάπτυξη σημαντικών αγώνων, ιδιαίτερα στη ΔΕΗ, αλλά και σε άλλους κλάδους, ωστόσο το επίπεδο ανάπτυξης των αγώνων στην περιοχή είναι ακόμη πίσω από την εκρηκτικότητα των προβλημάτων και τις ανάγκες, αλλά και από τις δυνατότητες που υπάρχουν, με δεδομένο ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαθέσεις των εργαζομένων είναι πιο προωθημένες από τις διαθέσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Στόχος λοιπόν τέθηκε, μετά και την αύξηση της συνδικαλιστικής επιρροής του Κόμματος σε ορισμένους κλάδους, να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη των αγώνων με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ασφαλιστικό, τις συνθήκες δουλιάς, την τρομοκρατία κλπ. Η δράση και η παρέμβαση των κομμουνιστών θα πρέπει να αποκαλύπτει το ρόλο των άλλων δυνάμεων, που ενώ εμφανίζονται να συμπαραστέκονται στους αγώνες στην ουσία δρουν υπονομευτικά και προσπαθούν να συγκαλύψουν τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα.

Το κύριο βάρος όμως της δουλιάς, λόγω της σημασίας της στην εθνική οικονομία, αλλά και του μεγέθους της και του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται, αποφασίστηκε να πέσει στη ΔΕΗ. Θα πρέπει οι ΚΟ να δουλέψουν επίμονα ώστε να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα ποιον εξυπηρετεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Να αναπτυχθούν αγώνες, κύρια από το συνδικαλιστικό κίνημα, διεκδίκησης μέτρων εξυγίανσης, που να κινούνται στην κατεύθυνση να παραμείνει ο κοινωνικός και δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, με πολιτική ανάθεσης των έργων προς όφελος της ΔΕΗ και όχι του ιδιωτικού κεφαλαίου, πολιτική προμηθειών και πολιτική προσλήψεων σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της επιχείρησης με κοινωνικά και όχι ρουσφετολογικά κριτήρια.

Παράλληλα, οι Κομματικές Οργανώσεις θα επιμείνουν στη διεύρυνση της παρέμβασης και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, κλάδους και εργοστασιακούς χώρους, όπως οικοδόμοι, γουνεργάτες, εργαζόμενοι στα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία, στα νοσοκομεία, στις νομαρχίες, στις μεταφορές. Επίσης και στα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, όπου απασχολούνται εργαζόμενοι κύρια νέοι και στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστοι.

Σημαντικό μέτωπο μάχης των Οργανώσεων της Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας είναι και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εκτιμήθηκε πως υπάρχει δυνατότητα σε ορισμένους δήμους της περιοχής, οι συνδυασμοί που στηρίζει το Κόμμα να περάσουν στο β γύρο. Αποφασίστηκε να σχεδιαστεί ειδικό πρόγραμμα δουλιάς στη νεολαία με στόχο, εκτός των άλλων, και τη συμμετοχή νέων στα ψηφοδέλτια. Ως κριτήριο αξιολόγησης της δουλιάς για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τέθηκε η προβολή της πολιτικής του Κόμματος και η συγκρότηση ψηφοδελτίων στη βάση αυτής της πολιτικής σε όλες τις νομαρχίες και τους δήμους, αλλά και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Εμφαση στις σχέσεις φιλίας με τους γειτονικούς λαούς

Παράλληλα, λόγω και της γεωγραφικής θέσης της περιοχής, σημειώθηκε πως πρέπει να δοθεί έμφαση, μέσα από πολύμορφες δραστηριότητες, στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς βαλκανικούς λαούς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της πάλης ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Στη Συνδιάσκεψη αναπτύχθηκε επίσης πλούσιος προβληματισμός σχετικά με την εμπειρία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή και εκτιμήθηκε πως, μπροστά στη συνεχή όξυνση των προβλημάτων, χρειάζεται ενεργοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα πολλές φορές και εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών, που πηγάζουν από την αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται: Εγκατάλειψη της υπαίθρου, ερήμωση των χωριών, δισυπόστατη θέση σημαντικού κομματιού των αγροτών, που εξαιτίας του μικρού κλήρου αναγκάζονται να δουλεύουν είτε στη ΔΕΗ, είτε στην οικοδομή για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Αντίστοιχη κρίθηκε πως πρέπει να είναι η παρέμβαση και στο χώρο των ΕΒΕ για την ενίσχυση στο κίνημα, που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα παρά την όξυνση των προβλημάτων.

Τέλος, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, σημειώθηκε πως πρέπει να αναπτυχθούν αγώνες για να παρθούν μέτρα, ιδιαίτερα στον άξονα Κοζάνης - Αμυνταίου. Αγώνες που να αποκαλύπτουν τον ταξικό χαρακτήρα της περιβαλλοντικής μόλυνσης και να απαιτούν να πληρώσουν όσοι ευθύνονται.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας κατά της ανεργίας και της αντιλαϊκής πολιτικής

Η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο Νομό Εύβοιας, όπου το πρόβλημα της ανεργίας με το κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων και της μείωσης του εισοδήματος του λαού είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Η κατάσταση αυτή μεγαλώνει τις ταξικές αντιθέσεις και αναδείχνει την αναγκαιότητα της ρήξης και σύγκρουσης μ' αυτήν τη νεοφιλελεύθερη αντιδραστική πολιτική, που παίρνει τα χαρακτηριστικά γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα του λαού, με βασικά όπλα τον αυταρχισμό, τις επιθέσεις των ΜΑΤ, τις προβοκάτσιες, τον αντικομμουνισμό και την αντιΚΚΕ εκστρατεία.

Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκανε η Συνδιάσκεψη της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή και την παρακολούθησαν ο Λουκάς Γκούνης,μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας, και ο Παν. Μπακόλας,μέλος του Γραφείου Περιοχής. Στη Συνδιάσκεψη τονίστηκε η ανάγκη πολιτικής επαγρύπνησης όλων των κομματικών δυνάμεων, ενάντια σε όσα εξυφαίνονται σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέα Νομαρχιακή Επιτροπή, που σε συνεδρίασή της εξέλεξε γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ τον σ. Θ. Παππά.

Συρρικνώνεται επικίνδυνα η παραγωγική δραστηριότητα

Ειδικότερα, όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στο Νομό Εύβοιας σημειώθηκε το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, που ξεπερνά το 22% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στην περιοχή. Την ίδια ώρα μεγάλες βιομηχανίες βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος (ΜΙΜΙΚΟΣ) και άλλες (ΛΑΡΚΟ - Ναυπηγεία) σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ενώ πολλές ακόμα ("Τσιμέντα Χαλκίδας", ΔΑΡΙΝΓΚ και ΤΕΜΠΟ κ. ά.) συρρικνώνουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Ιδιαίτερα οξυμένο παραμένει το πρόβλημα της ανεργίας στη ΒΚ Εύβοια. Γι' αυτό και, όπως επισημάνθηκε, η πάλη για δικαίωμα στη σταθερή δουλιά και τη δουλιά για όλους πρέπει να διαπερνά όλη τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων.

Στη Νότια Εύβοια, που αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της ΑΗΣ Αλιβερίου της ΔΕΗ, αναφέρθηκε ότι είναι ανάγκη να κατασκευαστεί η νέα μονάδα Λιθάνθρακα στο Αλιβέρι από τη ΔΕΗ, κάτι που θα πρόσφερε πολλά όχι μόνο στην περιοχή, αλλά σ' ολόκληρη τη χώρα. Οσον αφορά το γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, όπως διαπιστώθηκε, συνεχώς υποβαθμίζεται και ιδιαίτερα στις περιοχές Αλιβερίου και Καρυστίας.

Σ' αυτές τις συνθήκες της αντιλαϊκής επίθεσης στο προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν σημαντικοί λαϊκοί αγώνες, στους οποίους οι κομμουνιστές συμμετείχαν και πρωτοστάτησαν. Με παρακαταθήκη τους αγώνες αυτούς και την πείρα από τη δράση τους, οι κομμουνιστές της Εύβοιας αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν πιο αποφασιστικά στο μαζικό λαϊκό κίνημα. Στόχος είναι να μην κλείσουν επιχειρήσεις, να αποκρουστεί η κυβερνητική επίθεση για κατάργηση του 8ωρου και των άλλων δικαιωμάτων του λαού. Και μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό μέτωπο πάλης που έβαλε ως άμεσο πολιτικό στόχο το ΚΚΕ στο 15ο Συνέδριό του και επιβεβαιώνεται στην ίδια τη ζωή, όπως τονίστηκε.

Ενίσχυση του ΚΚΕ

Ιδιαίτερη σημασία για την προώθηση των παραπάνω στόχων - υπογραμμίστηκε - έχει η ανάπτυξη της δράσης των κομμουνιστών και η ενίσχυση του ΚΚΕ με την οικοδόμηση και το "χτίσιμο" νέων οργανώσεων σε χώρους δουλιάς και με αξιοποίηση της προηγούμενης εμπειρίας και τα βήματα που έχουν γίνει. Σχετικά επισημάνθηκε η ανάπτυξη των δυνάμεων της ΚΝΕ στην Εύβοια και ειδικότερα στα ΤΕΙ Χαλκίδας και στο Μαντούδι και τονίστηκε η ανάγκη ολόπλευρης βοήθειας στην Οργάνωση της ΚΝΕ για ακόμα πιο δυναμική ανάπτυξη της Οργάνωσης της νεολαίας.

Για τους κομμουνιστές της Εύβοιας ξεχωριστή θέση στην πάλη τους έχει η δουλιά στο λαό ενόψει των δημαρχιακών και νομαρχιακών εκλογών, όπου τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι πρέπει όλοι οι κομμουνιστές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να δημιουργηθούν παντού σ' όλους τους δήμους πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια και κινήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που τη στηρίζουν για να καταδικαστεί αυτή η πολιτική.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι η βελτίωση της λειτουργίας των ΚΟΒ και της οργάνωσης γενικότερα, με το ανέβασμα των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών στη δράση των κομμουνιστών, δίνουν την εγγύηση για την πιο αποφασιστική συμβολή της οργάνωσης στην επίτευξη των στόχων που μπαίνουν.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Ενάντια στα μονοπώλια τουρισμού και τις απειλές του ΝΑΤΟ

Με την εξέταση των σοβαρών κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ ασχολήθηκε η Νομαρχιακή συνδιάσκεψη της Νότιας Ρόδου η οποία, ειδικότερα στο χώρο του τουρισμού - επισιτισμού - όπου είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των εργαζομένων στην περιοχή και απ' όπου εξαρτάται το εισόδημα και η κατάσταση στην τοπική κοινωνία - διαπίστωσε πως η κρίση τείνει να πάρει δραματικές διαστάσεις. Κι αυτό γιατί ο όλο και μεγαλύτερος έλεγχος της αγοράς από τα μονοπώλια του τουρισμού επιβάλει τον έλεγχο της διακίνησης στον τουρισμό και χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Από την άλλη, η μεταφορά των συνεπειών της κρίσης αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων, οδηγεί στην εντατικοποίηση και υπερεκμετάλλευση, στην επιβολή εργασιακού καθεστώτος χειρότερου απ' αυτό που προωθεί με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση.

Ετσι, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς χωρίς χρονικά όρια, αμοιβές κάτω από τις ισχύουσες συμβάσεις, πληρωμή δεδουλευμένων όποτε θέλουν τα αφεντικά, να δουλεύει το μισό προσωπικό, εκμετάλλευση "μαύρης" εργασίας χωρίς κανένα έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες κλπ.

Στη βάση των παραπάνω η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη αποφάσισε στο επόμενο διάστημα να δραστηριοποιηθεί, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του εργατικού και ευρύτερα των άλλων λαϊκών κινημάτων, με στόχο την ανάπτυξη των μαζικών αγώνων και τη λήψη πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση μετώπου εργαζομένων, ΕΒΕ, αγροτών και των άλλων στρωμάτων που θίγονται από τα μονοπώλια και τις πολιτικές που τα υπηρετούν.

Αναφερόμενοι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στη Συνδιάσκεψη, οι κομμουνιστές της Νότιας Ρόδου τόνισαν ότι πρέπει να καταδικαστεί η πολιτική της κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων, που, άμεσα ή έμμεσα, βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Η Συνδιάσκεψη επαναβεβαίωσε τη θέση της για στήριξη από τους κομμουνιστές της περιοχής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", με επικεφαλής τον γραμματέα της ΝΕ, την οποία στηρίζουν και άλλες αριστερές αγωνιστικές προοδευτικές δυνάμεις της Νομαρχίας Δωδεκανήσου. Καλούνται οι κομμουνιστές της περιοχής να δραστηριοποιηθούν και ενημερώσουν το λαό ώστε να συσπειρωθούν πλατιές δυνάμεις στους αγωνιστικούς συνδυασμούς και να τους στηρίξουν στις δημοτικές εκλογές, ενάντια σε συνδυασμούς που, επίσημα ή ανεπίσημα, στηρίζουν τις κυβερνητικές αντιλαϊκές επιλογές και λειτουργούν σαν διαχειριστές της. "Να μην παγιδευτεί καμία ψήφος και να γίνει στήριγμα εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών", τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο και την προετοιμαζόμενη νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, με αφορμή την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η Συνδιάσκεψη τονίζει: Η διατήρηση της κατάστασης σε μια συνεχή ένταση και επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων,όπως και μια πιθανή σύγκρουση, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, για τα γενικότερα συμφέροντα των λαών της περιοχής, αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Μπροστά σ' αυτούς τους κινδύνους και τις απειλές πολέμου, και για την επιβολή σχεδίων και λύσεων που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή, είναι επιτακτική ανάγκη η επαναδραστηριοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος. Η Συνδιάσκεψη καλεί τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τη νεολαία και κάθε φιλειρηνικό πολίτη να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη του μαζικού φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περιοχή, ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη.

Τέλος, η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και καταδικάζει τη χρήση κατασταλτικών - τρομοκρατικών μηχανισμών από την κυβέρνηση και τις προβοκατόρικες αντικομμουνιστικές μεθόδους κατασυκοφάντησης των εργαζομένων και εκφοβισμού τους, για να υποταχθούν στο μονόδρομο της ΕΕ και των αφεντικών.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέα Νομαρχιακή Επιτροπή, που στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε γραμματέα της τον σ. Γιαννέζο Γιάννη.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Στο αμόκ του κυνηγητού του κέρδους οι αιτίες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη, στη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

"Τη ζούγκλα του νόμου των πολυεθνικών συμφερόντων, τον αχαλίνωτο ανταγωνισμό στο αμόκ του κυνηγητού του κέρδους, στα πλαίσια της διαβόητης ελεύθερης αγοράς", κατέδειξε ως κύριους υπεύθυνους για την κατάσταση των αστικών κέντρων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "τα προβλήματα θα επιδεινώνονται και θα πολλαπλασιάζονται συνεχώς, όσο οι πραγματικές αιτίες που τα γεννούν αποκρύπτονται για την εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων σε βάρος των πολύπαθων πληθυσμών των αστικών κέντρων".

"Οι εκθέσεις και η συζήτηση που γίνεται τόση ώρα, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης, δώσανε μια δειγματοληψία των πολλών και έντονων προβλημάτων, που μέσα τους βασανίζεται ο κοινοτικός αστικός χώρος. Είναι φανερό ότι υπάρχουν περισσότερα και η προοπτική είναι να χειροτερέψουν και να πολλαπλασιαστούν. Ποιο είναι το αξιοσημείωτο, το προκλητικό: Πουθενά κανείς δεν κατονομάζει τις κύριες αιτίες, τους ενόχους γι' αυτήν την κατάσταση, που είναι η ζούγκλα του νόμου των πολυεθνικών συμφερόντων, ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός στο αμόκ του κυνηγητού του κέρδους, στα πλαίσια της διαβόητης ελεύθερης αγοράς".

"Η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια τμημάτων που κατοικούν στις μεγάλες πόλεις, τα φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, εγκληματικότητας, η ανισόμετρη ανάπτυξη - όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών πόλεων σε διαφορετικές χώρες, αλλά ακόμα περισσότερο στην ίδια χώρα και μέσα στις ίδιες αυτές πόλεις, ανάμεσα σε συνοικίες και τμήματά τους, η πολυρύπανση, η τραγική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η συνολική διάλυση της ποιότητας ζωής δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε μοιραία προβλήματα και, φυσικά, δεν αντιμετωπίζονται με συγκαλύψεις, εξωραϊστικά κηρύγματα και προγράμματα, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

"Δεν αναφέρεται πουθενά ότι η ανεργία που διογκώνεται και μαστίζει τα αστικά κέντρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ελεύθερης αγοράς, της κυριαρχίας του κεφαλαίου που τορπιλίζει ασύδοτα, με προπομπό την ίδια την ΕΕ και την υποστήριξη των εθνικών κυβερνήσεων, την ισόμετρη ανάπτυξη, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Δεν κατονομάζονται τα συμφέροντα, που συρρικνώνουν την αγροτική, περιφερειακή οικονομία και ναρκοθετούν την ισόρροπη σχέση υπαίθρου - πόλης, δημιουργώντας ολοένα νέα, μεγαλύτερα κύματα ανέργων, που συρρέουν στα αστικά κέντρα για να προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα τεράστιο αριθμό ανέργων. Στην ίδια την έκθεση, αναφέρεται ότι από τις 49 περιοχές του προγράμματος για το αστικό περιβάλλον, οι 15 διαθέτουν ποσοστό ανεργίας πάνω από το 30% και ουδείς από τους πρεσβεύοντες την "κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή" δε βάζει το κρίσιμο ερώτημα "γιατί;"

Είναι ο νόμος του ασύδοτου κέρδους του νόμου της ζούγκλας των πολυεθνικών, που ανατρέπει κάθε ισορροπία του κοινωνικού ιστού και γεννά τις συνθήκες ανάπτυξης φαινομένων εγκληματικότητας, ρατσισμού, ξενοφοβίας, αλληλοσπαραγμού και αυτά, κύριε πρόεδρε, δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα αστυνόμευσης της κοινωνικής ζωής και μέτρα καταστολής που προτείνει η έκθεση. Είναι οι ίδιοι νόμοι που ευθύνονται για τη ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που έχει αφεθεί στην "υψηλή προστασία" των βιομηχάνων, των αυτοκινητοβιομηχάνων, των λόμπι και των πολιτικών, που διευκολύνουν την ασύδοτη δράση τους, που ανατρέπουν και παρεμποδίζουν κάθε προσπάθεια σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Αναφέρονται τα αποτελέσματα και οι διακηρύξεις της Διάσκεψης του Ρίο, του Κιότο, πουθενά όμως δεν κατονομάζονται αυτοί που τις κατέστησαν αναιμικές και νεκρό γράμμα. Ούτε αυτά τα ελάχιστα δεν επέτρεψαν τα μονοπωλιακά κυκλώματα να εφαρμοστούν".

"Αυτή η νέα εξαγγελλόμενη απόπειρα δήθεν επίλυσης του αστικού προβλήματος, με τους οποιουσδήποτε "ευρωπαϊκούς διαλόγους" και την κατασπατάληση μερικών ακόμα εκατομμυρίων ECU, εκτός από πηγή πλουτισμού "μεγαλοτρωκτικών" των κοινοτικών κονδυλίων, δε θα επιλύσει τα προβλήματα. Θα τα οξύνει, θα τα διογκώσει, θα γίνει πρόσχημα για αφαίρεση πόρων από άλλες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, μέσο για την παραπλάνηση και τον εφησυχασμό της κοινής γνώμης", υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και κατέληξε τονίζοντας: "Κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε υποκριτές, συνένοχοι, για να καλύψουμε άνομα συμφέροντα ή αν δεν είναι το ένα ή το άλλο κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε πολιτικοί, κοινοβουλευτικοί μαζοχιστές, για να τραγουδάμε διαρκώς τα προβλήματα, να μην επισημαίνουμε τις αιτίες, επομένως να μην αντιμετωπίζονται τα προβλήματα για να υπάρξει λύση. Επιτέλους αυτό το Κοινοβούλιο ας αρθεί πάνω από αυτά τα σύνδρομα και ας δείξει ότι αντιπροσωπεύει πραγματικά τους βασανισμένους λαούς στα αστικά κέντρα της ΕΕ".

ΧΑΝΙΑ
Εκδήλωση για τα 80χρονα του ΚΚΕ

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση για τα 80 χρόνια του Κόμματος την Πέμπτη 9 Ιούλη και ώρα 8.30 μ.μ. στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών (δίπλα στο δημοτικό κήπο).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: "Η συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού μας για Εθνική Ανεξαρτησία".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσκύνημα στον Αϊ - Στράτη

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Αυγούστου εκδήλωση - προσκύνημα στον Αϊ - Στράτη, όπου και θα γίνει η κεντρική εκδήλωση.

Η αναχώρηση προγραμματίζεται να γίνει το Σάββατο 29 και η επιστροφή στις 31 Αυγούστου. Προκειμένου να καθοριστούν οι παραπέρα λεπτομέρειες παρακαλούμε, όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος να το δηλώσουν μέχρι τέλους Ιούλη, στον σύντροφο Νίκο Παπαδόπουλο στην ΚΟ Θεσσαλονίκης, στα τηλέφωνα 286.580 - 286.546 (πρωινές ώρες).

ΚΜΕ
Δεκαήμερες διακοπές στην Κέρκυρα

To KME διοργανώνει 10ήμερο καλοκαιρινών διακοπών, από 22 έως 31 Ιούλη, στην πανέμορφη Κέρκυρα, σε πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα. Η τιμή είναι προσιτή και σ' αυτήν περιλαμβάνεται ημιδιατροφή (πρωινό και μεσημεριανό φαγητό). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για πληροφορίες στα τηλ: 88.10.074 και 88.10.046, από τις 8.30 π.μ. έως 7 μ.μ.

Από τους αγώνες των εργαζομένων για να ανοίξουν τα μεταλλεία "Παπαστρατή"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ