ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση αντιπροσωπειών ΚΚΕ - ΣΔΚ Ρουμανίας

Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΔΚ Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου αντίστοιχα, έγινε χτες στον Περισσό.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αμέσως μετά τη συνάντηση, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται:

"Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε σήμερα (χτες), στον Περισσό, με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κόμματος Ιον Ιλιέσκου.

Η Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τις εξελίξεις που σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρθηκε στις έντονες ανησυχίες του ΚΚΕ από την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια, με την παρέμβαση των ΗΠΑ και με την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ σε πλήρη ετοιμότητα να αναλάβει δράση κατά λαών και κυβερνήσεων που αντιστέκονται και αμφισβητούν τη "νέα τάξη πραγμάτων", που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στη δημιουργία των πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης, στις οποίες, κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, θα συμμετέχουν και στρατιωτικές δυνάμεις από άλλες βαλκανικές χώρες, με σκοπό να επεμβαίνουν ενάντια στα λαϊκά κινήματα που αμφισβητούν έμπρακτα την κυριαρχία των ιμπεριαλιστών.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διατήρηση των υπαρχόντων συνόρων των κρατών, με την προώθηση ενεργειών που θα εδραιώνουν την ειρήνη στην περιοχή, με το δυνάμωμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών, με την ειρηνική συμβίωση των μειονοτήτων στα υφιστάμενα σύνορα των κρατών - που πρέπει να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα - με το συντονισμό των δυνάμεων που αμφισβητούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τη "νέα τάξη πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ιλιέσκου αναφέρθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η πλειοψηφία του ρουμάνικου λαού. Τέλος εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε στρατιωτική επέμβαση και υποστήριξε την ανάγκη να εδραιωθεί η σταθερότητα των κρατών, καθώς και οι ομαλές σχέσεις μεταξύ τους".

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Γ. ΓΕΡΑΚΗΣ
Νέα ξαφνική επίσκεψη

Μπήκε για καλά στα "βαθιά νερά" ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης,σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιεί τόσο για τη διαφθορά στην Αστυνομία όσο και για τα "διαπλεκόμενα". Ειδικά χτες το πρωί ασχολήθηκε με τη διαφθορά στην Αστυνομία και το απόγευμα με τα "διαπλεκόμενα", αφού διενεργεί συγχρόνως και τις δύο έρευνες.

Για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα δύο βδομάδων περίπου ο εισαγγελέας επισκέπτεται χώρους της αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Χτες επισκέφτηκε το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ την προηγούμενη φορά είχε κάνει "έφοδο" στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο εισαγγελέας χτες επισκέφτηκε το Τμήμα Ηθών, όπου μελέτησε για αρκετή ώρα τα βιβλία συμβάντων από τα οποία κράτησε σημειώσεις. Το Τμήμα αυτό έχει τον έλεγχο των οίκων ανοχής. Μετά επισκέφτηκε το Τμήμα Αλλοδαπών, από όπου πήρε φακέλους που αφορούν τη νομιμοποίηση αλλοδαπών γυναικών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του Γ. Γεράκη σκοπό είχε να διασταυρώσει διάφορα στοιχεία που έχει στην κατοχή του για συμμετοχή αστυνομικών σε κυκλώματα με παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών και για "προστασία" νυχτερινών κέντρων. Αρκετά τέτοια στοιχεία προέρχονται από το φάκελο που βρέθηκε σε τηλεφωνικό θάλαμο την περασμένη Δευτέρα, μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα στον ίδιο τον εισαγγελέα.

Αλλες πληροφορίες φέρουν τον εισαγγελέα να ζήτησε να του διαβιβαστούν τη Δευτέρα από την Ασφάλεια συγκεντρωτικοί φάκελοι με ονόματα αστυνομικών, που ενέχονται σε παράνομες υποθέσεις ελληνοποίησης αλλοδαπών και "προστασίας" νυχτερινών κέντρων.

Συνάντηση με Εβερτ

Παράλληλα, χτες το απόγευμα ο εισαγγελέας ασχολήθηκε και με τα "διαπλεκόμενα". Ο βουλευτής της ΝΔ Ε. Εβερτ πήγε στο γραφείο του Γ. Γεράκη, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, μετά από τηλεφώνημα του ίδιου του εισαγγελέα. Ο Μ. Εβερτ κρατούσε δύο φακέλους και σύμφωνα με πληροφορίες περιείχαν δηλώσεις που είχε κάνει κατά καιρούς για τη διαφθορά στο δημόσιο βίο. Ο πρώην αρχηγός της ΝΔ έμεινε για πολλή ώρα στο γραφείο του εισαγγελέα και κατά την έξοδό του αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Η Ομοσπονδία των Αστυνομικών
Με χτεσινή τους κοινή απόφαση, που αναφέρεται στο θέμα της διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων οργανώσεων όλης της χώρας τονίζουν ότι η μη προώθηση από πλευράς της πολιτείας των επιβαλλομένων θεσμών, που χρόνια τώρα έχει προτείνει η ομοσπονδία για τη διασφάλιση των έντιμων, ικανών και παραγωγικών αστυνομικών, είχε ως αποτέλεσμα η σήψη και η διαφθορά να μείνει ανέγγιχτη, γεγονός που επέτεινε το πρόβλημα και να αποτελέσει ταυτόχρονα λόγο ατιμωρησίας, στοιχείο κακής μίμησης.

"Η αναγκαιότητα θέσπισης μιας υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου (π.χ. υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων) με την ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων για μια ανεξάρτητη λειτουργία προβάλλει επιτακτικότερα αυτές τις μέρες, καθώς η θέσπιση του "πόθεν έσχες" αντιμετωπίζει το πρόβλημα επιδερμικά", αναφέρεται στην απόφαση.

Επίσης η αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου και η αντικατάσταση των διορισμένων Πειθαρχικών Συμβουλίων με ένα συλλογικό όργανο θα βοηθούσε στην απονομή και όχι στο γνωστό κουκούλωμα.

Και η απόφαση καταλήγει: "Επειδή ακριβώς το διάστημα αυτό τα γεγονότα οδήγησαν στον κλονισμό του αστυνομικού φρονήματος, με αποτέλεσμα οι έντιμοι αστυνομικοί υπάλληλοι, που αποτελούν το σύνολο του αστυνομικού κόσμου, να αδυνατούν να προσφέρουν προς την ελληνική κοινωνία εκείνο που αυτή επιθυμεί και η αποστολή τους επιβάλλει, καλούνται η πολιτική και αστυνομική ηγεσία, όπως και τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα η κυβέρνηση, να ενισχύσουν τον δοκιμαζόμενο έντιμο αστυνομικό καθόσον οι ευθύνες βαραίνουν περισσότερο όλους αυτούς, χωρίς βεβαίως να αποποιούμαστε τις δικές μας ευθύνες".

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΡ
"Από πάνω" επιχειρεί να "βγει" η κυβέρνηση

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, επιχειρώντας ν' απαντήσει στις επικρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση με αφορμή την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΕΣΡ Γ. Κασιμάτη. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις στην υποδομή του ΕΣΡ και για την υποβάθμιση του ρόλου του, αυτοπαρουσιάζεται ως μέγας και μόνος "ευεργέτης" του ΕΣΡ. Τις στοιχειώδεις μάλιστα υποχρεώσεις της κυβέρνησης απέναντι σε ένα τέτοιο θεσμό τις θεωρεί, όπως φαίνεται από τα όσα ανέφερε χθες, σαν "χάρη" προς το όργανο. Το ΕΣΡ, όπως χαρακτηριστικά είπε, "το οποίο όταν ανέλαβα καθήκοντα δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά μια επιτροπή, η οποία ζητούσε τη δική μου μεσολάβηση προκειμένου να εξασφαλίσει στέγη ακόμα και για να συνεδριάσει, έχει δικό του κτίριο, επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, ικανοποιητική διοικητική στελέχωση και ενισχύεται με επιστήμονες".

Ο Δ. Ρέππας "οχυρωμένος" πίσω από την επίσημη αιτιολόγηση παραίτησης, του μέχρι πρότινος προέδρου του ΕΣΡ Γ. Κασιμάτη, που επικαλείται προσωπικούς λόγους, κάνει ότι αγνοεί τις επανειλημμένες δηλώσεις του Γ. Κασιμάτη - και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΡ, προβλήματα που το εμποδίζουν να φέρει σε πέρας το έργο του. Ο Γ. Κασιμάτης έχει εκφράσει απόψεις και για τη μη συμμετοχή του ΕΣΡ στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, καθώς και για τον αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο που πρέπει να έχει το ΕΣΡ σε όλο, όπως είχε πει, το φάσμα της νομιμότητας. Σε ό,τι έχει σχέση με τις επικρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ είπε χθες ότι δε δικαιούνται να ομιλούν. Εχουν, όπως ανέφερε, το δικαίωμα να ασκούν κριτική, "παρά το ότι η δική τους διαχείριση των ραδιοτηλεοπτικών θεμάτων δεν είναι η καλύτερη νομιμοποιητική γι' αυτούς βάση, προκειμένου ν' ασκούν αυτή την κριτική".

Ο υπουργός Τύπου επαίρεται όμως και για το νομοσχέδιο για τη συνδρομητική τηλεόραση, θεωρώντας την κυβέρνησή του όχι μόνο πρωτοπορία στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης της ψηφιακής, αλλά ότι ούτε λίγο ούτε πολύ δίνει τα "φώτα" και στις ευρωπαϊκές χώρες. Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε το νομοσχέδιο το οποίο και του εστάλη. Και να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός θεωρεί "πρωτοπορία" ένα νομοσχέδιο που δίνει "γην και ύδωρ" στους μεγαλοεκδότες και στα διαπλεκόμενα.

ΕΛΛΑΔΑ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ελεύθερη η διέλευση φορτηγών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .-

Ελεύθερη θα είναι πλέον η διέλευση των ελληνικών φορτηγών αυτοκινήτων μέσω της Γιουγκοσλαβίας, με τη συμφωνία που επιτεύχτηκε χτες μεταξύ του υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη, και του Γιουγκοσλάβου υπουργού Συγκοινωνιών, Ντέγιαν Ντρομπνιάκοβιτς, στο Βελιγράδι. Οπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τη νέα συμφωνία για εμπορευματικές και οδικές μεταφορές δίνεται από πλευράς Γιουγκοσλαβίας απεριόριστος αριθμός αδειών διέλευσης για τα ελληνικά φορτηγά αυτοκίνητα. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και λύνεται το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα μας από το 1959.

Τα έξι τελευταία χρόνια οι ελληνικές εμπορευματικές μεταφορές οδηγούνταν από άλλους δρόμους, δηλαδή μέσω Ρουμανίας, Βουλγαρίας κλπ, οι οποίοι ήταν και πιο δαπανηροί και χρονοβόροι.

Χτες το απόγευμα ο Ελληνας υπουργός είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του επί των τηλεπικοινωνιών Ντ. Ραντόγιεβιτς για θέματα που αφορούν τον ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός οργανισμός έχει αγοράσει το 20% του αντίστοιχου οργανισμού της Γιουγκοσλαβίας και διεκδικεί αυτή τη στιγμή αντισταθμιστικά οφέλη.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Αγώνας για να ακυρωθεί

Ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Δημοσίου Νομού Μαγνησίας

Δυναμίτη στα θεμέλια των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων βάζει η αντιδραστική απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία απαγορεύεται η λειτουργία οργανώσεων των πολιτικών κομμάτων στους χώρους εργασίας. Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Δημοσίου του Νομού Μαγνησίας,η οποία, ταυτόχρονα, καλεί τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων να καταδικάσουν την απόφαση του Αρείου Πάγου και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης για να μην ανοίξει ο δρόμος της φαλκίδευσης των δημοκρατικών θεσμών.

Με την απαράδεκτη απόφαση, τονίζεται στην ανακοίνωση, ποινικοποιείται η πολιτική δράση, ακυρώνονται πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που είχαν κατακτήσει με αγώνες οι εργαζόμενοι. Αποτελεί μέγιστη πρόκληση για τους εργαζόμενους και αναδεικνύει ως μείζον πολιτικό θέμα και ζήτημα την προάσπιση των βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, η ακώλυτη άσκηση των οποίων δεν μπορεί να περιορίζεται με συντηρητικά σκεπτικά.

Τονίζει ακόμα πως το αίτημα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για κατοχύρωση πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο πρέπει να περάσει και μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος και μέσα από τους διάφορους νόμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ