ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συμφέρον και καθήκον να μπει φραγμός

Περιοδεία του υποψήφιου νομάρχη της ΝΑΣ, Μιχάλη Σπυριδάκη, στα εργοστάσια ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ και ΕΛΛΕΝΙΤ

"Ολη η Ελλάδα είναι γεμάτη από περιπτώσεις επιχειρήσεων που είναι έτοιμες να βάλουν "λουκέτο", ενώ χρωστούν πολλά δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, γεγονός που οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική, που υπηρετεί τους γενικότερους σχεδιασμούς του πολυεθνικού κεφαλαίου για την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας και την καταλήστευση του πλούτου της". Αυτά δήλωσε ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης,στη διάρκεια περιοδείας αντιπροσωπείας της παράταξης στα εργοστάσια ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ και ΕΛΛΕΝΙΤ. Στη ΒΑΛΚΑΝ οι 1.200 εργαζόμενοι είναι επί μήνες απλήρωτοι και το εργοστάσιο οδηγείται σε προγραμματισμένο κλείσιμο.

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες τους, ότι μπορεί να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης πολιτικής, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να δώσουν ένα μήνυμα αντίστασης και αγώνα στις επερχόμενες εκλογές.

Στην ΕΛΛΕΝΙΤ, που και αυτής το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο, η αντιπροσωπεία της ΝΑΣΘ βεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι θα υποστηρίξει το αίτημά τους για συνταξιοδότηση μετά από 20 χρόνια δουλιάς, αφού είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό για να εμφανιστούν οι πρώτες παθογόνες ενδείξεις σε όσους έρχονται σε επαφή με τον αμίαντο.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να προβληθεί το αίτημά τους για τη λήψη μέτρων, ώστε η επιχείρηση να προσανατολιστεί στην παραγωγή προϊόντων που δεν έχουν ως πρώτη ύλη τον αμίαντο. Ο Μιχ. Σπυριδάκης συμφώνησε με το αίτημα των εργαζομένων και δήλωσε ότι η ΕΛΛΕΝΙΤ μπορεί και πρέπει να επιβιώσει.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το ΙΚΑ Αμπελοκήπων και συζήτησε με το προσωπικό και τους ασφαλισμένους τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής για την υγεία και πρόνοια. Τονίστηκε από τον υποψήφιο νομάρχη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκληρωτική μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα, που θα μπορούν να αποκτήσουν μόνο όσοι έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα. "Ολοι οι εργαζόμενοι, κατέληξε ο Μιχ. Σπυριδάκης, έχουν καθήκον αλλά και συμφέρον να βάλουν φραγμό σ' αυτή την απαράδεκτη πολιτική και να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα υπερψηφίζοντας τον αγωνιστικό συνδυασμό της ΝΑΣΘ".

ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ
Ψήφος αντίστασης και εμπιστοσύνης

Ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Δημήτρη Ζαχαριάδη, στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της "Δημοκρατικής Συνεργασίας Πολιτών"

Την εμπιστοσύνη και την ψήφο των δημοτών της Τριανδρίας, για να συνεχίσει τους αγώνες και το δημιουργικό του έργο, που σταμάτησε την περασμένη τετραετία, ζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Ζαχαριάδης,μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου της "Δημοκρατικής Συνεργασίας Πολιτών Τριανδρίας". Οπως τόνισε ο Δ. Ζαχαριάδης, ό,τι ουσιαστικό έργο έγινε σε τούτη την πόλη πραγματοποιήθηκε με πρωτοποριακούς αγώνες, οι οποίοι αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται. "Πατάμε σταθερά στο σήμερα, οραματιζόμενοι το αύριο, με όλη την εμπειρία που υπάρχει, πάντα δημιουργικά, προγραμματισμένα, μαχητικά και διεκδικητικά, μαζί με το λαό ως σύμμαχο, συμπαραστάτη και συνδημιουργό", είπε.

"Αγωνιζόμαστε, συνέχισε, για ένα δήμο διεκδικητικό και μαχητικό, που δε θα περιορίζεται σε γραφειοκρατική δραστηριότητα στα πλαίσια του συστήματος. Ενα δήμο, που δε θα ασκεί φοροεισπρακτική πολιτική, αλλά ούτε θα αρκείται στα ψίχουλα που πετούν στους διαδρόμους των υπουργείων, ανταλλάσσοντάς τα με τη σιωπή μας, όπως συμβαίνει με τις άλλες δυνάμεις. Δε θέλουμε και δεν μπορούμε να είμαστε οι υποτακτικοί των όποιων υπουργών, τα "καλά παιδιά", που κλείνουν τα μάτια μπροστά στη μάστιγα της ανεργίας, την υποαπασχόληση, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα λεγόμενα ΤΣΑ, τα οποία θα εφαρμοστούν μέσω του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην καταβαράθρωση του ασφαλιστικού μας συστήματος και στο ξεπούλημα των κερδοφόρων επιχειρήσεων".

Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους της Τριανδρίας να ψηφίσουν διαφορετικά από αυτούς που βολεύονται και δεν αντιστέκονται στο κατεστημένο, να εμπιστευτούν τους αγωνιστές, που μαζί με το λαό προσπαθούν να δώσουν την απαιτούμενη ποιότητα και ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία, τόσο σε κοινωνικά προγράμματα, όσο και στην υλοποίηση ενός τολμηρού και ρεαλιστικού έργου με βάση τις ανάγκες των δημοτών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απόπειρα φίμωσης από τη διοίκηση του ΟΣΕ

Ο συνδυασμός "ΘεσσαλονίκηΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ - ΤΩΡΑ", καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη διορισμένη απ' αυτήν διοίκηση του ΟΣΕ, για απόπειρα φίμωσης του συνδυασμού, κατά τη χτεσινή περιοδεία στο εργοτάξιο και το μηχανουργείο στη Μενεμένη του υποψήφιου δημάρχου Αγάπιου Σαχίνη. Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΟΣΕ, με εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή Μακεδονίας - Θράκης κ. Κουρτίδη, απαγορεύει τις περιοδείες των υποψηφίων δημάρχων στους χώρους δουλιάς, με το πρόσχημα να μη "δημιουργηθούν προβλήματα στην ασφάλεια του προσωπικού"!! Προβάλλοντας αυτή την κατάπτυστη εγκύκλιο, που παραπέμπει σε άλλες εποχές του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", η διοίκηση του Οργανισμού προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να απαγορεύσει περιοδεία κλιμακίου του συνδυασμού, με επικεφαλής τον Αγ. Σαχίνη. Ωστόσο, ο υποψήφιος δήμαρχος και οι συνεργάτες του, με την ομόφωνη απόφαση του σωματείου εργαζομένων, αγνόησαν την απαγόρευση και περιόδευσαν στους χώρους δουλιάς. Ο Αγ. Σαχίνης στη συζήτηση με τους εργαζόμενους εξέφρασε μεταξύ άλλων την αντίθεση του συνδυασμού του στο "επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΣΕ" και τους νέους κανονισμούς εργασίας που προβλέπουν τη δραστική μείωση του προσωπικού και την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, μέσα από τις θυγατρικές, και οι οποίοι ανατρέπουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις. Επίσης, να τονιστεί ότι την αντιδημοκρατική στάση που τήρησε η διοίκηση του ΟΣΕ καταδίκασαν όλοι οι εργαζόμενοι.

Σήμερα στις 10.30 το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης θα αναπτύξει τις θέσεις του συνδυασμούγια την ανεργία και τις προτάσεις για την ανάπτυξη, σε εκδήλωση που διοργανώνει η διοίκηση του ΕΚΘ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στην ίδια εκδήλωση, που θα πάρουν μέρος όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες για το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία θα μιλήσει ο Μ. Σπυριδάκης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του συνδυασμού ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Επίσης, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο συνδυασμός "Θεσσαλονίκη - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ - ΤΩΡΑ", σήμερα στις 8μ.μ. στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ θα γίνει παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων του ψηφοδελτίου.

ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ
Εκρηξη - προβοκάτσια στο Δημαρχείο

Πράξη που δυναμιτίζει το ήπιο μέχρι στιγμής προεκλογικό κλίμα στο Δήμο Εύοσμου και αποπροσανατολίζει το λαό, χαρακτηρίζει την έκρηξη από αυτοσχέδιο μηχανισμό που προκλήθηκε χτες τα ξημερώματα στο Δημαρχείο, ο υποψήφιος Δήμαρχος του συνδυασμού "Συνεργασία Πολιτών για την Πρόοδο του Εύοσμου", Βασίλης Τζήκας.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές ζημιές. Ο αυτοσχέδιος μηχανισμός που αποτελούνταν από εννέα γκαζάκια, επικολλημένα σε πλαστικό δοχείο που περιείχε βενζίνη, είχε τοποθετηθεί στην εξωτερική πλευρά της εξόδου κινδύνου της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημαρχείου, ενώ άγνωστοι παραμένουν οι δράστες. Οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης μιλούν για ενέργεια που ουσιαστικά ενισχύει το πρόσωπο του νυν δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου διεκδικητή του Δήμου, ο οποίος όπως αφήνουν να εννοηθεί έχει αρχίσει να πανικοβάλλεται, βλέποντας πως χάνει εκλογικό έδαφος.

Ανάλογα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί και στις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Τότε άγνωστοι προκάλεσαν σημαντικές φθορές στο αμαξοστάσιο του Δήμου Εύοσμου.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Βασίλης Τζήκας, καταδίκασε την ενέργεια και σημείωσε πως "τέτοιου είδους φαινόμενα, που συνήθως παρατηρούνται σε στιγμές ανόδου του πολιτικού θερμομέτρου, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, τους δημότες, με σκοπό να τους κρατήσουν μακριά από την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης

Ο Δημήτρης Ζαχαριάδης

Συγκεντρώσεις ετεροδημοτών

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Κεφαλονιάς - Ιθάκης Αττικής Στήριξης των Αγωνιστικών και Νομαρχιακών Κινήσεων πραγματοποιεί συγκέντρωση τη Δευτέρα 21 του Σεπτέμβρη,στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν: Ο υποψήφιος νομάρχης Δημήτρης Ματζουράτος και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αργοστολίου και Ληξουρίου, Διονύσης Τζανάτος και Βαγγέλης Φαράκλος, αντίστοιχα.

  • Η Επιτροπή Ηλείων Αττικής καλεί όλους τους φίλους, οπαδούς και μέλη του ΚΚΕ σε συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη,στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), με θέματα: "Οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και τα τοπικά προβλήματα".
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Λέσβου - Λήμνου του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της, την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), όπου θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο υποψήφιος νομάρχης Λέσβου Βαγγέλης Παλαιολόγος για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ