ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασφυκτικότερος ο εναγκαλισμός κράτους - Αυτοδιοίκησης

Κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο με το οποίο μεταβιβάζονται 218 αρμοδιότητες υπουργείων σε περιφέρειες, νομαρχίες και δήμους

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης σχετικά με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στις περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση, με το οποίο επιβεβαιώνονται οι κυβερνητικές επιδιώξεις για ασφυκτικότερο εναγκαλισμό και έλεγχο των παραπάνω επιπέδων διοίκησης.

Με το νομοσχέδιο, οι αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από τα υπουργεία και μεταβιβάζονται στις περιφέρειες, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανέρχονται συνολικά σε 218. Από αυτές, οι 145 μεταφέρονται στις περιφέρειες, οι 52 στις ΝΑ και οι 21 στους ΟΤΑ.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις ΝΑ είναι και η χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, υγραερίων και λιπαντικών - ασκούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης - χρήσεις επικίνδυνες. Η εμπειρία της υποβάθμισης των Επιθεωρήσεων Εργασίας μετά τη μεταβίβασή τους από το υπουργείο Εργασίας στις νομαρχίες, εξαιτίας οργανωτικών προβλημάτων και έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, αφήνει περιθώρια για επιφυλάξεις.

Μάλιστα, πρόσφατα, κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος,είχε ξεκαθαρίσει ότι ο εναγκαλισμός και ο έλεγχος της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση είναι "αναγκαίος", ώστε "όταν μπούμε στην ΟΝΕ να αντέξουμε στο σκληρό ανταγωνισμό"! Ετσι, η ενίσχυση της περιφέρειας, με τη μετάθεση αρμοδιοτήτων των κεντρικών υπουργείων, χωρίς τους απαραίτητους πόρους,εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς την πρόθεση, καθώς και την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Απλά η Αυτοδιοίκηση θα εκτελεί την πολιτική που χαράσσουν τα υπουργεία - επιτελεία. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται χαρακτηρίζονται ως "αρμοδιότητες εκτελεστικού χαρακτήρα", επιλογή που βαφτίζεται "αποκέντρωση". Στην κατεύθυνση αυτή, της διοχέτευσης δηλαδή της κυρίαρχης πολιτικής προς την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, πρόκειται να γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων επρόκειτο να γίνει με Προεδρικά Διατάγματα, διαδικασία που ως γνωστόν "κόλλησε" στο Συμβούλιο της Επικρατείας κι έτσι επιλέχθηκε να ακολουθηθεί ο δρόμος της Βουλής...

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ"
Πανέτοιμη για τη μάχη των εκλογών

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα όσων μετέχουν στο ψηφοδέλτιο

Το ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου" (ΑΚΔΗ), με τα πρώτα 34 ονόματα των υποψηφίων της παράταξης, έδωσε στη δημοσιότητα χτες ο υποψήφιος δήμαρχος της ΑΚΔΗ Στέλιος Ορφανός.

Στις επόμενες μέρες οι υποψηφιότητες θα συμπληρωθούν και η παράταξη θα είναι πια πανέτοιμη για το δύσκολο αγώνα των εκλογών, όπως τόνισε χτες ο Στ. Ορφανός και πρόσθεσε ότι από τους σημερινούς υποψήφιους, 9 συμμετείχαν και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ενώ 23 βάζουν υποψηφιότητα για πρώτη φορά.

"Ιδιαίτερα μας χαροποιεί το υψηλό ποσοστό γυναικών στο ψηφοδέλτιό μας, που φτάνει το 30% περίπου (10 γυναίκες). Είναι όχι μόνο δείγμα τιμής, αλλά και υπόσχεση αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα και την ισοτιμία των γυναικών" επισήμανε ο Στ. Ορφανός. Αντιπροσωπευτικό είναι το ψηφοδέλτιο ως προς διάφορους επαγγελματικούς χώρους. Υπάλληλοι, έμποροι, βιοτέχνες, επιχειρηματίες, αγρότες, εργάτες, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, νέοι κλπ, πολλοί από αυτούς με προβεβλημένη συνδικαλιστική δραστηριότητα στο χώρο τους.

Το ψηφοδέλτιο

Στο ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών" συμμετέχουν: Αεράκης Ζαχαρίας καθηγητής ΤΕΙ, Αλεξανδράκης Μιχάλης βιοτέχνης - μέλος ΔΣ Παναθλητικού Ομίλου Κάστρου και ΔΣ Πολιτιστικού Συλλόγου Κηπούπολης, Αννίνου - Στεφανάκη Ολγα ιδιωτική υπάλληλος, Αντωνογιαννάκης Βαγγέλης ιδιωτικός υπάλληλος - μέλος ΔΣ Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Βρύσαλης Δημήτρης νοσηλευτής - μέλος ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων στο ΠΕΠΑΓΝΗ και μέλος νομαρχιακού παραρτήματος ΑΔΕΔΥ, Γιάννικας Γιώργος ιδιωτικός υπάλληλος - ποδοσφαιριστής "ΑΕ Κατσαμπά", Γιαννόπουλος Διονύσης εργοδηγός, Δασκαλάκης Γιώργος οικοδόμος, Εγγλέζος Ευάγγελος οικοδόμος, Κάλης Ιάκωβος επαγγελματίας λουστραδόρος, Καλλίας Κώστας καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης - πρόεδρος Μαθηματικού Τμήματος, Κασαπάκης Μιχάλης καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης - μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Ηρακλείου και μέλος Συντονιστικού Φορέων της Εκπαίδευσης, Κλαίνος Ηλίας,μουσικός στη "Ρεμπέτικη Παρέα", Κοκοτάκης Αλέξης συνταξιούχος - πρώην μέλος ΔΣ Σωματείου Υποδηματεργατών, Κουκούβελου Φωτεινή ιδιωτική υπάλληλος, Λουκαδάκης Γιάννης διοικητικός υπάλληλος Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαθιουδάκης Σταμάτης μέλος ΔΣ Σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Ξυδάκη - Βλατά Μαρίνα διοικητική υπάλληλος ΠΕΠΑΓΝΗ, αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΔΗΝ, Πακές Γιάννης έμπορος, Πανταζής Μπάμπης ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων, Παπαδάκης Γιώργος μελισσοκόμος, Παπαδάκης Ιωακείμ τεχνίτης ελαιουργικών μηχανημάτων, Παττάκος Στέλιος εστιάτορας, Πευκιανάκη Στέλλα οικονομολόγος - δημόσιος υπάλληλος, Πλατάκη - Αντωνακάκη Στέλλα,οικιακά, Προυκάκη - Φραγκάκη Μαρία,φυσικοθεραπεύτρια, Σιδηράς Κώστας έμπορος, Σκυβαλάκη Μαρία φοιτήτρια, Σπυριδάκη - Κουβίδη Βασιλεία συνταξιούχος δασκάλα, Σταγάκης Γιώργος αρτοποιός, Συντυχάκη Πόπη οδοντίατρος - ορθοδοντικός, Τόλης Παντελής φοιτητής, Τρουλλινός Γιώργος συνταξιούχος - πρώην Επιθεωρητής ΕΛΤΑ Κρήτης και Χατζηγεωργίου Ζαμπία λογίστρια - μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου.

Για το Τοπικό Συμβούλιο Βουτών υποψήφιοι είναι: Κάβαλλος Γιώργος αγρότης - πρώην Κοινοτικός Σύμβουλος, Πολυχρονάκης Μανώλης αγρότης και Φανουράκης Γιώργος εργολάβος οικοδομών.

"ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΥΚΗΣ"
Με το λαό να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα

Ο Στέργιος Λαμπρόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος

"Εχουμε δικαίωμα στο όνειρο. Ελάτε να παλέψουμε!". Με τον τρόπο αυτό ο Στέργιος Λαμπρόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Πεύκης με την "Ενωτική Δημοτική Κίνηση Πεύκης", κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής, τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, να συνταχθούν με την παράταξη, για να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο στην περιοχή τους.

Στην ανακήρυξη που πραγματοποιήθηκε, προχθές το βράδυ, στα γραφεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στην Πεύκη, την παρουσίαση του υποψηφίου δημάρχου έκανε ο Παναγιώτης Πολυμενάκος,μέλος της Γραμματείας της Κίνησης. Δίνοντας το στίγμα του "χαρακτήρα" της παράταξης τόνισε: "Η "Ενωτική Δημοτική Κίνηση Πεύκης" θέλει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, διεκδικητική. Μια ΤΑ που δε θα μένει παγερά αδιάφορη στα προβλήματα του τόπου, μια ΤΑ αγωνιστική και όχι άκριτο χειροκροτητή, ή απαθή παρατηρητή των εξελίξεων, που δε θα διστάζει να συγκρουστεί με την αντιλαϊκή πολιτική και τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα".

Μετά την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης της Γραμματείας, από τους παραβρισκόμενους, ο υποψήφιος δήμαρχος Στ. Λαμπρόπουλος σημείωσε, ότι οι δήμοι και οι νομαρχίες μετατρέπονται σε επιχειρήσεις πώλησης υπηρεσιών με στόχο το κέρδος. Στη συνείδηση του λαού καλλιεργείται η αντίληψη ότι πρέπει να αποδεχτεί την πρόσθετη φορολογία σε βάρος του και τις ιδιωτικοποιήσεις."Η "Ενωτική Δημοτική Κίνηση" αγωνίζεται για μια ΤΑ που με την ολόπλευρη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των δημοτών, θα αντιπαρατίθεται σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων της και λειτουργίας τους με κριτήριο το κέρδος", υπογράμμισε ο Στ. Λαμπρόπουλος.

Οσον αφορά τα έργα που έχουν γίνει και γίνονται στην περιοχή της Πεύκης από το δήμο, ο υποψήφιος δήμαρχος σχολίασε: "Κάθε δήμαρχος θα ήθελε να φτιάξει στην περιοχή του καθετί που θα έκανε πιο ανθρώπινη τη ζωή των συμπολιτών του. Ομως αρκέστηκε στα επιφανειακά. Εμάς δε μας φτάνουν. Δε γυρεύουμε πολλά. Τα θέλουμε ΟΛΑ και ΤΩΡΑ. Τα δικαιούμαστε και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνουν, όμως δε θα μας τα προσφέρουν, θα τα πάρουμε!".

Στη συγκέντρωση της παράταξης παραβρέθηκαν και μίλησαν οι εκπρόσωποι του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Πεύκης, της ΚΟΒ Πεύκης του ΚΚΕ, του παραρτήματος της ΚΝΕ Πεύκης, καθώς και ο Γ. Χατζηγιάννης, εκπρόσωπος της παράταξης "Νέα Προοπτική Πεύκης".

ΛΕΥΚΑΔΑ
Προεκλογικός πόλεμος με κάθε μέσο

Κάθε μέσο έχουν επιστρατεύσει οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στη Λευκάδα, προκειμένου να "φρενάρουν" την πλατιά απήχηση που έχει ο συνδυασμός της υποψήφιας δημάρχου Λευκάδας Γεωργίας Λιβιτσάνου,που στηρίζεται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και άλλες δυνάμεις του αριστερού και οικολογικού χώρου. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν μέλη της διοίκησης του Σωματείου Υπαλλήλων ΟΤΑ Νομού Λευκάδας και με μια επιστολή φασιστικού - στην ουσία - περιεχομένου, ζητούν να εξεταστεί η επιλογή της Γεωργίας Λιβιτσάνου ως συντονίστριας του προγράμματος κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Επικαλούνται μάλιστα ότι είναι απόφαση γενικής συνέλευσης, όταν η πλειοψηφία αποχώρησε από τη γενική συνέλευση και την απόφαση αυτή την ψήφισαν έξι και την καταψήφισαν δύο.

Η επιστολή, με αποδέκτη την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΕΕΤΑΑ και με κοινοποίηση στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, την ΚΕΔΚΕ, τον ΟΑΕΔ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΤΕΔΚ Λευκάδας και τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, "ρωτά" μεταξύ άλλων, τους παραπάνω: "Είναι αλήθεια ή όχι ότι η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου (πρόγραμμα κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε θέματα ΤΑ) ανατέθηκε σε άτομο στο Νομό Λευκάδας, το οποίο από θέση είναι αντίθετο με το Νόμο Ι. Καποδίστριας, όπως και τα πολιτικά κόμματα που το υποστηρίζουν ως υποψήφια δήμαρχο στο Δήμο Λευκάδας;".

Ουσιαστικά, η διοίκηση του σωματείου (ελέγχεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) αντιδρά επειδή θεωρούν ακατάλληλη για τη θέση της συντονίστριας την Γ. Λιβιτσάνου, γιατί η ίδια και τα κόμματα που τη στηρίζουν δε συμφωνούν με το περιεχόμενο του νομοσχέδιου "Ι. Καποδίστριας"! Ασχέτως αν η διαδικασία επιλογής των εισηγητών δε γίνεται με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά την επιστημονική κατάρτιση και την εμπειρία των στελεχών της ΤΑ, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι ΠΑΣΟΚοΣΥΝασπισμένοι της διοίκησης του Σωματείου.

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι, επικαλούνται ζήτημα ηθικής τάξεως, διαφάνειας και σωστού "εκσυγχρονισμού" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητώντας απαντήσεις στα"ερωτήματα" που θέτουν!

Η υποψήφια δήμαρχος Λευκάδας Γ. Λιβιτσάνου με επιστολή της προς την ΠΟΕ - ΟΤΑ επισημαίνει ότι η ΕΕΤΑΑ στα πλαίσια συμφώνου συνεργασίας που έχει με τις ΤΕΔΚ ανά την Ελλάδα, έχει αναθέσει την οργάνωση των σεμιναρίων σε κάθε νομό, σε έναν σύμβουλο ανάπτυξης της ΤΕΔΚ.

Οπως υπογραμμίζει, η διαδικασία επιλογής των εισηγητών έγινε με βάση τη σχετική εγκύκλιο της ΕΕΤΑΑ, από την ίδια και όχι από κανέναν άλλο, ενώ τα κριτήρια ήταν μόνο η γνώση και η εμπειρία τους στο αντικείμενο των εισηγήσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα.

Μέσω της επιστολής της η Γ. Λιβιτσάνου καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ να καταδικάσει τις απαράδεκτες απόψεις που συνδέουν το δικαίωμα στην εργασία και την επαγγελματική συνείδηση με την πολιτική τοποθέτηση του καθενός, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα ηθικής τάξης σε περίπτωση διαφωνίας.

"Μήπως τελικά καλούμαστε εμμέσως πλην σαφώς να παραιτηθούμε από τη δουλιά μας ή μήπως ο εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλει "ομοφωνία";", καταλήγει η επιστολή.

ΠΑΙΑΝΙΑ
Ο δήμος δεν είναι επιχείρηση

Η Μαρία Μοσχόβη - Βασιλάρου θα είναι η υποψήφια δήμαρχος Παιανίας της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης"

Η Μαρία Μοσχόβη - Βασιλάρου είναι η υποψήφια δήμαρχος που στηρίζει η "Προοδευτική Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Παιανίας" (ΠΑΔΚ - Π) για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης, μετά από σύσκεψη κατοίκων της Παιανίας, που πραγματοποίησε η ΠΑΔΚ - Π, εκφράστηκε η ανάγκη να συγκροτηθεί ένα αγωνιστικό λαϊκό ψηφοδέλτιο. Η Κίνηση αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές γιατί, από τη μέχρι τώρα προεκλογική αντιπαράθεση, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση, που είχε επισημανθεί και με τη διακήρυξή της, ότι παρά τους πολλούς συνδυασμούς που κατέρχονται στις εκλογές δύο αντιλήψεις συγκρούονται.

"Η μία αντίληψη, θέλει δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο υποταγμένο σε άνωθεν εντολές, Τοπική Αυτοδιοίκηση "μακρύ χέρι" της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, φορομπήχτη που θα αναγκάζει το δημότη της Παιανίας να ξαναπληρώσει και μάλιστα ακριβά, για υπηρεσίες και έργα που του χρωστά η Πολιτεία", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΑΔΚ - Π.

Οπως υπογραμμίζεται, η αντίληψη αυτή θα οδηγήσει και το Δήμο της Παιανίας να γίνει επιχείρηση, το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να μην ελέγχεται από τους κατοίκους της πόλης μας. Στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας, θα πουλά τις υπηρεσίες του και θα αδυνατεί να προσφέρει κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Εμείς, σημειώνεται στην ανακοίνωση, θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαιτεί και να διεκδικεί για τους δημότες της, να αντιστέκεται στην πολιτική που τους ταλαιπωρεί, ενώ ταυτόχρονα θα τους ενημερώνει και θα μπαίνει επικεφαλής στους αγώνες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ