Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίθετοι με το νομοσχέδιο για την "Παλλαϊκή Αμυνα"

Συνέντευξη Τύπου για να εκφράσουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο για την "Παλλαϊκή Αμυνα", το οποίο προτίθεται να φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση και μάλιστα όχι στην Ολομέλεια αλλά σε θερινό τμήμα της Βουλής, έδωσαν χθες εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων, παρουσιάζοντας κοινό κείμενο - διακήρυξή τους.

Εισηγητικά πήραν το λόγο εκπρόσωποι οργανώσεων, από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών Φεμινιστριών, η Ζωή Σβώλου, από το Μέτωπο Λογικής κατά του Εθνικισμού, ο Θόδωρος Τσίκας, από το Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης, ο Νάσος Θεοδωρίδης και από το Δίκτυο Κινήσεων για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η Σίσυ Βωβού, οι οποίοι ανέπτυξαν τις απόψεις του για την πλήρη αντίθεσή τους στο θεσμό της λεγόμενης "Παλλαϊκής Αμυνας" και τις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη διακήρυξη - κείμενο, αρκείται σε γενικόλογες επικρίσεις ενώ αποφεύγει να συνδέσει τη λογική στρατιωτικοποίησης του νομοσχεδίου με τους γενικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά κάνει λόγο για "ισραηλινοποίηση της κοινωνίας" και αναφέρει ότι "πρόκειται για βήμα οπισθοδρόμησης, όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, για αντιδημοκρατικό μέτρο - αφού θεσμοθετεί την απαγόρευση της σχετικής πληροφόρησης, την αδιαφάνεια των διατιθέμενων κονδυλίων και το χαφιεδισμό - που θα ενισχύσει την ιδεολογία του εθνικισμού και του "ανάδελφου" και γενικά θα επιδεινώσει όλη την κλίμακα των εκδηλώσεων αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Θα επαναφέρει τους αλήστου μνήμης διαχωρισμούς της "νομιμοφροσύνης" και των "εθνικών φρονημάτων"".

Επίσης, θέτει το ζήτημα της "εισαγωγής από το παράθυρο της αναγκαστικής στράτευσης των γυναικών, σε πείσμα των πολύχρονων αγώνων του γυναικείου φεμινιστικού κινήματος", ενώ καταλήγει: "Ζητάμε την απόσυρση του ν/σ ή αλλιώς την καταψήφισή του, με την πεποίθηση ότι πρόκειται για ιδεολογικο - πολιτικό μέτρο εκφασισμού της κοινωνίας".

Νομοσχέδιο απόκρυψης των ευθυνών της κυβέρνησης

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και παρέμβηκαν επίσης εκ μέρους του ΚΚΕ, από το Τμήμα Αμυνας, ο Βασίλης Καλαματιανός,μέλος της ΚΕ και ο Λέων Αυδής, επικεφαλής και υποψήφιος για τη δημαρχία με το συνδυασμό "Αριστερή Αγωνιστική Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα". Ο Β. Καλαματιανός αναφέρθηκε αναλυτικά στην εκφρασμένη και κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η δήθεν αναγκαιότητα της λεγόμενης Παλλαϊκής Αμυνας, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και πολέμου, θέλει πρώτα και κύρια να αποκρύψει της ευθύνες της κυβέρνησης για τα προβλήματα που υπάρχουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας και την πλήρη υποταγή και εξάρτησή της από τους σχεδιασμούς της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, είπε το στέλεχος του ΚΚΕ, παραχωρεί η κυβέρνηση εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη των παραμεθόριων περιοχών που δήθεν επιδιώκεται να ενισχυθούν από το νομοσχέδιο. Αναφορικά με τη συμβολή της "Παλλαϊκής Αμυνας" στην αντιμετώπιση θεομηνιών, είπε ότι η κυβέρνηση πάει να μεταθέσει τις ευθύνες της, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις μεγάλες πυρκαγιές που είναι αποτέλεσμα δασοκτόνων νόμων και έλλειψης άλλων μέτρων πρόληψης. Σημείωσε δε, ότι λαϊκή κινητοποίηση ενάντια σε θεομηνίες μπορεί να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση.

Επίσης, σημείωσε ότι η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση της πλήρους στρατιωτικοποίησης της ζωής, όπου ο δήμαρχος θα δίνει τον κατάλογο και ο αξιωματικός θα καλεί προσκλητήριο, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τον ελληνικό λαό και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν προσυπογράφει το συγκεκριμένο κείμενο, γιατί δε θίγει τις βαθύτερες σκοπιμότητες που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο, αλλά υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία κοινής δράσης.

Ο Λ. Αυδής στην παρέμβασή του έκανε λόγο ανάμεσα στα άλλα για τη χρησιμοποίηση του νομοσχεδίου για εσωτερικές διεργασίες που σχετίζονται και με την έξαρση των φαινομένων αυταρχισμού, στοιχείων εκφασισμού της κοινωνίας, ενώ δήλωσε ότι ο συνδυασμός θα επιδιώξει κάθε επαφή για το συντονισμό των ενεργειών.

Επίσης, παρέμβηκε εκπρόσωπος της ΟΓΕ και εκπρόσωπος του Τμήματος Γυναικών του ΚΚΕ εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της. Από τον ΣΥΝ, που προσυπογράφει το κείμενο - διακήρυξη παραβρέθηκε και παρέμβηκε ο Ν. Μπίστης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαχωρίζει τη θέση του (2000-10-13 00:00:00.0)
Στρατιωτικοποιείται η δημόσια ζωή (1998-08-19 00:00:00.0)
Συζήτηση για την "Παλλαϊκή Αμυνα" (1998-06-28 00:00:00.0)
Θεσμός της "νέας τάξης" και αντιλαϊκής επιβολής (1998-06-04 00:00:00.0)
Θα ξεσηκώσει αντίσταση (1998-06-04 00:00:00.0)
Επιδιώκουν στρατιωτικοποίηση στο όνομα του ΝΑΤΟ (1997-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ