Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Κινήσεις "παραλλαγής"

Η ελληνική κυβέρνηση "επιτίθεται" στην αμερικανική πολιτική για το Κυπριακό, επιδιώκοντας να καλύψει τις ευθύνες της για την πορεία που ακολουθεί η υπόθεση

Προπέτασμα καπνού δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες της για την πορεία που ήδη ακολουθεί το Κυπριακό. Ο καπνός δημιουργείται από δηλώσεις αρμοδίων, για την... παραλλαγή, υπουργών της κυβέρνησης οι οποίοι σε χτεσινές εμφανίσεις τους, "επιτέθηκαν" κατά της αμερικανικής πολιτικής.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας χτες στην ημερίδα της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, κατήγγειλε ότι η Τουρκία ενθαρρύνεται από μεγάλες δυνάμεις να προχωρήσει σε μονομερή κίνηση στην Κύπρο πριν την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S - 300. Ο υπουργός Αμυνας, υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία επιχειρεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα. Στην ίδια ημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό ως "χονδροειδέστατη".

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο θέμα των S - 300 υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί μεγαλοποιούν το θέμα αναλαμβάνοντας εκστρατεία στη Διεθνή Κοινότητα υπέρ των τουρκικών θέσεων. Για το Κυπριακό, επίσης ο Θ. Πάγκαλος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά πρόσφερε μια διέξοδο με την πρόταση για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Κύπρου θα σημάνει αυτόματα και την εμπλοκή της Ελλάδας. Ολη αυτή η κατάσταση, όπως υποστήριξε ο Θ. Πάγκαλος, δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τις χώρες της περιοχής, καθώς αν συνεχίσει η ενθάρρυνση της τουρκικής πολιτικής και συμπεριφοράς, θα οδηγηθούμε σε επικίνδυνο σκηνικό σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι λόγοι για τους οποίους η Αθήνα σηκώνει τους τόνους, σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών κύκλων, είναι δύο: Πρώτον η κυβέρνηση επιχειρεί να "δικαιολογήσει" στην κοινή γνώμη τις "ακριβές" επιλογές του εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο θα υιοθετηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ο δεύτερος και πολύ σοβαρότερος λόγος, αφορά στη βαθμιαία αποκάλυψη των αμερικανικών στόχων στην Κύπρο. Ηδη η αναφορά του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στη "σύγκρουση" και όχι στην "εισβολή" του 1974, εκλαμβάνεται από την Αθήνα, ως το σαφέστατο μήνυμα της αμερικανικής διπλωματίας, για την τοποθέτηση του Κυπριακού σε ένα νέο πλαίσιο. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το νέο αυτό πλαίσιο δεν οδηγεί πουθενά αλλού εκτός από την προώθηση της αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέμα εξοπλιστικού προγράμματος θέτει η Αγκυρα (2002-03-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-06-07 00:00:00.0)
Προκλητικές δηλώσεις Τούρκου υπουργού (2000-09-26 00:00:00.0)
ΟΙ "S-300", ΟΙ ΗΠΑ ΚΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ (1998-03-28 00:00:00.0)
Πιεστικές απαιτήσεις από τις ΗΠΑ (1998-03-27 00:00:00.0)
Το "πνεύμα" της Μαδρίτης (1997-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ