ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τραμπουκισμοί της ΠΑΣΠ στη συνέλευση των φοιτητών

Βίαιη επίθεση εναντίον των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης - με αποτέλεσμα να σημειωθούν και μικροτραυματισμοί - κατά τη Γενική Συνέλευση τους από μέλη της ΠΑΣΠ, με στόχο να "σπάσει" η κατάληψη που ξεκίνησε στο ίδρυμα στις 23 Φλεβάρη ενάντια στη δημιουργία Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, καταγγέλλει η συντονιστική επιτροπή κινητοποίησης φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σήμερα, στις 7 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή φοιτητών διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αγορά των Χανίων.

Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή, "ενώ η Γενική Συνέλευση συνεδρίαζε κανονικά, συνέρευσαν εντός του κτιρίου τα γνωστά φασιστοειδή υποκείμενα της ΠΑΣΠ, προσέγγισαν το προεδρείο, έσπασαν τα έδρανα, και προπηλάκισαν βάναυσα τα μέλη του προεδρείου. Τα μέλη του προεδρείου αποχώρησαν επικαλούμενοι τα επεισόδια που είχαν ήδη με υπαιτιότητα της ΠΑΣΠ συμβεί εντός της Γενικής Συνέλευσης".

Η ΠΑΣΠ Πολυτεχνείου Κρήτης από την πλευρά της έσπευσε με ανακοίνωση της να "θριαμβολογήσει" για την "απόφαση" της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών να σταματήσει η κατάληψη στο χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σε κατάληψη χτες εξακολουθούσε να βρίσκεται το ένα από τα κτίρια της Πρυτανείας και η Συντονιστική Επιτροπή φοιτητών στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεχίζεται και την Παρασκευή οι φοιτητές θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.

Η "Ολυμπιακή" με... ενοίκιο στα Σπάτα!

Σαν να μην έφτανε ότι η "Ολυμπιακή Αεροπορία" θα κατασκευάσει μια σειρά από εγκαταστάσεις με λεφτά του ελληνικού λαού για την εξυπηρέτηση του νέου αεροδρομίου και στο πλαίσιο της μεταφοράς της στα Σπάτα (αφού αυτή τέθηκε εκτός των όρων της σκανδαλώδους σύμβασης), θα αναγκαστεί επιπλέον να πληρώνει και ενοίκιο στην "Αερολιμήν Αθηνών" (βασικός της μέτοχος με 45% η γερμανική "Χόχτιφ") για τη χρησιμοποίηση του... Αεροδρομίου!

Η ρήτρα αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς όρους της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν οι διοικήσεις των εταιριών "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών ΑΕ" και "Ολυμπιακή Αεροπορία", ύστερα από διαπραγματεύσεις, στις οποίες ουσιαστικά σύρθηκε ο εθνικός αερομεταφορέας με παρέμβαση της κυβέρνησης. Πάλι καλά βέβαια που η "Διεθνής Αερολιμήν" δεσμεύτηκε ότι κανείς άλλος εμπορικός χρήστης δε θα πληρώνει χαμηλότερο ενοίκιο από την ΟΑ!..

Με τη συμφωνία επιβεβαιώνεται πλήρως η λεόντεια, σε βάρος του δημοσίου, σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση για την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου στα Σπάτα, ένα αεροδρόμιο ιδιωτικό και υπό τον έλεγχο των Γερμανών, στα νύχια των οποίων σπρώχνεται πλέον και η "Ολυμπιακή". Ούτε λίγο ούτε πολύ σε ένα από τα σημεία της συμφωνίας επισημαίνεται ότι η ,Διεθνής Αερολιμήν" "θα παραχωρήσει στην ΟΑ συνολική έκταση περίπου 335 στρεμμάτων, για τις ανάγκες των εγκαταστάσεών της στο νέο αερολιμένα". Αλήθεια πού τη βρήκε την έκταση η "Διεθνής Αερολιμήν"; Δεν είναι, άραγε, η έκταση που απαλλοτρίωσε το ελληνικό δημόσιο με χρήματα του ελληνικού λαού;

Πέρα από αυτό η ΟΑ αναλαμβάνει να κατασκευάσει την τεχνική βάση επισκευής αεροσκαφών, τις εγκαταστάσεις εξοπλισμού εδάφους και του εμπορευματικού σταθμού, μέσα στην ασφυκτική προθεσμία μέχρι το Μάρτη του 2001, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αεροδρομίου, πράγμα το οποίο αν δεν τηρήσει θα πληρώνει τεράστιες ποινικές ρήτρες. Εδώ φανερώνονται όλες οι ευθύνες της κυβέρνησης που δε φρόντισε να ξεκινήσουν έγκαιρα οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση, πράγμα το οποίο εκμεταλλεύεται τώρα η "Χόχτιφ" για να ζητήσει από καλύτερες θέσεις να κατασκευάσει αυτή τις εγκαταστάσεις, κόστους 75 δισ. δρχ. τουλάχιστον.

Επίσης η "Αερολιμήν Αθηνών", δηλαδή η "Χόχτιφ", αναλαμβάνει την κατασκευή του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών μπροστά από την τεχνική βάση, καθώς και του τροχοδρόμου που οδηγεί σ' αυτήν. Τέλος, ανάμεσα στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνονται και τα εξής αυτονόητα:

  • Στην ΟΑ δίδεται το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών συντήρησης αεροσκαφών σε τρίτους.
  • Η ΟΑ διατηρεί κατά προτεραιότητα το δικαίωμα να επεκτείνει περαιτέρω τις εγκαταστάσεις της.
  • Η "Αερολιμήν Αθηνών" θα παρέχει στην ΟΑ όλες τις πληροφορίες που θα της χρησιμεύσουν για την έναρξη και την κατασκευή των εγκαταστάσεών της.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην ιδιωτικοποίηση

Περιοδεία στο χώρο του εργοταξίου στην περιοχή Σφαγείων έκανε κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Την απόφασή τους να αντισταθούν με κάθε τρόπο στη μετοχοποίηση, ή όπως λένε, τη με άλλα λόγια ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ), εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού κατά τη διάρκεια περιοδείας, που πραγματοποίησε στο χώρο του εργοταξίου στην περιοχή των Σφαγείων, κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής των Γιάννη Κατσαρό και τον Κώστα Αβραμόπουλο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε σε αποθήκη του εργοταξίου, οι εργαζόμενοι περιέγραψαν τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται και τόνισαν ότι καλούνται να καλύψουν μεγαλύτερες ανάγκες με λιγότερο προσωπικό. Μέσα στα τρία τελευταία χρόνια αποχώρησαν (συνταξιοδοτήθηκαν) 110 συνάδελφοί τους από τους 450 συνολικά, χωρίς αντίστοιχα να καλυφθούν οι κενές θέσεις που άφησαν.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης, αλλά και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η κυβέρνηση. Επισημάνθηκε πως η μετοχοποίηση του ΟΥΘ θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και κυρίως στο καταναλωτικό κοινό της πόλης, αφού θεωρείται δεδομένο πως οι ιδιώτες, που θα επενδύσουν στον Οργανισμό, με στόχο το κέρδος, θα πάρουν το φιλέτο της επιχείρησης, δηλαδή τη διανομή και τη διαχείριση και θα επιβάλουν αυξήσεις πλέον του κόστους στα τιμολόγια νερού. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις ο Γιάννης Κατσαρός ξεκαθάρισε πως όχι απλά δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αντίθετα θα πλήξει σημαντικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, δίνοντας τη δυνατότητα για περισσότερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: "Ο "εκσυγχρονισμός" των εργασιακών σχέσεων σημαίνει κατάργηση του 8ωρου, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Είναι η ρεβάνς που πάει να πάρει το μεγάλο κεφάλαιο απέναντι στην Εργατική Τάξη, με στόχο την παραπέρα αύξηση των ήδη τεράστιων κερδών του". Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα και να αντιδράσουν συντονισμένα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, γιατί, όπως είπε, μόνο τότε μπορεί να αποτρέψουν την εφαρμογή των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους, να βαδίσουν στη μακρύτερη προοπτική, δηλαδή να ανατρέψουν τις δυνάμεις που υπηρετούν τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου.

ΣΦΗΚΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Τσιφλικάδες έβαλαν στο μάτι ένα δάσος

Σε κινητοποίηση βρίσκονται από χτες το πρωί οι κάτοικοι της Κοινότητας Σφηκιάς Ημαθίας για να αποτρέψουν απόπειρα υλοτόμησης δασικής έκτασης σε ορεινή περιοχή της Κοινότητας, που επιχείρησε ξαφνικά η γνωστή οικογένεια τσιφλικάδων, Τζιτζικώστα, που κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας από την εποχή της τουρκοκρατίας!

Η επιχείρηση υλοτόμησης οργανώθηκε από τους τσιφλικάδες με την κάλυψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ που επιστρατεύτηκαν για να κρατήσουν σε απόσταση τους εξαγριωμένους κατοίκους. Με τη μαχητική όμως παρέμβαση των τελευταίων, αποτράπηκε χτες η υλοτόμηση. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και σήμερα η προσπάθεια εξουδετέρωσης των λαϊκών αντιδράσεων.

Τον τόπο της "επιχείρησης" επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Ημαθίας του ΚΚΕ και η βουλευτίνα του κόμματος Μαρία Μπόσκου, για να δηλώσουν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων και την αντίθεσή του στην καταστροφή του πανέμορφου δάσους.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια προσπάθεια υλοτόμησης είχε εκδηλωθεί πριν από μήνες και είχε αποτραπεί με τη μαζική κινητοποίηση των κατοίκων. Το όλο θέμα είχε τότε παγώσει. Σήμερα όμως, η δυναστεία Τζιτζικώστα επανέρχεται και με την προστασία των ΜΑΤ που της παρέχει η κυβέρνηση, προσπαθεί να εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη μετατροπή του δάσους σε κρανίου τόπο χάριν του αναμενόμενου κέρδους.

Ολοι οι κάτοικοι της περιοχής πάντως είναι σε επιφυλακή και αποφασισμένοι να αγωνιστούν με όλες τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν το συντελούμενο έγκλημα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η μάχη της Αμφιλοχίας
  • Ο Δήμος ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ και το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν διήμερες εκδηλώσεις Σάββατο 11 και Κυριακή 12-7-98 για να τιμήσουν την 54η επέτειο της διήμερης μεγάλης τακτικής μάχης της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών φασιστών και των συνεργατών τους, που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανοίγει το Σάββατο στις 5 μμ με εγκαίνια Εκθέσεων: Ζωγραφικής, φωτογραφίας της Αντίστασης και βιβλίου που θα διαρκέσει όλο το διήμερο. Στις 9.15 μμ ακολουθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορευτικά συγκροτήματα. Την Κυριακή στις 9.30 πμ θα γίνει το θρησκευτικό και στη συνέχεια πολιτικό μνημόσυνο των πεσόντων. Θα μιλήσει από μέρους της ΠΕΑΕΑ ο αντιπρόεδρός της Νικ. Κεπέσης.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που αναχωρούν Σάββατο 11-7-98 στις 7.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8234.296, 8222.952, 3844.853.

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 12-7-98 στις 11 πμ εκδήλωση προς τιμήν των ΕΛΑΣιτών που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών την 1 Ιούλη 1944.
  • Η Κοινότητα ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΟΥ Αρκαδίας πραγματοποιεί μνημόσυνο την Κυριακή 12-7-98 στις 9 πμ,για να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων πατριωτών από το Πλατανάκι, που ήταν έδρα της Αντίστασης του Πάρνωνα.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν διήμερη εκδρομή για την παραπάνω εκδήλωση. Πούλμαν ξεκινά το Σάββατο 11-7-98 στις 7.30 πμ από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Παλαιό Δημαρχείο). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8831.368, 5817.384, 8225.407.

  • Η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - μνημόσυνο στη μνήμη των αγωνιστών - μαχητών του ΔΣΕ Σάμου, που θα γίνει την Κυριακή 12-7-98 στις 11 πμ στη θέση Ξυνιάς του Κέρκη.
Θάνατος αγωνιστή

Εφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΝΟΡΤΑΣ (καπετάν Αιτωλός), μέλος του ΚΚΕ.

Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και πέρασε αργότερα στο ΚΚΕ. Ηταν από τους τιμημένους καπετάνιους του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη, στο θρυλικό Σύνταγμα 2/39. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και στη μάχη της Αμφιλοχίας.

Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε, πιάστηκε και βασανίστηκε, αλλά ως το τέλος της ζωής του έμεινε αταλάντευτος αγωνιστής, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Ηταν σεμνός και πιστός στις ιδέες του και αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση. Η ζωή και η δράση του διαπαιδαγωγούσαν τους νεότερους αγωνιστές.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα, 9 Ιούλη, στις 11.00 π.μ. από την εκκλησία του Αγιου Κωνσταντίνου Παπαδάτου Μακρίνειας.

Τα μέλη της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Το Σάββατο 11 Ιουλίου 1998 και ώρα 10.15 π.μ. εις τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών, τελούμε ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής και θείας

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Φαρμακοποιού.

Ο σύζυγος: Αγγελος Αγγελίδης.

Ο υιός: Νίκος.

Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Πυρκαγιές σε 40 σημεία χτες!

Νέες πυρκαγιές σε 40 περίπου περιοχές της χώρας ξέσπασαν χτες, αλλά οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Μεγάλη διάσταση πήραν οι πυρκαγιές στο Βούζι Δομοκού, στον Αγιο Γεώργιο Αρμά Εύβοιας, στη Στενή και στο Θεολόγο Εύβοιας, στην Αναβρυτή Λακωνίας όπου κάηκε μια κατοικία, στο Βαθύ Αυλίδας και στο Σκαραμαγκά.

Νέα επικίνδυνη πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική πευκόφυτη περιοχή κοντά στην Κοινότητα Θεολόγου Εύβοιας, χτες το απόγευμα, όπου έκαναν ρίψεις νερού πυροσβεστικά αεροπλάνα, ενώ η προηγούμενη που είχε εκδηλωθεί το προηγούμενο Σάββατο επιτηρείται από πυροσβεστικές δυνάμεις, λόγω των αναζωπυρώσεων.

Λόγω των αναζωπυρώσεων φυλάγεται και η περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου Λαμίας, ενώ πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 7 μ.μ. χτες σε περιοχή της Κοινότητας Λαδικού Μακρακώμης.

Τέλος, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν για τυχόν αναζωπυρώσεις κοντά στο Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη Καλαρίτη, στην περιοχή Δόμβραινας - Θίσβης - Προδρόμου Βοιωτίας.

Στο μεταξύ δυο άτομα συνελήφθησαν χτες και οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση. Πρόκειται για τον 33χρονο Γεώργιο Καλόγερο και τον 34χρονο Κλεάνθη Καψιανό,οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκάλεσαν πυρκαγιές στην Πέτρα Λέσβου και στις Μηλιές Μαγνησίας. Στην πρώτη περίπτωση κάηκαν 300 στρέμματα δασικής έκτασης και στη δεύτερη κάηκαν τέσσερα στρέμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ