Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κ. Δαμανάκη, ο κ. Μπέης και το ΠΑΣΟΚ

Δυο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές και τα πράγματα έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει. Φρόντισαν, χτες, τόσο η κ. Δαμανάκη, όσο και ο κ. Σκανδαλίδης. Ας ξεκινήσουμε από τον δεύτερο. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε μια ερώτηση που έμοιαζε να περιμένει από καιρό, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: Εφόσον ο κ. Μπέης περάσει στο δεύτερο γύρο των δημοτικών, στην Αθήνα, τότε το ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: το ΠΑΣΟΚ που έχει... διαγράψει τον κ. Μπέη, λόγω της "ανταρσίας" του) θα τον υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο... Το άλλο ξεκάθαρο μήνυμα ήρθε από την ίδια την κ. Δαμανάκη. Η επίσημη υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ρωτήθηκε ευθέως τι θα πράξει αν δε βρίσκεται η ίδια στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, κ. Μπέης. Μα φυσικά και ο συνδυασμός μου, και θα υποστηρίξει τον κ. Μπέη, απάντησε η κ. Δαμανάκη...

***

Δικαίως οι πολίτες της Αθήνας, και γενικότερα οι ψηφοφόροι των εκλογών της Κυριακής, μπορούν να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα. Συμπεράσματα επί τη βάσει αποδείξεων και όχι ενδείξεων, πλέον... Πρώτον, είναι σαφές ότι στην Αθήνα - και όχι μόνο - το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται σε δήμους και κοινότητες με πολλούς υποψηφίους. Στην περίπτωση της Αθήνας, ο επίσημος είναι η κ. Δαμανάκη. Ο ανεπίσημος είναι ο κ. Μπέης. Αυτός ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός, που στοχεύει ευθέως στην κοροϊδία του εκλογικού Σώματος και κινείται στην ψηφοθηρική λογική "ό,τι χάσουμε από εκεί να το πάρουμε από εκεί" θα μείνει ατιμώρητος; Ας απαντήσουν οι Αθηναίοι. Δεύτερον, είναι πασίδηλο ότι την επομένη των εκλογών τα κουκιά και των επίσημων και των "αντάρτικων" ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ θα προστεθούν για να βγει ως άθροισμα η "υπερψήφιση" της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι υπόθεση του λαού να καταστήσει υπεύθυνους και να τιμωρήσει ως συνυπεύθυνους όλους τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ, είτε κυκλοφορούν με το διαβατήριο της "ανταρσίας" είτε της κομματικής νομιμότητας. Τρίτον, η ετοιμότητα με την οποία η κ. Δαμανάκη "ψήφισε" Μπέη στο δεύτερο γύρο, αποδεικνύει το ρόλο της ως φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλώνει περίτρανα πόσο "διαφέρει" η αντίληψή της για την Αθήνα από την κυβερνητική και κομματική αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για την πρωτεύουσα. Δείχνει ότι το βασικό ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, με πείραμα την Αθήνα, είναι να εγκλωβιστεί το παρόν και το μέλλον του τόπου σε ένα "κεντροαριστερό" σύννεφο που πίσω του θα συνεχίζει ο νεοφιλελευθερισμός τις αντιλαϊκές σταυροφορίες του.

***

Με λίγα λόγια, τώρα ξέρουμε. Ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει Δαμανάκη και Μπέη. Η Δαμανάκη και ο ΣΥΝ ψηφίζουν Μπέη. Ο Μπέης ψηφίζει Κουλουμπή, και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Ξέρουμε, όμως, και κάτι ακόμα: Οτι ο λαός της Αθήνας έχει πολύ περισσότερους λόγους να ψηφίσει Αυδή.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ