ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποια ανεργία..!
  • Θρασύτατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που αποδίδει τη δραματική αύξηση της ανεργίας στον "εξορθολογισμό" των μετρήσεων του ΟΑΕΔ!
  • Οι γυναίκες φταίνε, για τον υπουργό Εργασίας, οι νέοι, για τον υφυπουργό...

Καμία αύξηση της ανεργίας δεν υπήρξε τα τελευταία δύο χρόνια (!), σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Ρέππα,ο οποίος μάλιστα χτες χαρακτήρισε και ψευδή τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα οποία η εγγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε αλματωδώς τον περασμένο Ιούνη (50%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι και απέδωσε την αύξηση στον "εξορθολογισμό του συστήματος μετρήσεων"!

Διαψεύδοντας τα ίδια του τα λόγια, αμέσως μετά δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν τον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων και νέων ανέργων, οι οποίοι έσπευσαν να καταγραφούν... ωθούμενοι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για δημιουργία επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και προκειμένου να εξασφαλίσουν την κάρτα του ΟΑΕΔ και να ενταχθούν στα προγράμματα του Οργανισμού.

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: "Καλό είναι - είναι δείγμα εξυγίανσης, αν θέλετε, εξορθολογισμού του συστήματος μετρήσεων - η καταγεγραμμένη ανεργία να δείχνει την πραγματική ανεργία, την επίσημα μετρούμενη ανεργία". Καταλήγοντας, ο Δ. Ρέππας εκτίμησε ότι "δε θα έχουμε επιδείνωση αυτού του μεγέθους".

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας 9,61" χτες, ο οποίος με τη σειρά του απέδωσε στους ίδιους λόγους την αύξηση της ανεργίας τον Ιούνη. Ο υπουργός προχώρησε όμως ακόμα παραπέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ούτε λίγο - ούτε πολύ απέδωσε την αύξηση της ανεργίας στη... μαζική είσοδο στην αγορά εργασίας των γυναικών!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας,ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον περασμένο Ιούνη είχαμε "ένα θετικό πρωτοφανές για τη χώρα ισοζύγιο" απολύσεων και προσλήψεων! Ο υφυπουργός απέδωσε τη μη μείωση της ανεργίας στο ότι... νέοι άνθρωποι ζητάνε δουλιά! Ενώ απέδωσε τη μη παραπέρα αύξηση στους... υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε!

  • Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αρ. Σπηλιωτόπουλος,τόνισε ότι είναι ματαιοπονία να αναμένεται ανάπτυξη από αυτή την κυβέρνηση και - συναγωνιζόμενος σε θράσος και φαιδρότητα την κυβέρνηση - απέδωσε το κύμα απολύσεων στην "επιδείνωση της κατάστασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων από την εναντίον τους φορολογική επέλαση, που κλιμακώνει η κυβέρνηση για να χρηματοδοτεί το σπάταλο κράτος"!
  • Την ανησυχία για την έκρηξη της ανεργίας εκφράζει και ο ΣΥΝ,καταγγέλλοντας ότι αποτελεί κόλαφο για την κυβερνητική θριαμβολογία σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, ο ΣΥΝ εντοπίζει και αποδίδει το πρόβλημα κατά κύριο λόγο στη χαμηλή απορρόφηση των πόρων του κοινωνικού ταμείου και του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης...
  • Ο Δ. Τσοβόλας σε δήλωσή του κατήγγειλε "το ανάλγητο πρόσωπο των νεοφιλελεύθερων εκσυγχρονιστών", αναφέροντας ότι η αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με την έκρηξη υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου αποδεικνύουν περίτρανα την αντιλαϊκή πολιτική του "σημερινού ΠΑΣΟΚ", ενώ προέβλεψε "κοινωνικές θύελλες".
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προκαλεί βάναυσα η κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζει τα παρακάτω:

"Η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, προκαλεί βάναυσα όταν ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δε δείχνουν αύξηση της ανεργίας, αλλά εξορθολογισμό των σχετικών καταστάσεων του Οργανισμού! Ψεύδεται και κοροϊδεύει τον λαό ο Δ. Ρέππας λέγοντας τέτοια απαράδεκτα.

Αλλά και τα στοιχεία για την ανεργία, που δίνονται από τον ΟΑΕΔ, είναι πλαστά. Το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, αφού στο επίσημο έγραφο του ΟΑΕΔ δεν περιλαμβάνονται χιλιάδες μη δηλωμένοι άνεργοι, οι μερικά απασχολούμενοι, καθώς και οι μακράς διαρκείας άνεργοι που δεν επιδοτούνται. Γίνεται, επομένως, σαφές, ότι ένα τεράστιο τμήμα των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας απαξιώνεται και πεινάει, προς δόξαν της "ελεύθερης αγοράς" και των "νέων προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης"!!

Η τεράστια αύξηση της ανεργίας αποτελεί τον ακριβέστερο δείκτη της αντιλαϊκότητας της κυβερνητικής πολιτικής. Αποδεικνύει, ότι ο οδοστρωτήρας της ΟΝΕ και της αύξησης των κερδών των μονοπωλίων, πηγαίνει χέρι - χέρι με την εξαθλίωση της εργατικής τάξης.

Η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού δε θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, που με στόμφο εξαγγέλλει κάθε τόσο η κυβέρνηση, όπως δεν υπήρξαν και οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας που η κυβέρνηση είχε επίσης εξαγγείλει. Οπως δήλωσε προχτές - για πρώτη φορά - ο Κ. Σημίτης η ανεργία δε θα αντιμετωπιστεί ούτε με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ!

Ο μονόδρομος των μονοπωλίων γίνεται σε πολλούς πιο ευδιάκριτος. Το ίδιο αρχίζει να γίνεται και με το μονόδρομο των εργαζομένων".

Προς απολύσεις στην ΕΛΒΗΜ

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Να απολύσει 36 από τους 140 εργαζόμενους της βιομηχανίας κατασκευής μετασχηματιστών και πινάκων διανομής ΕΛΒΗΜ,αποφάσισε ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος "Γκρουπ Σνέιντερ",στον οποίο ανήκει η βιομηχανία από το 1990, "λόγω σημαντικής μείωσης των παραγγελιών μετασχηματιστών από τη ΔΕΗ...", όπως αναφέρεται σε ολιγόλογη ανακοίνωση του ομίλου.

Μάλιστα, επιδεικνύοντας και... καλή θέληση "επιδοτεί όσους θέλουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την εταιρία με ένα ποσό ίσο με το 30% πλέον της αποζημίωσης απόλυσης".

Το σωματείο μέχρι στιγμής έχει αντιδράσει χλιαρά στις προθέσεις της πολυεθνικής και αναμένει την καταληκτική ημερομηνία (21 Σεπτέμβρη) για δηλώσεις "οικειοθελών αποχωρήσεων". Προχτές με το σωματείο συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΠΟΕΜ, αποτελούμενη από τους συνδικαλιστές Δ. Τσουμπρή και Π. Πολυμενάκο.Οι συνδικαλιστές κάλεσαν το σωματείο να ενημερώσει τους εργαζόμενους, να οργανώσει την πάλη τους και να επιδιώξει συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο, την Ομοσπονδία, τη ΓΣΕΕ.

Ο Δ. Τσουμπρής δήλωσε στο "Ρ" ότι "δεν αποκλείεται - και αυτό τονίσαμε στο σωματείο - οι ενέργειες αυτές να εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό εκβιασμών της πολυεθνικής ή μετατροπής της επιχείρησης σε εμπορική".

Θετική εξέλιξη για το ΜΙΝΙΟΝ

Εγκρίθηκε τελικά χτες από το Πολιτικό Εφετείο της Αθήνας η αίτηση του ΜΙΝΙΟΝ για υπαγωγή του στις ρυθμίσεις του άρθρου 44 του νόμου 1892 για το διακανονισμό των χρεών του και το πέρασμα της διοίκησής του στα χέρια πιστωτών. Η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση επαναλειτουργίας της επιχείρησης.

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται η σύνδικος της πτώχευσης, που τώρα διαχειρίζεται την επιχείρηση, να παραδώσει τη θέση της στον κύριο μέτοχο και αυτός με τη σειρά του να συγκαλέσει σύσκεψη των νέων μετόχων (δηλαδή των πιστωτών που αποδέχτηκαν την παραπάνω διαδικασία) για να εκλέξουν το νέο ΔΣ της επιχείρησης.

Με ανακούφιση πληροφορήθηκαν την απόφαση οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ, οι οποίοι συντέλεσαν αποφασιστικά με τους συνεχείς αγώνες τους σ' αυτή τη θετική εξέλιξη. Να σημειώσουμε ότι ήταν οι εργαζόμενοι αυτοί που πίεσαν αρχικά να κατατεθεί η αίτηση και στη συνέχεια να εκδικαστεί, αφού από τη μέρα κατάθεσής της το Εφετείο ανέβαλλε συνεχώς την εκδίκαση, επικαλούμενο κάθε φορά έλλειψη κάποιου εγγράφου από το φάκελο. Σήμερα οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα έως ότου διασφαλιστούν πλήρως οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Ενα γνήσιο τέκνο του "εκσυγχρονισμού", ο Ν. Μπάκουλης εξελέγη χτες σ

Ο... εκσυγχρονιστής Ν. Μπάκουλης,πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, και επιλογή βασικά του υφυπουργού Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα,τοποθετήθηκε από χτες πρόεδρος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Τη θέση αυτή κατείχε προσωρινά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρ. Πολυζωγόπουλος.Επίσης, αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ο Στ. Λαιμός από την "Αυτ. Παρέμβαση", στη θέση του Δ. Στρατούλη.Το υπόλοιπο προεδρείο και η σύνθεση της Διοίκησης παραμένουν ως είχαν.

ΕΣΑΚ ΠΕΣΙΝΕ
ΟΧΙ στην εκποίηση του οικισμού

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Την αντίθεσή της στα σχέδια της ΠΕΣΙΝΕ για εκποίηση του οικισμού Ασπρων Σπιτιών στην παραλία Διστόμου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή ΠΕΣΙΝΕ της ΕΣΑΚ.Καλεί την κυβέρνηση, τα κόμματα, τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς της περιοχής να σταθούν φραγμός στα άνομα και αντεργατικά σχέδια της εταιρίας "Αλουμίνιον της Ελλάδος".

Επισημαίνει ότι "αυτή η γη δεν είναι της ΠΕΣΙΝΕ, είναι του Ελληνα πολίτη και ειδικότερα του Διστομίτη, που του την πήραν για μια μπουκιά ψωμί, με βίαιο και καταναγκαστικό τρόπο και για μια ορισμένη χρήση, την ανέγερση εργατικών κατοικιών και επομένως η ΠΕΣΙΝΕ δεν μπορεί να την πουλήσει".

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΠΕΣΙΝΕ - με κυβερνητικές, και όχι μόνο, "πλάτες" - μετά την υλοποίηση της σταδιακής απόλυσης 300 εργαζομένων (πρόγραμμα "ΠΡΟΚΛΗΣΗ") και στα πλαίσια των σχεδίων της για περαιτέρω μείωση του "κόστους εργασίας", έβαλε σε εφαρμογή την εκποίηση του οικισμού (950 σπίτια) στους εργαζόμενους, προκειμένου μέσα από πιέσεις να αποσπάσει τη συναίνεσή τους. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για να πετύχει αλλαγή της σύμβασής της με το ελληνικό δημόσιο, καθώς η παραχώρηση κατοικιών προς τους εργαζόμενους αποτελεί συμβατική υποχρέωση της πολυεθνικής.

Η Επιτροπή ΠΕΣΙΝΕ της ΕΣΑΚ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θα προστατέψουν αυτό το δικαίωμα για τον εαυτό τους και για αυτούς που αύριο θα τους αντικαταστήσουν στην παραγωγική διαδικασία.

Στάση στη ΣΟΦΤΕΞ

Δίωρη στάση εργασίας (1μμ - 3μμ) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, όπου έχει καθοριστεί τριμερής συνάντηση, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ,διαμαρτυρόμενοι για τη μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το '98 και για το ότι η εταιρία δεν τους καταβάλλει κανονικά την άδεια και το επίδομα αδείας. Επίσης σήμερα, στις 5μμ, το σωματείο θα έχει συνάντηση με την υφυπουργό Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου για τις εξελίξεις στην επιχείρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ