Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλιμακώνει την πίεση η Ουάσιγκτον

Ο Αμερικανός απεσταλμένος, Τ. Μίλερ, έφτασε στην Κύπρο απαιτώντας τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων. Προκλητικός ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου "βάφτισε" την εισβολή του '74, "σύγκρουση"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, έφθασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο κομίζοντας "νέες ιδέες" τις οποίες όμως απέφυγε να τις αποκαλύψει.

Στόχος του νέου ταξιδιού στη Λευκωσία του Αμερικανού διπλωμάτη, είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, η άσκηση νέων πιέσεων στην κυπριακή κυβέρνηση για ματαίωση της μεταφοράς των ρωσικών πυραύλων S - 300 στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Μίλερ είπε ότι η επίσκεψή του αποτελεί μέρος της προσπάθειας για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού. Ο Αμερικανός συντονιστής είπε ότι θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στο στρατιωτικό διάλογο, όσο μπορεί, όμως δε νομίζει, όπως ανέφερε, ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος σ' ένα διάλογο για το θέμα της ασφάλειας όπως έχει προτείνει η Ολμπράιτ λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς.

Ανέφερε επίσης ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό, είναι οι απευθείας συνομιλίες. Σ' επιμονή των δημοσιογράφων να πει τι είδους νέες ιδέες κομίζει, ο Μίλερ είπε ότι τις ιδέες του προτιμά να τις κρατά στα πλαίσια κλειστών συζητήσεων και όχι να τις αναλύει μπροστά από τηλεοπτικές κάμερες. Θα τις συζητήσει, είπε, με τους ηγέτες των δύο πλευρών. Τόνισε επίσης την ανάγκη των απευθείας συνομιλιών. Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, πρέπει να βρεθούν μαζί.

Εμείς είμαστε έτοιμοι, συνέχισε, από την πλευρά μας,να εργαστούμε με τα Ηνωμένα Εθνη για επίτευξη λύσης. Το είπα και προηγούμενα, το λέω και τώρα, πρόσθεσε. Είναι ώρα να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, όμως το πρόβλημα δε θα γίνει πιο εύκολο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία θα συζητήσει το θέμα του μορατόριουμ και αυτό των ρωσικών πυραύλων. Προσβλέπει, είπε, στις συναντήσεις που θα έχει στην Κύπρο και με τις δύο πλευρές. Ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, πρόσθεσε, τον έχει ήδη ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο Μίλερ θα έχει σήμερα το πρωί συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη και αργότερα με τον Ντενκτάς.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ρωτήθηκε χτες ποιο είναι το μήνυμα προς τους Αμερικανούς, ενόψει και της επίσκεψης Μίλερ, οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν ότι δεν πέταξαν τουρκικά μαχητικά πάνω από τον εναέριο χώρο της Κύπρου. "Το μήνυμα, απάντησε, είναι ότι συνεχώς παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο, και ότι δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία το ότι τα αεροσκάφη ήρθαν για επιδείξεις. Οτιδήποτε εισέρχεται στον εναέριο χώρο ενός κράτους χωρίς την άδεια της κυβέρνησης, παραβιάζει αυτό τον εναέριο χώρο".

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τον προκλητικό ισχυρισμό του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μακ Κέρι, ότι το 1974 δεν έγινε τουρκική εισβολή αλλά "σύγκρουση" είπε ότι φαίνεται πως ο κ. Μακ Κέρι διακατέχεται από σύγχυση για να θεωρεί ότι το 1974 έγινε μια απλή σύγκρουση και όχι εισβολή. Βέβαια, πρόσθεσε, θα ήταν καλό αν ερχόταν σε επαφή με Αμερικανούς υπηκόους, είτε συγγενείς αγνοουμένων είτε άλλους, οι οποίοι είναι θύματα αυτής της εισβολής για να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ εισβολής και σύγκρουσης.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε, ότι η αμερικανική διπλωματία και οι αμερικανικές θέσεις εδώ και λίγο καιρό προβληματίζουν την κυπριακή κυβέρνηση, γιατί εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις αντιφατικές και μακριά από την αντικειμενικότητα των γεγονότων και την πραγματικότητα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, έστειλε στο Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του Σίτκι Τσοσκούν, ιδρυτικού μέλους του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ