ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο

Στις 6 μμ, στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη), οι αντιστασιακοί και ο λαός της Κοκκινιάς θα τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς τους, αφήνοντας στην πολιτική μοναξιά της τη δημοτική αρχή και την "παρέα" της

Οι αντιστασιακοί και ο λαός της Κοκκινιάς συγκεντρώνονται σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία "17ης Αυγούστου 1944" (Οσίας Ξένης) για να τιμήσουν τους νεκρούς του Μπλόκου, κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις για την επέτειο, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία του Νίκανδρου Κεπέση,απαγγελίες ποιημάτων, κατάθεση στεφανιών, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με την καθιερωμένη πορεία στο Γ Νεκροταφείο όπου θα γίνει το προσκλητήριο των νεκρών.

Ο φετινός εορτασμός του Μπλόκου είναι ιδιαίτερα φορτισμένος πολιτικά, αφού πραγματοποιείται με "φόντο" την πολιτική δίωξη της υποψήφιας δημάρχου της "Δημοκρατικής Ενότητας" Βέρας Νικολαϊδου από τη σημερινή δημοτική αρχή με τις "ευλογίες" της κυβέρνησης, καθώς και την απόφαση του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς να γιορτάσει ξεχωριστά από τον δήμο το Μπλόκο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραπάνω δίωξη. Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον γιορτασμό του Μπλόκου, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση.

Να υπενθυμίσουμε, ότι σε κοινή τους ανακοίνωση, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και το αντίστοιχο παράρτημα του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας" τόνισαν, ότι "αρνούνται να αποδεχτούν την απροκάλυπτη και καθ' όλα άδικη επίθεση που επιχειρείται κατά της καταξιωμένης αγωνίστριας, ιδιαίτερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βέρας Νικολαϊδου και που αποκορύφωμά της είναι η θέση της σε "αργία" από τα καθήκοντά της ως Δημοτικού Συμβούλου". Καταδίκασαν "με οργή και αγανάκτηση αυτήν τη νέα ανέντιμη επίθεση κατά της επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας"" και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό της και τη διαμαρτυρία τους ενάντια σε ανάλογες πρακτικές, με την απόφασή τους να γιορτάσουν ξεχωριστά από τον δήμο, το Μπλόκο.

Οποιος περίμενε μετά από αυτή τη σκληρή ανακοίνωση των αντιστασιακών να ευαισθητοποιηθεί η δημοτική αρχή και να ανακόψει τον επικίνδυνο για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατήφορό της, δεν υπολόγισε ότι το τέλος ενός τέτοιου κατήφορου είναι μόνο ο πάτος. Ο δήμαρχος Β. Τράπαλης σε δήλωσή του... "απορούσε" για την απόφαση των αντιστασιακών, λέγοντας ότι "δε μεσολάβησε τίποτα" που να τη δικαιολογεί! Μάλιστα, χωρίς να νιώθει την παραμικρή τύψη για το γεγονός ότι ο δήμος για πρώτη φορά θα "τιμήσει" το Μπλόκο χωρίς τους φυσικούς εκπροσώπους εκείνης της γενιάς με ευθύνη δική του, αντεπιτέθηκε στους αντιστασιακούς κάνοντας λόγο για "διχαστικές γραμμές". Ο ίδιος, που έκανε τα αδύνατα δυνατά να σύρει τον προεκλογικό αγώνα στα δικαστήρια!

Η μαζική συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις της Δευτέρας, σε αντίθεση με την... "παρεϊστικη" μάζωξη του δημάρχου την ίδια μέρα, δεν είναι παρά μόνο ένα δείγμα για την επιλογή του κοκκινιώτικου λαού σήμερα, αλλά και στις εκλογές του Οκτώβρη.

Καταγγέλλουν την πολιτική δίωξη της Β. Νικολα'ϊδου

Οι διαμαρτυρίες για την πολιτική δίωξη της υποψήφιας δημάρχου Νίκαιας με τη "Δημοκρατική Ενότητα" Βέρα Νικολαϊδου συνεχίζονται.

Εκ μέρους της "Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης Καβάλας", ο υποψήφιος δήμαρχος Δήμος Ζαχαριάδης δηλώνει πως η Κίνηση "εκφράζει την αγανάκτησή της για την αντιδημοκρατική και επαίσχυντη απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε αργία και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο τη δημοτική σύμβουλο και υποψήφια δήμαρχο Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου.

Η κυβέρνηση με αυτή της την ενέργεια δείχνει καθαρά τον πανικό της. Επειδή δεν μπορεί διαφορετικά να σταματήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και κατ' επέκταση τη διαφαινόμενη ήττα της, χρησιμοποιεί ενέργειες και πρακτικές, τις οποίες ανασύρει από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Είμαστε σίγουροι ότι στις επόμενες δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές ο λαός θα καταδικάσει την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τις πρακτικές της. Η ΠΔΚΚ και ο δημοκρατικός κόσμος της Καβάλας εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Βέρα Νικολαϊδου και ζητάνε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει αυτή της την απόφαση.

  • Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Μελισσίων χαρακτηρίζει σαν απαράδεκτη την απόφαση που θέτει σε αργία την υποψήφια δήμαρχο. Προσθέτει, ότι "εμείς οι αντιστασιακοί που κάναμε σκοπό της ζωής μας την επικράτηση στην πατρίδα μας όπως: ελευθερία, δημοκρατία, αξιοκρατία και, εκφράζοντας όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο των Μελισσίων, διαμαρτυρόμαστε με αγανάκτηση για την ανεπίτρεπτη, αντιδημοκρατική και φασίζουσα ενέργεια του διορισμένου κυβερνητικού περιφερειάρχη και με την ανοχή του σημερινού δημάρχου Τράπαλη, πολιτική δίωξη της καταξιωμένης στη συνείδηση των αντιστασιακών και του κοκκινιώτικου λαού, πρώην δημάρχου, Βέρας Νικολαϊδου".

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι τέτοιου είδους μέθοδοι "ατσαλώνουν περισσότερο το φρόνημα του κοκκινιώτικου λαού και τελικά θα ακυρώσουν και θα πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων αυτή την απόφαση, εκλέγοντάς την και πάλι σαν δήμαρχο. Η Βέρα Νικολαϊδου, γέννημα και θρέμμα της ηρωικής και αδούλωτης Κοκκινιάς, τον Οχτώβρη θα είναι και πάλι δήμαρχος".

  • Τη διαμαρτυρία του εκφράζει και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης,σημειώνοντας ότι πρόκειται για απόφαση "που δημιουργεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, γιατί μας θυμίζει άλλες παλιότερες σκοτεινές και ανώμαλες εποχές για τη χώρα μας".

"Εκτιμούμε και θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή είναι ασυγχώρητα άστοχη και πολιτικά εμπαθής για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και επικίνδυνη, για να μην πούμε και εχθρική, για την ομαλή δημοκρατική πορεία του τόπου μας που τόση ανάγκη έχει σήμερα η χώρα μας". Τέλος, η ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης καλεί την κυβέρνηση "να επέμβει και να ανακληθεί η πολιτική δίωξη εναντίον στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ"
Η Ελένη Αρμάου, υποψήφια δήμαρχος

Την Ελένη Αρμάου,καθηγήτρια φιλόλογο, πρόεδρο της ΕΛΜΕ Φωκίδας,ανακήρυξε υποψήφια δήμαρχο για το νέο Δήμο Αμφισσας, η "Δημοτική Κίνηση για την Αμφισσα" σε συγκέντρωση μελών και φίλων της Κίνησης.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοτική Κίνηση για την Αμφισσα", η Ελένη Αρμάου είναι γνωστή σε όλο το λαό της πόλης από την αγωνιστική, κοινωνική δράση και προσφορά στην πόλη, για αυτό πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες της Αμφισσας, στο πρόσωπο της υποψήφιας δημάρχου της "ΔΚΑ" θα τιμήσουν τη γυναίκα, μάνα, επιστήμονα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, αγωνίστρια.

Η "ΔΚΑ"κάνει αναφορά στα καθημερινά και συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και της πλειοψηφίας του λαού, πολιτική που χρησιμοποιεί ως "ιμάντες" περάσματος και τους αιρετούς της ΤΑ (για παράδειγμα τη σημερινή δημοτική αρχή και τη δήμαρχο). Η "ΔΚΑ" επισημαίνει στη συνέχεια η ανακοίνωση, στάθηκε με συνέπεια, μέχρι σήμερα και με τους δυο δημοτικούς της συμβούλους υπερασπίστηκε τα λαϊκά συμφέροντα μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Με αποφασιστικότητα θα συμβάλλει στη διεκδίκηση λύσης των προβλημάτων του νέου δήμου (Αμφισσα,Αγ. Γεώργιος,Αγία Ευθυμία,Δροσοχώρι,Αγιος Κωνσταντίνος,Ελαιώνας,Προσήλιο και Σερνικάκι), συνεχίζοντας την ενωτική, μαχητική της δράση, για να ανοίξει ο "άλλος" δρόμος στα δημοτικά πράγματα. Για μια δημοτική αρχή και δήμαρχο, όχι γραφειοκρατικό διαχειριστή και εξάρτημα της κεντρικής εξουσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης υπάλληλο. Που θα συγκρούεται, θα αντιστέκεται στις αντιλαϊκές, αντιαναπτυξιακές πολιτικές και θα είναι μπροστάρης και συμπαραστάτης σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας της περιοχής.

Θα κινητοποιεί τους πολίτες, δε θα είναι φοροεισπράκτορας και διοργανώτρια "φιεστών", όπως η σημερινή δημοτική αρχή. Δε θα επιβάλλει νέους φόρους, θα σταματήσει τη μετατροπή του δήμου σε στυγνή και αδιαφανή επιχείρηση και θα διεκδικήσει τους παράνομα παρακρατημένους πόρους από την κυβέρνηση.

Τέλος η "Δημοτική Κίνηση για την Αμφισσα" απευθύνει κάλεσμα αγώνα και συσπείρωσης για να δοθεί μήνυμα καταδίκης στις μέχρι σήμερα πολιτικές.

Η αποφασιστική ενίσχυση της "ΔΚΑ" και της υποψήφιας δημάρχου Ελένης Αρμάου,καταλήγει η ανακοίνωση, αποτελεί εγγύηση για δήμο μαχητικό, διεκδικητικό, με το λαό για το λαό.

ΚΑΒΑΛΑ
Ξενοδοχείο πολυτελείας το "Ιμαρέτ"

Την πραγματοποίηση της δημοπρασίας που έγινε την περασμένη Κυριακή για τα δύο μουσουλμανικά μνημεία, ιστορικής σημασίας για την Καβάλα, και την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Β. Λιόγκας, υποψήφιος Νομάρχης της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Καβάλας και ο Δ. Ζαχαριάδης, υποψήφιος δήμαρχος της "Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης Καβάλας" (ΠΔΚΚ).

Πρόκειται για το "Ιμαρέτ" και το πατρικό του Μοχάμετ Αλή,(ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας και πατέρα του Ιμπραϊμ). Το "Ιμαρέτ" σύμφωνα με πληροφορίες κατοχυρώθηκε από γνωστή επιχειρηματία της Καβάλας, η οποία θα το μετατρέψει σε ξενοδοχείο πολυτελείας... Αυτή η μορφή "αξιοποίησης" έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ελληνο - αιγυπτιακή Συμφωνία του 1984, η οποία προέβλεπε τη μετατροπή του σε Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο, στην υπηρεσία της Καβάλας, της φιλίας των δύο λαών και της ειρήνης μεταξύ τους.

Ο Β. Λιόγκας και ο Δ. Ζαχαριάδης επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, ότι κανένας Ελληνας αρμόδιος δεν εμπόδισε την εκμίσθωση των δύο ιστορικών μνημείων και ότι "η δημοπρασία αυτή είναι άκυρη στη λαϊκή συνείδηση και όχι μόνο... ". Και συνεχίζουν: "Για μας το θέμα είναι κυρίως πολιτικό - αυτοδιοικητικό. Αντικείμενο της κριτικής και του ελέγχου μας δεν είναι ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας και οι μπίζνες τους, αλλά η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της, καθώς και οι τοπικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης και οι παρατάξεις που λειτουργούν στα πλαίσιά της. Τους ελέγχουμε για τη στάση τους απέναντι στις αρχαιότητες και τα μνημεία της χώρας και της περιοχής μας ιδιαίτερα, για το κατά πόσο φροντίζουν για την προαγωγή της αρχαιολογικής επιστήμης και εργασίας, για τη συντήρηση, αποκατάσταση και αξιοποίησή τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τους σχεδιασμούς αποκλειστικά των αρμοδίων και ειδικών που δεν είναι άλλοι από τους αρχαιολόγους".

Οι επικεφαλής της ΝΑΣ και της ΠΔΚΚ υπογραμμίζουν την απόλυτη σιωπή του νομάρχη και του δημάρχου Καβάλας καθώς και των άλλων παρατάξεων και τονίζουν: "Η στάση τους ισοδυναμεί με παραδοχή των καταγγελιών που κάνουμε, αλλά και με ανοχή των αυθαιρεσιών των δύο κυβερνήσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε την καμπάνια αποκάλυψης και ενημέρωσης, θα παλέψουμε μέσα κι έξω από τη Βουλή για να γίνει το "Ιμαρέτ" ένα πνευματικό - πολιτιστικό κέντρο".

Συναυλία στον Αγ. Κήρυκο

"Τραγουδάμε και παλεύουμε για μια καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση". Μ' αυτό το σύνθημα, η "Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία" Δήμου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, διοργανώνει μεγάλη λαϊκή συναυλία, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 9 το βράδυ,με τη συμμετοχή των: Γεράσιμου Ανδρεάτου,Νάντιας Καραγιάννη και Κατερίνας Ντίνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ