ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Καταγγέλλουν την τρομοκρατία

Ξενοδοχειακή επιχείρηση μήνυσε το σωματείο, επειδή αυτό κατάγγειλε την απόλυση της γραμματέα του

Την ωμή τρομοκρατία, την αυθαιρεσία και την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης του σωματείου από τους μεγαλοξενοδόχους του νησιού, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου,με αφορμή μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του η επιχείρηση "PARK" των Γρηγοριάδη - Φουλίδη, επειδή το σωματείο την κατήγγειλε για την παράνομη απόλυση της γγ του σωματείου!

Το σωματείο καταγγέλλει το απάνθρωπο καθεστώς που κρύβεται πίσω από τις κοσμοπολίτικες βιτρίνες των ξενοδοχείων, ένα καθεστώς που - όπως τονίζει - θα γίνει χειρότερο, αν εφαρμοστεί το αντεργατικό τερατούργημα του υπουργείου Εργασίας. Επίσης, καταγγέλλεται η πολιτική της κυβέρνησης και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, που με τη στάση τους ενισχύουν την εργοδοτική ασυδοσία. Μεγάλες ευθύνες επιρρίπτει το σωματείο και στον ομάρχη που "όχι μόνο συναινεί, αλλά και υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική, υπηρετεί τους ξενοδόχους λέγοντας "ναι" σε όλες τους τις απαιτήσεις".

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και να υπερψηφίσουν τους αγωνιστικούς, ασυμβίβαστους συνδυασμούς, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Τέλος, ζητά από τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο και να δώσουν απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία με ταξικούς και μαζικούς αγώνες, που θα έχουν κύριο αίτημα την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απεργίες κόντρα στην ασυδοσία

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από την ερχόμενη Παρασκευή, απαντούν τα πληρώματα μηχανής στην καταπάτηση των συμβάσεων

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από την Παρασκευή 28 Αυγούστου οι ναυτεργάτες που υπηρετούν στα επιβατηγά πλοία της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας.Οι ναυτεργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να παρέμβει για την εφαρμογή της νομοθεσίας, προκειμένου να σταματήσει η ασύδοτη δράση των πλοιοκτητών που καταπατούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα ωράρια, αναγκάζοντας τους ναυτεργάτες να εργάζονται ακόμα και 17 ώρες το 24ωρο!

Την απεργία κήρυξε το Σωματείο Μηχανικών και κατωτέρων πληρωμάτων Μότορσιπ και Πορθμείων Κοντινών Αποστάσεων "Ο Αγιος Σπυρίδων" βάζοντας σε εφαρμογή την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου. Συνδικαλιστές, καταγγέλλουν ότι είναι έντονο το κλίμα τρομοκρατίας που ασκείται στα πληρώματα, από τη μέρα που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων.

Στα πλαίσια της τρομοκρατίας που ασκείται εντάσσεται, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του σωματείου "Αγιος Σπυρίδων", και η πρόσφατη απόλυση ενός ναυτεργάτη από το πλοίο "Παντοκράτωρ".Συγκεκριμένα, και ενώ ο ναυτεργάτης είχε συμπληρώσει τη δέκατη πέμπτη ώρα δουλιάς και του απέμεναν ακόμα δυο ώρες για να σχολάσει (!), δέχτηκε παρατήρηση από τον ύπαρχο του πλοίου, γιατί δεν είχε φορτώσει στο χρόνο που έπρεπε δυο αυτοκίνητα στο πλοίο. Ο ναυτεργάτης που απλά του απάντησε: "Θέλω να πάρω μια ανάσα", απολύθηκε! Στο πλευρό των ναυτεργατών τις επόμενες μέρες θα βρεθεί αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γ. Τούσσα.

Ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου "Αγιος Σπυρίδων"Β. Δημητράς δήλωσε στο "Ρ": "Από τις 9 του Ιούνη έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα, προκειμένου να υπερασπίσουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυτά που προβλέπονται απ' αυτές. Εχουμε στείλει πάρα πολλά υπομνήματα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την κατάσταση που υπάρχει, αλλά μέχρι στιγμής ακούμε κούφια λόγια. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Ο κόσμος έχει καταρρεύσει από την κούραση. Με δεδομένο λοιπόν τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που δεχόμαστε από το υπουργείο κηρύξαμε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης. Είμαστε αποφασισμένοι και θα αγωνιστούμε μέχρι να κερδίσουμε".

"ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ"
Παραμένουν τα προβλήματα

Σε κινητοποίηση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι, ενώ δύο ακόμα καταστήματα έκλεισαν

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η συρρίκνωση της συνεταιριστικής επιχείρησης "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ",αφού μέσα στο Σαββατοκύριακο και μάλιστα "άγρια" μεσάνυχτα - προκειμένου να μην το πάρουν είδηση οι εργαζόμενοι - η διεύθυνση της επιχείρησης άδειασε τα σούπερ μάρκετ στους Αμπελόκηπους και στην Κυψέλη, από εξοπλισμό και τα είδη που είχαν. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν τι συνέβαινε και αμέσως συγκεντρώθηκαν έξω από τα καταστήματα αυτά, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις της επιχείρησης που απειλούν τη δουλιά τους και διεκδικώντας τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι εδώ και μέρες οι 150 περίπου εργαζόμενοι έχουν κινητοποιηθεί με διάφορους τρόπους, διεκδικώντας την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται και την επικόλληση των ενσήμων τους από τον Απρίλη του '97. Ακόμα, αντιδρούν στις έντονες πιέσεις που δέχονται να υποβάλουν παραίτηση, από στελέχη της επιχείρησης τα οποία τους εκβιάζουν επιπλέον, ότι αν δεν το κάνουν η επιχείρηση θα κηρυχτεί σε πτώχευση και θα χάσουν κι αυτά που τους οφείλουν. Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σύσκεψη των εργαζομένων για τις τελευταίες εξελίξεις και για το ποιες θα είναι οι παραπέρα κινήσεις τους. Σήμερα εξάλλου πραγματοποιείται τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Στη Χαλκίδα

Η άσχημη και ιδιαίτερα ανησυχητική για τους εργαζόμενους κατάσταση του "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ", επιβεβαιώθηκε και από τη συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού της Εύβοιας,που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Χαλκίδα, ο οποίος μετατράπηκε σε βήμα καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Στη συνέλευση καταγγέλθηκε έντονα τόσο από την τοπική διοίκηση του συνεταιρισμού, όσο και από τα μέλη, ότι ο συνεταιρισμός χρησιμοποιήθηκε από τις εκάστοτε... Νομαρχιακές Επιτροπές Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ για την εξυπηρέτηση διαφόρων σκοπιμοτήτων.

Επίσης, κατήγγειλαν έντονα και την κυβέρνηση αλλά και τους βουλευτές Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος, που "περνάει" μέσα από τη ρύθμιση των χρεών του συνεταιρισμού (χρέη προς το ΙΚΑ, την Εφορία, τους προμηθευτές κ.α.) και τη δανειοδότησή του. Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν την καταψήφιση των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Στη συνέλευση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις αν χρειαστεί προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δύο παραπάνω αιτήματα, σε διαφορετική περίπτωση επισημάνθηκε ο κίνδυνος διάλυσης του συνεταιρισμού,αφού κάποιοι από τους προμηθευτές έχουν καταθέσει αιτήσεις πτώχευσής του.

Χωρίς παροχές και απαντήσεις

Ο ΟΑΕΔ δε δίνει επίδομα ανεργίας σε άνεργο οικοδόμο, κανονικά ασφαλισμένο, επειδή δεν έγιναν σωστές κρατήσεις από το ΙΚΑ

Την έντονη διαμαρτυρία του προς κάθε υπεύθυνο εκφράζει με επιστολή του ο Π. Σταθάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου,με αφορμή την άρνηση του ΟΑΕΔ να δώσει παροχές, επίδομα ανεργίας, οικογενειακό επίδομα και το εποχικό επίδομα του κλάδου των οικοδόμων, συνολικά ύψους 900.000 δραχμών, στον οικοδόμο Ν. Τζανέτο - μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων ο οποίος εργαζόταν το 1997 ως εποχικός σε έργα του ΟΤΕ - επειδή ο εργολάβος δεν έχει καταβάλει τις εισφορές υπέρ του Οργανισμού.

Αν και ο εργολάβος του ΟΤΕ πλήρωνε κανονικά ως βαρέα οικοδομικά τα ένσημα του οικοδόμου, αντίθετα, δεν κατέβαλε τις εισφορές για τον ΟΑΕΔ - και το ΙΚΑ δεν τις εισέπραξε - με αποτέλεσμα, όταν ο άνεργος οικοδόμος ζήτησε από τον ΟΑΕΔ αυτά που δικαιούται, να του απαντήσουν ότι δε δικαιούται δραχμή, επειδή ο εργολάβος δεν κατέβαλλε τις ανάλογες εισφορές. Για το περιστατικό αυτό, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική υπηρεσία του ΙΚΑ, ζητώντας να πληροφορηθεί για ποιο λόγο δε δίνονται τα επιδόματα στον άνεργο οικοδόμο, όμως δεν έχει πάρει ακόμα απάντηση.

Στην επιστολή του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου σημειώνεται:"Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα και μάλιστα σε ανθρώπους πολύτεκνους, που αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι" και κάνει έκκληση προς τους αρμόδιους να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα και να πάρει τα χρήματα που δικαιούται ο άνεργος οικοδόμος.

Ερώτηση για τη "Χαλυβουργία Θεσσαλίας"

Στην τρομοκράτηση που ασκείται σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησης "Χαλυβουργία Θεσσαλίας",αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Α. Κανταρτζής και η οποία απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αποθρασύνει παραπέρα τους εργοδότες, οι οποίοι εφαρμόζουν στους τόπους δουλιάς εκβιασμούς και τρομοκράτηση των εργαζομένων. Σημειώνουν ότι ιδιαίτερα στη "Χαλυβουργία Θεσσαλίας" και σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συνδέσμου Χαλυβουργών Ν. Μαγνησίας, ο διευθυντής Ε. Μαλαμάκης καλεί στο γραφείο τους εργαζόμενους της επιχείρησης που συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και τους τρομοκρατεί με απόλυση επειδή άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα της απεργίας.

Ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργίας Θεσσαλίας" να εργάζονται με ηρεμία και να ασκούν ελεύθερα τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

  • Το Σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου Πειραιά ο "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή του, για την απόφαση της "Χαλυβουργικής" να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους της και ζητά την άμεση ανάκληση των διαθεσιμοτήτων.
Υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας κηρύχτηκαν ως υποχρεωτικές οι ακόλουθες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: α) Η από 2 Ιουνίου 1998 ΣΣΕ για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών μονάδων τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης και η από 24 Ιουνίου 1998 ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας, ιατρικά εργαστήρια κλπ. όλης της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ