Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΕ
Δεν είναι πολίτες β' κατηγορίας
  • Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχετική συζήτηση
  • Απαίτησε ίση μεταχείριση όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως προέλευσης, που δουλεύουν στην επικράτεια της ΕΕ

Την ανάγκη πλήρους εξασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των διακινούμενων εργαζομένων και αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ειδικά οι μετανάστες από τρίτες χώρες, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,κατά τη συζήτηση έκθεσης, σχετικά με ένα πρόγραμμα δράσης για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι τη στιγμή που δεν προχωρούν μέτρα αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι διακινούμενοι εργαζόμενοι, η ΕΕ σπεύδει να "τακτοποιήσει" τις τελευταίες λεπτομέρειες, που αφορούν στην πλήρη απελευθέρωση της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και του κεφαλαίου.

Αναφερόμενος στους μετανάστες από τρίτες χώρες, ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα κυκλοφορίας που αντιμετωπίζουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών, που κατοικούν νόμιμα στην επικράτεια ενός κράτους - μέλους κατά τη διακίνησή τους στην επικράτεια της ΕΕ. Διαφωνούμε όμως κάθετα με κάθε προσπάθεια σύνδεσης των θεμάτων που αφορούν στην ελεύθερη κυκλοφορία με τη Συνθήκη του Σένγκεν, το βασικό στοιχείο της οποίας δεν είναι η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η παρακολούθηση μέσα από ενιαία κέντρα εκατομμυρίων πολιτών και η σταδιακή μετατροπή της ΕΕ σε απόρθητο φρούριο για του υπηκόους των τρίτων χωρών, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες προτάσεις, που αφορούν στο δικαίωμα εισόδου και παραμονής".

Σε σχέση με τους διακινούμενους εργαζόμενους, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "δεν είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας" και ζήτησε "την ίση μεταχείρισή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και φορολογικό επίπεδο". Σε συνέχεια, τόνισε ότι "πρέπει να ρυθμιστούν τα κενά που υπάρχουν στην άσκηση του δικαιώματος παραμονής όσων ζητούν εργασία και των συνταξιούχων που διαμένουν μόνιμα σε ένα άλλο κράτος - μέλος. Θεωρούμε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση των προτάσεων που αφορούν στην τροποποίηση του κανονισμού για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης για τους διακινούμενους εργαζόμενους και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων και στους υπηκόους των τρίτων χωρών που καλύπτονται από το σύστημα ασφάλισης ενός κράτους - μέλους. Πρέπει επίσης να υπάρξει ρύθμιση, που θα εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση των διακινούμενων εργαζομένων και τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους, σε περίπτωση μετάβασης σε άλλο κράτος, ως προς τα συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τη διακοπή σταδιοδρομίας. Επισημαίνουμε ακόμα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους διαφορετικούς ορισμούς της ανικανότητας προς εργασία, τη διαφορετική αξιολόγηση του βαθμού αναπηρίας, καθώς και από τις αποκλίσεις στα συστήματα υπολογισμού των περιόδων ασφάλισης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ