ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καβγάς για τους... τόνους

"Οτι σηκώνει τους τόνους πάνω σε θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής του κράτους", κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, χτες, ο Ε. Γιαννόπουλος, ο οποίος, δήλωσε ότι "πράγματι τον φοβάμαι (τον κ. Χριστόδουλο) να μη διαιρέσει το λαό".

Ο Ε. Γιαννόπουλος δίνοντας συνέχεια και τροφή στον χωρίς ουσία θόρυβο για τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου, αφού, επανέλαβε τις απειλές του για αποκαλύψεις σχετικά με το "βίο και την πολιτεία" του κ. Χριστόδουλου, περιορίστηκε, κατά τα άλλα, να αναφερθεί γενικά σε σχέσεις του με το δικτατορικό καθεστώς.

Η περίπτωση Χριστόδουλου, ωστόσο, φαίνεται να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι, με δηλώσεις τους ζήτησαν να ασχολείται με τα θρησκευτικά - πνευματικά του καθήκοντα ο Αρχιεπίσκοπος. Ενώ ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Καψής, έδωσε άλλοθι στις δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου, απαντώντας χαρακτηριστικά: Γιατί δε γράφονται τα ίδια και σ' αυτούς στο υπουργείο Εξωτερικών που λένε τα ίδια με τον Αρχιεπίσκοπο;!

Παρεμβαίνοντας, χτες, επίσημα διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της, η ΝΔ συνέχισε την ανούσια συζήτηση για τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου. Αφού χαρακτήρισε "ανόητα" όσα συμβαίνουν σχετικά, στο χώρο της κυβέρνησης, πρόβαλε ότι "ο πνευματικός ηγέτης της Ελληνικής Ορθοδοξίας έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά θα πρέπει να έχει και την ιερά υποχρέωση να εκφράζει τις απόψεις του προς το ποίμνιό του". Για να προσθέσει: "Οποιαδήποτε προσπάθεια ή απόπειρα φίμωσης, είναι όχι μόνον αναντίστοιχη αλλά προσβάλλει το ίδιο το πνεύμα της φιλελεύθερης Εκκλησίας... ".

ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΕΛ. ΑΣ.
Ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν δεκάδες αλλοδαποί κρατούμενοι στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και αλλού, που περιμένουν εδώ και μήνες την απέλασή τους από τη χώρα. Πολλοί από αυτούς είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι και κατηγορούμενοι ότι έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα της κατάθεσης πλαστού δημοσίου εγγράφου, συγκεκριμένα του Πιστοποιητικού Ποινικού Μητρώου, που κατέθεσαν στον ΟΑΕΔ, στη διαδικασία καταγραφής τους. Ετσι, θεωρούνται "επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια" και οδηγούνται σε διοικητική απέλαση χωρίς καν την απόφαση δικαστηρίου.

Είναι χαρακτηριστική, χωρίς να είναι η μοναδική, η περίπτωση του Νιγηριανού Ιφρέμ Μπομπς,ο οποίος με αυτή την κατηγορία κρατείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ομως, αυτό που είναι επίσης απαράδεκτο είναι οι συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων αυτών, πράγμα άλλωστε που καταγγέλλουν και οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος των αστυνομικών. Τα κρατητήρια αυτά δεν τηρούν ούτε καν τις προϋποθέσεις υγιεινής διαβίωσης και εκεί βρίσκεται στοιβαγμένος υπερβολικός αριθμός ανθρώπων. Επίσης, από την προηγούμενη βδομάδα έχουν γίνει ορισμένες διαμαρτυρίες άρνησης φαγητού με τη μορφή απεργίας πείνας, όπως δεν αρνούνται να επιβεβαιώσουν αξιωματούχοι της Αστυνομίας, ως τρόπος αντίδρασης των κρατουμένων στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Φυσικά, τα ερωτήματα που απευθύνονται προς την ηγεσία της Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία, απαιτούν άμεσα μια απάντηση. Και ως προς το ότι αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το γεγονός ότι οδηγούνται σε απέλαση αλλοδαποί εργαζόμενοι, χωρίς να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και ενώ βρίσκονται σε διαδικασία καταγραφής τους από το επίσημο κράτος, αλλά και στο τι μέτρα πρόκειται να παρθούν ώστε να βελτιωθούν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.

ΝΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντικομμουνισμός με χαλκευμένες συκοφαντίες

Οσο πλησιάζουν οι εκλογές και η διαφαινόμενη ήττα των βαστάζων της κυβερνητικής πολιτικής γίνεται πιο ορατή σε συνδυασμό με την ευρύτερη απήχηση των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ, οι αντικομμουνιστικοί μηχανισμοί δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της συκοφάντησης του ΚΚΕ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν σύγχυση και αναχώματα στους οπαδούς τους που τους γυρίζουν την πλάτη. Στα πλαίσια αυτά, όπως καταγγέλλει η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ, ο εκδότης του ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ, γνωστός για τις επιδόσεις του στην αντικομμουνιστική αρθρογραφία (αρκεί να θυμηθούμε πώς αντιμετώπισε τους αγώνες των ναυτεργατών με το ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ και το μπλόκο των αγροτών στη σήραγγα Αρτεμισίου), "ξαναχτύπησε". Με πρωτοσέλιδο άρθρο που δημοσίευσε στο φύλλο της προηγούμενης Παρασκευής 21.8.98 "ανακάλυψε": "κίνδυνο διάσπασης στο ΚΚΕ στην Αργολίδα", "στρατόπεδο Σταλινικών" και άλλα τέτοια ευφάνταστα. Σχετικά η ανακοίνωση της ΝΕ Αργολίδας σχολιάζει:

"Προσπαθεί να... ενημερώσει τους αναγνώστες του για το τι γίνεται στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Αργολίδα με τρόπο αντάξιο των ανάλογων ασφαλίτικων δημοσιευμάτων της εποχής του '50. Δε μας προξενεί καμιά εντύπωση. Αυτός είναι ο εκσυγχρονιστικός τρόπος με τον οποίο το κυβερνητικό επιτελείο (διάβαζε Τσουκάτος και Σία) και οι ΣΥΝασπισμένοι "οραματιστές" της κεντροαριστεράς προσπαθούν να στήσουν αναχώματα στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, να ανακόψουν την προσέγγιση με το ΚΚΕ λαϊκών αγωνιστών, απλών ανθρώπων του μόχθου που καταδικάζουν την κυβερνητική πολιτική. Παρά τις προσπάθειές τους και τα χαλκευμένα ψεύδη τους δε θα καταφέρουν, όμως, να μικρύνουν την ήττα τους. Η καλύτερη απάντηση είναι η ενίσχυση των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ στις εκλογές του Οκτώβρη, την οποία δεν μπορούν ν' αποτρέψουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τη νεολαία να υπερψηφίσουν την Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση "Αργολίδα" για τη νομαρχία, με επικεφαλής το Θοδωρή Γκόνη,τη Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Ναυπλίου με επικεφαλής τον Ανδρέα Βασιλείου και τη Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Μιδέας με επικεφαλής τον Δημήτρη Χατζόπουλο.Καλούμε τα μέλη, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους μέχρι τις εκλογές για την επιτυχία των κινήσεων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Κι άλλος εθνάρχης;

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που όταν βρεθούν, λόγω συγκεκριμένων συγκυριών, στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας - πολιτικής, εκκλησιαστικής, διοικητικής, αθλητικής - είναι πολύ δύσκολο να "χαμηλώσουν", δύσκολο και "να μπουν στο μπόι τους".

Η άκρατη αρχομανία τους, ο μεγαλοϊδεατισμός, η αμετροέπεια και ο καλά υπολογισμένος καιροσκοπισμός, τους οδηγεί σε μια ξέφρενη πορεία αυτάρεσκης προβολής και υπέρβασης του ρόλου και της κοινωνικής τους θέσης, με πολύ αρνητικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

Σε αντίθεση με τους ήρωες του πιο πάνω στίχου που ψήλωσαν και ξεπέρασαν το "μπόι τους" γιατί αγωνίστηκαν και θυσίασαν και τη ζωή τους για να 'ρθουν καλύτερες μέρες στον τόπο, να γίνει πιο ανθρώπινη η ζωή των συνανθρώπων τους, οι "ήρωες" της προβολής και οι αυτόκλητοι ηγήτορες του έθνους, ξεπερνούν απλώς το μέτρο και κηρύττουν "επαναστάσεις" για να εξυπηρετήσουν τη "μεγαλοσύνη τους" και άλλες επιδιώξεις, όχι και τόσο φιλολαϊκές.

Σ'αυτή την κατηγορία, όπως δείχνουν τα πράγματα, των φιλόδοξων ενθρονισμένων που κηνυγούν την απόλυτη εξουσία, ανήκει και ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Τα της εκκλησίας του πέφτουν φαίνεται λίγα και βάλθηκε να καλύψει με τον... πληθωρικό του λόγο όλο το φάσμα του κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού και να δώσει σ' όλους μαθήματα περί "χριστιανών του γλυκού νερού", περί πατριωτισμού κ. ά.

Και να σκεφθεί κανείς ότι ο λαλίστατος Αρχιεπίσκοπος δηλώνει ότι δεν έχει μιλήσει ακόμα για τα εθνικά θέματα. Δηλαδή τι άλλο μένει να πει; Μόλις πριν λίγες μέρες κατάπληκτος ο κόσμος ανά το πανελλήνιο, άκουγε τη δήλωση του προκαθήμενου της Εκκλησίας, ότι θα ήθελε με το κλειδί που του χάρισαν στο πανηγύρι της Παναγίας, να άνοιγε, αυτός σαν ηγέτης του ελληνισμού, την πόρτα του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο!

Αν το καλοσκεφτεί κανείς αυτό, θα διαπιστώσει ότι τέτοιας έκτασης εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός είχε ν' ακουστεί από επίσημα ελληνικά χείλη για πολλά χρόνια. Αμ, εκείνο το "επικεφαλής του ελληνισμού" πάλι, τι άλλο είναι από πανηγυρική αυτοανακήρυξη σε "εθνάρχη";

Ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να αυτοϊκανοποιείται και να βολεύεται στον ρόλο του εθνάρχη, που σ' αυτό τον ωθεί και η αδυναμία των κυβερνώντων να θεσπίσουν, ανάμεσα στ' άλλα, και το διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας, ο ελληνισμός πάντως, όπου γης, έχει πικρή πείρα από εθνάρχες.

Δεν έχουμε παρά να αναλογιστούμε την περίπτωση του άλλου γνωστού μεγαλοϊδεάτη "εθνάρχη" που έστειλε στρατεύματα στη Μικρά Ασία για να ελευθερώσει την Τουρκία από τους Τούρκους. Η κατάληξη είναι γνωστή. Την πλήρωσε ο ελληνισμός με δάκρυ και αίμα. Με ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες ξεριζωμένους από τις πατρογονικές τους εστίες. Χωρίς να υπολογιστούν οι χιλιάδες νεκροί, η απώλεια πνευματικών κέντρων του ελληνισμού, η φτώχεια και η δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων που ακολούθησαν την καταστροφή.

Ο γράφων έχει και προσωπική εμπειρία των καταστροφικών συνεπειών για τον ελληνισμό της Αυστραλίας, της προσπάθειας επιβολής διά "πυρός και σιδήρου" του εθνάρχη - Αρχιεπίσκοπου, διορισμένου από το Φανάρι. Στην προσπάθειά του ο "εθνάρχης" να επιβληθεί σαν η μοναδική εξουσία στον ελληνισμό της 5ης ηπείρου, βάλθηκε να διαλύσει τις Κοινότητες του εκεί ελληνισμού και τους άλλους πολιτιστικούς, κοινωνικούς φορείς και να τις μετατρέψει σε ενορίες. Οι οργανώσεις και τα άτομα που αντιστάθηκαν στην προσπάθεια επιβολής της εθναρχικής μονοκρατορίας, βαφτίστηκαν "σχισματικοί", "αιρετικοί", "αντίχριστοι", "ανθέλληνες". Πολλοί αφορίστηκαν και κατασυκοφαντήθηκαν ακόμα και από τον άμβωνα.

Το αποτέλεσμα κι εδώ καταστροφικό. Μόνιμη διαίρεση του ελληνισμού με συνεχή σύγκρουση σ' όλους τους τομείς ανάμεσα στις δυνάμεις που εκφράζουν οι κοινότητες και οι άλλοι φορείς του δημοκρατικού κινήματος και τις δυνάμεις του μεσαιωνικού δεσποτισμού που κύριος εκφραστής και οργανωτής είναι ο Αρχιεπίσκοπος - εθνάρχης. Η σύγκρουση αυτή επηρεάζει αρνητικά όλη την πορεία ανάπτυξης και το δημιουργικό έργο του ελληνισμού της Αυστραλίας. Μέχρι και την ίδρυση ελληνικών σχολείων και γηροκομείων παρεμποδίζουν ορισμένες φορές οι εθναρχικές παρεμβάσεις!

Αφού λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα με τους εκάστοτε εθνάρχες, η εμφάνιση της νέας εθναρχικής μορφής κανένα καλό δεν μπορεί να προοιωνίζεται για τον τόπο, παρά μόνο περιπέτειες και συμφορές. Εκτός κι αν το λαϊκό κίνημα βάλει όλους τους επίδοξους εθνικούς ηγέτες στις πραγματικές τους διαστάσεις και κλείσει τον δρόμο όχι μόνο στον νεοεμφανισθέντα αλλά και σ' όλους τους πιθανούς μελλοντικούς εθνάρχες.

Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ

Στην τηλεόραση του "902"

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902", τις εξής εκπομπές:

  • Στις 8.00 μμ στην εκπομπή "Δημοτικές εκλογές '98",ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητάει με τους καλεσμένους του: Μαρία Λαμπρινού,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκο Παπακωνσταντίνου,υποψήφιο δήμαρχο του Συνδυασμού "Δημοτική Πρωτοβουλία" Ζωγράφου, με θέμα: "Κοινωνική Πρόνοια και Αυτοδιοίκηση".
  • Στις 9.30 μμ αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου, σε επιμέλεια - παρουσίαση των δημοσιογράφων Βούλας Τσιβόλα και Δημήτρη Τεκτονίδη.
  • Στις 10.00 μμ στην εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα" θα μεταδοθεί η συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στην Καρδίτσα.
Βρέθηκε νεκρή

Σε αυτοκτονία αποδίδεται ο θάνατος της 35χρονης Ελίτας Δ. Καραβασίλη, η οποία βρέθηκε νεκρή χτες το απόγευμα στο διαμέρισμα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουτσόγιωργα στην Κηφισιά (Αλ. Παναγούλη). Την εκδοχή αυτή ανακοίνωσε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Εμ. Νόνας μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στο σημείο που βρέθηκε νεκρή η κοπέλα. Στο κεφάλι της έφερε διαμπερές τραύμα από πυροβόλο όπλο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στο βουλευτή. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η κοπέλα αποφάσισε να βάλει τέρμα στη ζωή της επειδή δεν ήθελε να διακόψει τη σχέση της με το βουλευτή. Από το περιβάλλον του τελευταίου έγινε επίσης γνωστό ότι το ζευγάρι είχε αποφασίσει να χωρίσει "πολιτισμένα" και τίποτε δεν προμηνούσε την τραγική αυτή κατάληξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ