ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟ
Η παρτίδα

Υπάρχουν ομορφιές εφήμερες, που δεν αντέχουν στο χρόνο ή που οφείλουν την ομορφιά τους μόνο στη δροσιά της νιότης τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα βιβλία. Ενα βιβλίο μπορεί κάποια στιγμή να μας ενθουσιάσει, αλλά, αν το ξαναδιαβάσουμε χρόνια αργότερα, μας προκαλεί πλήξη. Υπάρχουν κείμενα διαχρονικά. Παντοτινά. Η "Σκακιστική Νουβέλα" του Στέφαν Τσβάιχ, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Αγρα", σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου, είναι ένα μικρό αριστούργημα που γράφτηκε λίγο πριν την αυτοκτονία του συγγραφέα και εκδόθηκε στα 1943, δηλαδή ένα χρόνο μετά. Αν πιστέψουμε στις "εκλεκτικές συγγένειες" για τις οποίες έκανε λόγο ο Γκαίτε, τότε σίγουρα, όταν διαβάσουμε τον "Κόσμο του Χθες",το μοναδικό αυτοβιογραφικό έργο του συγγραφέα, και τούτη τη νουβέλα, θα αναγνωρίσουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά να μας συνδέουν με τούτον τον ευγενικό Βιεννέζο άνθρωπο, που έζησε σε άλλη χώρα, τότε, όταν εμείς ήμασταν ακόμη αγέννητοι. Ο Στέφαν Τσβάιχ με τη "Σκακιστική Νουβέλα" αναπτύσσει, με εξαιρετικό τρόπο, το θέμα του πνευματικού εγκλεισμού που βρίσκει διέξοδο στην τρέλα. Σε ένα πλοίο που πηγαίνει από τη Νέα Υόρκη στο Ρίο της Βραζιλίας, όπου αρκετοί επιβάτες αναζητούν με κάθε τρόπο να απομακρυνθούν από τον εφιάλτη του γερμανικού ναζισμού, ελπίζουν σε μια εκούσια εξορία που θα τους χαρίσει τη λήθη. Ο συγγραφέας συναντά δυο εντελώς διαφορετικά, αλλά και συμβολικά άτομα, τα οποία παίζουν μια παρτίδα σκάκι. Τον παγκόσμιο, αλλά σκοτεινό πρωταθλητή και τον δρ. Μπ. Ο πρώτος είναι αργός, αμόρφωτος, βάρβαρος, άξεστος και φιλοχρήματος, ενώ την κάθε του κίνηση την υπαγορεύει μια ψυχρή λογική. Ο δεύτερος, ο δρ. Μπ., είναι εντελώς διαφορετικός. Είναι άνθρωπος ευγενικός, μορφωμένος, με φαντασία και καλούς τρόπους, που έμαθε σκάκι μέσα σε μια ιδιότυπη φυλακή των ναζί. Ενα και μοναδικό βιβλίο, που έπεσε στα χέρια του, ένα εγχειρίδιο με παρτίδες σκακιού, που το έμαθε όλο από μνήμης για να μην τρελαθεί. Και, αφού εξάντλησε το βιβλίο, έκανε από τη φαντασία του άλλες παρτίδες και αναγκάστηκε να "διχάσει" τον εαυτό του. Επρεπε να έχει αντίπαλο, για να απολαμβάνει το παιχνίδι! Το σκάκι είναι όπως ο έρωτας, χρειάζεται να υπάρχουν δύο... Στο εξαιρετικό αυτό αφήγημα απεικονίζεται η μάχη του πνεύματος και της φαντασίας - χαρακτηριστικά του ..."κόσμου του χτες" - ενάντια στον εσωτερικό δαίμονα και την ξερή ανελέητη και στερημένη από φαντασία σημερινή λογική. Τη λογική της βαρβαρότητας. Αυτή τη βαρβαρότητα, που ο ίδιος ο συγγραφέας δεν άντεξε και στις 22 του Φλεβάρη του 1942, όταν μαθαίνει την πτώση της Σιγκαπούρης συγκλονίζεται, και στην Πετρούπολη της Βραζιλίας, όπου ζούσε μαζί με τη δεύτερη γυναίκα του, αποφασίζουν από κοινού να βάλουν τέρμα στη ζωή τους.

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ

Αδιανόητη (;) Επιχείρηση

Πραγματικά πρόκειται για ασύλληπτη, "αδιανόητη επιχείρηση". Ο λόγος για το σχέδιο με κωδικό "Αδιανόητη Επιχείρηση", το οποίο ήρθε προχτές στη δημοσιότητα από τα βρετανικά κρατικά αρχεία από την εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ". Σύμφωνα με αυτό ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, "ο πατέρας της νίκης", όπως αυτοαποκαλούνταν, ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην ΕΣΣΔ λίγους μήνες μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου! Το σχέδιο είχε σαφή στόχο τον αφανισμό της ΕΣΣΔ και στις πολεμικές επιχειρήσεις θα συμμετείχαν από κοινού βρετανικά, αμερικανικά και ...γερμανικά στρατεύματα!!!

Στις 22 Μαϊου, δηλαδή ...14 μόνο μέρες μετά τη λήξη του πολέμου, ο Τσόρτσιλ είχε στα χέρια του το 29σέλιδο στρατηγικό σχέδιο επίθεσης, που ο ίδιος είχε παραγγείλει σε ειδική ομάδα, το οποίο προέβλεπε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε την 1η Ιουλίου 1945. Ο Τσόρτσιλ έστειλε την έκθεση στο συμβούλιο αρχηγών επιτελείων και πήρε αρνητική απάντηση στις 8 Ιουνίου, το οποίο εκτίμησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση νίκη επί της ΕΣΣΔ και τελικά υποχρεώθηκε να την εγκαταλείψει. Προσωρινά βέβαια, γιατί σταθερός και διακαής στόχος τους ήταν πάντα ο αφανισμός της ΕΣΣΔ.

Μπορεί, βέβαια, ο ιμπεριαλισμός να τα κατάφερε μετά από αρκετά χρόνια, αλλά ας είναι σίγουροι ότι μόνο μια μάχη κέρδισαν και όχι τον πόλεμο. Αποκαλύψεις όμως, όπως η παραπάνω, δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιμπεριαλισμός μόνο όταν ανατραπεί και συντριβεί είναι ακίνδυνος για τους λαούς.

Προς τις κάλπες

Κυριακή

φτάνει μεγάλη,

το μυαλό σου

στο κεφάλι

μη σου φάν'

την ψήφο πάλι!

Κυριακή

φτάνει δική σου

και πριν ρίξεις

το "χαρτί" σου

θυμήσου!

Κι αφού δεις

πού σ' έχουν φέρει

μπλε και πράσινοι

"εταίροι",

κεραυνό πιάσε

στο χέρι...

Κυριακή

φτάνει μεγάλη,

"μαύρο" σ' όλο

αυτό το χάλι

και την ψήφο σου

στην πάλη!

Ο οίστρος

Τι θα κάνετε για την ανεργία;

Γκάλοπ της ΚΑΠΑ RESEARCH, που δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλία της Δευτέρας", δείχνει ποια προβλήματα είναι που αφορούν περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής, τα οποία θα πρέπει ν' αποτελέσουν προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης στο επόμενο διάστημα. Το 50,1% των ερωτηθέντων πολιτών των αστικών κέντρων της Θεσσαλίας απάντησε ότι το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η ανεργία, (41% η καθαριότητα των πόλεων, 28,9% το κυκλοφοριακό, 24,7% το οδικό δίκτυο, 12,7% η υγεία, 12% η ύδρευση κλπ.). Πάνω από τους μισούς, λοιπόν, Θεσσαλούς θεωρούν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να 'χει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.

Αλλά, μόνο οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που υποστηρίζει το ΚΚΕ στη Θεσσαλία, έχουν στην προμετωπίδα τους την υπόσχεση και την εγγύηση του αγώνα για τη λύση του προβλήματος της ανεργίας κι άλλων μεγάλων λαϊκών προβλημάτων. Οι συνδυασμοί που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και τ' άλλα κόμματα "περί άλλα τυρβάζουν". Αλλωστε, στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, νυν και υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι, όχι μόνο δε στάθηκαν στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού, αλλά βρέθηκαν απέναντί του, υπονομεύοντας την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των αγώνων του. Ας διαλέξουν, λοιπόν, οι Θεσσαλοί, ανάμεσα σε υποψήφιους αγωνιστές και σε υποψήφιους υπηρέτες μιας πολιτικής που γεννά και θεριεύει την ανεργία και τ' άλλα πολλά λαϊκά προβλήματα.

Εισαγγελέα χρειάζεται η κυβέρνηση

Αναρωτιόμαστε, όμως, δε γνωρίζει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών όλα τα παραπάνω; Μήπως, δε γνωρίζει ότι οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις των νοσοκομείων - και όχι οι γιατροί - είχαν αρχικά εισηγηθεί προϋπολογισμούς στο υπουργείο Υγείας, που περίπου κάλυπταν το κόστος των στοιχειωδώς αναγκαίων εφημεριών και, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει το κόστος αυτό, φρόντισαν να τις "εναρμονίσουν" με τις κυβερνητικές "συστάσεις" και κατευθύνσεις;

Προς τι, λοιπόν, η διενέργεια εξέτασης κατά παντός υπευθύνου και, στην πραγματικότητα, ενάντια στους γιατρούς; Είναι ή δεν είναι ολοφάνερο ότι οι ευθύνες βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση; Είναι ή δεν είναι ολοφάνερο πως τα κυβερνητικά μέτρα υπονομεύουν ευθέως την απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, αν δεν ευθύνονται για την πορεία διάλυσής τους;

Εάν έχει διασωθεί, έστω και η απλή λογική σ' αυτή τη χώρα, ο κ. εισαγγελέας μπορεί και πρέπει να καλέσει σε απολογία τον υπουργό Υγείας και όποιον άλλο κυβερνητικό αρμόδιο θέλει να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, χωρίς καν τις ελάχιστες, απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Ιδού, η Ρόδος...

Τεράστιες ελλείψεις στην υγεία

Μπορεί να κάνει εφημερίες και να επιτελεί στοιχειωδώς το ρόλο του, μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας - με 400 και πάνω κρεβάτια, που συνήθως είναι όλα κατειλημμένα - με τρεις (3) (!) όλους κι όλους γιατρούς; Μα ποιος δε γνωρίζει, ότι στη διάρκεια μιας εφημερίας του οποιουδήποτε μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας αντιμετωπίζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες περιστατικά, αρκετά από τα οποία επείγοντα ή βαριά; Μπορεί, άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, να εφημερεύει για ένα ολόκληρο 24ωρο, με δύο όλους κι όλους γιατρούς - χειρουργούς; Κι αν γίνει, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα - γεγονός καθημερινό στην πρωτεύουσα - και διακομιστούν περισσότερα από δύο άτομα, που έχουν άμεση ανάγκη χειρουργείου, τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί; Να ρίξουν κορόνα - γράμματα, ποιος θα χειρουργηθεί και ποιος όχι; Μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς άλλο μεγάλο νοσοκομείο, όταν πρέπει να κάνει 1.915 εφημερίες το μήνα, κόστους 65 εκατομμυρίων δραχμών και το υπουργείο Υγείας εγκρίνει μόνο 39; Τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί; Να "κόψουν" το ένα τρίτο των εφημεριών, όπως έκανε και η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου; Και μετά, ποιος θα φταίει, όταν οι πολύμορφες συνέπειες - πιθανώς και μοιραίες - θα πέσουν στις πλάτες και τα κεφάλια των ασθενών;

Απλά στοιχεία. Απλή αριθμητική. Απλά, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμα και σοβαρά ερωτήματα, γιατί αφορούν αυτή την ίδια τη ζωή, τη ζωή όλων μας. Γιατί, όλοι μας πληρώνουμε και, μάλιστα, υπέρογκους φόρους, ασφάλιστρα, κλπ., και απαιτούμε την ύπαρξη μιας ανθρώπινης - τουλάχιστον - νοσοκομειακής περίθαλψης.

Πρόσωπο

Παντελί Μάικο

Δύο "παραλειπόμενα" σημαίνουν πολλά για την κυβέρνηση που ο "... πιο νέος πρωθυπουργός της Ευρώπης" μετά κόπων και βασάνων ανακοίνωσε την Παρασκευή. Πρώτον: η αμερικανίδα πρέσβειρα Μαρίζα Λίνο, παρέστη στη συνεδρίαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που ενέκρινε το σχήμα του Παντελί Μάικο. Δεύτερον, ο Μάικο επέδειξε άριστη γνώση των προδιαγραφών του πολιτικού συστήματος - σκηνικού, κάνοντας "υποχωρήσεις" προς τους κυβερνητικούς συμμάχους του για να τις απορρίψει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι. Οχι και τόσο "νέος" σε μεθοδολογία, λοιπόν.

Το προφίλ της νέας κυβέρνησης στις λεπτομέρειες διαφέρει από εκείνο της προηγούμενης - γεγονός που θα προκαλέσει, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα, την επανάληψη της ρητορικής Μπερίσα (και των δράσεων των οπαδών του) περί "ανατροπής" της. Εως ότου αυτό να γίνει, βέβαια, ο Μπερίσα μπορεί να έχει βρει την τύχη του Νάνο. Αλλά ο ίδιος ή οι επίγονοί του, στη διεκδίκηση της εξουσίας έχουν τον ανασχετικό παράγοντα της "προσωρινότητας" της κυβέρνησης, που αν πιστέψουμε όσα λέει ο Μάικο, σκοπό έχει να προωθήσει νέο Σύνταγμα, να "συνεφέρει" όσο γίνεται την κατάσταση και εν συνεχεία να διεξαγάγει εκλογές.

Στο μεταξύ (με το προπέτασμα της "προσωρινότητας" και με δεδομένο πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού... ) ο 31χρονος πρωθυπουργός με την αρωγή του Προέδρου ίσως κάνει κινήσεις πιο "τολμηρές" οποιουδήποτε άλλου Αλβανού ηγέτη. Προανήγγειλε ήδη "νέα κατεύθυνση", τη βοήθεια των ΗΠΑ, στο ζήτημα του Κόσσοβου (αφήνοντας επίτηδες ασαφή την ουσία της, περιμένοντας ενδεχομένως την επέμβαση του ΝΑΤΟ).

Για την ιστορία: ο Μάικο αναδείχτηκε ως φοιτητής με συμμετοχή στις "αντικομμουνιστικές" διαδηλώσεις των ωραίων ετών 1989 και 1990...

Μπ. Γ.

Μην τους πιστεύετε

Μπορεί η ηγεσία της ΝΔ να καυχιέται για τη συνέπεια στις θέσεις της, αλλά όταν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο μπορεί να... "ξεχάσει" ορισμένες. Ετσι, ξαφνικά έκανε στροφή 180 μοιρών στο έγκλημα που γίνεται με την περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού και τάχθηκε υπέρ της διάνοιξης σήραγγας.

Και γιατί να τους πιστέψουμε; Αφού επί κυβέρνησης ΝΔ είχαν γίνει τα σχέδια και η χάραξη, αφού τόσο χρόνια συνεργούσε στο έγκλημα σε βάρος των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για χάρη των διαπλεκομένων συμφερόντων.

Αν πραγματικά έχει αλλάξει θέση, ας το αποδείξει έμπρακτα την επομένη των εκλογών. Δεν μπορεί όμως με τέτοια προεκλογικά πυροτεχνήματα να επιχειρεί να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους. Πρέπει να πληρώσει για τη στάση και πολιτική της όλα αυτά τα χρόνια. Μετά έχει καιρό να "μετανιώσει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ