Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιβολή πειθαρχίας μέσω "πυγμής"

Προειδοποίηση Καραμανλή ότι θα "ξηλώνονται" όσα στελέχη είναι αντίθετα στις επιλογές της ηγεσίας, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Συνέχεια στην τακτική της επίδειξης πυγμής στο εσωτερικό του κόμματός του, έδωσε χτες ο Κ. Καραμανλής, με στόχο την επιβολή απόλυτης πειθαρχίας στις επιλογές της ηγεσίας για τις δημοτικές εκλογές, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι και οι διαγραφές των δύο βουλευτών που προηγήθηκαν έγιναν με το βλέμμα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και στην "ενίσχυση" του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στα στελέχη της επιτροπής εκλογικού αγώνα, προειδοποίησε ειδικά τα στελέχη που ανήκουν σε όργανα του κόμματος, ότι θα εκπίπτουν αυτόματα από το αξίωμά τους αν αντιτίθενται σε επιλογές που κάνει το κόμμα στους δήμους και τις νομαρχίες και πολύ περισσότερο αν συμμετέχουν"σε αντίπαλους συνδυασμούς". Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν απέναντι στους "αντάρτες" στις νομαρχίες, στις οποίες, όπως είπε, "καμία παραφωνία δε θα γίνει ανεκτή".

Δικαιολόγησε αυτή την τακτική του επαναλαμβάνονταςότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν καθοριστική πολιτική σημασία και θα στείλουν πολιτικό μήνυμα. Γι' αυτό εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την επιχείρηση διαφήμισης του έργου της με κονδύλια της ΕΕ λέγοντας ότι "η απόπειρα αυτή στοχεύει στον επηρεασμό και συνειδήσεων, αλλά και επιρροής στα τοπικά μέσα επικοινωνίας".

Αναφερόμενος στα κριτήρια για την επιλογή υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, είπε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται το καλό όνομα στην κοινωνία, η διάθεση προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες και η "διαμόρφωση ευρέων κοινωνικών συμμαχιών". Απαριθμώντας τους στόχους της αποστολής που έχουν αναλάβει τα μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα, ανέφερε την πολιτική παρουσία και εκπομπή πολιτικού λόγου, την αντιμετώπιση οργανωτικών προβλημάτων και την άμβλυνση των τριβών που έχουν δημιουργηθεί ή θα προκύψουν στη συνέχεια. Για το σκοπό αυτό "χρεώθηκε" σε κάθε νομό ένας βουλευτής και ένα μέλος της ΚΕ που θα βοηθήσουν στον εκλογικό αγώνα.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να διαγράψει τους δύο βουλευτές, επικαλούμενος ότι "σε ζητήματα συμπεριφοράς, ήθους και ποιότητας, είμαστε άτεγκτοι". Σημαία της παράταξης, συμπλήρωσε, είναι η υπεράσπιση του ποιοτικού της χαρακτήρα.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Αποστάσεις από την απόφαση του προέδρου της ΝΔ για τις διαγραφές των δύο βουλευτών, κράτησε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη σχετική απόφαση, απέφυγε να πάρει θέση, επιλέγοντας να επαναφέρει το θέμα της βουλευτικής ασυλίας και της αναθεώρησης του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Οι βουλευτές, δήλωσε, είναι άνθρωποι, υποπίπτουν σε παραπτώματα, αλλά η ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και η προστασία του πολιτικού κόσμου απαιτεί να δίνουν λόγο όπως και οι απλοί πολίτες στη Δικαιοσύνη, για θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την άσκηση του λειτουργήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλοκατηγορίες για το ποιος «σπρώχνει» σε διάσπαση (2023-10-25 00:00:00.0)
Φουντώνει η αποπροσανατολιστική συζήτηση (2010-05-08 00:00:00.0)
Η ψήφος, όπλο καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής (1998-07-11 00:00:00.0)
Παρατείνεται και εντείνεται η κρίση (1998-03-10 00:00:00.0)
Κινητικότητα προκαλεί το "κενό" των διαγραφών (1998-02-17 00:00:00.0)
Πόλεμος χαρακωμάτων (1998-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ