ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καυτηριάζουν την αντιδασική κυβερνητική πολιτική

Την αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης και την επιχείρηση κατασυκοφάντησης των δασικών υπαλλήλων κατήγγειλαν για άλλη μια φορά χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των δασικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.Οι δασικοί πραγματοποίησαν χτες τρίωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.) και δήλωσαν πως θα εντείνουν τον αγώνα τους μέχρι η κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της στο θέμα της προστασίας των δασών και στο πρόβλημα της πρόληψης - καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, ζήτησαν την υλοποίηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τα δάση. Ακόμα, έγινε γνωστό ότι ξεκινάει κοινή πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών με τις δασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να ασκηθεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση.

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκαν, ανάμεσα σε άλλα, τα παρακάτω: Το νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας, για τη δασική ιδιοκτησία, επιχειρεί τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και την άρση της προστασίας του Συντάγματος από αυτές. Η σκόπιμη κωλυσιεργία με ευθύνη του Τζουμάκα για να γίνει το Δασικό Κτηματολόγιο. Η μεταφορά της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο υπουργείο Δημόσια Τάξης αποδείχτηκε καταστροφική. Η επιχειρούμενη υποβάθμιση και διάλυση της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος και η κατάργηση βασικών διευθύνσεών της.

Ακόμα σχετικά με τα μέτρα αποκατάστασης των καμένων δασών (κορμοπλέγματα - αναδασώσεις" που εξάγγειλε η κυβέρνηση τονίστηκε ότι τα κονδύλια που έχουν ανακοινωθεί δεν αρκούν ούτε για το 10% των έργων και των αναδασώσεων που πρέπει να γίνουν. Για το θέμα αυτό πρόσθεσαν ότι απαιτείται τουλάχιστον δεκαπλασιασμός των κονδυλίων που πρέπει να διατεθούν και όχι να εξαγγέλλονται μόλις 15 δισ. δραχμές για τα επόμενα τρία χρόνια, από τα οποία μόνο τα 2,7 δισ. είναι για το 1998 και τα υπόλοιπα ...βλέπουμε, προκειμένου να γίνουν κάποια έργα και αναδασώσεις... για τα μάτια του κόσμου.

  • Στο μεταξύ, "καμένο χαρτί" αποδεικνύονται οι εξαγγελίες του υπουργού Γεωργίας ότι τάχα θα χρηματοδοτηθούν και από την ΕΕ οι αναδασώσεις. Οπως έγινε γνωστό χτες από ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου, η Ελλάδα, δηλαδή το υπουργείο Γεωργίας, "ξέχασε" να στείλει στην ΕΕ τα στοιχεία για τις μεγάλες καταστροφές σε Πεντέλη, Ταϋγετο, Ολυμπο, Ηλεία και αλλού, εντός της ορισθείσας προθεσμίας (31/8/98) και κατά συνέπεια οι υπηρεσίες της Κομισιόν δεν μπορούν να προγραμματίσουν καμία χρηματοδότηση.
"Σκληρές αλήθειες" από την ΟΛΜΕ

Με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται η ΟΛΜΕ σε μαθητές και γονείς, προκειμένου να απαντήσει στην... ιλουστρασιόν προπαγάνδα που έχει οργανώσει η κυβέρνηση για να διαφημίσει και να ωραιοποιήσει την αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση που επιχειρεί στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η ΟΛΜΕ, αφού εύχεται για τη νέα χρονιά, παραθέτει με τη μορφή ερωταποκρίσεων τις "σκληρές αλήθειες για το "Ενιαίο Λύκειο"".

Στο τετρασέλιδο κείμενο η ΟΛΜΕ αναφέρεται στις διάφορες πτυχές της "μεταρρύθμισης" καταλήγοντας στο ότι ένα μαχητικό πανεκπαιδευτικό κίνημα με δυναμικά κοινωνικά στηρίγματα "είναι η μοναδική μας ελπίδα, απέναντι σε μια καθημερινή γενικευμένη επίθεση στα κοινωνικά, μορφωτικά και δημοκρατικά δικαιώματα των νέων, των εκπαιδευτικών και του κόσμου της εργασίας".

Ανάμεσα σε άλλα, η ΟΛΜΕ αναφέρεται στο χαρακτήρα του "Ενιαίου Λυκείου" για το οποίο λέει ότι "η ένταση των εξετάσεων που καθιερώνονται γίνεται αυτοσκοπός πλέον σε όλη τη διαδρομή του Λυκείου", στις εξαγγελίες για "νέα μαθήματα", επισημαίνει ότι "γίνεται λαθροχειρία επισήμως από το υπουργείο Παιδείας" σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εξετάσεων, κάνοντας λόγο για πανελλαδικές εξετάσεις σε 26-27 μαθήματα, στο μύθο της "ανοιχτής Πρόσβασης" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης απαντά στα ερωτήματα για την αύξηση της παραπαιδείας, τις εξαγγελίες για "ενισχυτική διδασκαλία" και αναβάθμιση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από τα ΤΕΕ, για την οποία τονίζει πως "όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την Τεχνολογική και Επαγγελματική μόρφωση, αλλά αντίθετα θα καταλήξει σε μια δεύτερη επαγγελματική ταχύτητα για όσους χάνουν ή δεν μπορούν ν' ανέβουν στο τρένο του "Ενιαίου Λυκείου", οδηγώντας τους μαθητές στο μονόδρομο των ΙΕΚ".

Η ΟΛΜΕ, αναφερόμενη στη στάση της απέναντι στη "μεταρρύθμιση", επισημαίνει πως "το κίνημα των καθηγητών απαιτεί ένα ριζικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες των νέων και της κοινωνικής πλειοψηφίας". Οι κεντρικές ιδέες αυτού του μετασχηματισμού είναι: Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους τους νέους, ανάπτυξη ενός ενιαίου λυκείου, μορφωτικά αυτόνομου, που θα παρέχει στους μαθητές άρτια γενική μόρφωση και ταυτόχρονα τεχνολογικές - επαγγελματικές δεξιότητες.

Καθυστερούν οι αποσπάσεις νηπιαγωγών - δασκάλων

Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία των αποσπάσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κύλησε η πρώτη βδομάδα της σχολικής χρονιάς. Προχτές, επρόκειτο να συνέλθει το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) για να ολοκληρώσει τη διαδικασία, όμως η συζήτηση αναβλήθηκε επ' αόριστον, με "άνωθεν εντολή" όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί.

Συνολικά εκκρεμούν περισσότερες από 1.000 αιτήσεις επανεξέτασης αποσπάσεων, πράγμα που έχει δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, οι διορισμοί χωρίς προγραμματισμό έχουν αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να μην έχουν τοποθετηθεί ακόμη νεοδιόριστοι. Επίσης, καθυστερούν οι διορισμοί με βάση το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Για "πολιτική ομηρία σε βάρος εκατοντάδων εκπαιδευτικών" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου - Τήνου - Μυκόνου, που εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την καθυστέρηση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι αιτήσεις για απόσπαση προς το Νομό Κυκλάδων απορρίφτηκαν από το υπουργείο Παιδείας "χωρίς επαρκή και πειστική αιτιολόγηση", ενώ αναφέρει ότι τα λειτουργικά κενά του Νομού Κυκλάδων ανέρχονται σε 100. Ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Σύρου - Τήνου - Μυκόνου αναφέρει πως "αποδεικνύεται ότι όλες οι βαρύγδουπες διακηρύξεις της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ για μεταρρύθμιση και αναβάθμιση δεν ήταν τίποτε παραπάνω από λόγια εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης και όχι πραγματική διάθεση για καλύτερο σχολείο".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Παραρτήματα ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και ΔΑΦΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τηνΚυριακή 20 - 9 - 98 στις 10.30 πμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Φάρος) εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 114 εκτελεσμένους πατριώτες από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στις 9 - 8 - 1944. Οι δήμαρχοι Ν. Σμύρνης και Δάφνης θα παραστούν, προσκεκλημένοι της ΠΕΑΕΑ, και θα χαιρετίσουν στην εκδήλωση.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ ΛΑΡΙΣΑΣ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής την Κυριακή 20 - 9 - 98 στις 11 πμ για τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν στο Λόφο του ΜΕΖΟΥΡΛΟΥ την περίοδο 1946 - 1949. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο των εκτελέσεων.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που ξεκινά από την Πλ. Κάνιγγος στις 6.30 πμ.Τηλ.: 82.34.296, 82.22.952, 38.44.853.

  • Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ πραγματοποιεί την Κυριακή 20 - 9 - 98 στις 11.30 πμ,εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της νικηφόρας μάχης στη θέση ΛΑΜΠΟΥΣΑ, που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών στις 3 - 9 - 1944.
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος ΑΡΑΧΩΒΑΣ πραγματοποιούν την Κυριακή 20 - 9 - 98 το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων μαχητών του ΕΛΑΣ στην τριήμερη (8, 9, 10/9/1943) μάχη εναντίον των Γερμανών. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο που δόθηκε η μάχη, στη "θέση" Σφάλα Αράχωβας και καλούνται συγγενείς, φίλοι και όλος ο λαός να παραστεί. Πούλμαν δρομολογούνται δωρεάν, που ξεκινούν από το Α Γυμνάσιο Λιβαδειάς στις 10 πμ.
Γενική Συνέλευση
  • Το Παράρτημα ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 20 - 9 - 98 στις 10 πμ στη "Βίλα Στέλλα", Νέο Ηράκλειο, έκτακτη Γενική Συνέλευση για τρέχοντα θέματα.
ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλες ζημιές από την ανεμοθύελλα

Πολύ μεγάλες καταστροφές στις μηλιές της Αγιάς Λάρισας προκάλεσε η ανεμοθύελλα που έπληξε, την περασμένη Κυριακή, την περιοχή. Πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν υποστεί ζημιές και, μάλιστα, στην περίοδο συγκομιδής των μήλων. Να σημειωθεί ότι και πριν δύο χρόνια, ακριβώς στην ίδια ημερομηνία, οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς είχαν ξανά υποστεί μεγάλες ζημιές στην παραγωγής τους από ανεμοθύελλα.

Η ανεμοθύελλα προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στις αμπελοκαλλιέργειες, ιδιαίτερα στις κοινότητες Ανάβρας, Αετόλοφου, Μυροβήλων.

Σε σύσκεψη πληγέντων παραγωγών που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά - στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννης Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και υποψήφιος νομάρχης - τονίστηκε ότι η εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ πρέπει να γίνει σύντομα και να δοθούν οι αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ΜεταξοχωρίουΠέτρος Σίμος υπογράμμισε ότι, αν εφαρμοστεί η απόφαση να γίνει εξατομίκευση των ζημιών μετά από 13 μέρες, τότε οι πληγέντες παραγωγοί θ' αδικηθούν, διότι δε θα υπάρχουν τα πεσμένα και κατεστραμμένα μήλα, "μάρτυρες" για το μέγεθος της καταστροφής, καθώς η συγκομιδή τους βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.

Πολλοί παραγωγοί ζητούν, τα μήλα που έπεσαν από τα δέντρα να μαζευτούν και ν' αποζημιωθούν οι δεντροκαλλιεργητές, ανάλογα με το βάρος των προϊόντων, ενώ τονίστηκε ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Πλαστά εισιτήρια για τη συναυλία

Χιλιάδες πλαστά εισιτήρια για την περιβόητη συναυλία των "Ρόλινγκ Στόουνς" έριξε στην αγορά η ίδια η διοργανώτρια εταιρία. Οπως ανακοινώθηκε από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) μετά από έλεγχο που διενήργησε, διαπιστώθηκε ότι διατέθηκαν στο κοινό τουλάχιστον 8.000 εισιτήρια των 12.000 δρχ. το καθένα συνολικής αξίας 96 εκατ. δρχ., ενώ ήταν έτοιμα προς διάθεση τουλάχιστον άλλα 1.700 εισιτήρια των 12.000 δρχ., συνολικής αξίας 20.400.000 δραχμών. Οπως επισημαίνει το ΣΔΟΕ, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι για την κατασκευή και διάθεση των πλαστών εισιτηρίων "ευθύνεται η εταιρία "ΝΕΟ ΡΕΥΜΑ ΙΝΤΕΡΝΑΤΙΟΝΑL ΕΠΕ - ΑΦΜ 95472271", η οποία και έχει αναλάβει τη διοργάνωση της συναυλίας, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η συμμετοχή άλλων προσώπων ή εταιριών".

Τα ποσά που πρόκειται να καταλογιστούν σε βάρος της εταιρίας ξεπερνούν, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, το ποσό των 250 εκατ. δρχ., ενώ παράλληλα θα σχηματιστεί και σχετική δικογραφία σε βάρος των πλαστογράφων, η οποία μετά την ολοκλήρωσή της θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Καταργείται η "σούπερ"

Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες 600 - 700.000 ΙΧ αυτοκινήτων της χώρας μας, οι οποίοι δε θα μπορούν να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους, αν ισχύσει η οδηγία που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία από την 1η Γενάρη 2000 καταργείται η μολυβδωμένη βενζίνη (σούπερ).

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη με πρόσχημα τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θεωρείται ότι θα ευνοήσει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς είναι μεν υποχρεωμένη να δημιουργήσει αντιρρυπαντική τεχνολογία πιο αυστηρών προδιαγραφών, αλλά θα εξασφαλίσει περισσότερες πωλήσεις, εξαιτίας των προγραμμάτων απόσυρσης των αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας.

Στη χώρα μας, τα αυτοκίνητα που καίνε σούπερ βενζίνη υπολογίζονται σε 1.300.000, αλλά πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν γύρω στα 600 με 700.000 αυτοκίνητα, καθώς στα υπόλοιπα μπορούν να γίνουν διάφορες μετατροπές και να καίνε αμόλυβδη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτηση για εξαίρεση της κατάργησης της σούπερ από το 2000, επικαλούμενη ειδικές συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με την ίδια οδηγία που ψηφίστηκε, στις περιπτώσεις αυτές, η προθεσμία για την κατάργηση της σούπερ μπορεί να μετατεθεί μέχρι την 1η Γενάρη του 2005, καθώς από την ημερομηνία αυτή θα θεσπιστούν ακόμη πιο αυστηρές προδιαγραφές για την αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο ντίζελ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ