ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Διήμερη απεργία των γιατρών

Θα γίνει στις 27 και 28 Αυγούστου με αίτημα την ανάκληση των αποφάσεων για τις περικοπές των εφημεριών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας

Με 48ωρη απεργία (27 και 28 Αυγούστου) απαντούν οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της Κέρκυρας στις περικοπές των εφημεριών.

Η απόφαση πάρθηκε σε μια μαζική συνέλευση των γιατρών που έγινε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή. Οι γιατροί κατήγγειλαν τις αποφάσεις περιορισμού των εφημεριών στα ΚΥ και στα νοσοκομεία και ζητούν την ανάκληση των αποφάσεων αυτών. Επίσης ζητούν την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα ΚΥ.

Στην Κέρκυρα υπάρχουν δυο νοσοκομεία (Νομαρχιακό και Ψυχιατρικό) και τέσσερα ΚΥ (Λευκίμμη, Αγρού, Αγίου Μάρκου και Παξών).

Υπαναχώρησηγια ΚΥ

Υποχωρήσεις σημειώνονται ενόψει των διορθωτικών κινήσεων στην υπουργική απόφαση για τις εφημερίες των ΚΥ.

Η κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα (16.7.1998) προβλέπει τα εξής: "Καθημερινά θα εφημερεύει ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος σε ενεργό εφημερία και ένας ειδικευμένος γιατρός (της αυτής ή άλλης ειδικότητας) σε εφημερία ετοιμότητας(εφόσον κρίνεται απαραίτητο και ο αριθμός τους το επιτρέπει). Συγχρόνως, θα εφημερεύουν ένας έως δύο αγροτικοί γιατροί (ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες)". Επίσης, για τα ΠΙ προέβλεπε ότι θα "εφημερεύουν ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ (οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί με απόφασή μας, σε συστημένη οργανική θέση του κλάδου γιατρών ΕΣΥ), καθώς και αγροτικοί γιατροί, ανάλογα με τις ανάγκες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τα πληθυσμιακά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής".

Στις 18.8.1998 σε μια σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκαν οι εξής διορθώσεις: Ενεργός εφημερία δύο ειδικών γιατρών, που θα συνεπικουρούνται από δυο ειδικευόμενους στη Γενική Ιατρική και δύο αγροτικούς γιατρούς. Στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας ήταν η κάλυψη της ενεργού εφημερίας με παιδίατρο ή - σε περίπτωση έλλειψής του - με γενικό γιατρό.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κάλυψη των εφημεριών των ΚΥ θα γίνει ως εξής: Στην ενεργό εφημερία θα υπάρχουν ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος - και σε περίπτωση έλλειψής του ένας ακόμα γενικός γιατρός. Επίσης θα υπάρχουν δύο ακόμα γιατροί που θα είναι ή ειδικευόμενος στη γενική ιατρική, ή επιμελητής χωρίς ειδικότητα ή αγροτικός γιατρός.

Δηλαδή στην ενεργό εφημερία θα υπάρχουν τέσσερις γιατροί. Εφημερία ετοιμότητας θα κάνει ένας από κάθε ειδικότητα.

Κοντά στα προβλήματα των πυροσβεστών το ΚΚΕ

Δημόσιες ευχαριστίες απευθύνει η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος του νομού Κέρκυρας στους εκπροσώπους του ΚΚΕΘ. Γουλή,Γ. Πιέρρη και Χρ. Γαστεράτο, για την άμεση συμπαράστασή τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία τους, όσο και για τη συμβολή τους στην ανάδειξή τους.

Οι παραπάνω αποτελούσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, η οποία πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα περιοδεία στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής. Στις διάφορες συναντήσεις που είχαν εξέφρασαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στο σημαντικό έργο της Πυροσβεστικής και στον ηρωισμό του προσωπικού της, το οποίο, δρώντας σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, κατάφερε να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο, ενώ διαπίστωσαν ότι η τρομακτική έλλειψη μόνιμου προσωπικού και ορισμένων απαραίτητων μηχανημάτων και σύγχρονων μέσων δασοπυρόσβεσης είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες του νομού.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Υπαλλήλων επισημαίνει επίσης ότι επισκέψεις φορέων ή προσώπων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κέρκυρας, με σκοπό την πολύπλευρη ενημέρωση, όπως αυτή που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, συμβάλλει, πέραν των άλλων, και στην ενημέρωση, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του πολίτη. "Ελπίζουμε, καταλήγει η ανακοίνωση, πως η ενέργεια αυτή, που είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσκεψη φορέα στην ΠΥ Κέρκυρας, καθώς μέχρι σήμερα κανείς επίσημος φορέας ή εκφραστής του δεν ένιωσε την ανάγκη για κάτι τέτοιο, και δεν εξαιρούνται φυσικά οι τοπικοί άρχοντες πρώτου και δεύτερου βαθμού, ούτε οι εκφραστές της πολιτείας στην περιφέρεια, να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής ειλικρινούς και μακριά από εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων συνεργασίας, με όλους τους φορείς και τις αρχές του νησιού μας προς όφελος του κερκυραϊκού λαού".

Ο πρόεδρος της Ενωσης Σ. Λούβρος μάς είπε, εξάλλου, χτες ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ συζητήθηκαν τα προβλήματα του προσωπικού και της υπηρεσίας, τα οποία δε διαφέρουν από τα γενικότερα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Τέθηκε το θέμα της δασοπυρόσβεσης και ο ανορθόδοξος τρόπος λειτουργίας της υπηρεσίας και επισημάνθηκε ότι η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση των υπηρεσιών, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Προσφορές

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,αντί για λουλούδια, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περδικίου Ικαρίας, 5.000 δρχ.

Καλαμπόγια Αθηνά

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ και με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περδικίου Ικαρίας, 10.000 δρχ.

Βλάχος Κώστας

***

Στη μνήμη του πατέρα μου ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, που στις 22 Αυγούστου έκλεισαν τρία χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

Κωνσταντίνος Κόκκινος

"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΜΥΡΟΥ"
Ο Σ. Τσόγκας υποψήφιος δήμαρχος

Ο Σάββας Τσόγκας,λογιστής, είναι ο υποψήφιος δήμαρχος που θα στηρίξει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές η "Δημοτική Κίνηση Αλμυρού". Η ανακήρυξη του υποψηφίου δημάρχου έγινε σε συγκέντρωση φίλων και μελών της παράταξης, εκτιμώντας την αγωνιστική και κοινωνική του δράση, καθώς και την προσφορά του στην πόλη του Αλμυρού.

Στόχος της παράταξης και του υποψηφίου δημάρχου, η συσπείρωση στο ψηφοδέλτιό τους, ανθρώπων που αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική και θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή της. "Στόχος μας - τόνισε στη συγκέντρωση ο Σ. Τσόγκας - να συμβάλουμε στη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα του δήμου, για να ανοίξει ο "άλλος" δρόμος στα δημοτικά πράγματα". Στην κατεύθυνση αυτή η "Δημοτική Κίνηση Αλμυρού" ως Δημοτική Αρχή δε θα επιβάλει νέους φόρους, θα σταματήσει τη μετατροπή του δήμου σε στυγνή και αδιάφανη επιχείρηση και θα διεκδικήσει τους παράνομα παρακρατημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση.

Η "Δημοτική Κίνηση Αλμυρού" καλεί όλους τους πολίτες να στείλουν - με τη συσπείρωση στο ψηφοδέλτιό της - μήνυμα καταδίκης στις μέχρι σήμερα πολιτικές, που θέλουν να μετατρέψουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εξάρτημα της κεντρικής εξουσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης.

24O ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Πολλές εκδηλώσεις σήμερα

Συνεχίζονται οι πολυθεματικές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 24ου φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Κυριακή:

- Στο Βαλανιό Κέρκυρας, με θέμα "Πολιτισμός".

- Στη Νιγρίτα, με θέμα "Δημοτικές Εκλογές".

- Στη Βέροια, με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και Παιδεία". Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός,Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Αργος, με θέμα "Παιδεία".

- Στο Δήμο "Νίκος Καζαντζάκης" στο Ηράκλειο Κρήτης, με ομιλητή τον Αντρέα Φραγκέα,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Δράμα, στις 8 μ.μ., στον Κήπο, με θέμα "Νεολαία και Εργασιακές Σχέσεις" και ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Κάλυμνο, με θέμα "Παιδεία" και ομιλήτρια την Τατιάνα Ευαγγελοπούλου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στον Αγιο Σπυρίδωνα Αρτας, με θέμα "Ναρκωτικά - Αθλητισμός" και ομιλητή τον Χρήστο Τσαντή,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Αργαλαστή Μαγνησίας με θέμα "Νεολαία Υπαίθρου".

- Στον Αγιο Παντελεήμονα Φλώρινας, με θέμα "Αγροτική Νεολαία και Δημοτικές Εκλογές".

  • Την Τρίτη, 25 Αυγούστου:

- Στην Τσαρίτσανη με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

  • Τετάρτη:

- Στο Ροδοτόπι Γιαννίνων, με θέμα "Ναρκωτικά".

  • Πέμπτη:

- Στη Λευκάδα με θέμα "Παιδεία".

- Στην Πρέβεζα, με θέμα "Αθλητισμός - Ναρκωτικά".

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Ο δήμαρχος, ο εκδότης και... ο Περικλής!

Με τη διαδικασία του αυτόφωρου (!) παραπέμφθηκε σε δίκη ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας της Ιεράπετρας "Διέξοδος" Γιάννης Γαϊτανάκης μετά από μήνυση του δημάρχου πόλης Μανώλη Μαστοράκη,επειδή σε άρθρο που υπέγραφε ασκούσε κριτική στο έργο της δημοτικής αρχής!

Η μήνυση κατατέθηκε την Παρασκευή και ο εκδότης ζήτησε και πήρε παράταση για αύριο, όπου η υπόθεση θα εκδικαστεί στο δικαστήριο της Νεάπολης Λασιθίου στις 12 το μεσημέρι.

Ο δήμαρχος ενοχλήθηκε επειδή ο αρθρογράφος, στο φύλλο της εφημερίδας της 18 Αυγούστου, με χιουμοριστικό ύφος (συγκρίνει τις δύο τετραετίες του νυν δημάρχου με... τον "χρυσό αιώνα" του Περικλή) έγραψε πως μια περιοχή της πόλης, η Γεράπειρος, έμεινε χωρίς αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό.

Φαίνεται πως και ο Μ. Μαστοράκης - που είναι εκ νέου υποψήφιος και σε αυτές τις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ - θέλει να μετατρέψει τον προεκλογικό αγώνα σε δικαστικό. Οσον αφορά την ταχύτατη αντίδρασή του με τη μήνυση, φαίνεται ότι είναι από τους... "θερμότερους" οπαδούς της αντίληψης του υπουργού Δικαιοσύνης περί ελευθεροτυπίας...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ιθάκης και ο δήμος διοργανώνουν την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση προς τιμήν της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που θα γίνει σήμερα Κυριακή 23 - 8 - 1998, στο χώρο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στις 9 μ.μ..Θα ακολουθήσει εκδήλωση με αντιστασιακά τραγούδια από τη φιλαρμονική του Κοινωφελούς Ομίλου Ιθάκης.
  • Εκδρομή - προσκύνημα, οργανώνει στις 28, 29 και 30 - 8 - 1998,η ΚΟΒ Χαϊδαρίου, στη μνήμη των αγωνιστών και των πεσόντων του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στους Νομούς Πέλλας και Κιλκίς. Θα συμμετέχει, επίσης, στην εκδήλωση προς τιμή της πρώτης αντάρτικης ομάδας του Νότιου Ολύμπου, στις Καριές Ολύμπου.Τηλέφωνο για πληροφορίες και συμμετοχή: 5817.384.
  • Τους ήρωες του ΕΛΑΣ που έπεσαν στη μάχη του Σαλίγκαρου (Κάζας), ενάντια στους κατακτητές, θα τιμήσουν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Περιοχής Θριασίου και Θηβών καθώς και η κοινότητα Οινόης,την Κυριακή 30 Αυγούστου και ώρα 10.30 π.μ..Ετσι, καλούν, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να συμμετάσχουν στην αποτίμηση του φόρου τιμής στους ήρωες της ΕΑΜικής εποποιίας.
  • Ο Δήμος Αλμυρού Βόλου και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αλμυρού Βόλου, οργανώνουν εκδήλωση προσκύνημα, στο Ηρώο του Νεκροταφείου Αλμυρού, για τους 35 εκτελεσθέντες στην περιοχή, από τα στρατεύματα της κατοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Αυγούστου,και ώρα 11.00 π.μ..


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ