Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Υπάρχει λύση για τη Λάρκο

- Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Λάρκο και πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;

- Η Λάρκο αυτή τη στιγμή πρέπει να πούμε ότι βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο της λειτουργίας της. Βέβαια οι εργαζόμενοι με αυτοθυσία δουλεύουν, έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα και υπερκαλύπτουν τα πλάνα παραγωγής, όμως γενικά η εταιρία βρίσκεται πέρα από τα χρέη, σε αποσύνθεση. Αιτία είναι οι πολιτικές που ακολούθησαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά όσο και κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όχι μόνο δεν εφάρμοσαν τις προτάσεις σωτηρίας που έκαναν οι εργαζόμενοι εδώ και αρκετά χρόνια αλλά αντίθετα εφάρμοσαν διάφορες "λύσεις" από το 1982 και μετά. Την περίφημη κοινωνικοποίηση, την εκκαθάριση κλπ., με αποτέλεσμα η εταιρία σήμερα να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και απ' όλα αυτά τα μέτρα που εφάρμοσαν τη νύφη εκτός από την εταιρία, την πλήρωσαν και την πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι, με απολύσεις, με περικοπές κεκτημένων και διάφορα άλλα ζητήματα.

- Η κυβέρνηση αποδίδει αυτή την κατάσταση στην πτωτική πορεία της τιμής του νικελίου διεθνώς, πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

- Πράγματι σήμερα υπάρχει μία παραπέρα πτωτική τάση των τιμών του νικελίου, χωρίς ωστόσο να είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στην αγορά αυτή, ούτε τελικά και οι χειρότερες. Είναι γεγονός ότι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στην αγορά του νικελίου διεθνώς, δύσκολα οι τιμές θα έχουν ανοδικές τάσεις. Το κυρίαρχο πρόβλημα όμως, δεν προέρχεται από την πτωτική τάση των τιμών του νικελίου. Η κρίση στη Λάρκο είναι χρόνια και μόνιμη και οφείλεται στις πολιτικές, όπως είπα και προηγούμενα, των δύο κυβερνήσεων, ΝΔ και κύρια του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια αυτό το διάστημα η κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση της εταιρίας παρουσιάζουν δραματικά την πτωτική τάση στις τιμές του νικελίου, προκειμένου να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της Λάρκο και για να προσελκύσουν επενδυτές, οι οποίοι απαιτούν να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίσουν πιο ελαστικούς όρους εργασίας. Η κυβέρνηση δε διστάζει να ενδώσει στο ξεπούλημα της Λάρκο σε ένα στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα τη λειτουργεί κατά παραγγελία.

Εάν αυτά τα σχέδια περάσουν, τότε θα έχει εφαρμοστεί ένα εθνικό έγκλημα, γιατί πέρα από το ξεπούλημα της επιχείρησης, ξεπουλιέται και ο εθνικός πλούτος της χώρας και οι επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στους 8 νομούς που δραστηριοποιείται η Λάρκο, αλλά κύρια στην περιοχή της Λάρυμνας που λειτουργεί το εργοστάσιο, θα είναι τεράστιες, γιατί όλη η ανάπτυξή της έχει βασιστεί στην Λάρκο και εκτός από την ανεργία θα υπάρξει ένας ευρύτερος οικονομικός μαρασμός τύπου Λαυρίου. Αυτή η πολιτική πρέπει να αποκρουστεί και οι εργαζόμενοι ήδη αντιδρούν και βρίσκονται "στο πόδι" με κινητοποιήσεις που θα έχουν και συνέχεια.

- Υπάρχει λύση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και ποια είναι αυτή; - Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η παραμονή της Λάρκο στο δημόσιο, η χρηματοοικονομική στήριξη μέσα από προγράμματα για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, η ρύθμιση της τιμής της κιλοβατώρας σύμφωνα με την τιμή του νικελίου, η διαγραφή των πλασματικών χρεών, η συγχώνευση Λάρκο - ΕΛΣΙ και η καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία της μονάδας του ανοξείδωτου χάλυβα. Αυτή η λύση είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, είναι αποδεκτή και από τις διοικήσεις της Λάρκο και επιστημονικούς φορείς.

Χ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ