ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Ρουσφετολογικό όργιο και επιχείρηση υποκλοπής ψήφων

Να απαντήσουν με την ψήφο τους στους λαοπλάνους και τους μικροπωλητές των ονείρων και να θέσουν σε "ανεργία" το σημερινό δήμαρχο και τις μεθόδους του, καλεί τους δημότες η "Δημοκρατική Ενότητα"

Το "όργιο ρουσφετολογίας και υποκλοπής ψήφων με κάθε μέσο" εκ μέρους της δημοτικής αρχής καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η "Δημοκρατική Ενότητα" Κορυδαλλού.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πανικόβλητος ο δήμαρχος Στ. Χρήστου μπροστά στην καθημερινή αποδοκιμασία του λαού από την πολιτική και πρακτική του, έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στα προσφιλή του αθέμιτα μέσα. "Μπροστά στη σίγουρη πλέον αποτυχία του, ψάχνει αγωνιωδώς για σανίδες σωτηρίας και για μια ακόμη φορά έχει τεθεί επικεφαλής μιας ανήθικης εκστρατείας συνδιαλλαγής και ρουσφετιού. Προειδοποιούμε τον κορυδαλλιώτικο λαό και τη νεολαία, ότι μπροστά στις δημοτικές εκλογές και πίσω από τις πλάτες μας παίζεται ένα χοντρό παιχνίδι", υπογραμμίζει η "Δημοκρατική Ενότητα" και προσθέτει:

"Ο δήμαρχος, εκμεταλλευόμενος την αγωνία και την αβεβαιότητα, που δημιουργεί σε κάθε ελληνική οικογένεια το πρόβλημα της ανεργίας, κρύβοντας εσκεμμένα τις πρώτες και κύριες ευθύνες της κυβέρνησης που τον υποστηρίζει,"τάζει λαγούς με πετραχήλια", τα δίνει όλα, υπόσχεται θέσεις εργασίας στο δήμο και αλλού, έχοντας μάλιστα την ανοιχτή κάλυψη ανώτερων κυβερνητικών οργάνων.Ενας μακρύς κατάλογος ονομάτων έχει ανοιχτεί και ο αριθμός των "νεοπροσληφθέντων" είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες όλων των δήμων και οργανισμών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και όχι μόνο. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, κύρια χαρακτηριστικά της προεκλογικής του εκστρατείας αποτελούν τα κεράσματα, τα τραπεζώματα, οι παντός είδους παροχές (με χρήματα ποιων, άραγε;) οι πιέσεις και οι εκβιασμοί δημοτών, ακόμη και εργαζομένων του δήμου".

Η "Δημοκρατική Ενότητα" καλεί τον λαό και τη νεολαία του Κορυδαλλού, με την ψήφο τους:

  • Να καταδικάσουν αυτές τις ανήθικες πρακτικές, που στόχο έχουν να δηλητηριάσουν τις συνειδήσεις, ειδικά των νέων, και να δημιουργήσουν υποταγμένους ανθρώπους.
  • Να απομονώσουν τον κ. Στ. Χρήστου και όσους μαζί του κάνουν τα "στραβά μάτια", τη διχαστική πολιτική του, την πολιτική της αδιαφάνειας, της σήψης, της συνδιαλλαγής, του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας.

Προκαλούμε τον κ. Στ. Χρήστου, έστω και μια φορά, να δοκιμάσει να υποστηρίξει την πολιτική του στο δήμο και να διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα με θεμιτά κι όχι αθέμιτα και υπογείων διαδρομών μέσα".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Καλούμε κάθε σκεπτόμενο δημότη με την ψήφο του να απαντήσει στους λαοπλάνους και τους μικροπωλητές των ονείρων μας, να θέσει σε "ανεργία" τον κ. Στ. Χρήστου και τις μεθόδους του. Στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη, στέλνουμε όλοι μήνυμα αμφισβήτησης και αντίστασης. Τώρα ξέρουμε. Ο Κορυδαλλός χρειάζεται πάλι δήμαρχο τον Νίκο Θεμελή".

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ"
Για δήμο στην υπηρεσία του λαού

"Δεσμευόμαστε στο λαό ότι ο δήμος θα συμβάλει στην κατεύθυνση συσπείρωσης δυνάμεων, που θα αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές επιλογές", τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Χαρχαντής

Κορυφώνεται η εκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των υποψήφιων διεκδικητών του Δήμου Ελευθερίου - Κορδελιού. Του δήμου, που βρίσκεται στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τα εργοστάσια, που έχει δεχτεί εκατοντάδες οικονομικούς πρόσφυγες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίοι ακόμη αναζητούν τις ίσες ευκαιρίες στη δουλιά και τη ζωή, που τους έταξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ανεργία, ρύπανση, έλλειψη έργων υποδομής για υγεία, παιδεία, άθληση, είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες και ζητούν από τους διεκδικητές της δημαρχίας να καταθέσουν τις προτάσεις τους για όσα τους απασχολούν. Οι δήθεν ανεξάρτητοι, και οι "αντάρτες" αποδείχτηκε μέσα στα χρόνια που πέρασαν, πως τελικά είναι εξαρτημένοι από την ίδια πολιτική, της διαχείρισης και της συναλλαγής που διαπνέει την πλειοψηφία της διοίκησης. Είναι συνένοχοι όλοι τους, γιατί δεν πίεσαν τις βιομηχανίες να πάρουν μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, για την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του δήμου, για φοροεπέλαση στους δημότες και στους μικροεπαγγελματίες. Θεσπίστηκε ειδικό τέλος για τα σχολεία (12 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο) και η φύλαξή τους δόθηκε σε ιδιωτική Αστυνομία, τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο κατά 5% και αντίστοιχα τα τέλη για τους επαγγελματίες 10%. Η πολιτική όμως της ανταποδοτικότητας δεν έφερε και τα αντίστοιχα έργα. Ετσι συνοικίες, όπως η Διαλογή και τα Αμπελάκια, παραμένουν εγκαταλειμμένες δεκαετίες τώρα. Στο συνοικισμό της Διαλογής ακόμη και ο ταχυδρόμος δε χτυπά την πόρτα των σπιτιών. Λίγο πριν το 2000 υπάρχει περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που ο ταχυδρόμος αφήνει την αλληλογραφία στο καφενείο... Ακόμη και η παιδική χαρά είναι πνιγμένη στο χόρτο.

"Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, χρειάζεται Δήμος και ΤΑ που θα έχει άλλο χαρακτήρα. Θα είναι διεκδικητής και αγωνιστής, θα στέκεται δίπλα στο λαό και τα προβλήματά του", είπε ο Γιάννης Χαρχαντής,υποψήφιος δήμαρχος της "Αγωνιστικής Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης",και κάλεσε τους δημότες μέσα από την ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε για τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου, να στηρίξουν το συνδυασμό και να ενισχύσουν έτσι τη μόνη φωνή αντίστασης και πάλης. "Η ΑΔΕΚ πιστεύει ότι ο δήμος πρέπει να παλεύει για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων. Εμείς δεσμευόμαστε στο λαό ότι η κίνησή μας θα συμβάλλει στην κατεύθυνση συσπείρωσης δυνάμεων που θα αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές επιλογές. Που θα αντισταθούν στο νέο χαράτσωμα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και θα αγωνιστούν για ανθρώπινο περιβάλλον και συγκοινωνίες, βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για ένα δήμο στην υπηρεσία του λαού και των συμφερόντων του", κατέληξε ο Γ. Χαρχαντής.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Πρώτο πρόβλημα η ανεργία

Δήλωση στο "Ρ" της Ευαγγελίας Μπόγια, υποψήφιας δημάρχου Γρεβενών του συνδιασμού"Συσπείρωση Ενεργών Πολιτών".

"Ανάμεσα στους στόχους μας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας", τονίζει η Ευαγγελία Μπόγια, υποψήφια δήμαρχος Γρεβενών, η οποία αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, ιεραρχεί τους στόχους του συνδιασμού και την προώθηση τους. Πιο συγκεκριμένα είπε:

"Τα Γρεβενά είναι μια φτωχή περιοχή, χωρίς εργοστάσια, εκτός από κάποια εργοστάσια ξυλείας, όπου οι γυναίκες δούλευαν από παλιά στη διαλογή. Σήμερα, πολύ λίγες γυναίκες εργάζονται, κυρίως σαν υπάλληλοι, ενώ οι άνεργες είναι το 50% του συνόλου των ανέργων. Τα χωράφια είναι φτωχά και τα βοσκοτόπια λίγα. Ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Γρεβενών του οποίου είμαι πρόεδρος εδώ και οκτώ χρόνια, δημιούργησε το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, που άλλαξε τη μοίρα των κατοίκων της περιοχής γιατί έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο κέντρο όλου του νομού και δέχεται πολύ κόσμο. Με τη συνένωση των κοινοτήτων συμπεριλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Γρεβενών είκοσι δύο χωριά, κάτι που είναι εγκληματικό, γιατί καλείται ο Δήμος Γρεβενών χωρίς καν δική του υποδομή, να λύσει τα προβλήματά τους. Μια λύση για να βρουν οι γυναίκες απασχόληση στην ύπαιθρο θα ήταν ο αγροτουρισμός σε συνεταιριστική βάση, γιατί ο νομός έχει υπέροχη φύση. Μέσα στην πόλη λειτουργούν έξι - επτά μπαρ με αλλοδαπές, μπαρ που είναι πληγή για την πόλη μας. Χωρίς να θέλω να τραγικοποιήσω τα πράγματα, είναι διαλυτικός παράγοντας της οικογένειας...

Η πολιτιστική ζωή είναι ανύπαρκτη - τώρα μόνο έγινε ένας δημοτικός κινηματογράφος. Υπάρχει ένας σύλλογος, η "Ελπίδα", με μέλη κυρίως γυναίκες που συνεργάζονταν μέχρι σήμερα με τις υπηρεσίες πρόνοιας. Στο ψηφοδέλτιό μας οι γυναίκες είναι περίπου 20,5% και ανάμεσα στους στόχους μας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η λύση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων".

Η κ. Δαμανάκη είναι "ειλικρινής"

Τελικά το να βγαίνει η κυρία Δαμανάκη στην τηλεόραση είναι απόλαυση. Η τελευταία της παρουσία, ως φιλοξενούμενη στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, ήταν και άκρως διδακτική (αλήθεια το κανάλι που οι κάμερές του είναι "παντού", εκτός από Αβραμόπουλο και Δαμανάκη, δεν έχει ακόμα εντοπίσει άλλους υποψήφιους στην Αθήνα;). Οπως εκ προοιμίου είπε η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην αναφερθείσα τηλεοπτική εμφάνιση, αυτοί που τελικά θα κρίνουν την εκλογική μάχη για τη δημαρχία, δεν είναι τα γκάλοπ, αλλά οι πολίτες στην κάλπη. Πολύ σωστά. Ας δούμε μερικά από εκείνα που θα πρέπει να κρίνουν οι πολίτες, σε ό,τι αφορά την κ. Δαμανάκη.

***

Η υπόθεση είναι γνωστή με τη διαφήμιση της "φιλάνθρωπης" διάθεσης του κυρίου Αβραμόπουλου, ο οποίος έχει αναρτήσει ένα γιγαντοπανό στο Σύνταγμα για να ενημερώσει... μετριοφρόνως ότι αντί χρημάτων για εκλογικά κιόσκια δίνει τα χρήματαγια τους άστεγους της πόλης (ωραία διαφήμιση να έχεις άστεγους στην πόλη σου, κύριε δήμαρχε). Αλλά το να προβαίνει σε κριτική επί του θέματος η κ. Δαμανάκη είναι, τουλάχιστον, αστείο. Διότι, πρώτον, η κυρία Δαμανάκη δεν ανήκει στους μη συμμετέχοντες σε "φιλανθρωπίες". Πρώτη και καλύτερη είναι και στους τηλε-μαραθώνιους "φιλανθρωπίας" του MEGA, στα"γκαλά" της κυρίας Μαριάνας Βαρδινογιάννη κλπ. κλπ. Δεύτερον, η κυρία Δαμανάκη στηρίζεται από ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που το 1994, διά του τότε πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου είχε τάξει προεκλογικά ότι θα παραχωρήσει στον εκλεκτό του 40 δισ. δραχμές στο Δήμο Αθήνας, εφόσον εκλεγόταν. Αλήθεια, κυρία Δαμανάκη, αν τα σημερινά του κ. Αβραμόπουλου είναι εκτός κανόνων προεκλογικής δεοντολογίας, εκείνα τα προηγούμενα τι ήταν; Η μήπως θεωρείται ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει "αλλάξει" από το προηγούμενο. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ακουγόταν και αυτό από το στόμα της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Τρίτον, η υποψήφια που ομολογημένα σπαταλά μισό δισ. δραχμές για να προβάλει την υποψηφιότητά της, είναι προκλητικό να ασκεί κριτική για"φτηνές" ή "ακριβές", "θεμιτές" ή "αθέμιτες" προεκλογικές δραστηριότητες.***

Η κυρία Δαμανάκη είπε κι άλλα. Είπε, για παράδειγμα, ότι ρίχνει τα βέλη της κατά της πολιτικής Αβραμόπουλου... Ωραία. Αλλά δεν είπε τίποτα για την πολιτική που παράγει άστεγους. Η διαφήμιση που μιλά για τους άστεγους είναι που την ενοχλεί. Είπε, επίσης, ότι όλοι οι αξιωματούχοι της χώρας προσφέρουν ασυλία στον κ. Αβραμόπουλο. Σωστό. Αραγε, την απασχολεί ότι εκείνοι που τη στηρίζουν έθεσαν σε ασυλία την πολιτική Αβραμόπουλου στην Αθήνα επί μια 4ετία και δε βρίσκουν κανένα λόγο τώρα να θέτουν την ίδια κάτω από τις φτερούγες τους; Μάλλον δεν την ενοχλούν τέτοιες σκέψεις. Είπε κάτι ακόμα ακόμα η κ. Δαμανάκη: "Εμείς είμαστε ειλικρινείς", είπε. Θαυμάσια. Ο λαός της Αθήνας θα το εκτιμήσει (αυτό κι αν θα εκτιμήσει), όταν, εν πλήρη ειλικρινεία, θα τη "μαυρίσει" στις εκλογές.

Ν. Μπ.

Ο Νίκος Θεμελής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ