ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Ο δήμος ξανά στα χέρια των αγωνιστών

Βροντερό "παρών" του λαού της Καλλιθέας στη χτεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας". Παρών θα είναι και στη διοίκηση του δήμου από την ερχόμενη Κυριακή

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Η στιγμή που η διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας θα ξανάρθει στα χέρια εκείνων που, όταν με δήμαρχο τον αείμνηστο Γιάννη Γάλλο διοικούσαν αυτή την πόλη, πάλεψαν για να κερδίσει όλα όσα μέχρι σήμερα κέρδισε. Αυτή η πεποίθηση ήταν διάχυτη χτες βράδυ, στη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης που πραγματοποίησε η "Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα" (ΔΔΕ) Καλλιθέας στην πλατεία Δαβάκη.

Και η πάγια αρχή της παράταξης έγινε υπόσχεση και δέσμευση για μια ακόμη φορά από τον υποψήφιο δήμαρχό της Αριστείδη Αβραμίδη."Μαζί θα διοικήσουμε το δήμο, τόνισε. Μαζί θα αγωνιστούμε για όλα τα προβλήματα. Μαζί θα βρούμε τις λύσεις και μαζί θα αποκρούσουμε κάθε αντιλαϊκή, αντιδημοτική πολιτική και επίθεση". Και βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού, στις αρχές, στα οράματα και στους στόχους της ΔΔΕ κυριαρχεί ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι η υπερίσχυση συμφερόντων, κομματικών και ατομικών.

Ο γνώριμος από τα παλιά αγώνας των μελών της ΔΔΕ στο πλευρό των δημοτών για τη διεκδίκηση λύσεων στα τοπικά και γενικά προβλήματα είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της παράταξης. "Εμείς, όπως τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος, σε αντίθεση με τη σημερινή δημοτική αρχή, συμπορευτήκαμε σε όλους τους αγώνες και τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Ημασταν μαζί με τους αγωνιζόμενους ενάντια στην ελεγχόμενη στάθμευση, ενάντια στην υπερφορολόγηση των επαγγελματοβιοτεχνών, παλέψαμε για την επίλυση των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι γονείς τους στο 13ο Δημοτικό Σχολείο. Στηρίξαμε έμπρακτα τους αγώνες των εργαζομένων στο δήμο". Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μεγάλα ζητήματα της περιοχής, όπως τη μετεγκατάσταση των ρυπογόνων εργοστασίων ("Φοίβος"), την αξιοποίηση προς όφελος των κατοίκων της περιοχής όλων των ελεύθερων χώρων (Χαροκόπειο, "Ιζόλα"), τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, ανοιχτών σε όλους τους δημότες, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών, τη δημιουργία υποδομών για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας. Επιπλέον, επισήμανε και τους κινδύνους που αυτή τη στιγμή διαγράφονται για την Καλλιθέα ενόψει της Ολυμπιάδας και των έργων που θα γίνουν για τη διεξαγωγή τους.

"Με την ψήφο μας την ερχόμενη Κυριακή, κατέληξε ο Αρ. Αβραμίδης, θα κληθούμε να επιλέξουμε τι δήμαρχο, τι νομάρχη θέλουμε για την επόμενη τετραετία. Θέλουμε δήμαρχο και νομάρχη, πιστούς στις εντολές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή αποφασισμένους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, το λαϊκό θεσμό και την κοινωνική αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Αυτή την απάντηση, τόνισε, καλούμαστε μέσα από την κάλπη να στείλουμε σε όλους όσοι επιτίθενται στα κεκτημένα μας. Σε όσους θέλουν να μετατρέψουν σε εμπόρευμα τις κοινωνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να στηρίξουν τη ΔΔΕ και τα ψηφοδέλτια της ΝΑΣ.

Στη συγκέντρωση, μαζί με εκπροσώπους δεκάδων μαζικών φορέων, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Βασ. Δημόπουλος και ο Δανιήλ Γάλλος,γιος του αείμνηστου δημάρχου της Καλλιθέας Γιάννη Γάλλου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, ο οποίος δήλωσε: "Τα προβλήματα λύνονται μόνο με τόλμη, πάλη, αγώνα και όπου χρειάζεται με ρήξη με την κυβερνητική πολιτική".

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Με αισιοδοξία για τη νίκη

Σε μεγάλη συγκέντρωση μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σαπρανίδης

"Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως πάντα. Μακριά από εμάς τα μεγάλα λόγια και οι χολιγουντιανές φωτογραφίες. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί - πολιτικάντηδες. Σέρνουμε το χορό του αγώνα για διεκδίκηση λύσης των κοινών μας προβλημάτων, τοπικών, αλλά και γενικών, αντλώντας πάντα τη δύναμη από τη δική σας συμπαράταξη μαζί μας". Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού, ο αγωνιστής υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης" (ΔΕΑΚ) Κώστας Σαπρανίδης.

Η μαζική συμμετοχή των πολιτών ήταν ένα μόνο δείγμα της απήχησης που έχει ο συνδυασμός και το πρόγραμμά του. Ηταν ένα μόνο δείγμα της ανάγκης που νιώθουν οι Αμπελοκηπιώτες να δουν τη δημοτική αρχή να στέκεται ξανά συμπαραστάτης στα προβλήματά του. Η επιτυχία της χτεσινοβραδινής συγκέντρωσης επισφράγισε τη μέχρι τώρα ελπιδοφόρα πορεία του συνδυασμού. Εστειλε δυνατό το μήνυμα πως ο λαός των Αμπελοκήπων θα ενισχύσει σημαντικά τις αγωνιστικές δυνάμεις, εγγυητές για το μέλλον του δήμου, αλλά και της ΤΑ. "Ζούμε μια περίοδο επέλασης, που διαλύει την παραγωγική βάση, γιγαντώνει την ανεργία, μια περίοδο ατέρμονης λιτότητας. Οι υπαίτιοι δε λογοδοτούν, αντίθετα χρησιμοποιούν το σημαντικό πρόβλημα της ανεργίας για την προεκλογική παγίδευση των εργαζομένων, με ψεύτικες υποσχέσεις, ώστε να υποχρεώσουν τους δημότες να επικυρώσουν με την ψήφο τους τη δεινή τους θέση", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κ. Σαπρανίδης και σημείωσε: "Εμείς καλούμε σε συμπαράταξη και κοινή πάλη όλους όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική. Κάτι που δεν έκαναν ούτε η δημοτική αρχή Σταματουλάκη, ούτε οι άλλοι συνδυασμοί. Κατά κοινή διαπίστωση η μεν δημοτική αρχή τα θαλάσσωσε. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός πως 5 από τους 15 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Σταματουλάκη δεν άντεξαν την κατακραυγή του κόσμου για τη χαμένη 8ετία και διαχώρισαν τη θέση τους. Είναι όμως όλοι τους συνυπεύθυνοι. Οι άλλοι συνδυασμοί περιορίστηκαν σε άστοχη κριτική".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κώστας Σαπρανίδης κάλεσε τους δημότες να μην ξαναπέσουν στην παγίδα. Να καταδικάσουν όσους τους εμπαίζουν και τους χρησιμοποιούν. Να αναδείξουν ισχυρή εκείνη τη δύναμη που με το έργο της όλα τα προηγούμενα χρόνια απέδειξε ότι και η παραπέρα πορεία της θα είναι αγωνιστική, στην κατεύθυνση υπεράσπισης των μέχρι τώρα κατακτήσεων της ΤΑ. Θα είναι μια πορεία αντεπίθεσης για νέες κατακτήσεις, για πραγματική ΤΑ.

Κύριος στόχος του προγράμματος της ΔΕΑΚ, που ανταποκρίνεται και στις πραγματικές ανάγκες του δήμου και των κατοίκων του, είναι η δημιουργία χώρων άθλησης, πράσινου, πολιτισμού, και η δημιουργία παιδικών σταθμών. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Γενική Μελέτη ανάπτυξης του δήμου, αναπλάσεις, τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου, με προοπτική ένα βάθος χρόνου. Η διεκδίκηση χρηματοδότησης για την άμεση αξιοποίηση των 15 οικοπέδων που αγοράστηκαν και των 50 που χαρακτηρίστηκαν επί δημαρχίας Κώστα Σαπρανίδη.

Μετά την πετυχημένη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση, αλλά παράλληλα αντλώντας δύναμη από την ανταπόκριση του κόσμου όλο το προηγούμενο διάστημα, ο συνδυασμός της ΔΕΑΚ από σήμερα συνεχίζει τη μάχη για τον τελικό στόχο. Αισιόδοξα βαδίζει για την κατάκτηση του δήμου.

Στροφή στο Δήμο Συκεών

Πανηγυρική συγκέντρωση, που στέλνει το μήνυμα της νίκης, πραγματοποίησε χτες βράδυ στη συμβολή των οδών Ανδρέου Δημητρίου και Βενιζέλου, η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Συκεών",ολοκληρώνοντας έτσι την προεκλογική της εκστρατεία.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους δημότες, ο υποψήφιος δήμαρχος Συκεών, Νίκος Βασιλειάδης,τους παρότρυνε να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά την κάλπη, να πραγματοποιήσουν στροφή στη σκέψη και στις πράξεις τους, γιατί όπως τόνισε η σωστή επιλογή δεν μπορεί να περιμένει το αύριο. Δήλωσε ότι η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" είναι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που "φορτώνει νέες ευθύνες στην ΤΑ, χωρίς να δίνει όμως και τους αναγκαίους πόρους, έχοντας ως στόχο να πληρώσει ο πολίτης τις ίδιες υπηρεσίες δύο και τρεις φορές, ενώ είναι υποχρεωμένη να τις παρέχει η πολιτεία". Επισήμανε ότι η ΤΑ πρέπει να είναι αποκεντρωμένη, με τους ανάλογους πόρους, για να μπορεί ελεύθερα να δημιουργεί υποδομή και ανάπτυξη, να βρίσκεται δίπλα σε όλες τις ανάγκες, να σέβεται τον άνθρωπο και να του παρέχει καλύτερες υπηρεσίες.

Παράλληλα, ασκώντας κριτική στους υποψήφιους δημάρχους των άλλων παρατάξεων, τόνισε: "Δεν μπορούν παραμονές των εκλογών να φορούν τη μάσκα και να αποκρύπτουν τα πρόσωπα και τις επιδιώξεις τους. Τους γνωρίζουμε πολύ καλά και δηλώνουμε πως δε θα τους επιτρέψουμε να γκρεμίσουν τα όνειρά μας. Ο δήμαρχος δεν είναι φυτευτός, τον εκλέγει όλος ο Συκιώτικος λαός. Γι' αυτό το λόγο εάν από τις δύο προηγούμενες διοικήσεις έχει παράπονο ότι ο δήμαρχος δεν ενήργησε σωστά για τις ανάγκες του τόπου, ήρθε η στιγμή να τον αντικαταστήσει".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Βασιλειάδης κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να στείλουν στη διοίκηση του δήμου ένα συνδυασμό αγωνιστικό, διεκδικητικό, έναν δήμαρχο που θα παλεύει αποδεδειγμένα για τα λαϊκά συμφέροντα.

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης, που κάλεσε το λαό της ηρωικής συνοικίας να γυρίσει την πλάτη σ' αυτούς που τον κοροϊδεύουν και να αναδείξει με την ψήφο του αγωνιστές, που θα παλέψουν μαζί του για τη λύση των προβλημάτων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η κ. Δαμανάκη, ο κ. Μπέης και το ΠΑΣΟΚ

Δυο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές και τα πράγματα έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει. Φρόντισαν, χτες, τόσο η κ. Δαμανάκη, όσο και ο κ. Σκανδαλίδης. Ας ξεκινήσουμε από τον δεύτερο. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε μια ερώτηση που έμοιαζε να περιμένει από καιρό, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: Εφόσον ο κ. Μπέης περάσει στο δεύτερο γύρο των δημοτικών, στην Αθήνα, τότε το ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: το ΠΑΣΟΚ που έχει... διαγράψει τον κ. Μπέη, λόγω της "ανταρσίας" του) θα τον υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο... Το άλλο ξεκάθαρο μήνυμα ήρθε από την ίδια την κ. Δαμανάκη. Η επίσημη υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ρωτήθηκε ευθέως τι θα πράξει αν δε βρίσκεται η ίδια στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, κ. Μπέης. Μα φυσικά και ο συνδυασμός μου, και θα υποστηρίξει τον κ. Μπέη, απάντησε η κ. Δαμανάκη...

***

Δικαίως οι πολίτες της Αθήνας, και γενικότερα οι ψηφοφόροι των εκλογών της Κυριακής, μπορούν να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα. Συμπεράσματα επί τη βάσει αποδείξεων και όχι ενδείξεων, πλέον... Πρώτον, είναι σαφές ότι στην Αθήνα - και όχι μόνο - το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται σε δήμους και κοινότητες με πολλούς υποψηφίους. Στην περίπτωση της Αθήνας, ο επίσημος είναι η κ. Δαμανάκη. Ο ανεπίσημος είναι ο κ. Μπέης. Αυτός ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός, που στοχεύει ευθέως στην κοροϊδία του εκλογικού Σώματος και κινείται στην ψηφοθηρική λογική "ό,τι χάσουμε από εκεί να το πάρουμε από εκεί" θα μείνει ατιμώρητος; Ας απαντήσουν οι Αθηναίοι. Δεύτερον, είναι πασίδηλο ότι την επομένη των εκλογών τα κουκιά και των επίσημων και των "αντάρτικων" ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ θα προστεθούν για να βγει ως άθροισμα η "υπερψήφιση" της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι υπόθεση του λαού να καταστήσει υπεύθυνους και να τιμωρήσει ως συνυπεύθυνους όλους τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ, είτε κυκλοφορούν με το διαβατήριο της "ανταρσίας" είτε της κομματικής νομιμότητας. Τρίτον, η ετοιμότητα με την οποία η κ. Δαμανάκη "ψήφισε" Μπέη στο δεύτερο γύρο, αποδεικνύει το ρόλο της ως φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλώνει περίτρανα πόσο "διαφέρει" η αντίληψή της για την Αθήνα από την κυβερνητική και κομματική αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για την πρωτεύουσα. Δείχνει ότι το βασικό ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, με πείραμα την Αθήνα, είναι να εγκλωβιστεί το παρόν και το μέλλον του τόπου σε ένα "κεντροαριστερό" σύννεφο που πίσω του θα συνεχίζει ο νεοφιλελευθερισμός τις αντιλαϊκές σταυροφορίες του.

***

Με λίγα λόγια, τώρα ξέρουμε. Ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει Δαμανάκη και Μπέη. Η Δαμανάκη και ο ΣΥΝ ψηφίζουν Μπέη. Ο Μπέης ψηφίζει Κουλουμπή, και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Ξέρουμε, όμως, και κάτι ακόμα: Οτι ο λαός της Αθήνας έχει πολύ περισσότερους λόγους να ψηφίσει Αυδή.

Ν. Μπ.

"Μαζί θα διοικήσουμε το δήμο", δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά χθες βράδυ ο υποψήφιος δήμαρχος της ΔΑΕ Αρ. Αβραμίδης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ