Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
"Περισσεύουν" 500 εργαζόμενοι

Η πολυεθνική διαχειρίστρια εταιρία σκοπεύει σε 500 απολύσεις, ενώ το σωματείο το συζητά και η κυβέρνηση αναρωτιέται για το εταιρικό σχήμα

Την απόλυση, εδώ και τώρα, 500 εργαζομένων απ' τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απαιτεί - σύμφωνα με πληροφορίες - η διαχειρίστρια πολυεθνική "Μπράουν εντ Ρουτ".Ταυτόχρονα, δεν παραιτείται της προσπάθειας για επιβολή διπλής ειδικότητας,έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, που με όλα τα μέσα προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να τους ρίξει "στάχτη στα μάτια".

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχτές στο συνεταιρισμό των εργαζομένων, που διαχειρίζεται το 49% των μετοχών του ναυπηγείου που τους ανήκει, συζητήθηκε αίτημα της πολυεθνικής για νέα συρρίκνωση του προσωπικού κατά 500 άτομα. Αλλωστε, τις προθέσεις της για συρρίκνωση του προσωπικού έχουν αναλάβει να κάνουν γνωστές στελέχη της εταιρίας με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους σε συγκεντρώσεις προσωπικού.

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα η πολυεθνική συγκεντρώνει σε τρία τμήματα τους εργαζόμενους, που αυτή κρίνει ως αποδεσμευόμενους απ' την εργασία τους,και δεκάδες εργαζόμενους εγγράφως τους στέλνει να απασχοληθούν σε άλλη ειδικότητα και, κυρίως, να καθαρίζουν διάφορους χώρους. Οσοι αντέδρασαν κλήθηκαν σε απολογία και σε αρκετούς έχουν επιβληθεί και πρόστιμα (μέχρι 25% του μισθού τους).

Για να αποσοβήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που κατά δεκάδες συνωστίζονταν καθημερινά στα γραφεία του σωματείου, η πλειοψηφία της διοίκησής του ζήτησε να γίνει για το θέμα αυτό τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, που είχε καθοριστεί για χτες το μεσημέρι. Μάλιστα, αρνήθηκε την πρόταση της "Εργοστασιακής Επιτροπής" να γίνει στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο, με αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη μη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Ωστόσο, ούτε η τριμερής συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί το προεδρείο, μόνο του, έκανε προχτές το απόγευμα διαπραγματεύσεις με την πολυεθνική. Χτες το πρωί ανακοινώθηκε απ' το προεδρείο του σωματείου ότι υπήρξε προφορική... συμφωνία, που έρχεται να ενισχύσει τους φόβους ακόμα περισσότερο.Σύμφωνα με το προεδρείο, οι "αποδεσμευόμενοι" εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται και πάλι σε τμήματα, αλλά θα πηγαίνουν "οικειοθελώς" σε άλλη ειδικότητα. Οι ποινές που έχουν επιβληθεί θα "παγώσουν" και θα υπάρξει αναδιοργάνωση της εταιρίας. Σε ερωτήσεις, τι σημαίνει αναδιοργάνωση, η απάντηση του γραμματέα ήταν ότι "πρέπει το σωματείο να κάνει προτάσεις για το τι θα γίνει με τους 350 εργαζόμενους που περισσεύουν"!

Παράλληλα, τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου "δίνουν και παίρνουν", κάτι που ενισχύει και η άρνηση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις σχετικά με την ανάθεση εργασιών, "παγώνοντας" ακόμα και τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί. Αντίθετα, ήδη έχουν δοθεί και υλοποιούνται συμβάσεις του Πολεμικού Ναυτικού με τον Ν. Ταβουλάρη,στον οποίο έχουν παραχωρηθεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.Επιπλέον, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αρχίζουν να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του σχήματος 51% + 49% (ΕΤΒΑ - εργαζόμενοι) και να κάνουν λόγο ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ