Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάλυψη Σουμάκη στο φονικό δίδυμο!

Και μετά το πόρισμα - καταπέλτη του ΑΣΝΑ για τους υπεύθυνους της ναυτικής τραγωδίας του "ΔΥΣΤΟΣ", ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο κατά της ΑΓΕΤ, των εφοπλιστών και του "Ελληνικού Νηογνώμονα" και τα παραπέμπει όλα στη Δικαιοσύνη!

Το "ελεύθερο" στο φονικό δίδυμο εφοπλιστών - "Ελληνικού Νηογνώμονα", να συνεχίσει ανενόχλητο να στέλνει ανθρώπους μπάρκο στο θάνατο, έδωσε στην ουσία χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,Σταύρος Σουμάκης,ο οποίος, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το πόρισμα του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων, όσον αφορά το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ,αρνήθηκε να καταλογίσει ευθύνες και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την ασύδοτη και εγκληματική δράση εφοπλιστών και ΕΝ! Οι μόνες λέξεις που ανέφερε ήταν "Ε, όποιος είναι ένοχος..." (!), όταν το πόρισμα του ΑΣΝΑ, τη σύνθεση του οποίου έχει καθορίσει ο ίδιος, αποδεικνύει ότι οι ένοχοι για την τραγωδία του ΔΥΣΤΟΣ είναι η ΑΓΕΤ και ο "Ελληνικός Νηογνώμονας"! Να σημειωθεί ότι το πόρισμα του ΑΣΝΑ εκθέτει ανεπανόρθωτα και τον Στ. Σουμάκη, ο οποίος λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο είχε σπεύσει να ρίξει τις ευθύνες στον πνιγμένο πλοίαρχο, δίνοντας στην πραγματικότητα "γραμμή" στις ανακριτικές αρχές.

Η σχετική ερώτηση τέθηκε ως εξής: "Από το πόρισμα του ΑΣΝΑ για το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ, αναδεικνύονται βαρύτατες ευθύνες του "Ελληνικού Νηογνώμονα". Μόνο από δύο ναυάγια πλοίων που ανήκαν στην κλάση του ΕΝ, αυτά του ΔΥΣΤΟΣ και του ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ, πνίγηκαν 44 άνθρωποι. Θα λάβετε, επιτέλους, μέτρα για την ασύδοση δράση του ΕΝ"; Και... η υπουργική απάντηση: "Εμείς από το ΑΣΝΑ ζητήσαμε το συντομότερο να εκδοθεί το πόρισμα. Την ευθύνη τώρα έχει η Δικαιοσύνη". Υποστήριξε ότι τώρα γίνονται πιο ουσιαστικοί έλεγχοι για την εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των πλοίων και κατέληξε: "Ε, και όποιος είναι ένοχος..."! (Η φράση δεν ολοκληρώθηκε).

Ο υπουργός έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο και σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πλοία της ΑΓΕΤ, τα οποία, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, είναι το ίδιο σάπια, όπως το "ΔΥΣΤΟΣ"!Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο περσινό φιάσκο, όπου ελέγχονταν τα ...σωστικά μέσα, σημειώνοντας ότι: "Εγιναν πέρσι έλεγχοι"! Τα πλοία της ΑΓΕΤ σημειώνεται ότι με απόφαση του Στ. Σουμάκη, που υπέγραψε ...5 μέρες μετά το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ, ταξιδεύουν και με μειωμένη σύνθεση!

Επιπλέον, σε ερώτηση γιατί δεν κατέθεσε στη Βουλή, όπως είχαν ζητήσει με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ, την αλληλογραφία του ΥΕΝ με την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία η κυβέρνηση εκλιπαρούσε να δοθεί στον "Ελληνικό Νηογνώμονα" περιθώριο να προσαρμοστεί με τα κριτήρια που ορίζει σχετική κοινοτική οδηγία, ο υπουργός σημείωσε ανακριβέστατα πως: "Ο,τι είχε ζητηθεί, δόθηκε. Δεν έχουμε κρύψει τίποτα από κανέναν"!

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, σχολιάζοντας το πόρισμα του ΑΣΝΑ και τις δηλώσεις του Στ. Σουμάκη, δήλωσε: "Επαληθεύτηκαν τα όσα κατήγγειλε από την πρώτη μέρα του ναυαγίου η ΠΕΜΕΝ. Οτι, δηλαδή, υπεύθυνοι είναι η πλοιοκτήτρια εταιρία, ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που με την πολιτική του καλύπτει την ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Τόσο το πόρισμα του ΑΣΝΑ, όσο και το γνωστό απαντητικό υπόμνημα των 4 πραγματογνωμόνων, πέρα από τα σενάρια που εξετάζονται, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της Ενωσης για το ΔΥΣΤΟΣ και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον υπουργό, που από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να συγκαλύψει τις ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας και του ΕΝ και να προσανατολίσει σε λάθος δρόμο τις ανακριτικές αρχές. Επιβάλλεται άμεσα να παρθούν μέτρα από τον υπουργό, που είναι η αρμόδια αρχή, για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η επικίνδυνη εταιρία ΕΝ. Απαιτούμε ο "Νηογνώμονας" να επανέλθει στον έλεγχο του δημοσίου, με τη συμμετοχή στη διοίκησή του, εκτός από τους ειδικούς (ναυπηγούς κλπ.), και των εκπροσώπων των ναυτεργατών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ