Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακή ομοβροντία

Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας οι εργαζόμενοι απεργούν, διαδηλώνουν και απαιτούν να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Στην πλατεία Κάνιγγος στις 9 π.μ. η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, στις 8.30 προσυγκέντρωση στην Ομόνοια

Απεργιακός "καύσωνας" επικρατεί σήμερα στη χώρα απ' άκρη σ' άκρη και οι εργαζόμενοι συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που υποχρεώθηκε να κηρύξει η ΓΣΕΕ και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις απαιτούν την απόσυρση τώρα του νομοθετικού τερατουργήματος που διαλύει τους βασικούς άξονες του οικοδομήματος των εργασιακών δικαιωμάτων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Στην Αθήνα η "καρδιά" της εργατικής τάξης θα χτυπήσει στις 9πμ στην πλατεία Κάνιγγος όπου πραγματοποιείται η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, ενώμισή ώρα νωρίτερα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας.Στον Πειραιά 21 σωματεία καλούν στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 10πμ στο Εργατικό Κέντρο.Στη Θεσσαλονίκη η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 11πμ στο Εργατικό Κέντρο, ενώ η Επιτροπή Σωματείων πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στις 10πμ στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Να πάρουν μέρος στην απεργία και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο "καταπέλτη στα κεκτημένα", καλεί τους εργαζόμενους η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Πάτρας".Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις ηγεσίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα που "προλείαναν το έδαφος συμμετέχοντας στον διάλογο - απάτη", ενώ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να αναπτύξουν τον πιο πλατύ συντονισμό μεταξύ των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και να δυναμώσουν με την ψήφο τους τη ΝΑΣ για Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη στους αγώνες τους και υπερασπιστή των δικαιωμάτων τους.

"Επιστρέφουμε στους νοσηρούς εμπνευστές του το αντεργατικό νομοσχέδιο" τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,στην οποία σημειώνεται ότι η απαίτηση του κλάδου για απόσυρσή του και για αγωνιστική αντιμετώπισή του εκφράστηκε σε συνεδριάσεις των ΔΣ των παραρτημάτων, στις δεκάδες συσκέψεις και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα εργοτάξια των μεγάλων έργων, στις πιάτσες κ. α. στα πλαίσια της ενημερωτικής πανεξόρμησης του Συνδικάτου.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην προσυγκέντρωση στις 8.30πμ στα γραφεία της, καλεί τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Ταχυδρομεία η Ομοσπονδία ΕΛΤΑ.Το ίδιο και η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων.

Την πανελλαδική απεργία χαιρετίζει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας,η οποία συμμετέχει στην κινητοποίηση με δίωρη στάση σε όλα τα ΜΜΕ από 4 - 6μμ.

Να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με την αντισυνταξιουχική, αντεργατική, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική συμμετέχοντας στην απεργία και στη συγκέντρωση καλεί τους συνταξιούχους και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων.Σε ανακοίνωσή τους καταδικάζουν το αντεργατικό νομοσχέδιο και καλούν την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΠΣ να συντονίσουν τη δράση των εργαζομένων για την απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ζητάνε με κοινή ανακοίνωσή τους και τα σωματεία οικοδόμων, εργατών δήμου και συνταξιούχων ΙΚΑ της Ηλιούπολης,στην οποία καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η ΔΗΚΕΒΕ

Σε ανακοίνωσή της για το ασφαλιστικό, η ΔΗΚΕΒΕ κάνει εκτεταμένη αναφορά και στο νομοσχέδιο, καλώντας τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες των ΕΒΕ να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων αφού "τα συμφέροντά τους είναι στενά δεμένα με αυτά της εργατικής τάξης". Στην ανακοίνωση αφού σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό χτυπιούνται κατακτήσεις δεκαετιών, υπογραμμίζεται ότι "η εργατική τάξη θα ξεπεράσει τις "σειρήνες" του συμβιβασμού και της υποταγής που την καλούν να "κάνει χαρακίρι" στο όνομα της ευρωπαϊκής σύγκλισης".

Επίσης, η ΔΗΚΕΒΕ χαρακτηρίζει αυταπάτη όσα ακούγονται περί ωφέλειας των ΕΒΕ από αντεργατικές ρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι οι ΕΒΕ δεν μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερη θέση στην κοινωνία όταν ο σημαντικότερος σύμμαχός τους, το εργατικό κίνημα, χτυπιέται. Τέλος, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που "στηρίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα και μετατρέπονται σε φερέφωνα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων

Να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση και στις άλλες που θα οργανώσουν τα εργατικά συνδικάτα, καλεί τους μικρέμπορους και τους επαγγελματοβιοτέχνες η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων",η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι τις συνέπειες από το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα τις αισθανθούν και οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και αποδίδει τεράστιες ευθύνες στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Στα Χανιά

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 9.30πμ καλεί τους εργαζόμενους του Νομού Χανίων η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ.Σε ανακοίνωσή της τονίζεται ότι "χιλιάκριβες κατακτήσεις της εργατικής τάξης ισοπεδώνονται κατ' εντολή της ολιγαρχίας του πλούτου μέσα από το νομοσχέδιο - λαιμητόμο, το οποίο εκφράζει και προωθεί απροκάλυπτα τους κεντρικούς στόχους του κεφαλαίου και όλων όσοι το υπηρετούν. Επιδιώκει να διαμορφώσει ένα άλλο μοντέλο ζωής και εργασίας του εργαζόμενου, τον θέλει απόλυτα υποταγμένο, χωρίς ίχνος συλλογικής διαπραγμάτευσης και προστασίας και έχει απώτερο στόχο να υποτάξει και ενσωματώσει ιδεολογικά και πολιτικά την εργατική τάξη στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου".

Η Τοπική Επιτροπή Χανίων της ΕΣΑΚ επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ γιατί "με τη στάση τους συνέβαλλαν σε αυτές τις εξελίξεις, άλλοτε με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο", άλλοτε με την άρνησή τους να προσανατολίσουν ταξικά, αγωνιστικά και διεκδικητικά τους εργαζόμενους".

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να συντονίσουν τη δράση τους και να υπερασπίσουν κατακτήσεις και δικαιώματα.

Στην Καρδίτσα

Στα χέρια τους πήραν τη διοργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης σωματεία της Καρδίτσας μετά την άρνηση του Εργατικού Κέντρου να το κάνει προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι "είναι καλοκαίρι και ο κόσμος λείπει"! Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους της Καρδίτσας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 9πμ.

Σε ανακοίνωση των σωματείων καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που "νομιμοποιεί κάθε αυθαιρεσία των εργοδοτών". Μπροστά στην αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να επαγρυπνούν και να δώσουν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ