ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακή ομοβροντία

Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας οι εργαζόμενοι απεργούν, διαδηλώνουν και απαιτούν να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Στην πλατεία Κάνιγγος στις 9 π.μ. η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, στις 8.30 προσυγκέντρωση στην Ομόνοια

Απεργιακός "καύσωνας" επικρατεί σήμερα στη χώρα απ' άκρη σ' άκρη και οι εργαζόμενοι συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που υποχρεώθηκε να κηρύξει η ΓΣΕΕ και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις απαιτούν την απόσυρση τώρα του νομοθετικού τερατουργήματος που διαλύει τους βασικούς άξονες του οικοδομήματος των εργασιακών δικαιωμάτων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Στην Αθήνα η "καρδιά" της εργατικής τάξης θα χτυπήσει στις 9πμ στην πλατεία Κάνιγγος όπου πραγματοποιείται η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, ενώμισή ώρα νωρίτερα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας.Στον Πειραιά 21 σωματεία καλούν στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 10πμ στο Εργατικό Κέντρο.Στη Θεσσαλονίκη η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 11πμ στο Εργατικό Κέντρο, ενώ η Επιτροπή Σωματείων πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στις 10πμ στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Να πάρουν μέρος στην απεργία και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο "καταπέλτη στα κεκτημένα", καλεί τους εργαζόμενους η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Πάτρας".Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις ηγεσίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα που "προλείαναν το έδαφος συμμετέχοντας στον διάλογο - απάτη", ενώ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να αναπτύξουν τον πιο πλατύ συντονισμό μεταξύ των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και να δυναμώσουν με την ψήφο τους τη ΝΑΣ για Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη στους αγώνες τους και υπερασπιστή των δικαιωμάτων τους.

"Επιστρέφουμε στους νοσηρούς εμπνευστές του το αντεργατικό νομοσχέδιο" τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,στην οποία σημειώνεται ότι η απαίτηση του κλάδου για απόσυρσή του και για αγωνιστική αντιμετώπισή του εκφράστηκε σε συνεδριάσεις των ΔΣ των παραρτημάτων, στις δεκάδες συσκέψεις και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα εργοτάξια των μεγάλων έργων, στις πιάτσες κ. α. στα πλαίσια της ενημερωτικής πανεξόρμησης του Συνδικάτου.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην προσυγκέντρωση στις 8.30πμ στα γραφεία της, καλεί τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Ταχυδρομεία η Ομοσπονδία ΕΛΤΑ.Το ίδιο και η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων.

Την πανελλαδική απεργία χαιρετίζει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας,η οποία συμμετέχει στην κινητοποίηση με δίωρη στάση σε όλα τα ΜΜΕ από 4 - 6μμ.

Να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με την αντισυνταξιουχική, αντεργατική, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική συμμετέχοντας στην απεργία και στη συγκέντρωση καλεί τους συνταξιούχους και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων.Σε ανακοίνωσή τους καταδικάζουν το αντεργατικό νομοσχέδιο και καλούν την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΠΣ να συντονίσουν τη δράση των εργαζομένων για την απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ζητάνε με κοινή ανακοίνωσή τους και τα σωματεία οικοδόμων, εργατών δήμου και συνταξιούχων ΙΚΑ της Ηλιούπολης,στην οποία καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η ΔΗΚΕΒΕ

Σε ανακοίνωσή της για το ασφαλιστικό, η ΔΗΚΕΒΕ κάνει εκτεταμένη αναφορά και στο νομοσχέδιο, καλώντας τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες των ΕΒΕ να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων αφού "τα συμφέροντά τους είναι στενά δεμένα με αυτά της εργατικής τάξης". Στην ανακοίνωση αφού σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό χτυπιούνται κατακτήσεις δεκαετιών, υπογραμμίζεται ότι "η εργατική τάξη θα ξεπεράσει τις "σειρήνες" του συμβιβασμού και της υποταγής που την καλούν να "κάνει χαρακίρι" στο όνομα της ευρωπαϊκής σύγκλισης".

Επίσης, η ΔΗΚΕΒΕ χαρακτηρίζει αυταπάτη όσα ακούγονται περί ωφέλειας των ΕΒΕ από αντεργατικές ρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι οι ΕΒΕ δεν μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερη θέση στην κοινωνία όταν ο σημαντικότερος σύμμαχός τους, το εργατικό κίνημα, χτυπιέται. Τέλος, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που "στηρίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα και μετατρέπονται σε φερέφωνα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων

Να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση και στις άλλες που θα οργανώσουν τα εργατικά συνδικάτα, καλεί τους μικρέμπορους και τους επαγγελματοβιοτέχνες η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων",η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι τις συνέπειες από το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα τις αισθανθούν και οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και αποδίδει τεράστιες ευθύνες στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Στα Χανιά

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 9.30πμ καλεί τους εργαζόμενους του Νομού Χανίων η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ.Σε ανακοίνωσή της τονίζεται ότι "χιλιάκριβες κατακτήσεις της εργατικής τάξης ισοπεδώνονται κατ' εντολή της ολιγαρχίας του πλούτου μέσα από το νομοσχέδιο - λαιμητόμο, το οποίο εκφράζει και προωθεί απροκάλυπτα τους κεντρικούς στόχους του κεφαλαίου και όλων όσοι το υπηρετούν. Επιδιώκει να διαμορφώσει ένα άλλο μοντέλο ζωής και εργασίας του εργαζόμενου, τον θέλει απόλυτα υποταγμένο, χωρίς ίχνος συλλογικής διαπραγμάτευσης και προστασίας και έχει απώτερο στόχο να υποτάξει και ενσωματώσει ιδεολογικά και πολιτικά την εργατική τάξη στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου".

Η Τοπική Επιτροπή Χανίων της ΕΣΑΚ επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ γιατί "με τη στάση τους συνέβαλλαν σε αυτές τις εξελίξεις, άλλοτε με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο", άλλοτε με την άρνησή τους να προσανατολίσουν ταξικά, αγωνιστικά και διεκδικητικά τους εργαζόμενους".

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να συντονίσουν τη δράση τους και να υπερασπίσουν κατακτήσεις και δικαιώματα.

Στην Καρδίτσα

Στα χέρια τους πήραν τη διοργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης σωματεία της Καρδίτσας μετά την άρνηση του Εργατικού Κέντρου να το κάνει προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι "είναι καλοκαίρι και ο κόσμος λείπει"! Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους της Καρδίτσας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 9πμ.

Σε ανακοίνωση των σωματείων καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που "νομιμοποιεί κάθε αυθαιρεσία των εργοδοτών". Μπροστά στην αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να επαγρυπνούν και να δώσουν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερμαιο των εργοδοτών η εργαζόμενη

"Απαράδεκτο και προκλητικό" χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι "οδηγεί σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και είναι ακόμα φοβερότερο το ότι σ' αυτό συνήργησαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις με τον "κοινωνικό διάλογο"".

Η ΟΓΕ καταγγέλλει την επιχειρούμενη μέσω του νομοσχεδίου νομιμοποίηση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την επέκταση του φασόν, της τηλεργασίας και της κατ' οίκον εργασίας, προειδοποιώντας ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα πλήξουν κύρια τη γυναίκα κι αυτό γιατί:

α) Οι ευέλικτες μορφές είναι τομέας "γυναικοκρατούμενος". Το φασόν, κατ' εξοχήν γυναικεία εργασία, παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Τις ίδιες διαστάσεις θα πάρει σύντομα η τηλεργασία και η κατ' οίκον απασχόληση.

β) Η μερική απασχόληση που θα είναι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, και "διαλείπουσα" ή "εκ περιτροπής", πλήττει σήμερα τις γυναίκες σε ποσοστό 76 - 90% των μερικώς απασχολούμενων.

Αναφερόμενη στις συνέπειες που θα έχει τυχόν εφαρμογή του νομοσχεδίου στις γυναίκες, η ΟΓΕ σημειώνει: Θα καταδικαστούν σε στέρηση κάθε δικαιώματος που απορρέει από την εργασία. Θα καταδικαστούν στη μερική απασχόληση για να "συνδυάσουν" τις οικογενειακές με τις επαγγελματικές δραστηριότητες και για να υποκαταστήσουν το κράτος στις κοινωνικές υπηρεσίες που καταργούνται. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης προσφέρουν στη γυναίκα μεγαλύτερη ανασφάλεια, με όλες τις ψυχοσωματικές συνέπειες και της καταρρακώνουν την προσωπικότητα, κάνοντάς τη να νιώθει σαν συμπλήρωμα. Η συνταξιοδότηση γίνεται όνειρο. Η εργαζόμενη γίνεται έρμαιο του εργοδότη, ο οποίος θα την απασχολεί όταν και όσο θέλει με αποτέλεσμα την παραπέρα διαταραχή της οικογενειακής της ζωής. Το χτύπημα του συνδικαλισμού, που επιχειρεί το νομοσχέδιο, θα έχει αντίκτυπο στις γυναίκες, αφού αυτές συχνά καταφεύγουν στα σωματεία.

"Η Ομοσπονδία Γυναικών - καταλήγει η ανακοίνωση - έγκαιρα είχε επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες για τη γυναίκα από τη νομοθετική ρύθμιση αυτών των μορφών εργασίας. Γι' αυτό με μεγαλύτερη φωνή σήμερα καταγγέλλει τους εμπνευστές του νομοσχεδίου και καθιστά υπεύθυνους τους βουλευτές και ιδιαίτερα τις γυναίκες βουλευτές, για την τυχόν ψήφισή του".

"Ας κάνουμε σήμερα την αρχή"

Περιοδεία συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ στα κεντρικά γραφεία της "Ολυμπιακής"

Εφ' όλης της ύλης ήταν η συζήτηση που έγινε χτες στα κεντρικά γραφεία της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", στη λεωφόρο Συγγρού, μεταξύ των υπαλλήλων και του μεικτού κλιμακίου συνδικαλιστών από την ΕΣΑΚ Δημοσίου και Τραπεζών,στο οποίο συμμετείχαν οι Χ. Σταμούλος και Γ. Μαστραγγελής από τον ΟΑΣΑ, Σ. Ματζουράνης,Χ. Καραγιάννης και Στ. Μανούσος από την "Ολυμπιακή", Γ. Ποντικός από τον χώρο των τραπεζών, Γ. Κρίκας από τα ΕΛΤΑ και Αλ. Σταμέλος από τη ΔΕΗ.

Ο κάθε συνδικαλιστής μετέφερε στους υπαλλήλους την κατάσταση και τα προβλήματα που επικρατούν στο χώρο από όπου προέρχεται, έγινε εκτεταμένη αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ όπως τονίστηκε και από τους ίδιους τους υπαλλήλους, τα προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα και στις τράπεζες είναι κοινά, άρα κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας για την αντιμετώπισή τους.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την επίθεση που δέχεται το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς και για τους στόχους που εξυπηρετεί αυτή η επίθεση. Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν ιδιαίτερα για το αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ οι υπάλληλοι κλήθηκαν να απαιτήσουν την απόσυρσή του μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, κάνοντας σήμερα την αρχή και συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση.

Οι μορφές πάλης που πρέπει να αναπτυχθούν φάνηκε να προβληματίζουν αρκετά τους εργαζόμενους, οι οποίοι ζήτησαν από τους συνδικαλιστές να δουν κι αυτοί από την πλευρά τους τρόπους πιο αποτελεσματικής διεκδίκησης. Από τα λόγια των υπαλλήλων φάνηκε καθαρά και το πόσο αναξιόπιστες έχουν καταστεί στα μάτια τους οι πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, στον αγώνα τους για τη σωτηρία της "Ολυμπιακής" η στάση που κράτησαν ήταν άθλια, ενώ μία εργαζόμενη οργισμένα τόνισε ότι "η ΓΣΕΕ έβαλε φραγμό στον αγώνα μας".

Οι συνδικαλιστές τούς κάλεσαν να δώσουν αγωνιστική διέξοδο στην οργή τους, να πιέσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και όπου αυτό είναι αδύνατο, να πάρουν την υπόθεση των αγώνων και της υπεράσπισης της δουλιάς και των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια, καθώς και να συντονίσουν τον αγώνα με όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Ξανα - εξάγγειλαν συμβάσεις - "μαϊμού" στο Δημόσιο

Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης "ξέθαψε" παλιό σχέδιο νόμου και επισκέφτηκε την ΑΔΕΔΥ προκειμένου να δημαγωγήσει. Καμιά σχέση με τις θέσεις των εργαζομένων δεν έχει το σχέδιο νόμου

Ενα ψευδεπίγραφο σχέδιο νόμου που έχει στα συρτάρια του εδώ κι ένα χρόνο και που υποτίθεται ότι θεσμοθετεί τις συλλογικές συμβάσεις στο Δημόσιο, "ξέθαψε" χτες ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Αλ. Παπαδόπουλος και επισκέφθηκε τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ για να το παραδώσει..! Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ένα "κοινωνικό πρόσωπο" την ώρα που επιτίθεται λυσσαλέα στις εργατικές κατακτήσεις και που με το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, τινάζει στον αέρα τις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός δήλωσε πως το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο 3ο θερινό τμήμα της Βουλής τον Σεπτέμβρη, αλλά θα ισχύσει απ' τον επόμενο χρόνο και ισχυρίστηκε πως "ικανοποιείται ένα αίτημα - όραμα"!

Σεγόντο στον υπουργό, έκανε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος που σημείωσε πως "είναι στρατηγικής σημασίας για μας η θεσμοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων"!

Ωστόσο, στην ουσία - όπως εδώ και καιρό έχει αποκαλύψει ο "Ρ" - πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θεσμοθετεί συμβάσεις "μαϊμού".

Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου (άρθρο 4) καθορίζεται πως για ζητήματα μισθών, συντάξεων, οργανικών θέσεων, προσόντων κλπ., οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα καταλήγουν σε "συλλογική συμφωνία που δεν αποτελεί συλλογική σύμβαση εργασίας"! Αφήνεται στην ευχέρεια της κυβέρνησης να προχωρά σε κανονιστικές πράξεις ή νομοθετικές ρυθμίσεις.

Συλλογικές συμβάσεις προβλέπονται (άρθρο 3 παρ. 1, 2) για θέματα κινητικότητας του προσωπικού, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, συνδικαλιστικής δραστηριότητας, κοινωνικής ασφάλισης (πλην συνταξιοδοτικών), αδειών και χρόνου απασχόλησης, αλλά όλα υπό την αίρεση του αναγκαστικού δικαίου ή του "δημόσιου συμφέροντος"! Εκείνο που μπορεί να συνομολογείται (άρθρο 3 παρ. 3) χωρίς καμιά αίρεση, είναι "ρήτρα ειρήνης"!

Ακόμα όμως και για όσα θέματα προβλέπεται υπογραφή συλλογικής σύμβασης, θα μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης (άρθρο 5 παρ. 1α) "εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία γι' αυτό μεταξύ των μερών". Οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά προβλέπονται σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ και μόνο για ειδικότερα ζητήματα και εφόσον δεν έχουν ρυθμιστεί από την ΑΔΕΔΥ, με δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Στην τελευταία περίπτωση οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνονται με πολλές δευτεροβάθμιες οργανώσεις του χώρου (άρθρο 5 παρ. 1β), πράγμα που ανοίγει το δρόμο σε μια συνδικαλιστική πολυδιάσπαση.Σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού, ο Δ. Αγκαβανάκης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΕΣΑΚ Δημοσίου, μας δήλωσε: "Επί 15 χρόνια οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν το "χάπι" των συλλογικών συμβάσεων που θα... δινόταν, για να επιβάλλουν λιτότητα. Και σήμερα, ενόψει δημοτικών εκλογών, πάλι η κυβέρνηση για εντυπωσιοθηρία προβάλλει ένα νομοσχέδιο για συλλογικές συμβάσεις, στο οποίο δεν περιέχονται οι θέσεις του κινήματος, αλλά αποτελούν μια καρικατούρα και που θα ισχύσουν απ' τον επόμενο χρόνο. Αρωγός σε αυτή την επιχείρηση αποπροσανατολισμού, έρχεται ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, που εξυμνεί την κυβέρνηση για ένα νομοσχέδιο χωρίς αντίκρισμα. Σημαντικά ζητήματα, οικονομικά, συνταξιοδοτικά κλπ. θα αποφασίζονται μονομερώς και στα υπόλοιπα θα υπάρχει συζήτηση υπό την αίρεση του "δημοσίου συμφέροντος". Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση σε κυβέρνηση και όσους σιγοντάρουν την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική".

Με ανακοίνωσή της, η "Αυτ. Παρέμβαση" αντιτίθεται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου γιατί - όπως σημειώνει - δεν κατοχυρώνουν το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δημιουργούν προβλήματα στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ισχυρό μήνυμα καταδίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ισχυρό μήνυμα καταδίκης στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται να στείλουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Μακεδονίας και της Θράκης μέσα από τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, αλλά και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα των περισσότερων πόλεων της περιοχής.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.Μια ώρα νωρίτερα η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων της πόλης οργανώνει προσυγκέντρωση στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στην υπόλοιπη Μακεδονία - Θράκη απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 10 το πρωί σε: Κατερίνη, Κιλκίς, Εδεσσα, Νάουσα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.Ολα τα Εργατικά Κέντρα των παραπάνω πόλεων, με αποφάσεις τους ζητούν από την κυβέρνηση την απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου που προωθείται για τις εργασιακές σχέσεις, καταγγέλλοντας ότι χτυπά ανελέητα κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων και διαλύει τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα,ενώ από τον ΟΣΕ, στο δίκτυο της Μακεδονίας - Θράκης, θα πραγματοποιηθούν μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων για την ανατροπή της πολιτικής που επιχειρεί να πισωγυρίσει την εργατική τάξη και τις κατακτήσεις της στον εργασιακό μεσαίωνα, εξέφρασαν χτες με ανακοίνωσή τους η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θεσσαλονίκης", η "Κίνηση Πολιτών" και οι Συνεργαζόμενοι που αποτελούν το συνδυασμό "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Αντεπίθεση Τώρα" με υποψήφιο δήμαρχο τον Αγ. Σαχίνη.Μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως μέσα από το επίμαχο νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να αφαιρέσει το 8ωρο - 7ωρο, νομιμοποιώντας τις μέχρι τώρα αυθαιρεσίες και την κερδοσκοπία του κεφαλαίου, με τη μερική απασχόληση και με πρόσχημα την κατοχύρωση της μερικής απασχόλησης καταλύει τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. "Στην πράξη - σημειώνουν - καταργεί τις ΣΣΕ και τις υποκαθιστά με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, καταργεί τα Κλαδικά Συλλογικά Οργανα (Σωματεία - Ομοσπονδίες) και επαναφέρει τα φαντάσματα από το παρελθόν (συμβούλια εργαζομένων)".

Τέλος, δηλώνουν πως "ο συνδυασμός "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Αντεπίθεση Τώρα" θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, στην πρώτη γραμμή και με όλους τους δημότες σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να μην περνούν τέτοιες πολιτικές, που υπαγορεύονται από ξένα κέντρα και που μόνο στόχο έχουν την εξυπηρέτηση της "νέας τάξης πραγμάτων", δηλαδή την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου".

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Στα πλαίσια της απεργίας θα ακινητοποιηθούν σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα:

  • Λεωφορεία και τρόλεϊ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8πμ και από τις 10μμ έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και πράσινα λεωφορεία από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9πμ και από τις 9μμ έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Αεροπλάνα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3μμ.
  • Τα τρένα του ΟΣΕ όλη τη μέρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ