ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι κατηγορίες "σφαγών" εφαλτήριο επέμβασης;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ενώ σερβικές πηγές στην Πρίστινα ανακοίνωναν ότι η απόσυρση των σερβικών αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων "ολοκληρώθηκε" χτες, η Βρετανία καλούσε σε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθούν... οι σφαγές Αλβανών στο Κόσσοβο το Σαββατοκύριακο και (ίσως) να προωθήσουν περισσότερο τα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ...

Το Σερβικό Κέντρο Ενημέρωσης στην Πρίστινα μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας επέστρεψαν κατά πλειοψηφία στα στρατόπεδά τους χτες, "όπως απαίτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας". Δυτικοί διπλωμάτες στην περιοχή δεν επιβεβαίωσαν ούτε αρνήθηκαν το γεγονός.

Ωστόσο, ο στρατός ανακοίνωσε ότι κοντά στα αλβανικά σύνορα σημειώθηκε επίθεση και σκοτώθηκαν έξι άνδρες του, επαναφέροντας τη συζήτηση "επέκτασης της σύγκρουσης" στη Βαλκανική στον αφρό.

Δυτικοί πολιτικοί "επιταχύνουν" την προσπάθεια να πιέσουν το Βελιγράδι, ειδικά μετά τις αναφορές σφαγών Αλβανών πολιτών (γυναικών και παιδιών συμπεριλαμβανομένων). Είναι αξιοπρόσεκτο ότι η Δύση λαμβάνει ως δεδομένο ότι οι ακρότητες είναι έργο των Σέρβων, έστω κι αν ο ανταποκριτής των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" Γκάι Ντίνμορ έλεγε (στο CNN) ότι "πρέπει κανείς να είναι πολύ επιφυλακτικός... υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις που δρουν στο Κόσσοβο". Η τελευταία υπόθεση αφορά την ανακάλυψη 15 πτωμάτων Αλβανών ανδρών (ενός 15χρονου ανάμεσά τους) σε δάσος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα έκανε χτες έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να στείλει ένα "πολύ ξεκάθαρο μήνυμα" στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να σταματήσει τις στρατιωτικές κατασταλτικές ενέργειες στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε συνέντευξή του προς το BBC, ο Σολάνα τόνισε ότι ο Μιλόσεβιτς δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση των Ηνωμένων ΕΘνών, της περασμένης βδομάδας, στην οποία γινόταν έκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων.

Ο Σολάνα, που πραγματοποιεί περιοδεία σε πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες στην περιοχή του Καυκάσου, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει εάν η Ρωσία θα υποστηρίξει οποιοδήποτε τελεσίγραφο, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι η Μόσχα ενδέχεται να ευθυγραμμιστεί σε μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση.

Η Βρετανία κάλεσε σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα γινόταν αργά χτες το βράδυ, για να εξεταστούν οι κατηγορίες σφαγών άνω των 30 Αλβανών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρούνταν "απίθανο" να προχωρήσει περισσότερο από μια κατ' αρχήν καταδίκη των σφαγών. "Για περαιτέρω ενέργειες", εκτιμούσε το Ρόιτερς, "θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση που θα υποβάλει την άλλη βδομάδα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν", σχετικά με το εάν συμμορφώθηκε ο Μιλόσεβιτς με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, που ζητούσε κατάπαυση πυρός στο Κοσσυφοπέδιο, απομάκρυνση των στρατευμάτων και έναρξη σοβαρού διαλόγου για πραγματική αυτονομία της επαρχίας.

Ο Σολάνα κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ...επωδό του εσχάτως: Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να επέμβει, εφόσον διατυπωθεί το αίτημα...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Μπήκε το νερό στο αυλάκι"

ΒΟΝΝΗ .-

"Ευνοϊκά" εξελίσσονται οι επαφές για τη συγκρότηση και σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, μεταξύ των ηγετικών στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων παρότι οι επίσημες διαβουλεύσεις υποτίθεται ότι θα ξεκίναγαν σήμερα. Αποτέλεσμα των διεργασιών του παρασκηνίου είναι να δημοσιευτούν χτες ήδη τα πρώτα ονόματα υπουργών και οι θέσεις που καταλαμβάνουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπιλντ" ο αρχιτέκτοναςτης προεκλογικής εκστρατείας του Γκέρχαρντ Σρέντερ, Μπόντο Χόμπαχ θα διοριστεί υπουργός της καγκελαρίας, αφήνοντας φυσικά τη θέση που κατείχε μέχρι τη στιγμή που ήταν υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Η γερμανική εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο ηγέτης των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Οσκαρ Λαφοντέν το υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας. Το χτεσινό δημοσίευμα της "Μπιλντ" επιβεβαιώνεται και από τη "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε", η οποία μάλιστα αναφέρει ότι οι Πράσινοι θα αναλάβουν πιθανά τέσσερα υπουργεία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις προθέσεις των ίδιων των Πρασίνων.

"Θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσειςγια τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού το συντομότερο δυνατόν", τόνισε ο Σρέντερ, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί μάλλον απίθανο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ως τις 24 Οκτωβρίου. "Η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τεσσάρων ετών. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε" δήλωσε, ενώ τόνισε ότι το Κόμμα των Πρασίνων αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέδριο στις 23 Οκτωβρίου για την υιοθέτηση της συμφωνίας για το συνασπισμό, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα συγκληθεί στις 25 Οκτωβρίου. Επομένως, η Μπούντεσταγκ θα συνέλθει πιθανά για πρώτη φορά μετά τις εκλογές στις 26 Οκτωβρίου και ο Σρέντερ θα εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας την επόμενη ημέρα.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι τα δύο κόμματα γενικά συμφωνούν στην οικονομική, φορολογική και κοινωνική πολιτική της νέας κυβέρνησης, αλλά υπάρχουν κάποια δύσκολα σημεία σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και την ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτών στο εξωτερικό.

ΠΕΡΟΥ
Μαζικές διαδηλώσεις και αναταραχές

ΛΙΜΑ.-

Σε "μάχη" εκτυλίχτηκε η διαδήλωση διαμαρτυρίας περισσοτέρων των πέντε χιλιάδων εργαζομένων και φοιτητών μπροστά στο προεδρικό μέγαρο. Πάνωαπό 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν στην αντιπαράθεσή τους με τις κατασταλτικές δυνάμεις, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο προεδρικό μέγαρο και να καταγγείλουν τον ίδιο τον Πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι,για την προσπάθειά του να περάσει αντισυνταγματική τροπολογία, ώστε να έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Η διαμαρτυρία για τη φθίνουσα πορεία της οικονομικής κατάστασης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ο τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων που οδηγούν χιλιάδες στην ανεργία και η καταγγελία της διακυβέρνησης Φουτζιμόρι, ιδιαίτερα υπό το φως των αποκαλύψεων για την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, ήταν τα κυριότερα αιτήματα των διοργανωτών των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, της Γενικής Συνομοσπονδίας των Περουβιανών Εργαζομένων με τη συμπαράσταση των φοιτητικών συλλόγων. Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες των επαρχιών της χώρας, όπως το Κούσκο, την Αρεκίπα, το Πούνο, την Ικα και το Τρουχίγιο, όμως αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα Λίμα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που επιδόθηκαν σε μία πραγματική "άσκηση ετοιμότητας" αντιμετώπισαν "την ύστατη στιγμή" τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Η συγκεκριμένη στάση της αστυνομίας έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά, καθώς οι ειδικά εκπαιδευμένες κατασταλτικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια έχουν την εντολή να "σταματούν οποιαδήποτε διαδήλωση εν τη γενέσει της" σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας πολύ περισσότερο μπροστά στο προεδρικό μέγαρο και ενώ βρισκόταν μέσα ο Φουτζιμόρι. Πολιτικοί αναλυτές και τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για "μακιαβελικό σχεδιασμό" της ίδιας της αστυνομίας που άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν και να μάλιστα βίαια. "Η κυβέρνηση επέτρεψε αυτά τα περιστατικά να εξελιχθούν βίαια. Δε θα αποτελέσει έκπληξη σε κανένα το αν η αστυνομία δεν τα προκάλεσε προκειμένου να δικαιολογήσει την κριτική της και την αντίδρασή της απέναντι στις διαδηλώσεις και να προχωρήσει στη μελλοντική απαγόρευσή τους", δήλωνε προς το CNN o κοινωνιολόγος Χουάν Οσίο.

Η δημοτικότητα του Φουτζιμόρι είναι στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η οικονομική του πολιτική, πολύ ευχάριστη και ευπρόσδεκτη στους ξένους επενδυτές, έχει προκαλέσει την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της πλειονότητας των ήδη πολύ φτωχών κατοίκων αυτής της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση της κρίσης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Τουρκία απέστειλε 10.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη Συρία, σε μια κλιμάκωση της έντασης των δύο γειτόνων, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα της "Μιλιέτ" και της "Τζουμ Χουριέτ".

Ο υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, αρνήθηκε ότι υπάρχει κίνηση στρατευμάτων στην περιοχή, αλλά η ρητορική Ντεμιρέλ έδινε την αίσθηση πως η Τουρκία σκληραίνει τη στάση της: "Εχουμε δικαίωμα να αντιμετωπίσουμε τη Συρία, που δεν απαντά στις ειρηνικές εκκλήσεις μας".

Αφορμές της κρίσης, η συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ, η νέα επιχείρηση κατά των Κούρδων του ΡΚΚ (η Αγκυρα κατηγορεί τη Συρία πως "βρίσκεται πίσω του").Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τον πρεσβευτή της από την Ιταλία, αφού η Ρώμη "κώφευσε" στις διαμαρτυρίες της Αγκυρας για να μην επιτραπεί η σύνοδος εκεί του εξόριστου "Κουρδικού Κοινοβουλίου".

ΙΤΑΛΙΑ
Κρίση ενόψει;

ΡΩΜΗ.-

Δεν πρόλαβε να χαρεί ο Ιταλός πρωθυπουργός για τη νίκη του Σρέντερ και βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 1999, που απειλεί και πάλι τη βιωσιμότητα της κυβέρνησής του.

Ο Ρομάνο Πρόντι δήλωσε χτες ότι βλέπει έναν πραγματικό κίνδυνο κυβερνητικής κρίσης, αλλά δε σκοπεύει να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του 1999 ή να αλλάξει τη συγκρότηση της πλειοψηφίας του στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου. "Βλέπω έναν πραγματικό κίνδυνο κυβερνητικής κρίσης", δήλωσε ο Πρόντι σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της "Ράι", ενώ συμπλήρωσε: "Κατέληξα σε έναν προϋπολογισμό που βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και τα φτωχότερα μέλη της κοινωνίας, ο οποίος μειώνει τους φόρους και προσφέρεται για να επιτύχουμε τους στόχους μας για την ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση" και προειδοποίησε: "Θα υποβάλω τον προϋπολογισμό αυτόν στο Κοινοβούλιο. Θα είναι λάθος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης αν η κυβέρνηση αυτή αποτύχει".

Ο προϋπολογισμός είναι το ακανθώδες ζήτημα κατ' αρχήν για την κυβέρνηση, μια και οι βουλευτές της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης εγγυώνται την αναγκαία πλειοψηφία της στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου. Αλλά αποτελεί μείζον ζήτημα και στους κόλπους της Επανίδρυσης, όπου η βάση έχει αντιδράσει στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εξαναγκάζοντας στην ουσία τον Φάουστο Μπερτινότι να δηλώσει ότι το κόμμα του δεν μπορεί να υποστηρίξει τον προϋπολογισμό του 1999 ως έχει.

ΙΡΑΚ
Ζητούν άλλοθι αμερικανικής ανάμειξης

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την παροχή επίσημης χρηματικής και στρατιωτικής βοήθειας προς αντικαθεστωτικές ομάδες στο Ιράκ ζητούν, με πρόταση που κατέθεσαν στο αμερικανικό Κογκρέσο, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τη ρεπουμπλικανική πρόταση, που κυκλοφόρησε στο αμερικανικό Κοινοβούλιο, ζητείται από την αμερικανική κυβέρνηση να ενισχύσει με 97 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια αντικαθεστωτικές ομάδες στο Ιράκ και παράλληλα να χρηματοδοτηθεί με 3 εκατομμύρια δολάρια ο ραδιοσταθμός "Ελεύθερο Ιράκ", που στηρίζεται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις και έχει έδρα την Πράγα. Ο σταθμός αναμένεται να αρχίσει τις μεταδόσεις του "με αντικειμενικές ειδήσεις από το Ιράκ", στις 15 Οκτώβρη. Δεν έγινε γνωστό ποια θέση προτίθεται να κρατήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ενώ δε δόθηκαν διευκρινίσεις για την ταυτότητα και τις πεποιθήσεις των αντικαθεστωτικών αυτών ομάδων, καθώς υπενθυμίζεται ότι η ιρακινή αντιπολίτευση αποτελείται από πολλά κόμματα με εντελώς διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο. Από την πλευρά του, το ιρακινό Κοινοβούλιο, με χτεσινή του ανακοίνωση, καταδικάζει τη ρεπουμπλικανική πρόταση και προειδοποιεί την Ουάσιγκτον να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά του Ιράκ.

Η συγκέντρωση λίγο πριν αρχίσει η επίθεση της αστυνομίας

Η συγκέντρωση λίγο πριν αρχίσει η επίθεση της Αστυνομίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ