ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιβολή πειθαρχίας μέσω "πυγμής"

Προειδοποίηση Καραμανλή ότι θα "ξηλώνονται" όσα στελέχη είναι αντίθετα στις επιλογές της ηγεσίας, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Συνέχεια στην τακτική της επίδειξης πυγμής στο εσωτερικό του κόμματός του, έδωσε χτες ο Κ. Καραμανλής, με στόχο την επιβολή απόλυτης πειθαρχίας στις επιλογές της ηγεσίας για τις δημοτικές εκλογές, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι και οι διαγραφές των δύο βουλευτών που προηγήθηκαν έγιναν με το βλέμμα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και στην "ενίσχυση" του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στα στελέχη της επιτροπής εκλογικού αγώνα, προειδοποίησε ειδικά τα στελέχη που ανήκουν σε όργανα του κόμματος, ότι θα εκπίπτουν αυτόματα από το αξίωμά τους αν αντιτίθενται σε επιλογές που κάνει το κόμμα στους δήμους και τις νομαρχίες και πολύ περισσότερο αν συμμετέχουν"σε αντίπαλους συνδυασμούς". Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν απέναντι στους "αντάρτες" στις νομαρχίες, στις οποίες, όπως είπε, "καμία παραφωνία δε θα γίνει ανεκτή".

Δικαιολόγησε αυτή την τακτική του επαναλαμβάνονταςότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν καθοριστική πολιτική σημασία και θα στείλουν πολιτικό μήνυμα. Γι' αυτό εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την επιχείρηση διαφήμισης του έργου της με κονδύλια της ΕΕ λέγοντας ότι "η απόπειρα αυτή στοχεύει στον επηρεασμό και συνειδήσεων, αλλά και επιρροής στα τοπικά μέσα επικοινωνίας".

Αναφερόμενος στα κριτήρια για την επιλογή υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, είπε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται το καλό όνομα στην κοινωνία, η διάθεση προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες και η "διαμόρφωση ευρέων κοινωνικών συμμαχιών". Απαριθμώντας τους στόχους της αποστολής που έχουν αναλάβει τα μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα, ανέφερε την πολιτική παρουσία και εκπομπή πολιτικού λόγου, την αντιμετώπιση οργανωτικών προβλημάτων και την άμβλυνση των τριβών που έχουν δημιουργηθεί ή θα προκύψουν στη συνέχεια. Για το σκοπό αυτό "χρεώθηκε" σε κάθε νομό ένας βουλευτής και ένα μέλος της ΚΕ που θα βοηθήσουν στον εκλογικό αγώνα.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να διαγράψει τους δύο βουλευτές, επικαλούμενος ότι "σε ζητήματα συμπεριφοράς, ήθους και ποιότητας, είμαστε άτεγκτοι". Σημαία της παράταξης, συμπλήρωσε, είναι η υπεράσπιση του ποιοτικού της χαρακτήρα.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Αποστάσεις από την απόφαση του προέδρου της ΝΔ για τις διαγραφές των δύο βουλευτών, κράτησε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη σχετική απόφαση, απέφυγε να πάρει θέση, επιλέγοντας να επαναφέρει το θέμα της βουλευτικής ασυλίας και της αναθεώρησης του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Οι βουλευτές, δήλωσε, είναι άνθρωποι, υποπίπτουν σε παραπτώματα, αλλά η ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και η προστασία του πολιτικού κόσμου απαιτεί να δίνουν λόγο όπως και οι απλοί πολίτες στη Δικαιοσύνη, για θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την άσκηση του λειτουργήματος.

ΔΙΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΕ
Δεν είναι πολίτες β' κατηγορίας
  • Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχετική συζήτηση
  • Απαίτησε ίση μεταχείριση όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως προέλευσης, που δουλεύουν στην επικράτεια της ΕΕ

Την ανάγκη πλήρους εξασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των διακινούμενων εργαζομένων και αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ειδικά οι μετανάστες από τρίτες χώρες, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,κατά τη συζήτηση έκθεσης, σχετικά με ένα πρόγραμμα δράσης για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι τη στιγμή που δεν προχωρούν μέτρα αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι διακινούμενοι εργαζόμενοι, η ΕΕ σπεύδει να "τακτοποιήσει" τις τελευταίες λεπτομέρειες, που αφορούν στην πλήρη απελευθέρωση της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και του κεφαλαίου.

Αναφερόμενος στους μετανάστες από τρίτες χώρες, ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα κυκλοφορίας που αντιμετωπίζουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών, που κατοικούν νόμιμα στην επικράτεια ενός κράτους - μέλους κατά τη διακίνησή τους στην επικράτεια της ΕΕ. Διαφωνούμε όμως κάθετα με κάθε προσπάθεια σύνδεσης των θεμάτων που αφορούν στην ελεύθερη κυκλοφορία με τη Συνθήκη του Σένγκεν, το βασικό στοιχείο της οποίας δεν είναι η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η παρακολούθηση μέσα από ενιαία κέντρα εκατομμυρίων πολιτών και η σταδιακή μετατροπή της ΕΕ σε απόρθητο φρούριο για του υπηκόους των τρίτων χωρών, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες προτάσεις, που αφορούν στο δικαίωμα εισόδου και παραμονής".

Σε σχέση με τους διακινούμενους εργαζόμενους, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "δεν είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας" και ζήτησε "την ίση μεταχείρισή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και φορολογικό επίπεδο". Σε συνέχεια, τόνισε ότι "πρέπει να ρυθμιστούν τα κενά που υπάρχουν στην άσκηση του δικαιώματος παραμονής όσων ζητούν εργασία και των συνταξιούχων που διαμένουν μόνιμα σε ένα άλλο κράτος - μέλος. Θεωρούμε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση των προτάσεων που αφορούν στην τροποποίηση του κανονισμού για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης για τους διακινούμενους εργαζόμενους και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων και στους υπηκόους των τρίτων χωρών που καλύπτονται από το σύστημα ασφάλισης ενός κράτους - μέλους. Πρέπει επίσης να υπάρξει ρύθμιση, που θα εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση των διακινούμενων εργαζομένων και τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους, σε περίπτωση μετάβασης σε άλλο κράτος, ως προς τα συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τη διακοπή σταδιοδρομίας. Επισημαίνουμε ακόμα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους διαφορετικούς ορισμούς της ανικανότητας προς εργασία, τη διαφορετική αξιολόγηση του βαθμού αναπηρίας, καθώς και από τις αποκλίσεις στα συστήματα υπολογισμού των περιόδων ασφάλισης".

Ξεπούλημα στα "ντόλαρς"

Στα ανοιχτά της Μυτιλήνης θα δέσουν, κατά πάσα πιθανότητα, τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, συνολικής δύναμης 4.000 ανδρών!

Το γεγονός δημοσιεύτηκε, σε πανηγυρικό στιλ, στην τοπική εφημερίδα "Αιολικά Νέα", η οποία φιλοξένησε και τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του αντιπροέδρου του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κάποιου κ. Αντωνόπουλου.

Ο εν λόγω κύριος βρήκε πολλά και σημαντικά οφέλη στο γεγονός! Ιδιαίτερα επισήμανε τα οικονομικά κέρδη που θα προκύψουν από την επίσκεψη τόσων χιλιάδων Αμερικανών! Για να ενισχύσει, μάλιστα, την άποψη αυτή, αναφέρθηκε στην... αλήστου μνήμης 10ετία του '70, όταν και τότε είχαν καταπλεύσει στο νησί πλοία του 6ου Στόλου! "Υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα τότε σε θέματα τάξης", είπε ο κ. Αντωνόπουλος, "αλλά το καλό που είχαν κάνει στην οικονομία ήταν πολύ μεγάλο"!!!

Το επιχείρημα αυτό, που δεν υπολογίζει τίποτα άλλο πέρα από τα "ντόλαρς", δεν είναι πρωτότυπο. Εχει ήδη προβληθεί και αναλυθεί από τον αστικό Τύπο εδώ και χρόνια. Πριν 2-3 μέρες αθηναϊκές εφημερίδες έγραφαν ακριβώς τα ίδια για το υπό δημιουργία ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Λάρισα και για τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν (!) για την περιοχή...

Τα ίδια λένε, γράφουν και διαδίδουν και στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, καθώς και του Κιλκίς. Ορισμένοι, μάλιστα, προσπαθούν να δημιουργήσουν και κλίμα ανταγωνισμού ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών, για το χώρο που πρέπει (!) να εγκατασταθούν "οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης", τα γνωστά σύγχρονα τάγματα θανάτου!

Εκείνο που πρυτανεύει, είναι οι εισπράξεις των διαφόρων μπαρ. Και θεωρούν, ότι πρέπει να εξοβελιστούν από τη σκέψη των εργαζομένων όλες εκείνες οι ιδέες που αναφέρονται στο ρόλο του ιμπεριαλισμού, στην ανάγκη να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, στο γεγονός ότι ο λαός μας, ο κάθε λαός, θέλει να σέβονται και προσπαθεί να περιφρουρεί την αξιοπρέπειά του.

Αυτά όλα είναι δογματισμοί, ξεπερασμένα ιδεολογήματα ή και επικίνδυνες απόψεις! Δε συμβαδίζουν, κατά τους υποστηρικτές τους, με το σύγχρονο (!) πνεύμα που πρέπει να μας διέπει στην εποχή της παγκοσμιοποίησης! Των κοσμογονικών αλλαγών που συντελέστηκαν το 1989-'91! Και των σύγχρονων προκλήσεων! Ενώ, αντίθετα, το κυνήγι του κέρδους, έστω κι αν αυτό γίνεται μέσω του ξεπουλήματος κάθε "ιερού και όσιου", όχι μόνο θεωρείται από ορισμένους, αλλά πρέπει να το αποδεχτούν όλοι, πως είναι ο υπέρτατος θεός, το άπαν! Εστω κι αν "δημιουργούνται ορισμένα προβλήματα τάξης" (sic), όπως είπε ο κύριος αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης...

Αλλά γι' αυτά θα μιλάμε τώρα; Η για τα πανηγύρια που θα στήσουν τόσες και τόσες μπαργούμεν, τόσοι άνθρωποι της νύχτας, σωματέμποροι και ναρκοέμποροι, και μαζί τους και μερικοί σουβλατζήδες;

Ξέχασαν (;) όμως ορισμένοι, πως εκτός απ' τους παραπάνω, εκτός απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα "αντικειμενικά" ΜΜΕ, υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα του μόχθου, που δε θα επιτρέψει τελικά να περάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, με όσα αυτά συνεπάγονται.

Μ. Κ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΟΤ
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση

Στ. Παναγιώτου: Απειλή για τους εργαζόμενους οι μετατάξεις

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου για την ίδρυση ΑΕ διαχείρισης της περιουσίας του ΕΟΤ, έληξε χτες η συνεδρίαση του Β Θερινού Τμήματος της Βουλής, το οποίο σε επόμενη συνεδρίαση θα έρθει για ψήφιση στο σύνολό του.

Ανάμεσα στα θέματα συζητήθηκε και αυτό των μετατάξεων του προσωπικού. Ειδικά για το θέμα των μετατάξεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου επισήμανε πως "η προοπτική των μετατάξεων σε άλλες υπηρεσίες στην περιφέρεια και τους ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού επικρέμεται σαν απειλή πάνω από τους εργαζόμενους, πολύ δε περισσότερο αφού είναι γνωστές οι διαδικασίες και τα κριτήρια που συνήθως εφαρμόζονται".

Οσον αφορά το άρθρο 29 το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης με υπουργική απόφαση να μεταβάλει το καθεστώς στην ΑΕ του ΕΟΤ, ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του λέγοντας ότι "δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο μεταβίβασης αρμοδιοτήτων υπηρεσιών του ΕΟΤ αλλά ακόμη και κατάργησής τους, ή αναδιάρθρωσής τους. Με τη λογική της κυβέρνησης καταλαβαίνουμε τι ολέθριες συνέπειες θα έχει αυτό, πόσο ανεξέλεγκτα θέλει η κυβέρνηση να προωθήσει τα σχέδιά της". Για το συγκεκριμένο άρθρο πραγματοποιήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης ονομαστική ψηφοφορία και αυτό εγκρίθηκε με 54 ψήφους υπέρ και 43 κατά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ