Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δαπάνη για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ;

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αμυνας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Εξοπλιστικά προγράμματα, των οποίων το ύψος ξεπερνά τα 800 δισεκατομμύρια δραχμές αποφασίζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ. Ηδη σε συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Αμυνας και εξωτερικών έχει περιγραφεί ο προσανατολισμός και έχουν γίνει οι βασικές επιλογές για την τεράστια αυτή δαπάνη, αν και η σημαντικότερη απόφαση που αφορά στα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, παραπέμφθηκε στο μέλλον.

Η ερώτηση του ΚΚΕ

Ερώτηση για τις επιλογές του εξοπλιστικού προγράμματος κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Στρατής Κόρακας. Το κείμενο της Ερώτησης που κατατέθηκε χτες έχει ως εξής: "Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) πρόκειται το αμέσως προσεχές διάστημα να αποφασίσει για τη συγκεκριμενοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος των τεσσάρων και πλέον τρισ. δρχ. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πραγματοποιείται μετά το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις και συζητήσεις που έκανε σ' αυτή. Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι:

α) Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να αγοραστούν 4 πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά τύπου KIDD από το ναυτικό των ΗΠΑ (10.000) τόνων μεταχειρισμένα, τα οποία αφού επισκευαστούν και παραδοθούν στην Ελλάδα θα ενταχθούν στο σύστημα "Διοίκησης και Ελέγχου" του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ απαίτησαν και συνέδεσαν την αγορά των 4 αντιτορπιλικών με την κατασκευή 4 κοβερτών σε αμερικανικά ναυπηγεία, ύψους 500 δισ. δρχ, ποσό που υπερβαίνει τον αρχικό προγραμματισμό κατά 280 δισ. δρχ.

β) Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι για τα αεροπλάνα υπάρχει πρόθεση προμήθειας 10 περίπου F16, ώστε να αναβαθμιστούν και να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ακόμη ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για την αγορά αεροσκαφών F15, ενώ μπλοκάρουν την αγορά πυραύλων ΑΤR-30 και SΜ-3, καθώς και βομβών CBU-130.

γ) Στο τεύχος του Απρίλη το περιοδικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι το εν λόγω Σώμα πραγματοποιεί στη βάση της Σούδας 5ετές πρόγραμμα 509 έργων, ύψους 37 εκατ. δολαρίων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Εάν πρόκειται να αγοραστούν τα 4 αντιτορπιλικά τύπου KIDD από τις ΗΠΑ, ποιο είναι το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας των οπλικών τους συστημάτων; Αυτά θα ενταχθούν στο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ ή όχι; Θα ελλιμενίζονται στη Σαλαμίνα ή στη Σούδα και γιατί;

Θα ανατεθεί η ναυπήγηση 4 κοβερτών σε ναυπηγεία των ΗΠΑ ή όχι; Αν ναι: Γιατί και ποιο θα είναι το ποσό που θα δαπανήσει το ελληνικό κράτος;

Τα αεροσκάφη που θα αγοραστούν (παλαιά εκσυγχρονισμένα ή νέας τεχνολογίας) θα είναι αποκλειστικά για την άμυνα της χώρας ή όλα ή πόσα θα είναι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ; Τα αεροσκάφη αυτά θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων; Οι ΗΠΑ δεσμεύουν και δεν παραχωρούν κάποιους τύπους οπλικών συστημάτων;.

Με βάση ποια συμφωνία παραμονής των αμερικανικών βάσεων και για πόσο χρόνο, προγραμματίζεται από το Ναυτικό των ΗΠΑ, 5ετές πρόγραμμα έργων στη Σούδα;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ (2023-02-09 00:00:00.0)
Σήμερα το «γιες» από το ΚΥΣΕΑ για «F-16» (2005-12-13 00:00:00.0)
Μοιρασιά μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών (2002-03-02 00:00:00.0)
Δόθηκε παράταση στο μαγείρεμα (1999-02-13 00:00:00.0)
Σήμερα τα ιπτάμενα ραντάρ (1998-12-15 00:00:00.0)
Χρονιά των μεγάλων "μαγειρεμάτων" (1998-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ