ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ
Αντεργατική πρωτιά

Δεκάωρο απαιτεί η εταιρία, επικαλούμενη το αντεργατικό έκτρωμα

Το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που μέσα στο καλοκαίρι έγινε νόμος, σπεύδει να εφαρμόσει πρώτη η "Χαλυβουργική",ζητώντας απ' τους εργαζόμενους να αποδεχτούν κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρου!

Πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος της επιχείρησης, Π. Τζαβέλας,κάλεσε τη διοίκηση του σωματείου και τους ζήτησε να εφαρμοστεί γενικευμένα σε όλο το προσωπικό 10ωρη απασχόληση κάθε μέρα, με βάση το τελευταίο νόμο! Επίσης, να μεταφερθεί η έναρξη της νυχτερινής βάρδιας από τις 10.30 μ.μ. στις 12.30 π.μ., για λόγους εξοικονόμησης ρεύματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να καταργήσει το 8ωρο η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ. Πριν ένα χρόνο είχε και πάλι προσπαθήσει να επιβάλει 10ωρα και 12ωρα, αλλά κάτω απ' την αντίδραση των εργαζομένων δεν προχώρησε στην εφαρμογή τους, ανακοινώνοντας τότε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα του "κοινωνικού διαλόγου" για να προχωρήσει! Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος, στις αρχές Σεπτέμβρη έθεσε σε διαθεσιμότητα δεκάδες εργαζόμενους αμέσως μόλις γύριζαν απ' την κανονική τους άδεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου συνεδρίασε χτες και αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει τις προτάσεις της εταιρίας για ένα απάνθρωπο και μεσαιωνικό ωράριο και να καλέσει την επιχείρηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του. Σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις τελευταίες απαιτήσεις της "Χαλυβουργικής" και να καθορίσουν τα παραπέρα βήματά τους.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
"Περισσεύουν" 500 εργαζόμενοι

Η πολυεθνική διαχειρίστρια εταιρία σκοπεύει σε 500 απολύσεις, ενώ το σωματείο το συζητά και η κυβέρνηση αναρωτιέται για το εταιρικό σχήμα

Την απόλυση, εδώ και τώρα, 500 εργαζομένων απ' τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απαιτεί - σύμφωνα με πληροφορίες - η διαχειρίστρια πολυεθνική "Μπράουν εντ Ρουτ".Ταυτόχρονα, δεν παραιτείται της προσπάθειας για επιβολή διπλής ειδικότητας,έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, που με όλα τα μέσα προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να τους ρίξει "στάχτη στα μάτια".

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχτές στο συνεταιρισμό των εργαζομένων, που διαχειρίζεται το 49% των μετοχών του ναυπηγείου που τους ανήκει, συζητήθηκε αίτημα της πολυεθνικής για νέα συρρίκνωση του προσωπικού κατά 500 άτομα. Αλλωστε, τις προθέσεις της για συρρίκνωση του προσωπικού έχουν αναλάβει να κάνουν γνωστές στελέχη της εταιρίας με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους σε συγκεντρώσεις προσωπικού.

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα η πολυεθνική συγκεντρώνει σε τρία τμήματα τους εργαζόμενους, που αυτή κρίνει ως αποδεσμευόμενους απ' την εργασία τους,και δεκάδες εργαζόμενους εγγράφως τους στέλνει να απασχοληθούν σε άλλη ειδικότητα και, κυρίως, να καθαρίζουν διάφορους χώρους. Οσοι αντέδρασαν κλήθηκαν σε απολογία και σε αρκετούς έχουν επιβληθεί και πρόστιμα (μέχρι 25% του μισθού τους).

Για να αποσοβήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που κατά δεκάδες συνωστίζονταν καθημερινά στα γραφεία του σωματείου, η πλειοψηφία της διοίκησής του ζήτησε να γίνει για το θέμα αυτό τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, που είχε καθοριστεί για χτες το μεσημέρι. Μάλιστα, αρνήθηκε την πρόταση της "Εργοστασιακής Επιτροπής" να γίνει στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο, με αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη μη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Ωστόσο, ούτε η τριμερής συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί το προεδρείο, μόνο του, έκανε προχτές το απόγευμα διαπραγματεύσεις με την πολυεθνική. Χτες το πρωί ανακοινώθηκε απ' το προεδρείο του σωματείου ότι υπήρξε προφορική... συμφωνία, που έρχεται να ενισχύσει τους φόβους ακόμα περισσότερο.Σύμφωνα με το προεδρείο, οι "αποδεσμευόμενοι" εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται και πάλι σε τμήματα, αλλά θα πηγαίνουν "οικειοθελώς" σε άλλη ειδικότητα. Οι ποινές που έχουν επιβληθεί θα "παγώσουν" και θα υπάρξει αναδιοργάνωση της εταιρίας. Σε ερωτήσεις, τι σημαίνει αναδιοργάνωση, η απάντηση του γραμματέα ήταν ότι "πρέπει το σωματείο να κάνει προτάσεις για το τι θα γίνει με τους 350 εργαζόμενους που περισσεύουν"!

Παράλληλα, τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου "δίνουν και παίρνουν", κάτι που ενισχύει και η άρνηση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις σχετικά με την ανάθεση εργασιών, "παγώνοντας" ακόμα και τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί. Αντίθετα, ήδη έχουν δοθεί και υλοποιούνται συμβάσεις του Πολεμικού Ναυτικού με τον Ν. Ταβουλάρη,στον οποίο έχουν παραχωρηθεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.Επιπλέον, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αρχίζουν να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του σχήματος 51% + 49% (ΕΤΒΑ - εργαζόμενοι) και να κάνουν λόγο ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές...

Στο δρόμο 300 εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους είναι οι εργαζόμενοι των ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ και ΤΡΟΦΟΠΗΓΗ

Σε κινητοποιήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται οι 300 εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ "Καταναλωτής" και "Τροφοπηγή",διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, αφού και οι δύο επιχειρήσεις, το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να πωληθούν και άρχισαν να κλείνουν ένα ένα τα καταστήματα, πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο.

Οι εργαζόμενοι του "Καταναλωτή",που πουλήθηκε ήδη στον επιχειρηματία Γαληνό, συναντήθηκαν χτες με τον γενικό διευθυντή της ΠΕΚΑΣ (συνδικαλιστικό όργανο των καταναλωτικών συνεταιρισμών), από τον οποίο ζήτησαν την παρέμβαση της ΠΕΚΑΣ, για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Ο γενικός διευθυντής, που αρχικά αντιμετώπισε με τραμπουκισμούς τους εργαζόμενους - οι οποίοι συνοδεύονταν από τη Ζωή Σώκου μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ - δήλωσε στη συνέχεια ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η ΠΕΚΑΣ είναι να καταβάλει τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και τους παρότρυνε να γραφτούν στο ταμείο ανεργίας και να αναζητήσουν άλλη εργασία.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, όπου θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της επιχείρησης.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι της "Τροφοπηγής" που επίσης έχει πωληθεί και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη λειτουργία των καταστημάτων υπό τη νέα ιδιοκτησία, θα συγκεντρωθούν το πρωί του Σαββάτου στο κατάστημα του Παγκρατίου,ενώ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Να σημειωθεί ότι στους εργαζόμενους δεν έχουν κοινοποιηθεί οι απολύσεις, ενώ τους οφείλονται τα δεδουλευμένα του Σεπτέμβρη.

Εκδικάζεται η έφεση

Εκδικάζεται σήμερα, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, η έφεση που είχαν ασκήσει η Κάτια Νικολάου και ο Γ. Πέρος,πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του σωματείου εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ,κατά της καταδικαστικής γι' αυτούς απόφασης του 2ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας στις 22/12/97.

Η απόφαση αφορούσε την - πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά - μήνυση του τότε προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στελέχους της ΠΑΣΚΕ, Α. Φραγκόπουλου,για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω ανακοίνωσης του σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ! Το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης πέντε μηνών και χρηματικό πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου δραχμών στον καθένα, κρίνοντάς τους ενόχους για απλή δυσφήμηση.

Να σημειωθεί ότι η μήνυση είχε γίνει σε μια περίοδο που το σωματείο και συνολικά οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ έδιναν τη σκληρότερη μάχη τους για τη λειτουργία του καταστήματος, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Η ενέργεια αυτή του Α. Φραγκόπουλου είχε προκαλέσει την κατακραυγή δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες καταδίκασαν έντονα την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής, πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

Σε επαγρύπνηση στο ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου

Στο "σκοτάδι" παραμένουν οι 140 εργαζόμενοι του ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου για το τι πρόκειται να συμβεί με τις θέσεις εργασίας τους, αφού η προκήρυξη του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μακροχρόνια μίσθωση της μονάδας ως έκτασης και όχι ως επιχείρησης,προβλέπει την απόλυσή τους, προκειμένου το "φιλέτο" της περιουσίας του ΕΟΤ να παραδοθεί "καθαρό" από προσωπικό στους ιδιώτες! Η μόνη δέσμευση, που αναλαμβάνει ο ΕΟΤ, είναι η πρόσληψη των 11 εργαζομένων αορίστου χρόνου που απασχολούνται σήμερα στη μονάδα.

Η ηγεσία του ΕΟΤ σε συνάντησή της με τους εργαζόμενους είχε δεσμευτεί να εξετάσει δύο λύσεις. Η μία είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και η δεύτερη να γίνουν διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο για την πρόσληψη όλων των εργαζομένων. Ωστόσο, έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από την πλευρά του ΕΟΤ. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η πρόταση για διαπραγματεύσεις δε θα ευδοκιμήσει και εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Επιμένει στις απολύσεις

Ούτε βήμα πίσω από την απόφαση της επιχείρησης "Σαλάτες 17",να απολύσει και τους 53 εργαζόμενους του τμήματος εμπορίας και διακίνησης, δεν έκανε χτες ο εκπρόσωπός της, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Από τον εκπρόσωπο της επιχείρησης έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί το τμήμα εμπορίας ως ξεχωριστή επιχείρηση από αυτή που λειτουργεί στην Κατερίνη,όπου γίνεται η παραγωγή - κάτι που στην πράξη δεν ισχύει - προφανώς για να δικαιολογηθεί ότι κλείνει ένα τμήμα ως ασύμφορο, τη στιγμή που γενικά η επιχείρηση έχει θετική πορεία.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι οι απολύσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές, δηλώνοντας πως θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια χρειαστεί για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, και αφού η επιχείρηση επιμένει στις απολύσεις, θα καταθέσουν την ερχόμενη βδομάδα αγωγές εναντίον της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ