ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν

Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις θέσεις του Κόμματός μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τη σχέση κεφαλαίων - κερδών, εργαζομένων και βιοτικού τους επιπέδου. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε βασίζονται σε επίσημες στατιστικές, που λόγω της μεθοδολογίας τους καμουφλάρουν δείκτες, αλλοιώνουν κριτήρια, κρύβουν το σύνολο των σχέσεων που διαμορφώνεται στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούν να κρύψουν το βασικό, ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, είναι ασυμβίβαστα με τη δράση των πολυεθνικών μονοπωλίων, που ηγούνται και ηγεμονεύουν τις γνωστές συνταγές της ΟΝΕ και της περίφημης παγκοσμιοποίησης.

1. Η εξέλιξη της σύνθεσης του ΑΕΠ

Δείχνει συνεχή μείωση του παραγωγικού σκέλους στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Το 1997 η συμμετοχή του πρωτογενούς περιορίστηκε στο 11,3% έναντι 12,7% το 1994, ενώ η συμμετοχή του μεταποιητικού τομέα έμεινε στα ίδια επίπεδα (πηγή ΥΠΕΘΟ και Εκθεση Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας - ΕΤ).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής 1997/96 1,1% ήταν η μικρότερη εκείνης του 1995/4 1,8%. Ειδικότερα στον κλάδο της μεταποίησης 15 από τους 20 κλάδους της βιομηχανίας είναι στα ίδια επίπεδα και σε χαμηλότερα από το 1980. Οι 12 από αυτούς είναι σε χαμηλότερο.

2. Πορεία κερδών

Από το 1988 έως σήμερα, και ανά τριετία, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν από 106,5 σε 994,8 δισ. δρχ. Στη βιομηχανική παραγωγή από το 1990 έως το 1996 τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 664,6 δισ. δρχ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις Εκθέσεις του Διοικητή της ΤΕ οι βιομηχανικές και τραπεζικές επιχειρήσεις υπερδιπλασίασαν τα καθαρά κέρδη τους σε σχέση με το 1994. Πολλές μάλιστα απ' αυτές παρουσίασαν σχετική ετήσια μεταβολή που ξεπερνά το 700%.

Οσον αφορά το Χρηματιστήριο,στην πενταετία 1993 - 97 τα αντληθέντα μέσω αυτού του οργανισμού κεφάλαια ήταν 1,1 τρισ. δρχ. περίπου, πάλι σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητή της ΤΕ, 1998, με τα μισά από αυτά να αφορούν το 1997. Μια ματιά στα επίσημα στοιχεία δείχνει την αξία του συνόλου των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, για την ίδια χρονική περίοδο. Διαπιστώνεται ότι μόνο το 1,8% της αξίας αυτής προέρχεται από την πολυδιαφημιζόμενη άντληση κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου...

3. Το λεγόμενο "κόστος εργασίας" και η ζήτηση. Η ανεργίαΣύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της ΤΕ, 1998, το "κόστος εργασίας" υποδιπλασιάστηκε (!) σε σχέση με το 1993. Για το 1998 αναμένεται περαιτέρω μείωση.

Η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή της εγχώριας ζήτησης το 1997 ήταν 3,9% έναντι 3,3% του 1996. Οπως αναφέρεται τόσο στην έκθεση του Διοικητή της ΤΕ όσο και στην εισηγητική έκθεση του ΓΚΠ 1998, η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη παροχή της καταναλωτικής πίστης. Σημειώνεται πάντως ότι στην ίδια έκθεση του Διοικητή της ΤΕ ομολογείται ότι το 1998, όπως προβλέπεται, θα πέσει στο 3,25%.

Τα επίσημα αριθμητικά, αλλά κυρίως τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας είναι γνωστά. Βεβαίως, η κυβέρνηση επιμένει, σε πείσμα της τραγικής πραγματικότητας, να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αύξηση της ανεργίας, αλλά αύξηση των εγγραφών των ανέργων!

Πάντως, τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ λένε ότι η εγγεγραμμένη ανεργία τον Ιούλη του 1998 παρουσίασε αύξηση - ρεκόρ 49,6% σε σχέση με τον Ιούλη του 1977. Σημειώνουμε επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στον κλάδο της μεταποίησης, ενώ οι μακροχρόνια έως 12 μήνες άνεργοι έφθασαν το 1997 στο 57,1% του συνόλου των ανέργων.

4. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για την "αναθέρμανση της ιδιωτικής επενδυτικής πρωτοβουλίας"
Για το Κόμμα μας η λεγόμενη αναθέρμανση της ιδιωτικής επενδυτικής πρωτοβουλίας δε σημαίνει ούτε ανάπτυξη ούτε, πολύ περισσότερο, βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο από την πορεία της μεταπολεμικής και μεταπολιτευτικής ελληνικής οικονομίας, αλλά και από τις εξελίξεις διεθνώς, αφού το κριτήριο των επενδύσεων είναι αποκλειστικά το μέγιστο κέρδος, που συνεπάγεται λιγότερες θέσεις εργασίας, ένταση της εκμετάλλευσης, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Η παρατηρούμενη μικρή ποσοστιαία αύξηση του 1997 σε σχέση με το 1996 για τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είναι προϊόν της αυξητικής τάσης των δημοσίων επενδύσεων και όχι των ιδιωτικών. Κριτήριο των δημοσίων επενδύσεων είναι η διαμόρφωση μιας σύγχρονης υποδομής που θα επωφεληθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, το πολυεθνικό κεφάλαιο.

Η ετήσια μεταβολή των ιδιωτικών ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου το 1997 έπεσε στο 8,3% έναντι του 9% του 1996. Πηγή μας η έκθεση του Διοικητή της ΤΕ, 1998.

Να δείξει ο λαός τη δύναμή του

Περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στη ΔΕΗ και στην "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"

Το κατάστημα της ΔΕΗ στην Αγίου Δημητρίου και τις εγκαταστάσεις της ΕΓΣΘ "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ", επισκέφθηκε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας, συνεχίζοντας τη διήμερη περιοδεία της στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Στη ΔΕΗ, η Αλέκα Παπαρήγα ενημερώθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν την επιχείρηση από το Διευθυντή της, ο οποίος και έκφρασε τις ανησυχίες για την προοπτική ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και με την απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα της χώρας. Ο ίδιος επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού το οποίο συνεχώς μειώνεται καθώς ούτε οι συνταξιοδοτούμενοι δεν αντικαθίστανται.

Παρεμβαίνοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, επεσήμανε πως θα είναι επιζήμιο αν "ξεχωριστούν" το τμήμα της παραγωγής ενέργειας και το δίκτυο διανομής. Ενώ, σημείωσε, και η συμφωνία για το φυσικό αέριο οδηγεί στη συρρίκνωση αντί της ανάπτυξης της ΔΕΗ και, τελικά, στην ιδιωτικοποίησή της. Πρόσθεσε δε πως το κόστος αυτών των αρνητικών εξελίξεων δεν είναι μόνον οικονομικό σε βάρος της χώρας, αλλά τίθεται και ζήτημα εθνικής ασφάλειας, μια που καίριοι τομείς της ενέργειας φεύγουν από τον εθνικό έλεγχο, ενώ και τα δικαιώματα των εργαζομένων πλήττονται σημαντικά.

Μιλώντας λίγο αργότερα στους εργαζόμενους, τόνισε πως δε φθάνει να ανησυχούν για τις αρνητικές εξελίξεις αλλά θα πρέπει να αντιδρούν και αγωνιστικά. Οι προγραμματισμένοι, σχεδιασμένοι αγώνες, είπε χαρακτηριστικά, αποτελούν επένδυση και για το αύριο. Τέτοιοι αγώνες πρέπει να γίνονται από τα κάτω, εφ' όσον οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος βάζουν εμπόδια.

Επίσης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, επισημαίνοντας πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμα χειρότερα, αν ο ελληνικός λαός δεν αντιδράσει αποφασιστικά στα αντιλαϊκά σχέδια και μέτρα της κυβέρνησης. Ηρθε η ώρα να πάρει ο λαός στα χέρια του την υπόθεση, τόνισε.

Βουτηγμένη στα χρέη η "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"

Επισκεπτόμενη λίγο αργότερα τις εγκαταστάσεις της ΕΓΣΘ "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ", η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημερώθηκε για την άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζει η "Ομοσπονδία" εξαιτίας της αντιαγροτικής και αντισυνεταιριστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η "Ομοσπονδία" που πνίγεται από τα τεράστια χρέη, έχει περιέλθει σε ακόμα χειρότερη θέση καθώς στην πράξη επιβεβαιώθηκε ότι το "πρόγραμμα εξυγίανσης", συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της ουσιαστικά, απέτυχε όπως ομολόγησε ο πρόεδρός της Κ. Μαρκούλης.Πέραν των γενικότερων προβλημάτων, σήμερα, η "Ομοσπονδία" αντιμετωπίζει πρόβλημα μεγάλων περσινών αποθεμάτων ρυζιού που μένουν απούλητα στις αποθήκες χωρίς άμεση προοπτική να πουληθούν στην αγορά.

Οπως τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων στην Ομοσπονδία, δεν είναι τυχαία η φθίνουσα πορεία των συνεταιριστικών οργανώσεων - και βεβαίως και της "Ομοσπονδίας". Εχει άμεση σχέση με τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική και τη φθίνουσα πορεία της αγροτικής οικονομίας εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ που συμφωνεί και υλοποιεί η κυβέρνηση. Οι συνεταιρισμοί υπονομεύονται συνειδητά κι αυτό είναι επιλογή της ΕΕ και της κυβέρνησης που αντί να στηρίξουν το συνεταιριστικό κίνημα προωθούν τις γνωστές Ομάδες Παραγωγών που ευνοούν τους μεγαλοαγρότες και τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οσον αφορά την "Ομοσπονδία", η Αλ. Παπαρήγα επεσήμανε πως το ζήτημα της σωτηρίας της είναι πρώτα απ' όλα, πολιτικό πρόβλημα και η έγκαιρη αντίδραση των εργαζομένων πρέπει να έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Να καταδικάσουν και αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και με τους αγρότες, να αγωνιστούν κατά των περιορισμών στην αγροτική παραγωγή που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Να υπάρξει απαίτηση και απάντηση ότι δεν εγκρίνονται αυτές οι αντιλαϊκές - αντιαγροτικές επιλογές και η δυσαρέσκεια του λαού πρέπει να εκφράζεται και συνδικαλιστικά και πολιτικά με αγώνες. Πρέπει να δείξει ο λαός τη δύναμή του, κατέληξε.

ΔΕΘ
Ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση

Σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

"Κατ' αρχήν η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι στη λίστα ιδιωτικοποίησης που έχει μοιράσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας από τον περασμένο Μάρτη, μετά τη λεγόμενη προσαρμογή της δραχμής.

Επιβεβαιώθηκε βεβαίως και από τη χτεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Εκθεσης, ότι βρίσκεται σε πορεία ιδιωτικοποίησης. Μάλιστα κανείς δεν αποκλείει τα επόμενα χρόνια να εμφανιστεί ένας άλλος ιδιωτικός οργανισμός και μία άλλη Εκθεση και η Θεσσαλονίκη, από μία Εκθεση που ανήκε στο Δημόσιο, να φιλοξενεί δύο και τρεις χώρους - μικρότερης οπωσδήποτε εμβέλειας - εκθέσεων των ιδιωτών.

Εμείς θεωρούμε ότι ολοταχώς πάει σε ιδιωτικοποίηση. Και όλοι αυτοί οι διαχωρισμοί, ότι το οικόπεδο μένει στην πόλη και οι λειτουργίες της Εκθεσης στους ιδιώτες είναι αστεία πράγματα. Διότι ο χαρακτήρας της Εκθεσης έχει σχέση κυρίως με τη λειτουργία της. Αλλωστε το οικόπεδο, από τη στιγμή που ανήκει σε ανώνυμη εταιρία... η ανώνυμη εταιρία είναι ένα πουλί που πετάει και δεν έχει καμία σχέση στην πορεία το Δημόσιο. Σχετικά με την αλλαγή - ας πούμε - του φορέα ευθύνης. Εγώ δεν ξέρω ακριβώς, τι έκανε τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση να προχωρήσει αυτή την αλλαγή. Δύο στοιχεία μπορώ να δω:

Το πρώτο, θέλει να πετάξει το "μπαλάκι" της λάντζας, ας το πω έτσι, της ιδιωτικοποίησης εδώ στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να ανακουφιστεί και ο κ. Παπαντωνίου λιγάκι, κολακεύοντας όμως το λαό της Θεσσαλονίκης, ότι να... έχετε ένα υπουργείο με σοβαρές αρμοδιότητες. Και το δεύτερο που θα ήθελα να πω, είναι ακριβώς ότι πιστοποιεί την ιδιωτικοποίηση. Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης θα πάρει πια έναν ιδιωτικό τοπικό χαρακτήρα. Αρα γιατί να το έχουν στο κέντρο;

Και να μην υπάρχουν αυταπάτες ότι είναι καλύτερος ο ένας υπουργός από τον άλλον. Ολοι εκπροσωπούν την ίδια πολιτική και είναι υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν την ίδια πολιτική".

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Περιμένουμε αναταράξεις από την πλευρά του λαού

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το ΚΚΕ περιμένει αναταράξεις μέσα στα κόμματα και γενικά στο πολιτικό σκηνικό, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

"Εμείς αναταράξεις - εντός εισαγωγικών γιατί δε χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο - περιμένουμε από την πλευρά του λαού. Οταν ο λαός παρέμβει δυναμικά, τότε μπορεί να επιδράσει και πάνω στο πολιτικό σκηνικό.

Οσον αφορά την κατάσταση στα δύο μεγάλα κόμματα, είναι και φυσικό. Αυτά τα δύο κόμματα έχουν προσεγγίσει και έχουν ταυτιστεί, κινούνται στον ίδιο χώρο. Επομένως, αυξάνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα δύο κόμματα, ποιος θα κυριαρχήσει.

Οσον αφορά τις εσωτερικές αντιπολιτεύσεις, κατ' αρχήν στη βάση των κομμάτων αυτών υπάρχει αναταραχή από την άποψη ότι τα λαϊκά στρώματα που ψηφίζουν ή επηρεάζουν αυτά τα κόμματα προβληματίζονται. Και αυτό είναι θετικό.

Οσον αφορά άλλες αναταράξεις, που κυρίως είναι σε ζητήματα τακτικής, εμείς θα λέγαμε ας μην αποπροσανατολίζουν τη λαϊκή βάση αυτών των κομμάτων. Γιατί το θέμα δεν είναι αν οι ρυθμοί των ιδιωτικοποιήσεων είναι άλφα ή βήτα ή αν πρέπει να πουληθεί υπερτιμημένη μια επιχείρηση ή υποτιμημένη.

Και να το ξεκαθαρίσουμε: ο λαός δεν έχει να ελπίζει με το να αντικαταστήσει τη σημερινή μονοκομματική κυβέρνηση από μια κεντροδεξιά ή μια κεντροαριστεροδέξια.Δεν είναι το μείγμα της κυβέρνησης ή το μείγμα της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, που ακούμε να λένε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης - τα οποία αυτοτοποθετούνται αριστερά του ΠΑΣΟΚ - ότι θα αποτελέσει το φάρμακο για τα σημερινά προβλήματα.

Δεν είναι το μείγμα. Είναι ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο, ποιος κάνει κουμάντο, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Καθαρά πράγματα. Δεν είναι το μείγμα. Μακάρι να ήταν το πρόβλημα στο μείγμα. Κέικ κάνουμε τώρα και να δούμε μήπως έπεσε λίγη ζάχαρη πάνω ή λίγη κάτω;

Επομένως, το λαϊκό κίνημα είναι εκείνο που μπορεί να επιδράσει και στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και όχι ο εγκλωβισμός στις διαφωνίες τακτικής".

Εμπορικό ισοζύγιο

Σε σχέση με τις συναλλαγές με τις χώρες της ΕΕ, το έλλειμμα σπάει ρεκόρ από χρόνο σε χρόνο. Σύμφωνα με τα στατιστικά δελτία της Τράπεζας της Ελλάδας, από το 1993 μέχρι σήμερα, έχουμε σχεδόν διπλασιασμό (!).

Οσον αφορά τώρα το πραγματικό αποτέλεσμα των δοσοληψιών με την ΕΕ, αρκεί να πάρουμε υπόψη τον πίνακα.

Από την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα σε περίπτερο της ΔΕΘ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ