Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσωπο

Παντελί Μάικο

Δύο "παραλειπόμενα" σημαίνουν πολλά για την κυβέρνηση που ο "... πιο νέος πρωθυπουργός της Ευρώπης" μετά κόπων και βασάνων ανακοίνωσε την Παρασκευή. Πρώτον: η αμερικανίδα πρέσβειρα Μαρίζα Λίνο, παρέστη στη συνεδρίαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που ενέκρινε το σχήμα του Παντελί Μάικο. Δεύτερον, ο Μάικο επέδειξε άριστη γνώση των προδιαγραφών του πολιτικού συστήματος - σκηνικού, κάνοντας "υποχωρήσεις" προς τους κυβερνητικούς συμμάχους του για να τις απορρίψει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι. Οχι και τόσο "νέος" σε μεθοδολογία, λοιπόν.

Το προφίλ της νέας κυβέρνησης στις λεπτομέρειες διαφέρει από εκείνο της προηγούμενης - γεγονός που θα προκαλέσει, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα, την επανάληψη της ρητορικής Μπερίσα (και των δράσεων των οπαδών του) περί "ανατροπής" της. Εως ότου αυτό να γίνει, βέβαια, ο Μπερίσα μπορεί να έχει βρει την τύχη του Νάνο. Αλλά ο ίδιος ή οι επίγονοί του, στη διεκδίκηση της εξουσίας έχουν τον ανασχετικό παράγοντα της "προσωρινότητας" της κυβέρνησης, που αν πιστέψουμε όσα λέει ο Μάικο, σκοπό έχει να προωθήσει νέο Σύνταγμα, να "συνεφέρει" όσο γίνεται την κατάσταση και εν συνεχεία να διεξαγάγει εκλογές.

Στο μεταξύ (με το προπέτασμα της "προσωρινότητας" και με δεδομένο πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού... ) ο 31χρονος πρωθυπουργός με την αρωγή του Προέδρου ίσως κάνει κινήσεις πιο "τολμηρές" οποιουδήποτε άλλου Αλβανού ηγέτη. Προανήγγειλε ήδη "νέα κατεύθυνση", τη βοήθεια των ΗΠΑ, στο ζήτημα του Κόσσοβου (αφήνοντας επίτηδες ασαφή την ουσία της, περιμένοντας ενδεχομένως την επέμβαση του ΝΑΤΟ).

Για την ιστορία: ο Μάικο αναδείχτηκε ως φοιτητής με συμμετοχή στις "αντικομμουνιστικές" διαδηλώσεις των ωραίων ετών 1989 και 1990...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ