ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Υπόθεση των δημοτών ο αγώνας για την υγεία

Στο Νοσοκομείο "Αγ. Παύλος" περιόδευσε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης

Στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές οι δημότες της Θεσσαλονίκης έχουν τη δυνατότητα να καταψηφίσουν όλους αυτούς που μειώνουν συνεχώς τις δαπάνες για την υγεία, αυτούς που ευθύνονται για το σημερινό χάλι, θεωρώντας την υγεία εμπόρευμα και προνόμιο μόνο των λίγων που έχουν χρήματα. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, αλλά να αξιοποιηθεί με υπερψήφιση του συνδυασμού"ΘεσσαλοΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ".

Αυτά δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης,που περιόδευσε χτες στο Νοσοκομείο "Αγιος Παύλος και συζήτησε με τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς, τα προβλήματα του Νοσοκομείου και των εργαζομένων. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό επισήμαναν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, με άμεσες συνέπειες στις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους δημότες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν τα προβλήματα λειτουργικότητας των χώρων όπου οι περισσότεροι είναι ακατάλληλοι, χωρίς κλιματισμό, υπηρεσίες στεγάζονται σε υπόγεια, δεν υπάρχει ούτε ένα λουτρό για τους εργαζόμενους, ενώ το μικροβιολογικό εργαστήριο στεγάζεται στους διαδρόμους, όπως και οι χώροι των αποδυτηρίων του νοσηλευτικού προσωπικού. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται με την περικοπή κονδυλίων, καθώς και με τις περικοπές των εφημεριών των γιατρών, ζήτημα που ανάγκασε τους τελευταίους να κατέβουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

"Χρειάζεται να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας όλοι εμείς που νιώθουμε ότι η υγεία στην πόλη μας βρίσκεται στην εντατική και που μπορεί όχι μόνο να πληρωθεί από την τσέπη μας, αλλά και με τη ζωή μας",τόνισε ο Αγ. Σαχίνης και πρόσθεσε: "Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και δεν παζαρεύεται στους διαδρόμους των υπουργείων. Γι' αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΤΑ γενικότερα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να αυξηθούν οι πόροι και να βελτιωθεί η παρεχόμενη υγεία στο λαό της πόλης μας".

Σήμερα η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" του 2ου διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης οργανώνει συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Περιστέρια. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Αγ. Σαχίνης.

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στη μάχη για υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών

Η Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονίας - Θράκης της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) καλεί όλους τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, ανεξάρτητα από πού ανήκει ο καθένας, να στηρίξουν με κοινή δράση τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που υποστηρίζονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει: "Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη γίνονται σε συνθήκες όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της πατρίδας μας και πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να προσδώσει σ' αυτές άλλο νόημα.

Εμείς οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, όπως και ολόκληρος ο εργαζόμενος δημοκρατικός λαός της χώρας μας, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη κυβέρνηση υποταγμένη στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με αυτό το σκεπτικό καλούμε όλο τον προοδευτικό λαό της χώρας μας να στρατευτεί στη μάχη για την υπερψήφιση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων, για να εκλεγούν οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τα λαϊκά τοπικά και γενικότερα προβλήματα των εργαζόμενων.

Αυτήν την ΤΑ και ΝΑ καλούμαστε να αναδείξουμε εμείς οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες και κάθε δημοκράτης. "Μαυρίστε" τους υποκριτές, "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ και τους υποψήφιους των άλλων κομμάτων και συμβάλετε στη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων".

Αποσπασματικά έργα με ... αντιπλημμυρικό χαράτσι

Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών διατάσσει νομαρχίες και δήμους να εκτελέσουν μια σειρά έργων, χωρίς να δίνει δραχμή!

Μέτρα - "ασπιρίνες", τα οποία μάλιστα θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες, προφανώς ως αντιπλημμυρικό χαράτσι, εξήγγειλαν χτες το υπουργείο Εσωτερικών και η Νομαρχία Αθηνών. Με κοινή την αντίληψη "να διορθώσουμε τα σπασμένα" από την πλήρη έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, υπουργείο και νομαρχία επιμένουν σε αποσπασματικά μέτρα, για την υλοποίηση των οποίων η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά, πετώντας ουσιαστικά το "μπαλάκι" στους δήμους.

Χαρακτηριστική είναι η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία διατάσσονται οι νομαρχίες και οι δήμοι να προχωρήσουν στη λήψη μιας σειράς μέτρων, χωρίς να γίνεται καν νύξη για τη χρηματοδότησή τους. Μάλιστα, επιχειρείται να ερμηνευτεί η καταστροφική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, κάθε φορά μετά από πλημμύρες ή πυρκαγιές, ως αποτέλεσμα έντονων καιρικών φαινομένων, παραγκωνίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με την πολιτική της οπλίζει το χέρι των οικοπεδοφάγων.

Ετσι, το υπουργείο διατάσσει τις νομαρχίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώσουν τους δήμους, να εκτελέσουν αντιπλημμυρικά έργα όπου απαιτείται για την παροχέτευση και ελευθέρα ροή των ομβρίων υδάτων. Να κάνουν προληπτικό καθαρισμό και διαπλάτυνση των κοιτών των ρεμάτων. Να καθαρίσουν τα φρεάτια ομβρίων υδάτων. Να ελέγξουν την καταλληλότητα, αντοχή και ασφάλεια των έργων που έχουν γίνει για τον εγκιβωτισμό και παροχέτευση υδάτων. Να οργανώσουν συνεργεία για την επέμβαση και παροχή βοήθειας στους πληττόμενους πολίτες. Να προμηθευτούν με το απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό συνεργείων άμεσης επέμβασης. Ακόμα και με επικοινωνιακό υλικό, καλεί η κυβέρνηση τους δήμους, να προμηθευτούν, για την απρόσκοπτη, λέει, επαφή των συνεργείων με το κέντρο επιχειρήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος...

Σταγόνα στον ωκεανό αποτελούν και τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας που αποφάσισαν χτες, σε σχετική σύσκεψη, ο νομάρχης Αθήνας, Δ. Ευσταθιάδης,με τη συμμετοχή της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ και του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, Αλ. Κρητικού.Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να δοθεί το κονδύλι των περίπου 3 δισ. δραχμών για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Νομαρχίας Αθήνας. Από αυτά το 1,5 δισ. θα δοθεί από τους υπάρχοντες πόρους της νομαρχίας, γεγονός που συνεπάγεται κατ' αρχήν μείωση των πόρων της, αλλά και "έφοδο" στην τσέπη των δημοτών για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού. Χαρακτηριστικό της αποσπασματικότητας των μέτρων είναι ότι, από τα 50.000 φρεάτια που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Αθηνών, θα καθαριστούν μόνο τα 10.000!

Οι ευπαθείς για πλημμύρες περιοχές - όπως προσδιορίστηκαν στη σύσκεψη - των οποίων τα φρεάτια πρέπει άμεσα να καθαριστούν, είναι οι Δήμοι Αιγάλεω, Περιστερίου,Ν. Ιωνίας,Φιλαδέλφειας,Μοσχάτου,Χαλανδρίου,Φιλοθέης και Γλυφάδας. Οπως δήλωσε ο νομάρχης, είναι προς έγκριση οι μελέτες για την ανακατασκευή γεφυρών στις οδούς Κόδρου και Σολωμού στο Χαλάνδρι και στο ρέμα του Ποδονίφτη για την απορροή των υδάτων στη Φιλοθέη.Την αποσπασματικότητα των μέτρων αποδεικνύουν επίσημα στοιχεία, που είχε καταθέσει στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Χρήστος Λαζαρίδης.Σύμφωνα με αυτά, με τιμές του 1994, η κατασκευή αντιπλημμυρικών δικτύων δε στοίχιζε παραπάνω από 300 δισ. δραχμές. Σήμερα το ποσό αυτό έφτασε στα 500 δισ. Από τα 4.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, μόνο τα 400 διαθέτουν δίκτυο ομβρίων. Από τα δεκάδες χιλιάδες φρεάτια καθαρίζεται μόνο το 20% - 25% ετησίως, ενώ το 85% της Αττικής δε διαθέτει δίκτυο ομβρίων.

Συγκέντρωση Ευρυτάνων ετεροδημοτών

Καλούνται οι Ευρυτάνες ετεροδημότες της Αττικής, φίλοι, οπαδοί και μέλη του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της ΚΟΑ, με θέμα: "Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές". Ομιλήτής θα είναι ο Τάσος Χρονάς,υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Περιοδείες ΝΑΣ
  • Αύριο στις 8 το απόγευμα ο Θ. Παπαμάργαρης θα παρευρεθεί και θα χαιρετήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχιώτη "60 χρόνια Τοπική Αυτοδιοίκηση".
  • Αύριο Πέμπτη, 10 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το πρωί ο Βασίλης Δημόπουλος,στέλεχος της ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στις υπηρεσίες του ΟΤΕ (Τροίας και Σπετσών).
  • Την Παρασκευή στις 9 το πρωί ο Σπύρος Χαλβατζής θα επισκεφτεί τα γραφεία του ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 102-106), ενώ την ίδια ώρα ο Αντώνης Αντύπας,στέλεχος της ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στο Δυτικό Αεροδρόμιο.
  • Τα σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων θα επισκεφθεί σήμερα στις 9 π.μ. ο υποψήφιος νομάρχης Βασίλης Σιούτης της ΝΑΣ. Αύριο, στις 6.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στα χωριά Λευκοθέα, Παλιουρή και Δελβινακόπουλο και την Παρασκευή θα επισκεφτεί τις περιοχές Δαφνούλα, Καραδήμα, Πλατανιά και Γερακάρι. Το Σάββατο και την Κυριακή, ο Β. Σιούτης θα επισκεφτεί χωριά της Κόνιτσας. Τέλος, τη Δευτέρα, 14 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει συγκέντρωση των ετεροδημοτών Αττικής στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα.
  • Αντιπροσωπεία της ΝΑΣ Αρτας, στα πλαίσια επαφής και ενημέρωσης του αρτινού λαού θα πραγματοποιήσει περιοδεία, σήμερα Τετάρτη στις 8:30 μ.μ. στα χωριά Ρόκκα, Καλαμιά, Χαλκιάδες και Γεωργούσιοι.

Κλιμάκιο της Γραμματείας της ΝΑΣ Αρτας με επικεφαλής τον υποψήφιο Νομάρχη Βασίλη Ζιώβα,θα διανέμει τη διακήρυξη Αρχών της Κίνησης.

Με αποσπασματικά μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει παρόμοιες εικόνες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ