Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Διήμερη απεργία των γιατρών

Θα γίνει στις 27 και 28 Αυγούστου με αίτημα την ανάκληση των αποφάσεων για τις περικοπές των εφημεριών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας

Με 48ωρη απεργία (27 και 28 Αυγούστου) απαντούν οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της Κέρκυρας στις περικοπές των εφημεριών.

Η απόφαση πάρθηκε σε μια μαζική συνέλευση των γιατρών που έγινε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή. Οι γιατροί κατήγγειλαν τις αποφάσεις περιορισμού των εφημεριών στα ΚΥ και στα νοσοκομεία και ζητούν την ανάκληση των αποφάσεων αυτών. Επίσης ζητούν την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα ΚΥ.

Στην Κέρκυρα υπάρχουν δυο νοσοκομεία (Νομαρχιακό και Ψυχιατρικό) και τέσσερα ΚΥ (Λευκίμμη, Αγρού, Αγίου Μάρκου και Παξών).

Υπαναχώρησηγια ΚΥ

Υποχωρήσεις σημειώνονται ενόψει των διορθωτικών κινήσεων στην υπουργική απόφαση για τις εφημερίες των ΚΥ.

Η κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα (16.7.1998) προβλέπει τα εξής: "Καθημερινά θα εφημερεύει ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος σε ενεργό εφημερία και ένας ειδικευμένος γιατρός (της αυτής ή άλλης ειδικότητας) σε εφημερία ετοιμότητας(εφόσον κρίνεται απαραίτητο και ο αριθμός τους το επιτρέπει). Συγχρόνως, θα εφημερεύουν ένας έως δύο αγροτικοί γιατροί (ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες)". Επίσης, για τα ΠΙ προέβλεπε ότι θα "εφημερεύουν ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ (οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί με απόφασή μας, σε συστημένη οργανική θέση του κλάδου γιατρών ΕΣΥ), καθώς και αγροτικοί γιατροί, ανάλογα με τις ανάγκες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τα πληθυσμιακά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής".

Στις 18.8.1998 σε μια σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκαν οι εξής διορθώσεις: Ενεργός εφημερία δύο ειδικών γιατρών, που θα συνεπικουρούνται από δυο ειδικευόμενους στη Γενική Ιατρική και δύο αγροτικούς γιατρούς. Στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας ήταν η κάλυψη της ενεργού εφημερίας με παιδίατρο ή - σε περίπτωση έλλειψής του - με γενικό γιατρό.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κάλυψη των εφημεριών των ΚΥ θα γίνει ως εξής: Στην ενεργό εφημερία θα υπάρχουν ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος - και σε περίπτωση έλλειψής του ένας ακόμα γενικός γιατρός. Επίσης θα υπάρχουν δύο ακόμα γιατροί που θα είναι ή ειδικευόμενος στη γενική ιατρική, ή επιμελητής χωρίς ειδικότητα ή αγροτικός γιατρός.

Δηλαδή στην ενεργό εφημερία θα υπάρχουν τέσσερις γιατροί. Εφημερία ετοιμότητας θα κάνει ένας από κάθε ειδικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ